onsdag 21 september 2016

Planering av vandring

Planeringsuppgift- Friluftsliv 

Jag och min kompis ska vandra, vi har tänkt oss ungefär 2 mil, en övernattning och sedan vända hemåt. 
För att vår vandring skulle bli välplanerad och strukturerad kollade jag och min kompis på en karta, vart det skulle vara lämpligast att vandra och vi kollade upp vädret. Vi läste även om allemansrätten så att vi visste vad som gällde.
Vi kollade även upp brandriskerna i skogen där vi skulle vandra i. Det krävs alltid tillstånd av markägarna för att göra upp en öppen eld och det kan finnas perioder då det är extra torrt då risken för bränder är mycket större än vanligt. Det är förbjudet att göra upp en öppen eld ifall det är varning för skogsbränder eller där en brandfara föreligger. 
Ett tips när man planerar är att man ska ha en reservplan ifall det går fel i planeringen. Men man kan inte alltid lita på väderprognoser och vädret kan luras lite vilket kan göra upp motgångar i ens plan och då är det bra att ha en genväg till ens destination. Fast man ska alltid kolla upp vädret för att veta på ett ungefär vad man ska packa.

När man ska packa ska man se till att man packar rätt och att ens packning ska vara så lätt som möjligt. Din ryggsäck skall vara så nära kroppen som möjligt för att då känner man inte av tyngden lika mycket ifall den inte var nära kroppen. Följden av en hängande ryggsäck är att man dels får ont i ryggen men att vikten inte fördelas jämnt.

Innan vi begav oss ut lämnade vi ett färdmeddelande till våra föräldrar samt kompisar. 
Ett färdmeddelande är viktigt ifall man är iväg längre än planerat eller kan man sakna täckning och i ett färdmeddelande ska man skriva var startpunkten är och de olika målen samt slutdestinationen.
Ska man vandra i fjällen är det ännu viktigare med ett färdmeddelande eftersom det fins lavinrisker då man inte kan se de som är borta för de troligtvis kan ligga under ett snötäcke.

När man vandrar i kallt väder är det bra att ha flera lager. De olika lager kallas underställ, mellanlager, förstärkningsplagg och skalplagg. Luft isoleras bäst med flera lager. Tunnare tröjor på lager är bättre än en tjock tröja. Om man blir varm kan man alltid ta av sig plagg i efterhand.
När man ska sova är det bäst att sova i de kläder man haft på sig då de redan är uppvärmda. Sedan kan man byta om till nya kläder när man ska röra på sig igen.

När man vandrar långa sträckor är det bra att vila. Ta många pauser och dricka regelbundet samt ska man hålla ett jämnt tempo för att bibehålla energin. Man ska alltid hålla sig vid gruppen och hjälpa varandra vid svåra passager.

När vi når vår slutdestination ska vi övernatta. När vi sätter upp vårt tält gör vi det högt uppe eftersom det finns risk för regn och regnet samlas i salarna. Man minskar risken för översvämning i tältet eftersom vattnet åker av eftersom tältet är högt uppe.
Vi satte vårt tält på torr och plan mark så att tältet kan stå stabilt.

Vill man bygga ett vindskydd ska man ha en ordentlig slana.
Ett vindskydd är en mindre byggnad som man bygger för att det skyddar mor vädret och håller värmen. Ett vindskydd ger vandrare tak över huvudet och kan användas när man ska vila. Ett vindskydd brukar ha tre väggar med tak där den fjärde sidan är öppen. För att bygga ett vindskydd behövs det presenning, snöre och en kniv eller en såg. När man gör ett vindskydd ska man sträcka ut pressningen och hålla det tätt mot underlaget för att det inte ska samlas vatten. 

När vi var klara med vårt tält så skulle vi göra upp en eld. För att det skulle bli en lyckad eldning hade vi ett bra underlag och det hade vi även för att det inte ska börja glöda under jorden. För att elder inte skulle spridas så byggde vi en stenring och la något under, som t.ex sand. 
För att vi skulle få upp en eld använde vi oss av torra kvistar, späntad ved eller annat träslag. För att tända på hade vi tändstickor men man kan även ha en gaständare.

Ett bra sätt att elda på är att man sätter två träslag tvärs med två på snedden. Då bygger du en såkallad jägareld eller pyramid. När man använder sig av denna metoden ska man stoppa ner materialet i mitten och dessa metoder gör så att elden håller längre i och med att de skyddar vinden.

Inga kommentarer: