måndag 9 november 2015

Franska revolutionen

1. Den direkta orsaken till den franska revolutionen var stormningen av Bastiljen. Den händelsen var den tändande gnistan som satte igång revolter runt om i landet.
Men vilka var de bakomliggande orsakerna till revolutionen? Förklara dem utifrån följande lista:

Upplysningsfilosofierna; Hur påverkade upplysningens tankar revolutionen?
Maktfördelningen skulle vara en tredelad makt. Dömande makt, Styrande makten te.x president, regering och lagstiftande makten. I Sverige beslutas det i riksdagen.  Det skulle finnas religionsfrihet, man skulle själv få välja vilken religion man ville ha. Förr i tiden kunde man få straff om man hade fel religion och i Sverige var det dödsstraff om man hade fel religion. 
Man tyckte att man skulle ha yttrandefrihet alltså skulle man få tycka o säga vad man vill.
De tyckte också att alla människor skulle vara lika mycket värda t.o.m kvinnorna. Förr i tiden ansåg man att kvinnorna var sämre. Alla människor skulle stå lika inför lagen. Adeln kunde göra vad som helst, de kunde piska bönderna, våldta kvinnorna som är under deras egna tro.

Ekonomisk kris: Vad berodde det på?
Det fanns fortfarande skulder efter sjuåriga kriget. Kostnaderna i Amerika påverkade också  ekonomin. Kostnaden för deras egna soldater och för de soldater de köpte in och all utrustning som kanoner och hästar osv.  Förlust i krigen gör så att man måste betala skadestånd, förlorade markområden och förlorade byggnader eller åkrar och annat. Man förlorar intäkter i form av skatter och på den tiden var det höga tullar så då förlorar man de pengarna och man förlorar även naturtillgången.

Det blev dåliga skördar och gav högre pris p säd och i Frankrike åt man betydligt mycket bröd. Att skördarna slog fel berörde även bönderna och de blev ännu fattigare. Fler människor dog pga att de inte fick mat. 

Hovlivet var dyrt och det kostade mycket pengar och ledde till att man hade lån från olika bankhus.

Generalständerna: Vad händer här? Vilka vann och vilka förlorade på detta. Ståndssamhället: Här ska även ståndssamhället beskrivas. Jämför också med Sverige under denna tid!

Ståndssamhället var baserat på adeln, präster och tredje ståndet (borgare och bönder)
I Sverige var borgare och bönder vars ett eget stånd. Adeln och prästerna slapp betala skatten och de slapp stå inför rätten och lagarna. Adeln ägde kvarnar och var oftast domare. Bönderna jobbade gratis åt adeln, mjölka korna osv. Allt bönderna odlade skulle de lämna 10% av skörden till adeln och prästen.
I generalständerna satt 300 adelsmän, 300 präster, 600 från tredje ståndet. Det stod oftast 2-1 till adeln och prästen. Tredje ståndet gjorde uppror mot detta. Nationlsamlingen bildades och man fick vars en röst. Detta ledde till att Frankrike var först i hela Europa. 

2. Stormningen av Bastiljen. Vad innebar den händelsen? Beskriv
Pågrund av ekonomiska krisen stormade man Bastiljen. Egentligen var det en fästing och de har gjort om det till ett fängelse och de ville befria fångarna. Huvudanledning var vapen och ammunition. Få personer har vapen. De kommer med Hötjugor, krattor, påkar osv. De gick inte på slottet och kungen Versaillles, eftersom de var rikare och hade fler gevär och vakter det skulle varit för kostsamt. Det tog lång tid att ladda om geväret och det var inte så bra sikte. Man var tvungen att stå väldigt nära varandra. Han som var chef för den gamla fästningen och han tyckte att man inte skulle skjuta in i stora folkmassor och han tyckte att det var fegt. Personerna som vaktade muren lät de andra in men på ett villkor att inte döda portvakterna. Men det hände inte, de högg av en av portvakternas huvud och sprang in med det i dåtidas Paris. 

3. Vad kännetecknade perioden ”skräckväldet”? Varför tror du den kom att kallas så? Vilken man gjorde sitt namn känt under denna tid?
Ett skräckvälde är ett grymt samhälle och många dödas och fängslas. Folket är rädda och skräckslagna. De som styr landet skrämmer folket för att lyda och om man säger emot så hamnar man i fängelse. Ett skräckvälde är alltså en form av diktatur. De har angivande och går och lyssnar på folkets snack. Om de hör något dåligt så går angivande till närmaste polis som fängslar de. Robespierre som var ledaren tillåt inte olika tyckande människor. 
En giljotin är en massa trä och när man släpper det så åker ett blad ner och hugger av huvudet. Man dör pga fängelse, sjukdomar, att man blir skjuten osv. 
Robespierre blev själv avrättat med en giljotin. 

4. När anser du att Napoleons lycka vände i Europa? Ser du någon avgörande händelse? Kan du komma på några fler fältherrar/diktatorer som begått ett liknade misstag?
Lyckan vände när han skulle besegra Ryssland vilket inte gick så bra eftersom han förlorade eftersom de använde brända jorden taktiken. Det är när man låter några från det landet som blir attackerade att uppehålla armen som kommer och under tiden bränner de andra ner städerna och åkrarna så att motståndarna inte ska kunna få mat, ammunition, kläder eller annat som man kunde hitta i städerna. Många från Napoleons arme dog eftersom de inte hade mat och kläder för att klara sig under hela färden. Det blir även vinter och de hade inte med sig varmare kläder och men behövde vara utomhus hela tiden vilket lede till att de flesta inte dog i strid utan att de frös ihjäl.

Två personer son gjorde liknande misstag var karl den tolfte. Han vann ett slag mot Ryssland men förlorade sen. Det var vinter och ryssarna använde brända jordens taktik. Den andra personen var Adolf Hitler. Han han råkade ut för samma sak, efter att ha vunnit många slag så anfaller han Ryssland. Ryssland använder åter igen brända jordens taktik och även Hitlers arme klara de sig inte.

5.Vad innebar kontinentalblockaden? Varför införde Napoleon den?Vet du någon mer nutida konflikt där man använt sig av liknande strategi?
Napoleon var i krig med britterna, men istället för att möta dem på slagfältet hade Napoleon en annan ide. Han beordrade hela Europa att bojkotta brittiska varor. Om inga Europeiska länder köpte de brittiska varor förlorar de mycket pengar. Under båda världskrigen använde tyskarna av kontinentalblockaden. De använde ubåtar och flygplan för att sänka skepp med mat, vapen, fordon osv så de amerikanska och brittiska soldaterna inte fick något. De sänkte också skepp som kom från USA som skulle ge britterna varor.

6.Vad var Wienkongressen? Varför uppkom den? Vilka var tankarna som styrde Wienkongressens arbete? Vilka följder fick den för Europa
Man kan ju tro att det blev negativa följder för Europa. Men så är inte fallet. Fler blev inspirerade till detta nya! Folket runt om i Europa tänkte att om Frankrike kunde göra detta kunde vi också göra det! Detta ledde till små revolutioner hit och dit runt om i Europa. Men olika följder för Frankrike var ju att mänskliga rättigheter var nu lag i Frankrike och det ledde till att slaveriet började avskaffas i de återstående kolonierna. Lagen var lika för alla. Tortyren var avskaffad i fängelserna. Vem som helst kunde ägna sig åt vilket yrke som helst och religionsfrihet infördes. Andra följder för Frankrike var att staten tog över undervisningen från kyrkan och pressfrihet infördes. Skilsmässor blev lagliga. Man tog bort tullar inom landet och meter, liter och kilo blev nya måttenheter. Sist men inte minst så öppnades bibliotek och konstmuséer för allmänheten.
Wienkongressen var en stor fredskonferens där deltagarna var Preussen, Österrike, Ryssland och Storbritannien. Kongressen höll på åren 1814-1815. En av huvudpersonerna var Österrikes utrikesminister Klemens von Metternich. Detta uppkom för att tala om europas framtid och för att man skulle ordna upp det kaoset som orsakats av franska revolutionen. En ingrediens till oredan ansågs vara de liberala idéerna från Frankrike och Amerika. Kongressen kan ses som en slags konservativ ”motrevolution” dock var det inte endast konservativa (bakåtsträvande) idéer som styrde eller beslut som togs!
Wienkongressens andra meningar var att man inte ville ha mer krig. Man ville också förhindra nya revolutioner och andra (radikala) förändringar. Man hade olika tankar om hur man skulle uppnå fred bl.a handlade det mycket om maktbalans. Om alla länder är ungefär lika mäktiga kommer inga starta krig. Följderna blir att de över 300 tyska småstaterna blir 39 där Preussen och Österrike är de mäktigaste. Preussen får landsdelar i öst för skydd mot framtida fransk aggression som man med andra ord även kan säga om de får för sig att kriga igen.
Man diskuterade också Frankrike framtid. De hade ju besegrats? Hur skulle de behandlats? Jo man  behandlar de med tolerant. De fick behålla sina landgränser från 1792. Alltså inga direkta landavträdelser förutom nyerövrade delar och inga krigsskadestånd. Denna ståndpunkt vidhölls även efter Napoleons comeback.

7. Vad var det som trots allt blev kvar av revolutionen efter Napoleons fall? Vilka följder fick det för Frankrike? Hur kom andra länder att påverkas i Europa?
Samma som fråga 6.

8. Gör en jämförelse mellan det amerikanska frihetskriget och den franska revolutionen. Vad finns det för skillnader? Vad finns det för liknelser? Orsaker? Händelseförlopp? Vad revolutionen mynnade ut i för de både ”länderna”?
Skillnaderna mellan franska och amerikanska revolutionen var att amerikanerna ville brytas loss från Storbritannien och bli ett eget land. Fransmännen ville dock bara avsätta monarkin för att de var inte nöjda med hovet, de ville fortsätta tillhöra Frankrike. 

9. Varför ledde den amerikanska revolutionen till en bestående ”demokrati”, medan den franska revolutionen ledde till en ny diktatur? Vad tror du? Resonera och diskutera.
Amerika var ju styrd av Britterna och när de flyttade ifrån sitt hemland alltså Storbritannien så ville de inte att någon skulle bestämma över dem. De ville bestämma över sig själva och efter revolutionen fick de chansen. Amerikanerna hade ingen person som hade mycket mer makt än de andra. Folket ville inte att en person skulle ha all makt. Så då införde de demokrati så att alla män kunde bestämma i Frankrike. 

10. Vilka grupper vann och vilka förlorade på franska revolutionen?
De rika alltså, kungafamiljen, adeln och prästen förlorade på franska revolutionen. I Frankrike försvann hela kungafamiljen, helt och hållet! För adelns del var det mycket makt som gick bort. Men samt var de tvungna att betala skatt. Prästerna förlorade sin makt pågrund av religionsfriheten. Fler människor ville tillhöra andra religioner och kulturer som ledde till att prästernas inflytande på folket i Frankrike sakta men säker gled isär. 
De som är kvar är då borgarna och bönderna och det var de som vann på franska revolutionen.  Om man nu var duktig på något fick man arbetet. Napoleon var en person som verkligen vann på detta, han hade aldrig tagit makten om man inte fick en viss grad i militären om inte tillhörde en viss familj.

11. Revolutionens slagord blev ”Jämlikhet, frihet, broderskap”. Anser du att detta uppfylldes? Varför, varför inte?

Jag anser inte att det uppfylldes direkt efter revolutionen. Det tog lång tid och efter Robespierres skräckvälde var över skulle slagorden uppfyllas för att då blev Frankrike en demokrati. Jämlikheten var inte heller på top. Kvinnorna fick inte rösträtt och var fortfarande längre ner i samhället. Men kvinnorna har inte all rätt idag heller tom inte i Sverige som är ett välutvecklat land men här är det fortfarande så att kvinnor får mindre löner och kvinnor får inte d jobben som en man får som exempelvis chef för man anser att mannen har mer koll? Men är det verkligen så?

Inga kommentarer: