tisdag 13 september 2016

Versaillesfreden

Kroatien, Slovenien och Bosnien skulle tillsammans med Serbien, Makedonien och Montenegro ingå i ett nytt land (som 1928 döptes till Jugoslavien).
Man kan säga att alla delstater hade det bra i början speciellt Serbien eftersom efter kriget så hade Serbien mer än dubblat i storlek och vann mycket på det. Under 60-talet fungerade Jugoslavien mycket bra. Jugoslavien hade det bättre än många andra länder när det gäller exempelvis ekonomi och gemenskap. Under denna tid kom det många svenskar ner till Jugoslavien, inte för att bosätta sig där utan för att Juggarna var bra arbetare och det behövdes arbetskraft i de svenska fabrikerna.
Jugoslavien bestod utav sex folkgrupper och delrepubliker. I Bosnien var det mest Bosniaker dvs Bosniska muslimer. Men i Bosnien fanns det även många serber och kroater. I Kroatien bodde främst kroater och i Slovenien bodde det nästan bara slovener. 
Dessa sex delstater bråkade senare väldigt mycket och det ledde till att Kroatien och Slovenien förklarade sig självständiga år 1991. Sedan påbörjades det ett stort inbördeskrig där ca 4 miljoner flydde landet och hundratusentals dödades. Efter kriget blev Bosnien, Kroatien, Slovenien, Montenegro, Serbien och Makedonien sex olika nationer.
Jag kan säga att i början vann alla på det eftersom det var ett så pass välfungerande land och alla delstater vann ju på att de blev sex olika nationer. Jag tycker att serberna vann mest på det eftersom det var de som styrde mest. ”Förlorarna” i denna konflikt anser jag är alla men mest Serbien, återigen det var de som styrde mest och att de förlorade ett helt land, vilket inte var som planerat. 

Japan fick behålla de områden som landet hade erövrat från Tyskland i Kina.
Tyskland hade inte längre lika mycket inflytande i Asien som förr. Nu så styrde Japan, ett asiatiskt  land som var på ententens sida stora delar av Asien. Dock så var det så att marken i Kina tillhörde Japan och när andra andra-världskriget bröt ut så var Japan en av de mäktigaste nationerna som stred för axelmakterna. Detta innebar att de stred med tyskarna och då hade alltså Japan bytt sida. Ententen gav Tysklands mark i Kina till ett land som skulle strida mot de i det nästkommande världskriget.

Tyskland fick avstå stora landområden till Polen och Danmark.
Innan detta ägare Tyskland stora landområden till Danmark och Polen. Saken var den att Polen var ett nybildat land och saknade östersjökust. Då beslöt ententen att Polen skulle få en korridor genom Ostpreussen som tillhörde Tyskland. Men Ostpreussen avskildes från Tyskland men tillhörde fortfarande Tyskland.’
Fördelen med detta var då att Danmark fick ett större land och Polackerna kunde känna sig som ett eget folk eftersom de nu hade ett eget land, Polen.
Nackdelen var då att Tyskland förlorade stora landytor.

Inga kommentarer: