måndag 9 november 2015

Amerikanska revolutionen

1) Redogör för orsakerna bakom den amerikanska revolutionen. Finns det några direkta och indirekta orsaker?  
En av orsakerna till att revolutionen startade var att kolonierna inte kände sig hotade från länder som låg runt omkring. Kolonierna ville inte ha mer militärisk hjälp från Storbritannien. Men Storbritannien ville ha tillbaka pengar som de hade spenderat i kriget som hade kostat mycket pengar. Om Storbritannien ville behålla de nya landmassorna behövde man försvara de. Storbritannien införde olika skatter för att få in pengar. Eftersom amerikanerna inte hade några representanter i riksdagen och de hade även ingen regering vilket ledde till att folket inte hade något att säga om skatteförslagen. 

2) Beskriv händelsen som fått namn ”The Boston tea party”. Vad innebar den? Vilka följder kom den att få?  
Händelsen som fick namnet The Boston tea party inträffade vintern 1773. Ett par brittiska fartyg kom i hamn i Boston med en stor lass av te från Indien. Ett femtiotal utklädda män kommer springandes efter att båtarna lagt an och kastar av lasten och förstör te för väldigt mycket pengar. 

Varför denna händelsen inträffade var för att Storbritannien ville höja så många skatter och en av de var te. De brittiska kolonierna ville inte betala så mycket pengar eftersom de har en fransk koloni bredvid som erbjöd det för mycket mindre pengar. Storbritannien har förbjudit kolonierna att handla med de franska vilket ledde till att Storbritannien tjänade mer pengar om allt gick via de. Storbritannien kan då kräva fler tuller och skatter och samt blir de rikare.

Följden av ” The Boston tea party” blir många nya strider mellan soldater och kolonisterna och samtidigt diskuterar valda obundet från kolonierna om vad som ska hända. Efter ett tag kommer de fram till att de ska bli självständiga.

3) Varför vägrade kolonierna betala de nya skatterna till Storbritannien? Nämn några orsaker! (Vad var det amerikanerna krävde för att nya skatter skulle få träda i kraft?)  
Storbritannien ansåg att kolonierna skulle betala en stor del av kostnaderna landet haft för att försvara dem och införde ett antal hos amerikanerna illa omtyckta skatter. Då kolonierna saknade representation i det styrande brittiska parlamentet ansåg många amerikaner att lagarna var olagliga.

4) Hur kom upplysningens tankar att påverka Amerika? Vilken roll kom upplysningens tankar att ha i revolutionen?  
Maktfördelningen skulle vara en tredelad makt. Dömande makt, Styrande makten te.x president, regering och lagstiftande makten. I Sverige beslutas det i riksdagen.  Det skulle finnas religionsfrihet, man skulle själv få välja vilken religion man ville ha. Förr i tiden kunde man få straff om man hade fel religion. Man tyckte att man skulle ha yttrandefrihet alltså skulle man få tycka o säga vad man vill.De tyckte också att alla människor skulle vara lika mycket värda t.o.m kvinnorna. Förr i tiden ansåg man att kvinnorna var sämre. Alla människor skulle stå lika inför lagen. Adeln kunde göra vad som helst, de kunde piska bönderna, våldta kvinnorna som är under deras egna tron. 
Tankar om detta ledde till revolutionen och de hade inte något att bestämma om i regeringen eller riksdagen som satt i London. Alla höga skatter retade upp kolonisterna och de kunde inte bestämma eller säga något. De kunde inte påverka på vilka varor det skulle vara skatt på eller hur mycket skatt man skulle betala eller om man skulle ha skatt överhuvudtaget. Senare efter revolutionen påverkade tankarna fortfarande Amerika. Amerika valde ett styre där makten är uppdelad i tre delar och består av en riksdag, en domstol och en vald president. Detta styret syftar på att alla ska få vara med och bestämma och att alla ska få någonting att säga till om.

5) Hur kunde de amerikanska kolonisterna besegra de vältränade brittiska trupperna? 
De amerikanska kolonierna kunde besegra de brittiska trupperna pågrund av att de hade krigat mot Frankrike för några år sen och det kriget hade kostat mycket pengar. Följden av ett nytt krig några år senare mot kolonierna hade Storbritannien egentligen råd med tills Frankrike gick med i kriget men på koloniernas/amerikanarnas sida. Efter att Frankrike hade gått med i kriget hade Storbritannien inte råd med att kriga eftersom soldaterna var sjuka eller skadade eller så låg de på havets botten, döda. Man hade inte pengar kvar för att föra kriget vidare.

6) Hur delades makten upp i USA? Beskriv! Vilken upplysningstänkare kom de här idéerna från?  
Makten i USA delades upp i tre delar för att förhindra missbruk av makten. Alltså fick ingen styra själv som i en monarki där en kung styr själv som var en vanlig sak på den tiden. 
De tre olika delarna skulle även kontrollera varandra så att ingen fick för mycket makt. De tre olika delarna kallas den dömande, den lagstiftande och den verkställande kraften.

Den dömande makten
Det fanns domstolar som skulle döma efter lagarna som fanns.

Den lagstiftande makten
Det skulle finnas en riksdag/kongress och i den skulle det finnas representanter från varje stat. Skatter och lagar skulle bestämmas av riksdag/kongress.

Den verkställande kraften
Man behövde också en vald president som skulle vara befälhavare för de militära styrkorna.


7) Vilka följder kom den amerikanske revolutionen att få? Politiskt, socialt och kulturellt.  
Politiskt: USA kunde blida ett demokratiskt styre med hjälp av upplysningens tankar tillskillnad med vad de andra länder i Europa styrdes av. En till politisk följd är att flera Europeiska länder fick ett tryck och fler människor ville delta i det politiska styret. Väldigt många i Europa gillade den iden och ville starta egna revolutioner.

Socialt: I den Amerikanska revolutionen tog man bort de olika klasserna till en viss del. Man kunde byta klass från bonde till borgare och tvär om. Många andra länder inspirerades av detta föra att om man var född som borgare i Sverige då var man borgare.

Kulturellt: Urinvånarna i USA hade sin fena kultur men USA hade precis blivit ett eget land och då hade de inte utvecklat egen kultur än. En kultur bildas först långt senare in.  
Det var många olika européer som åkte till USA och bosatte sig där. Alla tog med sina egna kulturer och fortsatte fira och utveckla sina egna kulturer. Tillslut utvecklades en börjar på en gemensam kultur som bestod av alla möjliga kulturer och än idag firar man flera olika högtider och helgon vid olika tider beroende på vilken kultur du tillhör.


8) Varför har den 4 juli blivit USA:s nationaldag? 
Den 4 juli förklarade USA sig själva självständiga fast än Storbritannien inte erkände det.

9) Den amerikanska dollarsedeln har George Washington på framsidan. Vad kan det bero på?   
George Washington var USA:s första president. George Washington blev deras första president för att han ledde militären i kriget mot Storbritannien och många såg honom som en hjälte och presidenten skulle leda de militära styrkorna. Då blev han landets första president. Huvudstaden heter ju Washington och den fick namnet efter deras första president. George Washington är just på dollarsedeln för att man använder den väldigt ofta det är som den svenska 100kr sedeln som man använder väldigt eller 50/20 lappen som är ännu vanligare.

10) På vilket sätt kan USA ses som en den nya sortens stat? Kan du komma något som skiljer USA mot andra länder i Europa vid den här tiden? (Landets politiska styrning? Samhällsgrupper? Etc.)  
En sak som skiljer USA och Sverige är att Sverige styrdes av en kung och att Sverige fortfarande var en monarki. Om man kollar på USA:s sida så har USA aldrig haft en monarki. Den ända gången som USA har varit under en monarki var när de var en koloni och tillhörde Storbritannien som då var en diktatur/monarki. De olika samhällsgrupperna som fanns i Sverige fanns inte på samma sätt i USA. I Sverige fanns det borgare, bönder och adelsmän. Det fanns också borgare och bönder i USA men det fanns inga adelsmän eftersom det inte fanns en kung som kunde utnämna adelsmän. Ännu en skillnad är att kungen i Sverige inte kunde bli anklagas eller dömd för brott. Kungen stod alltså fortfarande ”över lagen”. Men i USA stod all medborgare lika inför lagen alltså kunde t.o.m presidenten bli anklagad och dömd till brott.

11) I självständighetsförklaringen (eller oavhängighetsförklaringen som den också kallas) talas det mycket om att alla föds lika och allas rätt till frihet och lycka etc. Men vilka grupper kom att stå utanför dessa fina ord? Och vilka grupper kom föga att tjäna något på revolutionen( i alla fall på kortare sikt)? Beskriv dessa grupper!  
Ett exempel på en grupp som hamnade utanför är slavarna. Innan kriget hade man lovat de deras frihet om de arbetade och hjälpte till. Men i själva fallet fick de inte det och de fick inte heller sin rösträtt. Det tog hela 250 år innan slavarna blev fria. 
Kvinnorna var också en grupp som lev utanför eftersom de inte fick någon rösträtt eller något att säga till om överhuvudtaget. Kvinnorna skulle stanna hemma och laga mat, ta hand om hushållet osv.
En till grupp som jag kom på är bönderna. De hamnade utanför eftersom de inte tjänade mycket pengar vilket ledde till att de inte hade någon rösträtt: För att på den tiden var man tvungen att ha en viss inkomst för att kunna rösta vilket inte gäller för de högre uppsatta.

12) Vad är det som gör självständighetsförklaringen så unik sett till idag och sett till tiden den skrevs? 

Det som alla ser som unikt är att det var den första kolonin som gjorde uppror mot sitt moderland vilket ledde till att hela världen var chockade öven denna händelse. På den tiden var det inte normalt att säga vad man tyckte och att de till och med gjorde uppror mot detta var helt nytt i ”den nya världen”.

Inga kommentarer: