måndag 13 april 2015

Celler och bakterier

Celler

Allt som är levande har celler. Djurceller, människoceller och svampceller. 
Ordet biologi betyder ”läran om livet”.

Alla levande varelser;
- Består av celler
- Kan föröka sig
- Tar upp ämnen från omgivningen
- Ger ämnen till omgivningen
- Behöver energi
-Reagerar på sin omgivning

En robot, solen och vatten är inte levande. Solen, roboten och vattnet kan inte föröka sig och de består inte av celler. Insekter, människor, djur och rosen är exempel på levande varelser, dom med alla egenskaper. 

En levande varelse kallas organism. Den minsta delen som har liv kallas för cell och man behöver mikroskop för att kunna se de. 
Den minsta delen som har liv kallas cell och förökar sig genom delning.

Bakterier är ett exempel på en av de enklaste levande varelserna. De består av en enda cell. Amöban och toffeldjuret är också ett encelligt djur. Encelliga varelser består av en enda cell som klarar av allt.  

Större växter och djur består av flera celler som samarbetar. De kallas för flercelliga varelser.  I en människokropp innehåller ca 100 000 miljarder celler. 

Celler som liknar varandra och som har samma uppgift bildar en vävnad. I ett djur finns det t.ex muskelvävnad av muskelceller, nervvävnad av nervceller och benvävnad av skelettets benceller. Olika sorts vävnader bygger upp organ.

























Bakterier
En bakterie består av en enda cell och är mycket mindre än hos växter och djur. Bakterierna förökar sig genom att dela sig själva. Om det är lagom varmt och bakterierna har mat kan det dröja 20 minuter mellan delningarna. Vilket innebär att antalet bakterier fördubblas flera gånger varje timme och på en enda dag hinner det bli flera miljoner bakterier. Vissa bakterier kan orsaka sjukdomar medan andra är bra och nyttiga för oss.

Det finns olika former på bakterierna. Kocker är de som är som runda kulor. Ibland kan flera kulor sitta tillsammans i rader eller klumpar. Kocker orsakar halsfluss, lunginflammation och karies som är hål i tänderna. 

Baciller är en annan slags bakterie. Bacillerna liknar som är som små stavar. De kan orsaka kikhosta och stelkramp.

Den sista formen är spiraler och är spiralvridna bakterier som simmar med hjälp av trådar som liknar svansar. De kan orsaka kolera och magsår. 

Även om man är frisk så fins de ett stort antal bakterier på ens hud och i din kropp. Tillsammans väger dessa bakterier 2kg. De flesta finns i tarmen och lever på mat som kroppen inte använder. Vissa skyddar dig mot andra kanske farliga bakterier. I tarmen finns det bakterier som bildar vitaminer som är bra och nyttiga för en.


Om vi inte tvättar oss regelbundet luktar  man äckligt. Det beror på att bakterier bildar illaluktande ämnen som förökar sig i smuts och svett. Vissa bakterier bildar giftiga ämnen som kan göra oss sjuka. 

Vi tvättar händerna efter toalettbesök och innan vi lagar maten för att vi inte ska sprida bakterier i onödan. Men det är också viktigt att vi skyddar oss mot löss flugor sjuka råttor och andra djur som bär på bakterier som snabbt sprids. 
För att skydda mat kan vi bl.a salta, torka eller kyla mat som ska förvaras eftersom bakterier kan få matvaror att surna eller ruttna. Bakterierna inte trivs i kallt och torrt.  Vi steker och kokar maten och då dör bakterierna för att de inte överlever vid höga temperaturer. 

Det är skillnad på bakterier och Virus. Flera sjukdomar orsakas av virus men inte av bakterier. Virus är mycket mindre en bakterier. Virus är även beroende av bakterier eller celler för att kunna föröka sig. Om vi smittas med skadliga bakterier kan oftast kroppen bekämpa de med sitt immunförsvar. Om det inte hjälper kan man gå till doktorn och få antibiotika som t.ex penicillin. Men det är inte bra om man tar det för ofta. Då kan det bildas bakterier som tåler penicillinet. 

Alla höstlöv som samlas på marken i en skog tar nedbrytare hand om. Nedbrytare  är Svampar, många smådjur och bakterier. De använder löven som mat. 
När döda växter sönderdelas av nedbrytare brukar man säga att växterna förmultnar. När kött sönderdelas av bakterier säger man att köttet ruttnar.


Många blågröna bakterier finns i sjöar och ibland förökar de sig extra fort så att man ser de på vattenytan och det kallas vattenblomning. En kraftig vattenblomning kan bero på att vattnet är oförenat och då ska man inte bada. Man kan bli sjuk ifall man sväljer för många blågröna bakterier.