torsdag 23 april 2015

Labrapport- celler från rödlöken och tungan

Hypotes
Vi trodde att vi skulle se celler från både rödlöken och tungan.

Syfte
Man skulle öva på att studera celler i mikroskop.

Material
Mikroskop, objektglas, täckglas, vatten, rödlök, metylenblått, tandpetare, plastpimpet.

Utförande 1, rödlöken
1.Skär en tunn hinna från en rödlök.
2.Lägg en droppe vatten på ett objektglas med hjälp av en plastpimpet och lägg
den tunna rödlökshinnan på droppen.
3.Täck därefter hinnan och droppen med ett täckglas. 
4.Studera på lökhinnan genom ett mikroskop, vad ser du?

Utförande 2, tungan
Skrapa försiktigt på tungan med en tandpetare. 
Stryk ut saliven från tandpetaren på ett objektglas. 
Tillsätt en droppe metylenblått över saliven. 
Lägg ett täckglas på blandningen (saliven och metylenblått).
Lägg objektglaset med det andra i ett mikroskop och studera. 

Resultat
Som i hypotesen fick vi se celler från tungan och från rödlöken. Cellerna från tungan är mer utspridda och cellmembranet såg man inte så tydligt. Men cellerna på rödlöken är mer packade och man ser cellmembranet mycket tydligare.

Slutsats
Cellerna skills åt ganska mycket. Cellerna från rödlöken var mycket tydligare och enklare att se eftersom de satt i en vävnad. Cellerna från tungan satt inte i en vävnad utan simmade runt fritt. Det var svårt att se de, första gången hittade vi inga celler utan på tredje försöket såg vi en liten enstaka cell. 



Logbook week 17

Homework: I read the news in levels ”American policeman kills a man” and did a summary.

American policeman kills a man
There was a regular traffic stop in South Carolina in USA with went very wrong.  A black driver ran out of his car. The white policeman reacted. He shot the driver with a stun gun and then with a normal gun. The policeman shot the driver five times and killed him. A person who walked by filmed this and sent the video to the New York Times and the police officer was charged with murder.

My five words;
Stun gun -  vapen

Charged - laddad

Initially - i börjar

Handcuffs - handbojor

Unarmed - obeväpnad

Activity: Lyrics- training to the song ”Yonce” and ”American oxygen”.

My five words; 
Puffin’ - lunnefågel

Mids - mitten

Sneezed - nös

Liquor - sprit

Circulate- cirkulera 


Activity: I did the ”Big words”. 
My five words;

Thigh- överben

Palm- handflata

Nostrils- näsborrar

Inexcusable- ursäktlig

Famished- svälta




måndag 20 april 2015

Ett ekosystem

Min Trädgård
Jag ska beskriva min trädgård i Skåne. Klimatet är skiftande, olika slags nederbörd och sol. I min trädgård finns olika slags kryp och djur. Myror, nyckelpigor, sniglar, spindlar, bin, larvar, getingar och olika slags fåglar som blåmes, domherre, skata och kråkor. Ibland finns det möss, igelkottar och grannens katt som kommer då och då. 
I min trädgård finns det öven olika växter. Gräs, päron och äppleträd, buskar och småblommor. 

Larver äter gräs, småfåglarna äter larver och småfåglarna äts av rovdjur. Rovdjuret är alltså toppkonsumenten.  


tisdag 14 april 2015

Loggbok week 16

Activity: I did the game about equipment. 
My five words:
Checkered- rutigt

Polka dots- prickigt

Curtains - gardin

Bunk beds- våningsäng

Armchair- fåtölj

Homework: News in levels.
Summary: A woman in Japan was born in 1898. She helped her family in a clothing business. When she became 21 years old she got married and started he own family. She had three children, three grandchildren, and six great-grandchildren. Through her lifetime she never had a major illnesses. She became the oldest person on earth. On her 117th birthday the the Guinness World Records recognized her as the oldest person alive. She died recently of natural causes. 

My five words:
Major - Väldigt dåligt.

Recognize - Känna igen.

Die of natural causes- Man dör av något som anses vara normalt när du är gammal. 

Nursing home- Vårdboende.

Pass away- Gå bort/ dö.

Activity: I did ”big words” about smorgasbord. 

My five words;
Innocence - Oskuldsfullhet

Guilt - Skuld

Cake dish - Tårtfat

Shallow- Grund

Tablecloth - Bordsduk

Arbetsbeskrivning till min mask

Jag ville göra en sugar skull eftersom jag såg att många gjorde sådana när det var halloween. Istället för att göra det i ansiktet gjorde jag det på en mask. Den skulle vara färgglad med många färger och olika former i ansiktet. Jag  skulle också ha en blomkrans.  

På den färdiga masken blev det ganska olikt. Jag tyckte det var svårt att få raka linjer och få fina blommor. Jag målade över hela masken med vit färg för att börja om eftersom jag inte blev nöjd p.g.a att linjerna inte blev raka. Men risken var att min mask skulle spricka ifall det blev för mycket färg, vilket den inte gjorde. Jag ändrade från att det var mycket blått till grönt, orange och lila/svart. Jag gjorde inte kransen för att det kändes som om det skulle bli för mycket. Om jag fick göra om hela masken skulle jag vara noggrannare och inte "experimenterat" mycket med färger och former. Den skulle nog blivit mycket finare och jag skulle blivit nöjd. 


måndag 13 april 2015

Celler och bakterier

Celler

Allt som är levande har celler. Djurceller, människoceller och svampceller. 
Ordet biologi betyder ”läran om livet”.

Alla levande varelser;
- Består av celler
- Kan föröka sig
- Tar upp ämnen från omgivningen
- Ger ämnen till omgivningen
- Behöver energi
-Reagerar på sin omgivning

En robot, solen och vatten är inte levande. Solen, roboten och vattnet kan inte föröka sig och de består inte av celler. Insekter, människor, djur och rosen är exempel på levande varelser, dom med alla egenskaper. 

En levande varelse kallas organism. Den minsta delen som har liv kallas för cell och man behöver mikroskop för att kunna se de. 
Den minsta delen som har liv kallas cell och förökar sig genom delning.

Bakterier är ett exempel på en av de enklaste levande varelserna. De består av en enda cell. Amöban och toffeldjuret är också ett encelligt djur. Encelliga varelser består av en enda cell som klarar av allt.  

Större växter och djur består av flera celler som samarbetar. De kallas för flercelliga varelser.  I en människokropp innehåller ca 100 000 miljarder celler. 

Celler som liknar varandra och som har samma uppgift bildar en vävnad. I ett djur finns det t.ex muskelvävnad av muskelceller, nervvävnad av nervceller och benvävnad av skelettets benceller. Olika sorts vävnader bygger upp organ.

























Bakterier
En bakterie består av en enda cell och är mycket mindre än hos växter och djur. Bakterierna förökar sig genom att dela sig själva. Om det är lagom varmt och bakterierna har mat kan det dröja 20 minuter mellan delningarna. Vilket innebär att antalet bakterier fördubblas flera gånger varje timme och på en enda dag hinner det bli flera miljoner bakterier. Vissa bakterier kan orsaka sjukdomar medan andra är bra och nyttiga för oss.

Det finns olika former på bakterierna. Kocker är de som är som runda kulor. Ibland kan flera kulor sitta tillsammans i rader eller klumpar. Kocker orsakar halsfluss, lunginflammation och karies som är hål i tänderna. 

Baciller är en annan slags bakterie. Bacillerna liknar som är som små stavar. De kan orsaka kikhosta och stelkramp.

Den sista formen är spiraler och är spiralvridna bakterier som simmar med hjälp av trådar som liknar svansar. De kan orsaka kolera och magsår. 

Även om man är frisk så fins de ett stort antal bakterier på ens hud och i din kropp. Tillsammans väger dessa bakterier 2kg. De flesta finns i tarmen och lever på mat som kroppen inte använder. Vissa skyddar dig mot andra kanske farliga bakterier. I tarmen finns det bakterier som bildar vitaminer som är bra och nyttiga för en.


Om vi inte tvättar oss regelbundet luktar  man äckligt. Det beror på att bakterier bildar illaluktande ämnen som förökar sig i smuts och svett. Vissa bakterier bildar giftiga ämnen som kan göra oss sjuka. 

Vi tvättar händerna efter toalettbesök och innan vi lagar maten för att vi inte ska sprida bakterier i onödan. Men det är också viktigt att vi skyddar oss mot löss flugor sjuka råttor och andra djur som bär på bakterier som snabbt sprids. 
För att skydda mat kan vi bl.a salta, torka eller kyla mat som ska förvaras eftersom bakterier kan få matvaror att surna eller ruttna. Bakterierna inte trivs i kallt och torrt.  Vi steker och kokar maten och då dör bakterierna för att de inte överlever vid höga temperaturer. 

Det är skillnad på bakterier och Virus. Flera sjukdomar orsakas av virus men inte av bakterier. Virus är mycket mindre en bakterier. Virus är även beroende av bakterier eller celler för att kunna föröka sig. Om vi smittas med skadliga bakterier kan oftast kroppen bekämpa de med sitt immunförsvar. Om det inte hjälper kan man gå till doktorn och få antibiotika som t.ex penicillin. Men det är inte bra om man tar det för ofta. Då kan det bildas bakterier som tåler penicillinet. 

Alla höstlöv som samlas på marken i en skog tar nedbrytare hand om. Nedbrytare  är Svampar, många smådjur och bakterier. De använder löven som mat. 
När döda växter sönderdelas av nedbrytare brukar man säga att växterna förmultnar. När kött sönderdelas av bakterier säger man att köttet ruttnar.


Många blågröna bakterier finns i sjöar och ibland förökar de sig extra fort så att man ser de på vattenytan och det kallas vattenblomning. En kraftig vattenblomning kan bero på att vattnet är oförenat och då ska man inte bada. Man kan bli sjuk ifall man sväljer för många blågröna bakterier.

torsdag 9 april 2015

Logg book: week 15

Activity: I played the "Test you personality" game.

My five words;
The music is cranked up - Musiken är höjd till max.  
Everyone’s munching snacks- Alla mumsar på snacks.
What is your best pickup line? - Vad är din bästa raggningsreplik?
Jonas starts pointing on Maria- Jonas pekar på Maria
You've just inherited a million crowns!- Du har ärvt en million. 

I got:
The Social Butterfly!
For you, a party happens each time you laugh, or each time you get other people to laugh! You like to tell funny stories and you have lots of friends that you meet, in school, after school, and of course whenever there's a party. Sometimes you get stressed just thinking of all the fun things there are to do! Take the time out to relax once in a while by renting a movie at home with your favorite cutie.

Activity: I did the lyricstraining to the song called ”All about that bass” by Meghan Trainor. 
treble- diskant
junk- skräp
inch - tun
silicone- silikon
resist- motstå/stå emot

Homework: I played Big words.
My five words; 
Comb- kam
Razor- rakapparat
Innocences- oskuldsfullhet
Wobbly- osäker
Mediator- medlare

måndag 6 april 2015

Islam

2. På vilka sätt är det fel att kalla islam för en ”arabisk” religion?
Islam finns över hela världen och det största muslimska land är Indonesien. Islam är grundat i ett arabiskt land och då tolkar många det som en ”arabisk” religion. 

3 & 5. Beskriv några av de centrala tankegångarna i islam. Ta hjälp av begreppet iman. Vilka är de fem grundpelarna i islam? Beskriv och jämför några likheter och olikheter med heliga handlingar i andra religioner.
Den första dimensionen är riktat utåt, mot gud och den utförs genom de fem grund pelarna. De fem grundpelarna är: 
1. Fastan. 
 Man fastar i en månad, när solen går upp till den går ner. Djävulen stängs in under den tiden så man inte blir påverkad av djävulen.  Man ber mycket, läser koranen och ger pengar till de fattiga  .Man fastar för att tänka på de som inte har mat. Men även för att Mohammed fick koranen uppläst för sig. Han gick till en grotta där han bad och ingen störde honom. Mohammed var analfabet vilket menas med att han inte kunde läsa eller skriva och han fick den uppläst för sig. 
Kristna och buddhister fastar också. 

2. Bönen.
Man ber fem gånger om dagen. Fredagsbönen är viktigast och fredag är den viktigaste dagen för muslimer. För judar är det lördag och kristna är det sön.
Man tvättar sig innan man ber och ha rätt klädsel d.v.s har inga korta kläder. Kvinnor har slöjor som kallas hijab på arabiska. Man riktar sig mot mecka och ifall man vill kan man ha bönematta.  

3. Trosbekännelsen
Gud ensam är den ende gudomen värd att dyrka och att
Muhammed är Hans sändebud. Tre enigheten och tio guds bud liknar trosbekännelsen.

4. Allmosa
Man ska bry sig om de fattiga och de till de som är fattigare än en själv.  Inom kristendomen samlar man in pengar efter en gudstjänst och pengarna går till olika organisationer. 

5.  Vallfärden
Man ska åka till mecka minst en gång under livet ifall man har möjlighet. Judar tar sig till Jerusalem och kristna tar sig till Vatikanstaten. 

Den andra dimensionen är menad inåt mot den enskilda troende muslim. Man ska tro på at Gud kan påverka världen med hjälp av änglar m.m.

Den tredje dimensionen är att man ska vara en god människa och vara hjälpsam. Man ska hålla avtal d.v.s hålla det man lovat.  Inom judendomen så sägs det ”så som man vill bli behandlad ska man behandla andra”. I kristendomen ska man älska människor och tänka på gyllene regeln.

4. Jämför berättelsen om Muhammeds liv med berättelser om ledargestalter i andra religioner, exempelvis Mose, Jesus och Buddha. Resonera om likheter och skillnader i berättelserna. 
Moses och Muhammed var föräldralösa. Muhammed bodde hos släktingar som inte var de rikaste och Moses bodde hos faraon som var rik.  Släkten var viktig och det fanns olika stammar. Man umgicks inte om man var i olika stammar.  
I alla tre religioner har de sett ljus och änglar  som då menas med att gud talar med de. I samband med ljusskenen har de hört röster.  Moses såg en brinnande buske och fick ett uppdrag att få hem alla judar till kanans land. Han fick även 10 budord på stenplattor. Muhammed fick hela koranen uppläst för sig. Han återberättade och andra fick skriva ner det eftersom Muhammed var analfabet.  Utanför de judiska templet, samt utanför Mecka var det månglare. Månglare sörjer marknadsprodukter. Moses och Muhammed gillade inte detta så de slängde ut de. Under dessa tider var det mycket polyteism som menas med att man tror på flera gudar. Monoteism är då motsatsen och betyder att man tror på en gud.  Judendomen och islam var starka och hjälpte varandra. Likheten med Buddha och Muhammed är att båda fastade. Buddha fick instinkt när han satt själv och Muhammed får koranen uppläst flera gånger när han är själv och fastar. 

6.  Resonera om varför ordet sharia tolkas så olika av muslimer. Motivera och utveckla ditt svar genom att tänka på att tid, plats och person kan avgöra. Använd dels haram, dels halal. Försök att ge olika konkreta exempel i ditt svar.
Sharia är guds lagar man kan säga att det är tolkningsbara regler. Det finns tre inriktningar. Skilsmässa och äktenskap, männen har mer makt och halal & haram som gäller t.ex maten.  På 700-talet kom det tolkningslärare som tolkade sharia med hjälp av koranen. Idag finns det tre shia skolor och 1 sunni skola. 
Man tolkar sharia p.g.a otydlighet som ger olika tankar och olika tolkningar. Det finns olika tolkningar på sharia; personligt, politiskt, genus perspektiv.  Länder som har helt eller halvt sharia lagar i landet är Saudiarabien, Nigeria, Bukoharam, olika delar av Somalia och delar av Iran och Sudan. I dessa länder finns det dödstraff ifall man bryter mot någon av dessa lagar. Man kan bli stenad, piskas till döds eller få ett x antal pisk. Om man har stulit något i Saudiarabien kan man få handen avskuren, den handen m n stal med. Man kan även få tungan avskurna så att man inte kan prata.  






8.Politik eller religion? Resonera om islams historia med hjälp av följande rubriker:
  • 600-talet: sunni och shia
Efter Muhammeds död efterträds han av en kalif eftersom Muhammed inte hade en son. Svärsonen Ali var gift med Muhammeds dotter Fatima och man trodde att Muhammed skulle vilja att Ali blir kalif. Ali  bildade en grupp som hette ”Shiat Ali”. och det var då en av islams huvudinriktningar uppstod, Shia. 
Men Ali var inte accepterad av alla muslimer som en ledare och Aisha som var Muhammeds änka protesterade mot de. Senare uppstod ett kamelslag mellan Aisha och Ali. Ali vann och senare blev Ali mördad av en grupp motståndare.

Inom shia bildades en lära som byggde på ”de tolv imamerna. Den första var Ali efter honom var det Hassan och Husayn, Alis söner. Den tolfte imamen försvann spårlöst och det sägs att han lever i ”det fördolda” och en dag kommer han komma tillbaka  som al-Mahdi för att skapa fred på jorden. 
Man kan tro att shia är störst men det är faktiskt sunni. 

