Den industriella Revolutionen startade i Storbritannien i slutet av 1700- talet. Den industriella revolutionen startade pågrund av:
Det fanns pengar från handeln och det moderniserade jordbruket. Råvarorna som ull från jordbruket samt stenkol och järnmalm.
Arbetskraften behövdes inte längre i det nya moderna jordbruket. En viktig energikälla i de nya fabrikerna var uppfinningar inom först textilindustrin och sedan ångmaskinen.
På grund av folkökningen i Storbritannien kom det till en stor marknad och genom att kolonierna var tvungna att handla med Storbritannien.
Många flyttade från landet i industrialiseringens barndom. Att många flyttade berodde på att de ville bo på de ställen där fabriker startas. Där kunde de bli industriarbetare och levde oftast under svåra förhållanden, både i fabrikerna och hemma. Här förekom även barnarbete.
Varor kunde produceras i mängder som aldrig förr tack vare industrialiseringen. Fler följder av industrialiseringen var att folk lämnade landsbygden och flyttade istället in till städer och industrisamhällen. Detta ledde till att befolkningen ökade och vaccinering mot smittkoppor infördes.
Tack vare den nya tekniken och vetenskapens framsteg gick världen in i stålålder under slutet av 1800-talet och fler människor såg ljust på framtiden. För Sverige började industrialiseras under andra hälften av 1800-talet. På samma sätt som Storbritannien startade det i textilindustrin och Norrköping och Borås blev viktiga industristäder. I Sundsvallsområdet fortsatte det inom sågverksindustrin. En sak som fick allt större betydelse var massa- och pappersindustrin som även ökade läskunnigheten i världen. En hel rad uppfinnare och företagsledare fanns inom verkstadsindustrin som gjorde svenska företag världsledande, som Lars Magnus Ericsson och företaget Ericsson.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar