tisdag 24 november 2015

Statisk elektricitet

Syfte 
Vi ska förstå vad statisk elektricitet innebär och vad som händer

Material 
En ballong
En person med relativt långt hår

Utförande
1.Blås upp ballongen, gnid den mot håret. Gärna någon med lite längre hår.För ballongen långsamt mot håret. Vad händer och varför? Rita gärna!

2.Gnid ballongen mot mot håret. Nu behöver det inte vara någon med långt hår. Försök få ballongen att fastna på väggen.Vad händer och varför? Rita gärna!

3.Riv silkespappret i småbitar. Gnid ballongen mot håret. För ballongen långsamt mot bitarna. Vad händer och varför? Rita gärna!

4.Riv aluminiumbiten i mindre bitar, rulla dessa till små kulor. Gnid ballongen mot håret. För ballongen långsamt mot aluminiumkulorna. Vad händer och varför? Rita gärna!

5.Gnid två ballonger mot håret. För ballongerna långsamt mot varandra. Vad händer och varför? Rita gärna!

6.Fundera på när ni har stött på statisk elektricitet. Var har det varit?  Vad hände? Försök förklara (Vad är det ni ska göra?)


Hypotes
Jag tror att pappret kommer fastna på ballongen pågrund av att elektronerna flyttas från ballongen till de olika materialen.

Resultat
Via kom fram till att silkespappret, aluminiumbitarna fastnar på ballongen och att ballongen fastnar på väggen eftersom det blir friktion när man skalar av elektroner från håret till ballongen. När man reste ballongen reste sig håret efter man gnuggat ballongen i håret och silkespappret åkte med ballongen så fort pappersbitarna blev nuddade av ballongen.


Slutsats 
(Vad drar ni för slutsatser av ert resultat? Stämde er hypotes? Finns det förbättringar man kan göra om man skulle göra om laborationen? Finns det felkällor?)
När man gnuggar ballongen mot håret  följer elektronerna från håret med ballongen och det som finns kvar är då kärnorna. Eftersom det finns minusladdning i elektronerna och plusladdning i kärnorna och plus och minus tycker om varandra och därför steg håret samt silkespappret när man tog upp ballongen. Men om ballongen hade varit lika laddade skulle resultatet blivit att ballongen och håret skulle åkt ifrån varandra. 
Vissa förbättringar som man kunde göra är att man ska skriva en hypotes eftersom man får tänka till själv innan man börjar själva laborationen annars så är det inte så mycket som kan gå fel.


Inga kommentarer: