torsdag 22 september 2016

SO s.163

2. Vad hände den ”svarta torsdagen” den 24 oktober 1929? Vilka följder fick den dagen?
År 1925 kunde amerikanarna vara nöjda och belåtna som aldrig förr i historien eftersom USA:s industri producerade varor i en mäng som aldrig tidigare. Folk köpte industrivaran och arbetslösheten var låg. Men sommaren 1929 började en del företag få problem med att sälja sina varor. Det fanns inte tillräckligt med köpare till att som industrierna framställde. 
Reaktionen på aktiebörsen kom i sista veckan i oktober 1929. Massvis av människor började sälja aktier för de trodde att värdet skulle sjunka, för att det gick dåligt för företagen. Den 24 oktober som har fått namnet för svarta torsdagen var den dag på en panik bröt ut på börsen. Ingen ville köpa aktier som alla sålde och dessutom sänktes aktiernas värde väldigt snabbt och förmögenheterna försvann över en dag.
Massor av människor avskedades och företagen producerade inte lika många varor. En ond cirkel uppstod pga arbetslöshet och en minskad efterfrågan. Det gick så långt så att 12 miljoner amerikanare blev arbetslösa. Det var inte bara USA som hade drabbats av en kraftig arbetslöshet utan detta drabbade hela världen eftersom USA var den ledande industrilandet. Hela situationen blev en ekonomisk kris som innebar depression.
Allt som alla hade sparat försvann och alla aktier hade inget värde. Många tog illa upp för detta och det var många som tog livet av sig.

3. Roosevelt bidrog på flera sätt till att minska arbetslösheten. Bland annat fick jordbrukare betalt för att inte bruka sin jord och arbetslösa fick kontant arbetslöshetsstöd. Hur gjorde detta att arbetslösheten minskade?
Staten tog mer kontroll över bankerna och gjorde så att sparares pengar som var insatta på banken var säkra och på så sätt ville man återge förtroendet för bankerna så att sparare vågade sätta in pengar. Bankerna måste ha pengar att låna ut till de som vill starta företag.

Krisdrabbade jordbruk fick ett ekonomiskt stöd av staten och nu kunde jordbrukare få betalt för att inte bruka sin jord. Detta gjorde så att överskott av jordbruksprodukter minskade och jordbrukarna hade pengar för att handla så att efterfrågan på fabrikernas varor ökar.

En sak som ytterligare ökade efterfrågan på varor var att arbetslösa fick penningbidrag. Då hade de pengar för att handla.

Kraftverksbygg, skogsarbete och vägbygge drog igång i olika delar av landet vilket ledde till att arbetslösheten minskade och när lönerna betalades ut steg efterfrågan på varor ännu en gång.

Det dröjde länge innan depressionen gick över men eftersom det fortfarande fanns en djup ekonomikris i USA. Men det gav småningom resultat och 1938 var ekonomin definitivt på uppgång igen. 

7. Vad innebar nazisternas ideologi?
Nazister kan man säga är extrema rasister och nazisterna vill utrota alla judar.  Dem sa att det var en kamp mot något såkallat den ariska eller europeiska rasen och judarna.
Detta hade djupa rötter i europeisk historia och redan under medeltiden hade det framkommit förföljelser av judar. Om det skedde olyckor i olika länder var det vanligt att lägga skulden på judarna, det spelade ingen roll för vad som hade hänt.
Judar var enligt nazisterna ”ickemänniskor” och enligt nazisterna hade de inte rätt att leva. Nazisterna tyckte att judarna styrde både internationella finansvärlden och kommunismen.

Nazismen var inte demokratiskt och de gillade våldsideologi, där den starke alltid har rätt. Enligt denna ideologi känner ledaren vad hela folket vill och ledaren kan fatta beslut utan att ta hänsyn till andras tycke och tankar. Detta betydde att det inte fanns plats för andra politiska partier. Socialdemokraterna och kommunisterna sågs som de främsta politiska motståndarna och de kunde alltså bekämpas med våld.

Frågan om utrikespolitiken var nazisternas motståndare till Versaillesfredens beslut och även här gällde våldsideologin. Tyskland skulle åter vli starkt och mäktigt. Tyskland tycktes ha rätt till ett ”livsrum” vilket inbar att folk som nazister betraktade folk som mindre värda, t.ex slaviska folket i öster. Tyskland ansåg att de skulle lämna ifrån sig områden till det ariska folket.

Inga kommentarer: