onsdag 25 november 2015

Olika kraftverk, är de miljövänliga eller inte?

Viktiga ord;
Verkningsgrad
Effekt MW
Radioaktiva
Radioaktivt avfall
Genetiska arvet

Transformatorn sammanfattning

Transformatorn 
En transformator transformerar upp eller ner spännings. Den finns i kraftverk, transformatorstationer och i våra mobilladdare, datorladdare, etc. Den betåra av en järnkärna, två kopparspolar med olika antal varv. 

Man skickar in ström i kopparspolen med många varv och den blir magnetisk. Då blir även järnkärnan blir magnetisk och i den andra spolen med färre varv bildas ström med lägra spänning eftersom den  har färre varv. 

Magnetfält runt en ledare (demonstration)- laborationsrapport

Uppgift:
Man ska ta reda på om en ledare blir magnets när det går ström genom den.

Syfte:
Man ska förstå att ledningar där ström går genom blir magnetiska. 

Material:
Kopplingskablar, kompass, el kub och magnet. 

Resultat:
När man satte igång strömmen drogs ledningskabeln mot magneten.

Slutsats:

Det finns ett magnetfält runt en kabel som leder stör. Kabeln som min lärare höll i drogs då mot magneten.

tisdag 24 november 2015

Den industriella Revolutionen del 1

Den industriella Revolutionen startade i Storbritannien i slutet av 1700- talet. Den industriella revolutionen startade pågrund av:

Det fanns pengar från handeln och det moderniserade jordbruket. Råvarorna som ull från jordbruket samt stenkol och järnmalm.

Arbetskraften behövdes inte längre i det nya moderna jordbruket. En viktig energikälla i de nya fabrikerna var uppfinningar inom först textilindustrin och sedan ångmaskinen.

På grund av folkökningen i Storbritannien kom det till en stor marknad och genom att kolonierna var tvungna att handla med Storbritannien.

Många flyttade från landet i industrialiseringens barndom. Att många flyttade berodde på att de ville bo på de ställen där fabriker startas. Där kunde de bli industriarbetare och levde oftast under svåra förhållanden, både i fabrikerna och hemma. Här förekom även barnarbete.

Varor kunde produceras i mängder som aldrig förr tack vare industrialiseringen. Fler följder av industrialiseringen var att folk lämnade landsbygden och flyttade istället in till städer och industrisamhällen. Detta ledde till att befolkningen ökade och vaccinering mot smittkoppor infördes.


Tack vare den nya tekniken och vetenskapens framsteg gick världen in i stålålder under slutet av 1800-talet och fler människor såg ljust på framtiden. För Sverige började industrialiseras under andra hälften av 1800-talet. På samma sätt som Storbritannien startade det i textilindustrin och Norrköping och Borås blev viktiga industristäder. I Sundsvallsområdet fortsatte det inom sågverksindustrin. En sak som fick allt större betydelse var massa- och pappersindustrin som även ökade läskunnigheten i världen. En hel rad uppfinnare och företagsledare fanns inom verkstadsindustrin som gjorde svenska företag världsledande, som Lars Magnus Ericsson och företaget Ericsson.

Elektromagnet laborationsrapport

Syfte
Lära sig vad en elektromagnet är, hur den fungerar och var vi använder elektromagneter.

Material
Batteri
Kabel ca 90 cm
Järnspik
Tejp
Gem

Utförande
Linda kabeln runt spiken
Koppla kabeln till batteriet. 
Prova din elektromagnet. 

Resultat 
Elektromagneten funkar! Se bild. 













Slutsats 
Elektriciteten gjorde så att spiken blev magnetisk och det som är magnetiskt drar åt sig järn och koppar. Det ledde till att man kunde fånga upp sakerna i petriskålen. Alltså funkade elektromagneten. Elektromagneter används till många saker som exempelvis datorer, tv apparater och dörrstängaren i NO- salen. Om man vill att elektromagneten ska bli starkare ska man använda ett starkare batteri, med högre volt. En källa är då att allas batterier inte var lika starka och alla fick då inte lika stark elektromagnet.

Magnetfält laborationsrapport

Uppgift 
Vi ska göra ett magnetfält.

Syfte 
Man ska öära sig hur magnetfältet runt en magnet ser ut.

Material 
Järnfilspån
Magnet
Vitt papper
Plastficka
Liten kompass eller kompassnål

Utförande
1. Lägg plastfickan ovanpå magneten. Strö försiktigt ut järnfilspån på plastfickan.
2. Rita hur magnetfältet runt magneten ser ut.
2. Ta den lilla kompassen och följ magnetfältet runt magneten.
3. Häll försiktigt tillbaka järnfilspånen.

Hypotes
Jag tror att magnetfältet kommer att se ut som det gör på bilden. Men jag tror att elektriciteten kommer att gå från syd till nord. 



















Resultat
Magnetfältet såg ungefär ut som det magnetfältet jag ritade. Jag hade fel i min hypotes, jag blandade ihop elektriciteten och magnetismen. Det är elektriciteten som går från den elektriska Sydpolen och den elektriska Sydpolen ligger på magnetens Nordpol. 
När man närmade kompassen magneten började nålen i kompassen att snurra runt eftersom den inte kunde hitta jordens Nordpol. 



















Slutsats 
Magnetfältet går från den elektriska Sydpolen till elektriska Nordpolen och från magnetiska Nordpolen till magnetiska Sydpolen. Jag hade alltså fel i min hypotes. 
När man stör på järnfilsspån lägger de sig efter magnetfältet. När man närmade kompassen magneten började nålen i kompassen att snurra runt eftersom lika-laddade poler inte gillar varandra så då är inte den elektriska Nordpolen på Nordpolen utan på Sydpolen. Magneten blev vilsen och kunde inte hitta Nordpolen eller den elektriska Sydpolen för att den påverkades av magnetens magnetfält. Det är därför den snurrade hur den ville för att den inte kunde hitta jordens Nordpol.

Statisk elektricitet

Syfte 
Vi ska förstå vad statisk elektricitet innebär och vad som händer

Material 
En ballong
En person med relativt långt hår

Utförande
1.Blås upp ballongen, gnid den mot håret. Gärna någon med lite längre hår.För ballongen långsamt mot håret. Vad händer och varför? Rita gärna!

2.Gnid ballongen mot mot håret. Nu behöver det inte vara någon med långt hår. Försök få ballongen att fastna på väggen.Vad händer och varför? Rita gärna!

3.Riv silkespappret i småbitar. Gnid ballongen mot håret. För ballongen långsamt mot bitarna. Vad händer och varför? Rita gärna!

4.Riv aluminiumbiten i mindre bitar, rulla dessa till små kulor. Gnid ballongen mot håret. För ballongen långsamt mot aluminiumkulorna. Vad händer och varför? Rita gärna!

5.Gnid två ballonger mot håret. För ballongerna långsamt mot varandra. Vad händer och varför? Rita gärna!

6.Fundera på när ni har stött på statisk elektricitet. Var har det varit?  Vad hände? Försök förklara (Vad är det ni ska göra?)


Hypotes
Jag tror att pappret kommer fastna på ballongen pågrund av att elektronerna flyttas från ballongen till de olika materialen.

Resultat
Via kom fram till att silkespappret, aluminiumbitarna fastnar på ballongen och att ballongen fastnar på väggen eftersom det blir friktion när man skalar av elektroner från håret till ballongen. När man reste ballongen reste sig håret efter man gnuggat ballongen i håret och silkespappret åkte med ballongen så fort pappersbitarna blev nuddade av ballongen.


Slutsats 
(Vad drar ni för slutsatser av ert resultat? Stämde er hypotes? Finns det förbättringar man kan göra om man skulle göra om laborationen? Finns det felkällor?)
När man gnuggar ballongen mot håret  följer elektronerna från håret med ballongen och det som finns kvar är då kärnorna. Eftersom det finns minusladdning i elektronerna och plusladdning i kärnorna och plus och minus tycker om varandra och därför steg håret samt silkespappret när man tog upp ballongen. Men om ballongen hade varit lika laddade skulle resultatet blivit att ballongen och håret skulle åkt ifrån varandra. 
Vissa förbättringar som man kunde göra är att man ska skriva en hypotes eftersom man får tänka till själv innan man börjar själva laborationen annars så är det inte så mycket som kan gå fel.


måndag 23 november 2015

Kopplingar av batterier/ få lampan att lysa- laborationsrapport

Syfte:
Man ska lära sig och förstå hur man kopplar batterier. Man ska även förstå vad parallellkopplade och seriekopplade batterier innebär.

Material:
Två batterier
Två sladdar
En liten glödlampa

Utförande:
Först ska man få lampan att lysa. Till detta använder man en glödlampa, en sladd och ett batteri. Nu skall man lista ut hur man ska få lampan att lysa.

Andra delen av denna laboration är att man ska parallellkoppla batterier. Man behöver två sladdar, en glödlampa och två batterier. Du ska parallellkoppla batterierna genom att ta en sladd från båda minuspolerna ut till lampan och en sladd från pluspolerna till lampan. 

