torsdag 29 september 2016

Läxa vecka 39- Engelska

I choose to interview my father and here is the result.

Which year were you 16?
In 1985.

Which year were you born and where?
In 1969, in Kristianstad but we moved to Lund 5 years later.

What did you wear?
I wore these Levis jeans ”501” and a leather jacket, a black one. And of course the popular adidas shoes, the white ones with black strikes.

How was the school?
The school was awesome!! We had so much fun but we also learned so much.

What did you do at your spare time?
I trained much, boxing.

What type of movies were popular?
We watched the ”Rocky” movies and Monty Python were everyones favorite.

What type of music did you and your friends listen to?
Funk, soul och James Brown, Michael Jackson and Hip-hop was the thing.

Who was your favorite?
Michael Jackson, easy.

What is the different between teenagers at your time and the teenagers today?

We hung out in a different way. It wasn't so digital as today and so time-fixation. We could meet up in town and take a trip to Gothenburg. You hung out from morning to late night, I hat a great time being a teenager!

tisdag 27 september 2016

Sammanfattning av inspelning av William Golding

William skrev boken med hjälp av sin fru. Han skrev just om småpojkar eftersom han har varit en pojke samt att han är en pappa. Alltså är det inte passande att skriva om småtjejer eftersom att han aldrig har haft erfarenheter av småtjejer.

torsdag 22 september 2016

SO s.163

2. Vad hände den ”svarta torsdagen” den 24 oktober 1929? Vilka följder fick den dagen?
År 1925 kunde amerikanarna vara nöjda och belåtna som aldrig förr i historien eftersom USA:s industri producerade varor i en mäng som aldrig tidigare. Folk köpte industrivaran och arbetslösheten var låg. Men sommaren 1929 började en del företag få problem med att sälja sina varor. Det fanns inte tillräckligt med köpare till att som industrierna framställde. 
Reaktionen på aktiebörsen kom i sista veckan i oktober 1929. Massvis av människor började sälja aktier för de trodde att värdet skulle sjunka, för att det gick dåligt för företagen. Den 24 oktober som har fått namnet för svarta torsdagen var den dag på en panik bröt ut på börsen. Ingen ville köpa aktier som alla sålde och dessutom sänktes aktiernas värde väldigt snabbt och förmögenheterna försvann över en dag.
Massor av människor avskedades och företagen producerade inte lika många varor. En ond cirkel uppstod pga arbetslöshet och en minskad efterfrågan. Det gick så långt så att 12 miljoner amerikanare blev arbetslösa. Det var inte bara USA som hade drabbats av en kraftig arbetslöshet utan detta drabbade hela världen eftersom USA var den ledande industrilandet. Hela situationen blev en ekonomisk kris som innebar depression.
Allt som alla hade sparat försvann och alla aktier hade inget värde. Många tog illa upp för detta och det var många som tog livet av sig.

3. Roosevelt bidrog på flera sätt till att minska arbetslösheten. Bland annat fick jordbrukare betalt för att inte bruka sin jord och arbetslösa fick kontant arbetslöshetsstöd. Hur gjorde detta att arbetslösheten minskade?
Staten tog mer kontroll över bankerna och gjorde så att sparares pengar som var insatta på banken var säkra och på så sätt ville man återge förtroendet för bankerna så att sparare vågade sätta in pengar. Bankerna måste ha pengar att låna ut till de som vill starta företag.

Krisdrabbade jordbruk fick ett ekonomiskt stöd av staten och nu kunde jordbrukare få betalt för att inte bruka sin jord. Detta gjorde så att överskott av jordbruksprodukter minskade och jordbrukarna hade pengar för att handla så att efterfrågan på fabrikernas varor ökar.

En sak som ytterligare ökade efterfrågan på varor var att arbetslösa fick penningbidrag. Då hade de pengar för att handla.

Kraftverksbygg, skogsarbete och vägbygge drog igång i olika delar av landet vilket ledde till att arbetslösheten minskade och när lönerna betalades ut steg efterfrågan på varor ännu en gång.

Det dröjde länge innan depressionen gick över men eftersom det fortfarande fanns en djup ekonomikris i USA. Men det gav småningom resultat och 1938 var ekonomin definitivt på uppgång igen. 

7. Vad innebar nazisternas ideologi?
Nazister kan man säga är extrema rasister och nazisterna vill utrota alla judar.  Dem sa att det var en kamp mot något såkallat den ariska eller europeiska rasen och judarna.
Detta hade djupa rötter i europeisk historia och redan under medeltiden hade det framkommit förföljelser av judar. Om det skedde olyckor i olika länder var det vanligt att lägga skulden på judarna, det spelade ingen roll för vad som hade hänt.
Judar var enligt nazisterna ”ickemänniskor” och enligt nazisterna hade de inte rätt att leva. Nazisterna tyckte att judarna styrde både internationella finansvärlden och kommunismen.

Nazismen var inte demokratiskt och de gillade våldsideologi, där den starke alltid har rätt. Enligt denna ideologi känner ledaren vad hela folket vill och ledaren kan fatta beslut utan att ta hänsyn till andras tycke och tankar. Detta betydde att det inte fanns plats för andra politiska partier. Socialdemokraterna och kommunisterna sågs som de främsta politiska motståndarna och de kunde alltså bekämpas med våld.

Frågan om utrikespolitiken var nazisternas motståndare till Versaillesfredens beslut och även här gällde våldsideologin. Tyskland skulle åter vli starkt och mäktigt. Tyskland tycktes ha rätt till ett ”livsrum” vilket inbar att folk som nazister betraktade folk som mindre värda, t.ex slaviska folket i öster. Tyskland ansåg att de skulle lämna ifrån sig områden till det ariska folket.

Sammanfattning av vanlig celldelning och könsceller

Vanlig celldelning
Alla celler förökar sig genom delning. Encelliga organismer blir fler till antalet medan flercelliga organismer får fler celler, växer och blir större. Kromosomerna som ligger i cellkärnan syns inte i större delen av en cells liv eftersom kromosomerna ligger huller om buller. Man kan först se dem i ett mikroskop innan en celldelning då DNA-molekylerna drar ihop sig. Två nya celler, kallade dotterceller bildas efter en celldelning. Kromosomerna måste fördubblas innan celldelningen för att få samma antal kromosomer som modercellen. Om en cell normalt har 46 kromosomer kommer den att ha 92 kromosomer innan delningen. Det som händer vid delningen är att 46 kromosomer går till varje dottercell. På så vis får de lika många kromosomer som modercellen.
Människan består av en enda cell när spermien smälter samman med en äggcell och under fosterutvecklingen och medan barnet växer delas cellerna väldigt mycket. Men hos en vuxen människa är det framförallt cellerna i huden, cellerna i tarmarnas väggar och de röda blodkropparna som delar sig. Man måste ersätta de celler som lossnat och dött.
I vissa vävnader blir cellerna större när vävnaden växer och dit hör t.ex skelettmusklerna till. Deras fibrer blir tjockare när du växer eller styrketränar.

Könscellerna
Förr trodde man att arvet fanns i blodet men numera vet vi att arvet överförs från föräldrar till barn med könscellerna alltså ägg och spermier och inte med blodet. 
När spermier och ägg bildas gör de det genom celldelning, men en annorlunda celldelning. Denna celldelning kallas reduktionsdelning eftersom antalet kromosomer minskar, alltså reduceras. Det sker bara reduktionsdelningar i äggstockarna och i testiklarna där könscellerna bildas.
Hos en människa minskar antalet kromosomer från 46 till 23 vid en redaktionsdelning vilket innebär att människans könsceller har 23 kromosomer. När spermien och ägget sammansmälter blir det alltså 46 kromosomer, 23 kromosomer från mamma och 23 från pappa.

onsdag 21 september 2016

Planering av vandring

Planeringsuppgift- Friluftsliv 

Jag och min kompis ska vandra, vi har tänkt oss ungefär 2 mil, en övernattning och sedan vända hemåt. 
För att vår vandring skulle bli välplanerad och strukturerad kollade jag och min kompis på en karta, vart det skulle vara lämpligast att vandra och vi kollade upp vädret. Vi läste även om allemansrätten så att vi visste vad som gällde.
Vi kollade även upp brandriskerna i skogen där vi skulle vandra i. Det krävs alltid tillstånd av markägarna för att göra upp en öppen eld och det kan finnas perioder då det är extra torrt då risken för bränder är mycket större än vanligt. Det är förbjudet att göra upp en öppen eld ifall det är varning för skogsbränder eller där en brandfara föreligger. 
Ett tips när man planerar är att man ska ha en reservplan ifall det går fel i planeringen. Men man kan inte alltid lita på väderprognoser och vädret kan luras lite vilket kan göra upp motgångar i ens plan och då är det bra att ha en genväg till ens destination. Fast man ska alltid kolla upp vädret för att veta på ett ungefär vad man ska packa.

När man ska packa ska man se till att man packar rätt och att ens packning ska vara så lätt som möjligt. Din ryggsäck skall vara så nära kroppen som möjligt för att då känner man inte av tyngden lika mycket ifall den inte var nära kroppen. Följden av en hängande ryggsäck är att man dels får ont i ryggen men att vikten inte fördelas jämnt.

Innan vi begav oss ut lämnade vi ett färdmeddelande till våra föräldrar samt kompisar. 
Ett färdmeddelande är viktigt ifall man är iväg längre än planerat eller kan man sakna täckning och i ett färdmeddelande ska man skriva var startpunkten är och de olika målen samt slutdestinationen.
Ska man vandra i fjällen är det ännu viktigare med ett färdmeddelande eftersom det fins lavinrisker då man inte kan se de som är borta för de troligtvis kan ligga under ett snötäcke.

När man vandrar i kallt väder är det bra att ha flera lager. De olika lager kallas underställ, mellanlager, förstärkningsplagg och skalplagg. Luft isoleras bäst med flera lager. Tunnare tröjor på lager är bättre än en tjock tröja. Om man blir varm kan man alltid ta av sig plagg i efterhand.
När man ska sova är det bäst att sova i de kläder man haft på sig då de redan är uppvärmda. Sedan kan man byta om till nya kläder när man ska röra på sig igen.

När man vandrar långa sträckor är det bra att vila. Ta många pauser och dricka regelbundet samt ska man hålla ett jämnt tempo för att bibehålla energin. Man ska alltid hålla sig vid gruppen och hjälpa varandra vid svåra passager.

När vi når vår slutdestination ska vi övernatta. När vi sätter upp vårt tält gör vi det högt uppe eftersom det finns risk för regn och regnet samlas i salarna. Man minskar risken för översvämning i tältet eftersom vattnet åker av eftersom tältet är högt uppe.
Vi satte vårt tält på torr och plan mark så att tältet kan stå stabilt.

Vill man bygga ett vindskydd ska man ha en ordentlig slana.
Ett vindskydd är en mindre byggnad som man bygger för att det skyddar mor vädret och håller värmen. Ett vindskydd ger vandrare tak över huvudet och kan användas när man ska vila. Ett vindskydd brukar ha tre väggar med tak där den fjärde sidan är öppen. För att bygga ett vindskydd behövs det presenning, snöre och en kniv eller en såg. När man gör ett vindskydd ska man sträcka ut pressningen och hålla det tätt mot underlaget för att det inte ska samlas vatten. 

När vi var klara med vårt tält så skulle vi göra upp en eld. För att det skulle bli en lyckad eldning hade vi ett bra underlag och det hade vi även för att det inte ska börja glöda under jorden. För att elder inte skulle spridas så byggde vi en stenring och la något under, som t.ex sand. 
För att vi skulle få upp en eld använde vi oss av torra kvistar, späntad ved eller annat träslag. För att tända på hade vi tändstickor men man kan även ha en gaständare.

Ett bra sätt att elda på är att man sätter två träslag tvärs med två på snedden. Då bygger du en såkallad jägareld eller pyramid. När man använder sig av denna metoden ska man stoppa ner materialet i mitten och dessa metoder gör så att elden håller längre i och med att de skyddar vinden.

måndag 19 september 2016

Engelska läxa v38

Elvis Presley
Elvis was a poor white boy from the South. His music was a combination of many different music types. Black Rhythm & Blues, Gospel and Country music was a good but different combination. 
His fans called him ”The King” and has influenced pop more than anyone else. 

The Beatles
The Beatles become the most famous bands in the world. The Beatles had a special style that got famous all over the world and were copied everywhere. Young men even start to talk with a Liverpool accent.

Madonna
Madonna is the richest woman in pop. She was an expert dancer and business woman who made great videos. She controlled her own career. Madonna often showed her in control of men. Madonna mainly recorded fast, disco-based songs, often with sexual themes.

torsdag 15 september 2016

Fem kopplingar och tankar om filmen.

1.Filmen får mig att tänka på min farmor eftersom hon nyligen dog i cancer, men även min morbror.

2. Jag tycker inte att det är okej att ”skapa” ett barn som ska ge ”reservdelar” till sin sjuka syster. Man ska skaffa barn för att man vill ha barn inte för reservdelar till ett redan befintligt barn.

3. Jag tycker att det var bra att Anna gick till advokat eftersom alla barn har rätt till sin kropp och i och med att den sjuka systern inte ville leva längre så var det bra.

4. Jag tycker att mamman har gått till en överdrift när det gäller barnet. Mamman lägger för mycket på det sjuka barnet och det gör nästan henne till psykiskt sjuk. Hon blir arg på alla andra familjemedlemmar och skriker och det blir en dålig stämning.

5.Jag känner igen mamman i filmen med bl.a mig själv. När doktorn sa att det inte fanns någon återvändo så kunde mamman inte fatta det. Det var samma med mig när de sa att det var kört för min farmor, jag kunde inte förstå det och jag kan ännu inte fattat det.

tisdag 13 september 2016

Versaillesfreden

Kroatien, Slovenien och Bosnien skulle tillsammans med Serbien, Makedonien och Montenegro ingå i ett nytt land (som 1928 döptes till Jugoslavien).
Man kan säga att alla delstater hade det bra i början speciellt Serbien eftersom efter kriget så hade Serbien mer än dubblat i storlek och vann mycket på det. Under 60-talet fungerade Jugoslavien mycket bra. Jugoslavien hade det bättre än många andra länder när det gäller exempelvis ekonomi och gemenskap. Under denna tid kom det många svenskar ner till Jugoslavien, inte för att bosätta sig där utan för att Juggarna var bra arbetare och det behövdes arbetskraft i de svenska fabrikerna.
Jugoslavien bestod utav sex folkgrupper och delrepubliker. I Bosnien var det mest Bosniaker dvs Bosniska muslimer. Men i Bosnien fanns det även många serber och kroater. I Kroatien bodde främst kroater och i Slovenien bodde det nästan bara slovener. 
Dessa sex delstater bråkade senare väldigt mycket och det ledde till att Kroatien och Slovenien förklarade sig självständiga år 1991. Sedan påbörjades det ett stort inbördeskrig där ca 4 miljoner flydde landet och hundratusentals dödades. Efter kriget blev Bosnien, Kroatien, Slovenien, Montenegro, Serbien och Makedonien sex olika nationer.
Jag kan säga att i början vann alla på det eftersom det var ett så pass välfungerande land och alla delstater vann ju på att de blev sex olika nationer. Jag tycker att serberna vann mest på det eftersom det var de som styrde mest. ”Förlorarna” i denna konflikt anser jag är alla men mest Serbien, återigen det var de som styrde mest och att de förlorade ett helt land, vilket inte var som planerat. 

Japan fick behålla de områden som landet hade erövrat från Tyskland i Kina.
Tyskland hade inte längre lika mycket inflytande i Asien som förr. Nu så styrde Japan, ett asiatiskt  land som var på ententens sida stora delar av Asien. Dock så var det så att marken i Kina tillhörde Japan och när andra andra-världskriget bröt ut så var Japan en av de mäktigaste nationerna som stred för axelmakterna. Detta innebar att de stred med tyskarna och då hade alltså Japan bytt sida. Ententen gav Tysklands mark i Kina till ett land som skulle strida mot de i det nästkommande världskriget.

Tyskland fick avstå stora landområden till Polen och Danmark.
Innan detta ägare Tyskland stora landområden till Danmark och Polen. Saken var den att Polen var ett nybildat land och saknade östersjökust. Då beslöt ententen att Polen skulle få en korridor genom Ostpreussen som tillhörde Tyskland. Men Ostpreussen avskildes från Tyskland men tillhörde fortfarande Tyskland.’
Fördelen med detta var då att Danmark fick ett större land och Polackerna kunde känna sig som ett eget folk eftersom de nu hade ett eget land, Polen.
Nackdelen var då att Tyskland förlorade stora landytor.

måndag 5 september 2016

Mojo 2:3

How does it feel to escape the dip? Can you have more than one dip? 
To escape a dip feels like a relief. You solved a problem you thought you never would solve. You feel like a champion!
You can have a dip after a dip or a several dips at the same time.

Often we want to be the best at what we are doing. Instead of comparing our success with others, what kind of attitude can we have? 
We should never, ever comparing us to other people. We should instead comparing us with ourselves. 

In the video, Mojomus Edison says that failing is "learning new ways to improve." What does that mean?

He means that if you make a mistake you have to learn how to solve the problem and when you solved the problem you have to improve to make it right again.

Mojo 2:2

What should you do when you make a mistake? 
If you make a mistake you should learn from it. If you do a mistake you should remember what you did wrong and the next time you remember what you did wrong. If you know what you did wrong you don't do the same mistake again.

What will happen if you continue to repeat this process? Try using the word "neuron" in your explanation! 
If you keep on fighting, even if you do some mistakes your neurons in your brain gets stronger and stronger. 

So how do we escape the dip? 

You have to learn from your mistakes and keep on fighting against the problems. You can’t let the problems and mistakes break you and your confidence. Cause if the problems breaks you, then you will encounter a dip, which you are avoiding. 

Mojo 2:1

What is a dip? 
When you start with a project you are exited and you can't wait until you succeed. But then the journey isn’t easy and you get frustrated and you think that you should just quit. That’s when you know that you are in a dip.

Where/what situations might we encounter a dip in? 
If you feel that something is hard or you are forced to do something like a project in school that you don't find interesting then you can encounter a dip.

What kind of emotions accompany a dip, and how can we stay positive?

A dip can make you feel angry and sad. You can be angry with yourself because you can’t do the thing or you feel worthless because everyone else can the thing except you. To stay happy we could to things that make us happy. I like to go to handball-trainings to clear my mind and when  I come back I have new power to finish my work.

Mojo 1:5

What does it feel like when something is too challenging? Is it wrong that we feel this way? 
It’s a terrible feeling. When I find something too challenging I often start too cry because it feels like I’m never going to finish that thing. It’s really frustrating.

What kind of attitude should we take on when facing a challenge, and why is that important? 
We should think that if you do something challenging your neurons change their way to be wired.

When taking on a challenge, it's okay to ask for help or to take a break to reflect, like Mojo did! Does this mean we aren't growing our brain anymore?

No, I think that’s okay. You have to take a break from your homework or the challenging thing you work on because you clear your mind.

Mojo 1:4

What are neurons and how do we make connections between our neurons? 
Your brain is made of tiny bits called neurons and when the neurons connect they send electrical signals back and forth to talk to each other. Everything you do only happens because your neurons connect. You have the power to change how your neurons are wired together and then you learn things you never thought you could do. The only way to do this is by learning challenging things.

Think of an example where you made some new connections in your brain. What were you doing? 
I mentioned this moment in an other text and it was when I had music and we should play guitar. I was very exited and I thought that I would learn and play the whole song without skipping chords. But it didn’t work at all. I said to myself that this wouldn't work. So the whole music lessons I just sat on my chair and talk to my friends without trying. I started to come later to the music lessons, I ate sandwiches at the school cafe. But then my teacher said that I have to focus. And so I did. I came just in time, I didn't talk to anyone while music class and at the and I learned to play the whole song without skipping any chords.

What can you do this week to make some new connections? Set one specific goal.
I will do my homeworks in time and do it detailed so I’ll get higher grades.

Lära@lära vecka 36

Känner ni igen er? 
Ja, jag kan känna igen mig. Jag har ofta svårt att få upp koncentrationen i skolan men samt att få upp motivationen för att göra sakerna. Ibland så känns det som att allt är meningslöst, man är trött och då orkar jag inte göra något. Det är då jag känner att min koncentration och motivation sjunker. Det slutar oftast med att jag bara stirrar in i en vägg. Men jag gör alltid läxor och arbeten men det gör jag hemma. Men jag hade en period då jag verkligen saknade all motivation för skolan och jag gjorde inga läxor eller arbeten varken hemma eller i skolan.

Vet ni någon annan som är om Rihem?
Ja.

Fick du någon något pluggtips? Vilket?
Ja. Jag lärde mig att man ska lära sig 3-4 glosor i taget och sedan repetera alla med hjälp av lappar. Jag lärde mig även att man kan ta små minnespromenader vilket jag tror jag kommer använda mig av.

Om inte: Hur brukar du göra när du pluggar?
Jag pluggar olika beroende på vad jag pluggar till.
Om jag ska ha glosförhör brukar jag skriva upp glosorna och betydelsen i ett häfte som jag bär runt hela tiden och repeterar. Om jag åker buss så kan jag ta upp och repetera.
Om jag ska skriva en inlämningsuppgift så brukar jag dela upp arbetet. Att jag skriver runt 100 ord och tar sedan en tio minuterspaus och skriver 100 ord till, osv.
Om jag ska skriva t.ex historiearbeten brukar jag kolla på små filmklipp där folk redovisar om det vi arbetar med och sedan antecknar jag vad de säger och omvandlar stödorden till en text.