  • De stora kalifatens tid
Damaskus
En släkting till Uthman tog över som kalif flyttade han huvudstaden från Medina till Damaskus i Syrien. På många olika ställen byggde han upp moskéer för att markera att den nya tiden är här. Kaliferna i Damaskus erövrade pyreneiska halvön som är dagens Portugal och Spanien. Arabiska blev ett språk som kunde talas från Atlantkusten till  Indiska oceanen. Arabiska fungerade som dagens engelska eller som grekiska på antiken. Man kunde förstå varann på ett gemensamt språk som underlättade handeln.

Bagdad
Kalifaterna i Damaskus var inte så omtyckta. Folk ansåg att  de tänkte på sig själva, deras makt och släkten. Missnöjet ledde till uppror, segrarna i det upproret utsåg en ny kalif.  Den nya kalifen flyttade staden österut och en helt ny stad skulle byggas upp och Namnet blev Bagdad. Det byggdes höga murar och fyra stadsportar riktade mot vars ett väderstreck.  Om man gick rakt mot torget fanns kalifernas palats och en vacker moské. Antik grekisk filosofi översattes på arabiska och kalifatens köpmän lärde sig indiska siffror, de som vi kallar arabiska. Många arabiska produkter såldes över hela världen och ett av världens största apotek öppnades i Bagdad. På  700-talet översattes tusen och en natt till arabiska. Tusen och en natt är en persisk och indisk sagosamling. Bagdadkalifatets storhetstid tog slut i mitten av 1000-talet. Militära, ekonomiska och politiska problem gjorde att Bagdad och kalifatet fick mindre att säga till om. Kalifens personlig makt minskade. 
År 1258 intogs bagdad av mongoliska soldater. 

Cordoba
Det uppstod en liknande utveckling som i Bagdad. Cordoba kalifatet var i nuvarande Spanien.



9. Vad menas med följande tolkningstraditioner inom islam: sufism, sekularism, islamism och feminism?

Sekularism
Muslimska sekularister vill att islam ska vara mer privat så att var och en får ta ställning. Sekularister vill att Lagar och politik ska inte vara anpassade till islam och att de muslimska länderna ska bli mer som de västerländska.

Sufism
Sufier söker nya och mystiska vägar till Allah.

Islamism
Islamism består av en grupp människor eller många olika människor som vill att samhället ska utformas efter deras sätt att tolka islam. Skillnaderna mellan olika tankegångar är stor. Vissa har olika grupper som IS som står för islamistiska staten som befinner sig i Syrien. Boko Haram i Nigeria är ett annat exempel på en sådan grupp.

Feminism
Feministiska muslimer vill öka jämställdheten mellan kvinnor och män inom islam.

10.På vilka olika sätt kan ordet jihad tolkas?
Jihad kan tolkas på två olika sätt. När Muhammed stred tillsammans med Medinas muslimer mot Mekka kallade Muhammed det för heligt krig eller lilla Jihad. Den stora Jihad är en kamp mot sig själv, sitt ego. Att besegra sitt ego är svårare än att segra i ett krig. 

13. Ge några exempel på att islam har påverkat samhället på olika platser i världen och under olika tider. 
Damaskus
Arabiskan spred sig och blev ett gemensamt språk som dagens engelska och som kunde användes i hela kalifatet. I kalifatet hade de gemensamma pengar so gjorde att ekonomin gick upp. Kaliferna satsade på att bugga stora byggnader. De gjorde så att själva  Damaskus var besökt av resande och handelsmän från hela världen. 

Bagdad
Kaliferna blev inte så omtyckta överallt eftersom folk ansåg att de tänkte på sig själva och sin släkt. Därför bildades en ny kalifat i Bagdad. Under 200 år växte Bagdad till en av de största städerna. Bagdad var en handelsplats där människor från hela världen gjorde sina affärer. Genom Bagdadkalifaten spred sig många uppfinningar som krut och kompass. Kaffe, asfalt och schack är låneord som vi använder oss av idag.  Världens första apotek öppnades i Bagdad. Muslimska lärda  gjorde ett stort bidrag i utvecklingen av kunskaper i astronomi och naturvetenskap. 

Kalifatet i Spanien hade sitt centrum i Cordoba. Moskéer, bibliotek och skolor har byggts och ekonomiska delen har utvecklats precis lika fort och lika mycket som i Bagdad. Kulturen som uppstod under muslimska kalifatet i Spanien kallas för morisk. Den kallas morisk för att det var ett kulturmöte mellan arabisk, nordafrikansk och europeisk kultur. Alla tre religioner kunde delta i diskussioner om religiösa frågor. 




Kristendomen

1. Beskriv det land där Jesus enligt Nya testamentet levde och predikade.
Tänk på att beskriva politik, religion, olika folkgrupper …
I Israel bodde det mycket blandat folk. Bl.a judar, romare, samariter, greker, perser och araber. Romare utsåg en kung som hette Herodes. Han var lydkung d.v.s att romarna fortfarande ledde. Han styrde med hårdhet. Han hade poliser som kontrollerade allt som hände. Herodes tog ut mycket skatt och en del gick till romarna,  resten tog han. Det mesta gick till vägar, medicin, avlopp m.m. Herodes byggde upp ett tempel till judarna.


3. Det kristna dopet är en tvagningsprocedur, det vill säga ett slags rening med hjälp av vatten. Jämför med andra religioner. Vilka liknande ritualer känner du till?
Kristna döper sig när de är ca 3 månader. Katoliker och protestanter häller vatten på huvudet men ortodoxa häller vatten på hela kroppen.

Inom Islam tvättar man sig med vatten innan man ska in i moskén. Man tar av skorna och tvättar fötterna för att vara ren. Kvinnor och män är klädda och har heltäckande kläder. 

Inom hinduismen badar man i Gagnes floden för att rena sig. När någon dör bränner man upp kroppen och askan som blir kvar häller man ut över Ganges. Ibland bygger man en slags flotte och lägger människan där. Runt om människan läggs växter och pinnar. Sedan bränner man kroppen på flotten och ibland brinner inte allt upp. 

4. Jesus använde ofta liknelser i sina predikningar. Vad menas med det?
Han använde sig av liknelser. När man säger t.ex grön.  Det kan vara svårt att förstå och därför säger man grön som en gurka. Gurkan är grön och därför blir det lättare att förstå. Jesus liknade saker i dagliga livet som gjorde att det var lättare att förstå.

5. Vad menas med ”det dubbla kärleksbudskapet”?
Det är en kristen version av den gyllene regeln.

6. Messias eller Kristus – vad betyder orden och vilken betydelse har de för olika religioner?
Kristna ser Jesus som guds son, men även som gud fast i mänsklig kropp. Kristna tror även att det är den heliga anden som alltid finns runt oss.
Inom Islam kallas Jesus Isa och han är en vis man. Han är inte guds son. 
I Judendomen väntar man på Messias tid att börja. Tiden då världen blir fri får alla krig och konflikter. 



7. Förklara varför mötet i Jerusalem år 49 var så viktigt för de kristna?
Det var viktigt för de kristna eftersom fler romare, syrier, greker och andra folkgrupper konverterade till kristendomen. Man tyckte att Judendomen var ett hinder för männen och då menade man att de skulle oskära som männen inte gillade. Paulus övertygade de med att man bara skulle döpa sig för att bli kristen och då konverterade många till kristendomen.


11. Vad är skillnaden mellan judarnas och de kristnas påskfirande?
Inom judendomen firar man pesach till minne av när israeliterna avfärdade ur Egypten. Judiska påsken är en familjehögtid då man ska samlas runt matborden och äta tillsammans. Denna helg  uppmärksammar den kommande messianska tiden, då världen blir fri från alla konflikter. 
   
12. Vad menar katolikerna när de talar om ”den tredelade kyrkan”?
Kämpande
Man ska leva under rättvisa och fred. De levande människorna ska kämpa för det goda och leva gott. De ska ha ett bra levnadsförhållande. Man ska inte ha 12 bilar och och 4 villor.  
Lidande
Skärselden är där den döde lider för det dåliga hen gjort. Efter skärselden kommer Triumferande.
Triumferande
Om man har varit god kommer man till himmelen. Om man har varit en dålig människa kommer man till helvetet.
Handlingarna i livet påverkar livet efter döden. Judendomen, katolska kyrkan och islam är handlingar viktigare än tron. Eftersom det är handlingarna som avgör om du kommer till himmelen eller helvetet.
Inom hinduismen och buddismen är handlingarna också viktiga men det finns ingen himmel eller helvete, utan man återföds. Antingen till något bra om man har bara handlingar d.v.s karma och om man har dålig karma återföds man till något dåligt t.ex en sten.

13. Berätta om sakramenten inom den katolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna och de protestantiska kyrkorna
Kyrkan är uppbygd på de sju sakramenten.  De ortodoxa kallar det De 7 mysterierna 

Nattvard
Består av en måltid med brödoblat och vin. Detta är ett minne av Jesus sista måltid.  Protestanter och ortodoxa gör samma sak.  

Konfirmation.
Katoliker gör det när de är runt 14/15 år. Man lär sig om Kristendomen och bekräftar sin tro. Ortodoxa har konfirmation direkt efter dopet. Judarna har en lindande sak. Det kallas bat/bar mitzva. Bar betyder kille och bat betyder flicka. Tjejerna gör det när de är 12 år och killarna gör det vid 13års åldern. Tjejer gör det före eftersom tjejer mognar innan killar. 

Äktenskap.
Skilsmässa, abort, otrogenhet och preventivmedel är inte tillåtet. Man får inte ha sex innan äktenskap. Ortodoxa tillåter allting förutom otrogenhet fast det står inte tydligt. 




Sista smörjelsen
Innan man dör tar man kontakt med prästen som smörjer dig i olja så man blir frisk eller blir det lättare att komma upp till himlen.  Det är likadant hos ortodoxa och protestanter. 

Bikt och bot
Man sitter mittemot en syndare. Man berättar om sina synder. T.ex att man har varit uppkäftig mot sin mamma eller att man har knivhuggit någon o.s.v. syndaren har tystnadsplikt som menas med att han inte får berätta för någon. Man får oftast tips på vad man kan göra för att bli en bättre människa. T.ex läsa bibeln.  Det är likadant hos ortodoxa och protestanter. 

Kyrkovigningen
En präst får inte gifta sig eller ha sex utan han ”gifter” sig me kyrkan. Ortodoxa präster får gifta sig och ha sex. 

16. Vad var avlatsbrev för något? Vilken betydelse hade de för den protestantiska kyrkans framväxt?
Ett avlatsbrev var ett bevis på att man har betalat ett avlat till kyrkan. Ett avlat är en summa pengar man betalar till protestantiska kyrkan om man har gjort något dåligt. Ett avlatsbrev var ett slags kvitto som man fick som ett bevis. Med dessa pengar kunde man bygga mer kyrkor.

17. Beskriv hur några olika protestantiska kyrkor växte fram.
Martin Luther blev munk, präst och professor i bibelkunskap. Men han kunde inte älska alla medmänniskor och han kunde inte älska Gud av hela sitt hjärta. Han tyckte att Gud hade krav som var svåra att nå.   Han kom på att människor inte behöver göra goda gärningar för att bli accepterad av gud. Utan att det räckte med att lita på guds nåd. Man kunde inte förtjäna guds nåt eftersom den är gratis. Martin    tyckte att prästerna inte hade ensamrätt på att förstå guds planer. Ensamrätt menas med att det bara är präster som får förstå, eftersom bibeln var på latin och det var bara de rikaste som kunde läsa. Det var därför Martin beslöt sig för att skriva bibeln på tyska. 

18. Vad menas med uttrycket reformationen?
Reformation är de rörelser inom de västerländska kristendomen som pågick under flera hundra år.

19. Ge några exempel på hur kristendomen har påverkat samhället under olika tider. Har de bidragit till fred eller kanske skapat konflikter och krig?

Franciskanerna
I början av 1200 grundade Franciskus av Assisi tiggarorden. De protesterade mot att många levde i lyx medan andra svälte. Munkarna skulle leva i fattigdom och leva av det som folk skänkte till de. Flera tusen andra började följa Franciskus exempel och flera kloster växte upp. Franciskus hade en kvinnlig vän Klara av Assisi som startade liknande grupper för kvinnor.

”Religionskrig” i Europa

En stor del av Europas historia under 1500- och 1600-talet beskrivs som ”religionskrigens tid”.  Religionen spelade väldigt stor roll under denna tid. Orsakerna till att krigen uppstod var p.g.a ekonomiska och politiska själ.  Det som är mest känt är det trettioåriga kriget som varade 1618-1648. För det mesta höll sig katoliker och protestanter på vars en sida i kriget.