måndag 6 april 2015

Kristendomen

1. Beskriv det land där Jesus enligt Nya testamentet levde och predikade.
Tänk på att beskriva politik, religion, olika folkgrupper …
I Israel bodde det mycket blandat folk. Bl.a judar, romare, samariter, greker, perser och araber. Romare utsåg en kung som hette Herodes. Han var lydkung d.v.s att romarna fortfarande ledde. Han styrde med hårdhet. Han hade poliser som kontrollerade allt som hände. Herodes tog ut mycket skatt och en del gick till romarna,  resten tog han. Det mesta gick till vägar, medicin, avlopp m.m. Herodes byggde upp ett tempel till judarna.


3. Det kristna dopet är en tvagningsprocedur, det vill säga ett slags rening med hjälp av vatten. Jämför med andra religioner. Vilka liknande ritualer känner du till?
Kristna döper sig när de är ca 3 månader. Katoliker och protestanter häller vatten på huvudet men ortodoxa häller vatten på hela kroppen.

Inom Islam tvättar man sig med vatten innan man ska in i moskén. Man tar av skorna och tvättar fötterna för att vara ren. Kvinnor och män är klädda och har heltäckande kläder. 

Inom hinduismen badar man i Gagnes floden för att rena sig. När någon dör bränner man upp kroppen och askan som blir kvar häller man ut över Ganges. Ibland bygger man en slags flotte och lägger människan där. Runt om människan läggs växter och pinnar. Sedan bränner man kroppen på flotten och ibland brinner inte allt upp. 

4. Jesus använde ofta liknelser i sina predikningar. Vad menas med det?
Han använde sig av liknelser. När man säger t.ex grön.  Det kan vara svårt att förstå och därför säger man grön som en gurka. Gurkan är grön och därför blir det lättare att förstå. Jesus liknade saker i dagliga livet som gjorde att det var lättare att förstå.

5. Vad menas med ”det dubbla kärleksbudskapet”?
Det är en kristen version av den gyllene regeln.

6. Messias eller Kristus – vad betyder orden och vilken betydelse har de för olika religioner?
Kristna ser Jesus som guds son, men även som gud fast i mänsklig kropp. Kristna tror även att det är den heliga anden som alltid finns runt oss.
Inom Islam kallas Jesus Isa och han är en vis man. Han är inte guds son. 
I Judendomen väntar man på Messias tid att börja. Tiden då världen blir fri får alla krig och konflikter. 



7. Förklara varför mötet i Jerusalem år 49 var så viktigt för de kristna?
Det var viktigt för de kristna eftersom fler romare, syrier, greker och andra folkgrupper konverterade till kristendomen. Man tyckte att Judendomen var ett hinder för männen och då menade man att de skulle oskära som männen inte gillade. Paulus övertygade de med att man bara skulle döpa sig för att bli kristen och då konverterade många till kristendomen.


11. Vad är skillnaden mellan judarnas och de kristnas påskfirande?
Inom judendomen firar man pesach till minne av när israeliterna avfärdade ur Egypten. Judiska påsken är en familjehögtid då man ska samlas runt matborden och äta tillsammans. Denna helg  uppmärksammar den kommande messianska tiden, då världen blir fri från alla konflikter. 
   
12. Vad menar katolikerna när de talar om ”den tredelade kyrkan”?
Kämpande
Man ska leva under rättvisa och fred. De levande människorna ska kämpa för det goda och leva gott. De ska ha ett bra levnadsförhållande. Man ska inte ha 12 bilar och och 4 villor.  
Lidande
Skärselden är där den döde lider för det dåliga hen gjort. Efter skärselden kommer Triumferande.
Triumferande
Om man har varit god kommer man till himmelen. Om man har varit en dålig människa kommer man till helvetet.
Handlingarna i livet påverkar livet efter döden. Judendomen, katolska kyrkan och islam är handlingar viktigare än tron. Eftersom det är handlingarna som avgör om du kommer till himmelen eller helvetet.
Inom hinduismen och buddismen är handlingarna också viktiga men det finns ingen himmel eller helvete, utan man återföds. Antingen till något bra om man har bara handlingar d.v.s karma och om man har dålig karma återföds man till något dåligt t.ex en sten.

13. Berätta om sakramenten inom den katolska kyrkan, de ortodoxa kyrkorna och de protestantiska kyrkorna
Kyrkan är uppbygd på de sju sakramenten.  De ortodoxa kallar det De 7 mysterierna 

Nattvard
Består av en måltid med brödoblat och vin. Detta är ett minne av Jesus sista måltid.  Protestanter och ortodoxa gör samma sak.  

Konfirmation.
Katoliker gör det när de är runt 14/15 år. Man lär sig om Kristendomen och bekräftar sin tro. Ortodoxa har konfirmation direkt efter dopet. Judarna har en lindande sak. Det kallas bat/bar mitzva. Bar betyder kille och bat betyder flicka. Tjejerna gör det när de är 12 år och killarna gör det vid 13års åldern. Tjejer gör det före eftersom tjejer mognar innan killar. 

Äktenskap.
Skilsmässa, abort, otrogenhet och preventivmedel är inte tillåtet. Man får inte ha sex innan äktenskap. Ortodoxa tillåter allting förutom otrogenhet fast det står inte tydligt. 




Sista smörjelsen
Innan man dör tar man kontakt med prästen som smörjer dig i olja så man blir frisk eller blir det lättare att komma upp till himlen.  Det är likadant hos ortodoxa och protestanter. 

Bikt och bot
Man sitter mittemot en syndare. Man berättar om sina synder. T.ex att man har varit uppkäftig mot sin mamma eller att man har knivhuggit någon o.s.v. syndaren har tystnadsplikt som menas med att han inte får berätta för någon. Man får oftast tips på vad man kan göra för att bli en bättre människa. T.ex läsa bibeln.  Det är likadant hos ortodoxa och protestanter. 

Kyrkovigningen
En präst får inte gifta sig eller ha sex utan han ”gifter” sig me kyrkan. Ortodoxa präster får gifta sig och ha sex. 

16. Vad var avlatsbrev för något? Vilken betydelse hade de för den protestantiska kyrkans framväxt?
Ett avlatsbrev var ett bevis på att man har betalat ett avlat till kyrkan. Ett avlat är en summa pengar man betalar till protestantiska kyrkan om man har gjort något dåligt. Ett avlatsbrev var ett slags kvitto som man fick som ett bevis. Med dessa pengar kunde man bygga mer kyrkor.

17. Beskriv hur några olika protestantiska kyrkor växte fram.
Martin Luther blev munk, präst och professor i bibelkunskap. Men han kunde inte älska alla medmänniskor och han kunde inte älska Gud av hela sitt hjärta. Han tyckte att Gud hade krav som var svåra att nå.   Han kom på att människor inte behöver göra goda gärningar för att bli accepterad av gud. Utan att det räckte med att lita på guds nåd. Man kunde inte förtjäna guds nåt eftersom den är gratis. Martin    tyckte att prästerna inte hade ensamrätt på att förstå guds planer. Ensamrätt menas med att det bara är präster som får förstå, eftersom bibeln var på latin och det var bara de rikaste som kunde läsa. Det var därför Martin beslöt sig för att skriva bibeln på tyska. 

18. Vad menas med uttrycket reformationen?
Reformation är de rörelser inom de västerländska kristendomen som pågick under flera hundra år.

19. Ge några exempel på hur kristendomen har påverkat samhället under olika tider. Har de bidragit till fred eller kanske skapat konflikter och krig?

Franciskanerna
I början av 1200 grundade Franciskus av Assisi tiggarorden. De protesterade mot att många levde i lyx medan andra svälte. Munkarna skulle leva i fattigdom och leva av det som folk skänkte till de. Flera tusen andra började följa Franciskus exempel och flera kloster växte upp. Franciskus hade en kvinnlig vän Klara av Assisi som startade liknande grupper för kvinnor.

”Religionskrig” i Europa

En stor del av Europas historia under 1500- och 1600-talet beskrivs som ”religionskrigens tid”.  Religionen spelade väldigt stor roll under denna tid. Orsakerna till att krigen uppstod var p.g.a ekonomiska och politiska själ.  Det som är mest känt är det trettioåriga kriget som varade 1618-1648. För det mesta höll sig katoliker och protestanter på vars en sida i kriget.