Tredje och sista utförandet i denna laborationen är att seriekoppla batterierna. Till detta behöver du två batterier, en glödlampa och en sladd. Sätt batterierna på rad med pluspolen mot minuspolen. Placera sedan en sladd från minuspolen till lampan.

Resultat:
Jag fick alla lampor att lysa genom att koppla de såhär:  


















Slutsats, källor, felkällor och förbättringar: 
För att få lampan att lysa så behövs det en sluten krets. En sluten krets behövs för att elektronerna ska kunna gå runt och då lyser lampan. Om man seriekopplar batterier så ger det dubbelt så hög spänning. 1,5 volt+ 1,5 volt= 3 volt. Lampan lyser starkare om man seriekopplar. 
Vitsen med parallellkopplade batterier är att spänningen räcker dubbelt så länge alltså lyser lampan dubbelt så länge. 
De källorna jag använt är Åsa och mina anteckningar som jag har skrivit under lektionen. Jag har även använt vår lärobok. Vissa felkällor kan vara att man inte har fått direkta instruktioner av läraren och råkar kortsluta batteriet. Det gör man om man kopplar en sladd till samma pol och då går alla elektroner dit och det kortsluts. Man kan få en söndrig lampa som inte funkar osv. Då kan man göra tydligare instruktioner för eleverna och kolla om utrustningen är hel.
Eftersom vi inte hade en hypotes till denna laboration kan jag inte säga mycket om det men om jag skulle göra om det så skulle jag tänkt igenom innan jag utförde det. Jag var nära på att kortsluta batteriet.







Induktion laborationsrapport

Syfte
Förstå vad induktion är och var det används.

Hypotes
Jag tror att spolen kommer att bli magnetisk eftersom det bildas magnetfält. Jag tror även att magneten kommer göra motstånd när man för magneten upp och ner i spolen.

Material
Amperemätare
Spole
Magnet
Elsladdar

Utförande
1.Koppla spolen till amperemätaren.
För magneten upp och ner i spolen.

Resultat 
När vi för magneten upp och ner i kopparspolen så bildades det ström

Slutsats   (Förklara varför det som händer händer? Besvara frågan- Var använder vi induktion?) dinamo 
När vi för magneten upp och ner i spolen bildades det ström. Detta fenomenet kallas då induktion. Indikation använd i de maskinen som framställer ström som vindkraftverk, kärnkraftverk och vattenkraft verk. Vindkraftverken fungerar på det sätt så att vinden får vindkraftverkets vingar att snurra och rotationen omvandlas till el i generatorn. Det är också så i de andra kraftverken. 

Vissa felkällor kan vara att alla sladdar inte funkar lika bra, de kan glappa vilket kan leda till olika resultat. Men det kan vara samma sak med amperemätarna och det kan ha lett till att alla grupper inte har skapat lika mycket ström.

Bedömning på Mayela och mig själv

Mayela: Du har hittat fakta för att kunna besvara frågorna. Du hade relativt utvecklade svar men du kunde varit mer utförlig eftersom du hade väldigt få argument. Du glömde att reflektera om artikeln balanserar olika sidor i debatten och om artikeln visar på olika åsikter och artikeln gör den det på ett objektivt sätt. Du hittade lite fakta om Lars Rosenberg men faktan var inte så begriplig. Jag tycker att du ligger på en E-C nivå eftersom det var inte så utförligt men det det var bra fakta och relativt utvecklade svar.

Min egna text: Jag tycker att jag har hittat lagom fakta för att kunna besvara frågorna. Jag tycker att jag har utvecklade och argumenterande svar, fast jag kan ha varit mer utvecklad. Jag hittade fakta om Lars Rosenberg som var ganska begriplig. Jag tycker att jag ligger på en D-C nivå eftersom jag var ganska utförlig och hittade fakta men jag var inte tillräckligt argumenterande och utförlig. 

måndag 9 november 2015

Franska revolutionen

1. Den direkta orsaken till den franska revolutionen var stormningen av Bastiljen. Den händelsen var den tändande gnistan som satte igång revolter runt om i landet.
Men vilka var de bakomliggande orsakerna till revolutionen? Förklara dem utifrån följande lista:

Upplysningsfilosofierna; Hur påverkade upplysningens tankar revolutionen?
Maktfördelningen skulle vara en tredelad makt. Dömande makt, Styrande makten te.x president, regering och lagstiftande makten. I Sverige beslutas det i riksdagen.  Det skulle finnas religionsfrihet, man skulle själv få välja vilken religion man ville ha. Förr i tiden kunde man få straff om man hade fel religion och i Sverige var det dödsstraff om man hade fel religion. 
Man tyckte att man skulle ha yttrandefrihet alltså skulle man få tycka o säga vad man vill.
De tyckte också att alla människor skulle vara lika mycket värda t.o.m kvinnorna. Förr i tiden ansåg man att kvinnorna var sämre. Alla människor skulle stå lika inför lagen. Adeln kunde göra vad som helst, de kunde piska bönderna, våldta kvinnorna som är under deras egna tro.

Ekonomisk kris: Vad berodde det på?
Det fanns fortfarande skulder efter sjuåriga kriget. Kostnaderna i Amerika påverkade också  ekonomin. Kostnaden för deras egna soldater och för de soldater de köpte in och all utrustning som kanoner och hästar osv.  Förlust i krigen gör så att man måste betala skadestånd, förlorade markområden och förlorade byggnader eller åkrar och annat. Man förlorar intäkter i form av skatter och på den tiden var det höga tullar så då förlorar man de pengarna och man förlorar även naturtillgången.

Det blev dåliga skördar och gav högre pris p säd och i Frankrike åt man betydligt mycket bröd. Att skördarna slog fel berörde även bönderna och de blev ännu fattigare. Fler människor dog pga att de inte fick mat. 

Hovlivet var dyrt och det kostade mycket pengar och ledde till att man hade lån från olika bankhus.

Generalständerna: Vad händer här? Vilka vann och vilka förlorade på detta. Ståndssamhället: Här ska även ståndssamhället beskrivas. Jämför också med Sverige under denna tid!

Ståndssamhället var baserat på adeln, präster och tredje ståndet (borgare och bönder)
I Sverige var borgare och bönder vars ett eget stånd. Adeln och prästerna slapp betala skatten och de slapp stå inför rätten och lagarna. Adeln ägde kvarnar och var oftast domare. Bönderna jobbade gratis åt adeln, mjölka korna osv. Allt bönderna odlade skulle de lämna 10% av skörden till adeln och prästen.
I generalständerna satt 300 adelsmän, 300 präster, 600 från tredje ståndet. Det stod oftast 2-1 till adeln och prästen. Tredje ståndet gjorde uppror mot detta. Nationlsamlingen bildades och man fick vars en röst. Detta ledde till att Frankrike var först i hela Europa. 

2. Stormningen av Bastiljen. Vad innebar den händelsen? Beskriv
Pågrund av ekonomiska krisen stormade man Bastiljen. Egentligen var det en fästing och de har gjort om det till ett fängelse och de ville befria fångarna. Huvudanledning var vapen och ammunition. Få personer har vapen. De kommer med Hötjugor, krattor, påkar osv. De gick inte på slottet och kungen Versaillles, eftersom de var rikare och hade fler gevär och vakter det skulle varit för kostsamt. Det tog lång tid att ladda om geväret och det var inte så bra sikte. Man var tvungen att stå väldigt nära varandra. Han som var chef för den gamla fästningen och han tyckte att man inte skulle skjuta in i stora folkmassor och han tyckte att det var fegt. Personerna som vaktade muren lät de andra in men på ett villkor att inte döda portvakterna. Men det hände inte, de högg av en av portvakternas huvud och sprang in med det i dåtidas Paris. 

3. Vad kännetecknade perioden ”skräckväldet”? Varför tror du den kom att kallas så? Vilken man gjorde sitt namn känt under denna tid?
Ett skräckvälde är ett grymt samhälle och många dödas och fängslas. Folket är rädda och skräckslagna. De som styr landet skrämmer folket för att lyda och om man säger emot så hamnar man i fängelse. Ett skräckvälde är alltså en form av diktatur. De har angivande och går och lyssnar på folkets snack. Om de hör något dåligt så går angivande till närmaste polis som fängslar de. Robespierre som var ledaren tillåt inte olika tyckande människor. 
En giljotin är en massa trä och när man släpper det så åker ett blad ner och hugger av huvudet. Man dör pga fängelse, sjukdomar, att man blir skjuten osv. 
Robespierre blev själv avrättat med en giljotin. 

4. När anser du att Napoleons lycka vände i Europa? Ser du någon avgörande händelse? Kan du komma på några fler fältherrar/diktatorer som begått ett liknade misstag?
Lyckan vände när han skulle besegra Ryssland vilket inte gick så bra eftersom han förlorade eftersom de använde brända jorden taktiken. Det är när man låter några från det landet som blir attackerade att uppehålla armen som kommer och under tiden bränner de andra ner städerna och åkrarna så att motståndarna inte ska kunna få mat, ammunition, kläder eller annat som man kunde hitta i städerna. Många från Napoleons arme dog eftersom de inte hade mat och kläder för att klara sig under hela färden. Det blir även vinter och de hade inte med sig varmare kläder och men behövde vara utomhus hela tiden vilket lede till att de flesta inte dog i strid utan att de frös ihjäl.

Två personer son gjorde liknande misstag var karl den tolfte. Han vann ett slag mot Ryssland men förlorade sen. Det var vinter och ryssarna använde brända jordens taktik. Den andra personen var Adolf Hitler. Han han råkade ut för samma sak, efter att ha vunnit många slag så anfaller han Ryssland. Ryssland använder åter igen brända jordens taktik och även Hitlers arme klara de sig inte.

5.Vad innebar kontinentalblockaden? Varför införde Napoleon den?Vet du någon mer nutida konflikt där man använt sig av liknande strategi?
Napoleon var i krig med britterna, men istället för att möta dem på slagfältet hade Napoleon en annan ide. Han beordrade hela Europa att bojkotta brittiska varor. Om inga Europeiska länder köpte de brittiska varor förlorar de mycket pengar. Under båda världskrigen använde tyskarna av kontinentalblockaden. De använde ubåtar och flygplan för att sänka skepp med mat, vapen, fordon osv så de amerikanska och brittiska soldaterna inte fick något. De sänkte också skepp som kom från USA som skulle ge britterna varor.

6.Vad var Wienkongressen? Varför uppkom den? Vilka var tankarna som styrde Wienkongressens arbete? Vilka följder fick den för Europa
Man kan ju tro att det blev negativa följder för Europa. Men så är inte fallet. Fler blev inspirerade till detta nya! Folket runt om i Europa tänkte att om Frankrike kunde göra detta kunde vi också göra det! Detta ledde till små revolutioner hit och dit runt om i Europa. Men olika följder för Frankrike var ju att mänskliga rättigheter var nu lag i Frankrike och det ledde till att slaveriet började avskaffas i de återstående kolonierna. Lagen var lika för alla. Tortyren var avskaffad i fängelserna. Vem som helst kunde ägna sig åt vilket yrke som helst och religionsfrihet infördes. Andra följder för Frankrike var att staten tog över undervisningen från kyrkan och pressfrihet infördes. Skilsmässor blev lagliga. Man tog bort tullar inom landet och meter, liter och kilo blev nya måttenheter. Sist men inte minst så öppnades bibliotek och konstmuséer för allmänheten.
Wienkongressen var en stor fredskonferens där deltagarna var Preussen, Österrike, Ryssland och Storbritannien. Kongressen höll på åren 1814-1815. En av huvudpersonerna var Österrikes utrikesminister Klemens von Metternich. Detta uppkom för att tala om europas framtid och för att man skulle ordna upp det kaoset som orsakats av franska revolutionen. En ingrediens till oredan ansågs vara de liberala idéerna från Frankrike och Amerika. Kongressen kan ses som en slags konservativ ”motrevolution” dock var det inte endast konservativa (bakåtsträvande) idéer som styrde eller beslut som togs!
Wienkongressens andra meningar var att man inte ville ha mer krig. Man ville också förhindra nya revolutioner och andra (radikala) förändringar. Man hade olika tankar om hur man skulle uppnå fred bl.a handlade det mycket om maktbalans. Om alla länder är ungefär lika mäktiga kommer inga starta krig. Följderna blir att de över 300 tyska småstaterna blir 39 där Preussen och Österrike är de mäktigaste. Preussen får landsdelar i öst för skydd mot framtida fransk aggression som man med andra ord även kan säga om de får för sig att kriga igen.
Man diskuterade också Frankrike framtid. De hade ju besegrats? Hur skulle de behandlats? Jo man  behandlar de med tolerant. De fick behålla sina landgränser från 1792. Alltså inga direkta landavträdelser förutom nyerövrade delar och inga krigsskadestånd. Denna ståndpunkt vidhölls även efter Napoleons comeback.

7. Vad var det som trots allt blev kvar av revolutionen efter Napoleons fall? Vilka följder fick det för Frankrike? Hur kom andra länder att påverkas i Europa?
Samma som fråga 6.

8. Gör en jämförelse mellan det amerikanska frihetskriget och den franska revolutionen. Vad finns det för skillnader? Vad finns det för liknelser? Orsaker? Händelseförlopp? Vad revolutionen mynnade ut i för de både ”länderna”?
Skillnaderna mellan franska och amerikanska revolutionen var att amerikanerna ville brytas loss från Storbritannien och bli ett eget land. Fransmännen ville dock bara avsätta monarkin för att de var inte nöjda med hovet, de ville fortsätta tillhöra Frankrike. 

9. Varför ledde den amerikanska revolutionen till en bestående ”demokrati”, medan den franska revolutionen ledde till en ny diktatur? Vad tror du? Resonera och diskutera.
Amerika var ju styrd av Britterna och när de flyttade ifrån sitt hemland alltså Storbritannien så ville de inte att någon skulle bestämma över dem. De ville bestämma över sig själva och efter revolutionen fick de chansen. Amerikanerna hade ingen person som hade mycket mer makt än de andra. Folket ville inte att en person skulle ha all makt. Så då införde de demokrati så att alla män kunde bestämma i Frankrike. 

10. Vilka grupper vann och vilka förlorade på franska revolutionen?
De rika alltså, kungafamiljen, adeln och prästen förlorade på franska revolutionen. I Frankrike försvann hela kungafamiljen, helt och hållet! För adelns del var det mycket makt som gick bort. Men samt var de tvungna att betala skatt. Prästerna förlorade sin makt pågrund av religionsfriheten. Fler människor ville tillhöra andra religioner och kulturer som ledde till att prästernas inflytande på folket i Frankrike sakta men säker gled isär. 
De som är kvar är då borgarna och bönderna och det var de som vann på franska revolutionen.  Om man nu var duktig på något fick man arbetet. Napoleon var en person som verkligen vann på detta, han hade aldrig tagit makten om man inte fick en viss grad i militären om inte tillhörde en viss familj.

11. Revolutionens slagord blev ”Jämlikhet, frihet, broderskap”. Anser du att detta uppfylldes? Varför, varför inte?

Jag anser inte att det uppfylldes direkt efter revolutionen. Det tog lång tid och efter Robespierres skräckvälde var över skulle slagorden uppfyllas för att då blev Frankrike en demokrati. Jämlikheten var inte heller på top. Kvinnorna fick inte rösträtt och var fortfarande längre ner i samhället. Men kvinnorna har inte all rätt idag heller tom inte i Sverige som är ett välutvecklat land men här är det fortfarande så att kvinnor får mindre löner och kvinnor får inte d jobben som en man får som exempelvis chef för man anser att mannen har mer koll? Men är det verkligen så?

Amerikanska revolutionen

1) Redogör för orsakerna bakom den amerikanska revolutionen. Finns det några direkta och indirekta orsaker?  
En av orsakerna till att revolutionen startade var att kolonierna inte kände sig hotade från länder som låg runt omkring. Kolonierna ville inte ha mer militärisk hjälp från Storbritannien. Men Storbritannien ville ha tillbaka pengar som de hade spenderat i kriget som hade kostat mycket pengar. Om Storbritannien ville behålla de nya landmassorna behövde man försvara de. Storbritannien införde olika skatter för att få in pengar. Eftersom amerikanerna inte hade några representanter i riksdagen och de hade även ingen regering vilket ledde till att folket inte hade något att säga om skatteförslagen. 

2) Beskriv händelsen som fått namn ”The Boston tea party”. Vad innebar den? Vilka följder kom den att få?  
Händelsen som fick namnet The Boston tea party inträffade vintern 1773. Ett par brittiska fartyg kom i hamn i Boston med en stor lass av te från Indien. Ett femtiotal utklädda män kommer springandes efter att båtarna lagt an och kastar av lasten och förstör te för väldigt mycket pengar. 

Varför denna händelsen inträffade var för att Storbritannien ville höja så många skatter och en av de var te. De brittiska kolonierna ville inte betala så mycket pengar eftersom de har en fransk koloni bredvid som erbjöd det för mycket mindre pengar. Storbritannien har förbjudit kolonierna att handla med de franska vilket ledde till att Storbritannien tjänade mer pengar om allt gick via de. Storbritannien kan då kräva fler tuller och skatter och samt blir de rikare.

Följden av ” The Boston tea party” blir många nya strider mellan soldater och kolonisterna och samtidigt diskuterar valda obundet från kolonierna om vad som ska hända. Efter ett tag kommer de fram till att de ska bli självständiga.

3) Varför vägrade kolonierna betala de nya skatterna till Storbritannien? Nämn några orsaker! (Vad var det amerikanerna krävde för att nya skatter skulle få träda i kraft?)  
Storbritannien ansåg att kolonierna skulle betala en stor del av kostnaderna landet haft för att försvara dem och införde ett antal hos amerikanerna illa omtyckta skatter. Då kolonierna saknade representation i det styrande brittiska parlamentet ansåg många amerikaner att lagarna var olagliga.

4) Hur kom upplysningens tankar att påverka Amerika? Vilken roll kom upplysningens tankar att ha i revolutionen?  
Maktfördelningen skulle vara en tredelad makt. Dömande makt, Styrande makten te.x president, regering och lagstiftande makten. I Sverige beslutas det i riksdagen.  Det skulle finnas religionsfrihet, man skulle själv få välja vilken religion man ville ha. Förr i tiden kunde man få straff om man hade fel religion. Man tyckte att man skulle ha yttrandefrihet alltså skulle man få tycka o säga vad man vill.De tyckte också att alla människor skulle vara lika mycket värda t.o.m kvinnorna. Förr i tiden ansåg man att kvinnorna var sämre. Alla människor skulle stå lika inför lagen. Adeln kunde göra vad som helst, de kunde piska bönderna, våldta kvinnorna som är under deras egna tron. 
Tankar om detta ledde till revolutionen och de hade inte något att bestämma om i regeringen eller riksdagen som satt i London. Alla höga skatter retade upp kolonisterna och de kunde inte bestämma eller säga något. De kunde inte påverka på vilka varor det skulle vara skatt på eller hur mycket skatt man skulle betala eller om man skulle ha skatt överhuvudtaget. Senare efter revolutionen påverkade tankarna fortfarande Amerika. Amerika valde ett styre där makten är uppdelad i tre delar och består av en riksdag, en domstol och en vald president. Detta styret syftar på att alla ska få vara med och bestämma och att alla ska få någonting att säga till om.

5) Hur kunde de amerikanska kolonisterna besegra de vältränade brittiska trupperna? 
De amerikanska kolonierna kunde besegra de brittiska trupperna pågrund av att de hade krigat mot Frankrike för några år sen och det kriget hade kostat mycket pengar. Följden av ett nytt krig några år senare mot kolonierna hade Storbritannien egentligen råd med tills Frankrike gick med i kriget men på koloniernas/amerikanarnas sida. Efter att Frankrike hade gått med i kriget hade Storbritannien inte råd med att kriga eftersom soldaterna var sjuka eller skadade eller så låg de på havets botten, döda. Man hade inte pengar kvar för att föra kriget vidare.

6) Hur delades makten upp i USA? Beskriv! Vilken upplysningstänkare kom de här idéerna från?  
Makten i USA delades upp i tre delar för att förhindra missbruk av makten. Alltså fick ingen styra själv som i en monarki där en kung styr själv som var en vanlig sak på den tiden. 
De tre olika delarna skulle även kontrollera varandra så att ingen fick för mycket makt. De tre olika delarna kallas den dömande, den lagstiftande och den verkställande kraften.

Den dömande makten
Det fanns domstolar som skulle döma efter lagarna som fanns.

Den lagstiftande makten
Det skulle finnas en riksdag/kongress och i den skulle det finnas representanter från varje stat. Skatter och lagar skulle bestämmas av riksdag/kongress.

Den verkställande kraften
Man behövde också en vald president som skulle vara befälhavare för de militära styrkorna.


7) Vilka följder kom den amerikanske revolutionen att få? Politiskt, socialt och kulturellt.  
Politiskt: USA kunde blida ett demokratiskt styre med hjälp av upplysningens tankar tillskillnad med vad de andra länder i Europa styrdes av. En till politisk följd är att flera Europeiska länder fick ett tryck och fler människor ville delta i det politiska styret. Väldigt många i Europa gillade den iden och ville starta egna revolutioner.

Socialt: I den Amerikanska revolutionen tog man bort de olika klasserna till en viss del. Man kunde byta klass från bonde till borgare och tvär om. Många andra länder inspirerades av detta föra att om man var född som borgare i Sverige då var man borgare.

Kulturellt: Urinvånarna i USA hade sin fena kultur men USA hade precis blivit ett eget land och då hade de inte utvecklat egen kultur än. En kultur bildas först långt senare in.  
Det var många olika européer som åkte till USA och bosatte sig där. Alla tog med sina egna kulturer och fortsatte fira och utveckla sina egna kulturer. Tillslut utvecklades en börjar på en gemensam kultur som bestod av alla möjliga kulturer och än idag firar man flera olika högtider och helgon vid olika tider beroende på vilken kultur du tillhör.


8) Varför har den 4 juli blivit USA:s nationaldag? 
Den 4 juli förklarade USA sig själva självständiga fast än Storbritannien inte erkände det.

9) Den amerikanska dollarsedeln har George Washington på framsidan. Vad kan det bero på?   
George Washington var USA:s första president. George Washington blev deras första president för att han ledde militären i kriget mot Storbritannien och många såg honom som en hjälte och presidenten skulle leda de militära styrkorna. Då blev han landets första president. Huvudstaden heter ju Washington och den fick namnet efter deras första president. George Washington är just på dollarsedeln för att man använder den väldigt ofta det är som den svenska 100kr sedeln som man använder väldigt eller 50/20 lappen som är ännu vanligare.

10) På vilket sätt kan USA ses som en den nya sortens stat? Kan du komma något som skiljer USA mot andra länder i Europa vid den här tiden? (Landets politiska styrning? Samhällsgrupper? Etc.)  
En sak som skiljer USA och Sverige är att Sverige styrdes av en kung och att Sverige fortfarande var en monarki. Om man kollar på USA:s sida så har USA aldrig haft en monarki. Den ända gången som USA har varit under en monarki var när de var en koloni och tillhörde Storbritannien som då var en diktatur/monarki. De olika samhällsgrupperna som fanns i Sverige fanns inte på samma sätt i USA. I Sverige fanns det borgare, bönder och adelsmän. Det fanns också borgare och bönder i USA men det fanns inga adelsmän eftersom det inte fanns en kung som kunde utnämna adelsmän. Ännu en skillnad är att kungen i Sverige inte kunde bli anklagas eller dömd för brott. Kungen stod alltså fortfarande ”över lagen”. Men i USA stod all medborgare lika inför lagen alltså kunde t.o.m presidenten bli anklagad och dömd till brott.

11) I självständighetsförklaringen (eller oavhängighetsförklaringen som den också kallas) talas det mycket om att alla föds lika och allas rätt till frihet och lycka etc. Men vilka grupper kom att stå utanför dessa fina ord? Och vilka grupper kom föga att tjäna något på revolutionen( i alla fall på kortare sikt)? Beskriv dessa grupper!  
Ett exempel på en grupp som hamnade utanför är slavarna. Innan kriget hade man lovat de deras frihet om de arbetade och hjälpte till. Men i själva fallet fick de inte det och de fick inte heller sin rösträtt. Det tog hela 250 år innan slavarna blev fria. 
Kvinnorna var också en grupp som lev utanför eftersom de inte fick någon rösträtt eller något att säga till om överhuvudtaget. Kvinnorna skulle stanna hemma och laga mat, ta hand om hushållet osv.
En till grupp som jag kom på är bönderna. De hamnade utanför eftersom de inte tjänade mycket pengar vilket ledde till att de inte hade någon rösträtt: För att på den tiden var man tvungen att ha en viss inkomst för att kunna rösta vilket inte gäller för de högre uppsatta.

12) Vad är det som gör självständighetsförklaringen så unik sett till idag och sett till tiden den skrevs? 

Det som alla ser som unikt är att det var den första kolonin som gjorde uppror mot sitt moderland vilket ledde till att hela världen var chockade öven denna händelse. På den tiden var det inte normalt att säga vad man tyckte och att de till och med gjorde uppror mot detta var helt nytt i ”den nya världen”.

tisdag 3 november 2015

Testa dig från sidan 20

2.12 Vad händer om lika laddade föremål närmas till varandra?
Föremål med samma laddning repellerar, stöter bort, varandra.

2.13 Vad händer om olika laddade föremål närmas till varandra?
Föremål som är olika laddade dras till varandra, alltså attraherar de. 

2.14 Vilka ämnen är goda ledare av elektrisk ström?
Silver och koppar släpper fram ström bra, eftersom de har liten resistans. 

2.15 Vad kallas ämnen som inte leder ström? 
Föremål som inte leder ström heter isolatorer.

2.16 Ge några exempel på ämnen som inte leder ström. 
Ämnen som inte leder ström kan vara glas, trä och plast.

 2.17 Vilken riktning har strömmen i en ledning? 
Strömmen går från pluspolen till minuspolen men elektronerna går från minuspolen till pluspolen.

2.18 Vilken sorts spänning har ett batteri? 
Spänningen i ett batteri är likström.

2.19 Vilken sorts spänning har våra vägguttag? 
Vägguttagens spänning är växelström.

2.20 Rita några symboler som kan finnas i ett kopplingsschema.  
























2.21 Hur ska en ledare vara om den ska ha liten resistans? 
Ledaren ska vara i silver och koppar eftersom de ämnena släpper fram ström bra, de har liten resistans.

2.22 Vilken är enheten för resistans?
Enheten är 1 omega (Ω) och förkortas 1 Ω.