måndag 6 april 2015

Islam

2. På vilka sätt är det fel att kalla islam för en ”arabisk” religion?
Islam finns över hela världen och det största muslimska land är Indonesien. Islam är grundat i ett arabiskt land och då tolkar många det som en ”arabisk” religion. 

3 & 5. Beskriv några av de centrala tankegångarna i islam. Ta hjälp av begreppet iman. Vilka är de fem grundpelarna i islam? Beskriv och jämför några likheter och olikheter med heliga handlingar i andra religioner.
Den första dimensionen är riktat utåt, mot gud och den utförs genom de fem grund pelarna. De fem grundpelarna är: 
1. Fastan. 
 Man fastar i en månad, när solen går upp till den går ner. Djävulen stängs in under den tiden så man inte blir påverkad av djävulen.  Man ber mycket, läser koranen och ger pengar till de fattiga  .Man fastar för att tänka på de som inte har mat. Men även för att Mohammed fick koranen uppläst för sig. Han gick till en grotta där han bad och ingen störde honom. Mohammed var analfabet vilket menas med att han inte kunde läsa eller skriva och han fick den uppläst för sig. 
Kristna och buddhister fastar också. 

2. Bönen.
Man ber fem gånger om dagen. Fredagsbönen är viktigast och fredag är den viktigaste dagen för muslimer. För judar är det lördag och kristna är det sön.
Man tvättar sig innan man ber och ha rätt klädsel d.v.s har inga korta kläder. Kvinnor har slöjor som kallas hijab på arabiska. Man riktar sig mot mecka och ifall man vill kan man ha bönematta.  

3. Trosbekännelsen
Gud ensam är den ende gudomen värd att dyrka och att
Muhammed är Hans sändebud. Tre enigheten och tio guds bud liknar trosbekännelsen.

4. Allmosa
Man ska bry sig om de fattiga och de till de som är fattigare än en själv.  Inom kristendomen samlar man in pengar efter en gudstjänst och pengarna går till olika organisationer. 

5.  Vallfärden
Man ska åka till mecka minst en gång under livet ifall man har möjlighet. Judar tar sig till Jerusalem och kristna tar sig till Vatikanstaten. 

Den andra dimensionen är menad inåt mot den enskilda troende muslim. Man ska tro på at Gud kan påverka världen med hjälp av änglar m.m.

Den tredje dimensionen är att man ska vara en god människa och vara hjälpsam. Man ska hålla avtal d.v.s hålla det man lovat.  Inom judendomen så sägs det ”så som man vill bli behandlad ska man behandla andra”. I kristendomen ska man älska människor och tänka på gyllene regeln.

4. Jämför berättelsen om Muhammeds liv med berättelser om ledargestalter i andra religioner, exempelvis Mose, Jesus och Buddha. Resonera om likheter och skillnader i berättelserna. 
Moses och Muhammed var föräldralösa. Muhammed bodde hos släktingar som inte var de rikaste och Moses bodde hos faraon som var rik.  Släkten var viktig och det fanns olika stammar. Man umgicks inte om man var i olika stammar.  
I alla tre religioner har de sett ljus och änglar  som då menas med att gud talar med de. I samband med ljusskenen har de hört röster.  Moses såg en brinnande buske och fick ett uppdrag att få hem alla judar till kanans land. Han fick även 10 budord på stenplattor. Muhammed fick hela koranen uppläst för sig. Han återberättade och andra fick skriva ner det eftersom Muhammed var analfabet.  Utanför de judiska templet, samt utanför Mecka var det månglare. Månglare sörjer marknadsprodukter. Moses och Muhammed gillade inte detta så de slängde ut de. Under dessa tider var det mycket polyteism som menas med att man tror på flera gudar. Monoteism är då motsatsen och betyder att man tror på en gud.  Judendomen och islam var starka och hjälpte varandra. Likheten med Buddha och Muhammed är att båda fastade. Buddha fick instinkt när han satt själv och Muhammed får koranen uppläst flera gånger när han är själv och fastar. 

6.  Resonera om varför ordet sharia tolkas så olika av muslimer. Motivera och utveckla ditt svar genom att tänka på att tid, plats och person kan avgöra. Använd dels haram, dels halal. Försök att ge olika konkreta exempel i ditt svar.
Sharia är guds lagar man kan säga att det är tolkningsbara regler. Det finns tre inriktningar. Skilsmässa och äktenskap, männen har mer makt och halal & haram som gäller t.ex maten.  På 700-talet kom det tolkningslärare som tolkade sharia med hjälp av koranen. Idag finns det tre shia skolor och 1 sunni skola. 
Man tolkar sharia p.g.a otydlighet som ger olika tankar och olika tolkningar. Det finns olika tolkningar på sharia; personligt, politiskt, genus perspektiv.  Länder som har helt eller halvt sharia lagar i landet är Saudiarabien, Nigeria, Bukoharam, olika delar av Somalia och delar av Iran och Sudan. I dessa länder finns det dödstraff ifall man bryter mot någon av dessa lagar. Man kan bli stenad, piskas till döds eller få ett x antal pisk. Om man har stulit något i Saudiarabien kan man få handen avskuren, den handen m n stal med. Man kan även få tungan avskurna så att man inte kan prata.  






8.Politik eller religion? Resonera om islams historia med hjälp av följande rubriker:
  • 600-talet: sunni och shia
Efter Muhammeds död efterträds han av en kalif eftersom Muhammed inte hade en son. Svärsonen Ali var gift med Muhammeds dotter Fatima och man trodde att Muhammed skulle vilja att Ali blir kalif. Ali  bildade en grupp som hette ”Shiat Ali”. och det var då en av islams huvudinriktningar uppstod, Shia. 
Men Ali var inte accepterad av alla muslimer som en ledare och Aisha som var Muhammeds änka protesterade mot de. Senare uppstod ett kamelslag mellan Aisha och Ali. Ali vann och senare blev Ali mördad av en grupp motståndare.

Inom shia bildades en lära som byggde på ”de tolv imamerna. Den första var Ali efter honom var det Hassan och Husayn, Alis söner. Den tolfte imamen försvann spårlöst och det sägs att han lever i ”det fördolda” och en dag kommer han komma tillbaka  som al-Mahdi för att skapa fred på jorden. 
Man kan tro att shia är störst men det är faktiskt sunni. 

  • De stora kalifatens tid
Damaskus
En släkting till Uthman tog över som kalif flyttade han huvudstaden från Medina till Damaskus i Syrien. På många olika ställen byggde han upp moskéer för att markera att den nya tiden är här. Kaliferna i Damaskus erövrade pyreneiska halvön som är dagens Portugal och Spanien. Arabiska blev ett språk som kunde talas från Atlantkusten till  Indiska oceanen. Arabiska fungerade som dagens engelska eller som grekiska på antiken. Man kunde förstå varann på ett gemensamt språk som underlättade handeln.

Bagdad
Kalifaterna i Damaskus var inte så omtyckta. Folk ansåg att  de tänkte på sig själva, deras makt och släkten. Missnöjet ledde till uppror, segrarna i det upproret utsåg en ny kalif.  Den nya kalifen flyttade staden österut och en helt ny stad skulle byggas upp och Namnet blev Bagdad. Det byggdes höga murar och fyra stadsportar riktade mot vars ett väderstreck.  Om man gick rakt mot torget fanns kalifernas palats och en vacker moské. Antik grekisk filosofi översattes på arabiska och kalifatens köpmän lärde sig indiska siffror, de som vi kallar arabiska. Många arabiska produkter såldes över hela världen och ett av världens största apotek öppnades i Bagdad. På  700-talet översattes tusen och en natt till arabiska. Tusen och en natt är en persisk och indisk sagosamling. Bagdadkalifatets storhetstid tog slut i mitten av 1000-talet. Militära, ekonomiska och politiska problem gjorde att Bagdad och kalifatet fick mindre att säga till om. Kalifens personlig makt minskade. 
År 1258 intogs bagdad av mongoliska soldater. 

Cordoba
Det uppstod en liknande utveckling som i Bagdad. Cordoba kalifatet var i nuvarande Spanien.



9. Vad menas med följande tolkningstraditioner inom islam: sufism, sekularism, islamism och feminism?

Sekularism
Muslimska sekularister vill att islam ska vara mer privat så att var och en får ta ställning. Sekularister vill att Lagar och politik ska inte vara anpassade till islam och att de muslimska länderna ska bli mer som de västerländska.

Sufism
Sufier söker nya och mystiska vägar till Allah.

Islamism
Islamism består av en grupp människor eller många olika människor som vill att samhället ska utformas efter deras sätt att tolka islam. Skillnaderna mellan olika tankegångar är stor. Vissa har olika grupper som IS som står för islamistiska staten som befinner sig i Syrien. Boko Haram i Nigeria är ett annat exempel på en sådan grupp.

Feminism
Feministiska muslimer vill öka jämställdheten mellan kvinnor och män inom islam.

10.På vilka olika sätt kan ordet jihad tolkas?
Jihad kan tolkas på två olika sätt. När Muhammed stred tillsammans med Medinas muslimer mot Mekka kallade Muhammed det för heligt krig eller lilla Jihad. Den stora Jihad är en kamp mot sig själv, sitt ego. Att besegra sitt ego är svårare än att segra i ett krig. 

13. Ge några exempel på att islam har påverkat samhället på olika platser i världen och under olika tider. 
Damaskus
Arabiskan spred sig och blev ett gemensamt språk som dagens engelska och som kunde användes i hela kalifatet. I kalifatet hade de gemensamma pengar so gjorde att ekonomin gick upp. Kaliferna satsade på att bugga stora byggnader. De gjorde så att själva  Damaskus var besökt av resande och handelsmän från hela världen. 

Bagdad
Kaliferna blev inte så omtyckta överallt eftersom folk ansåg att de tänkte på sig själva och sin släkt. Därför bildades en ny kalifat i Bagdad. Under 200 år växte Bagdad till en av de största städerna. Bagdad var en handelsplats där människor från hela världen gjorde sina affärer. Genom Bagdadkalifaten spred sig många uppfinningar som krut och kompass. Kaffe, asfalt och schack är låneord som vi använder oss av idag.  Världens första apotek öppnades i Bagdad. Muslimska lärda  gjorde ett stort bidrag i utvecklingen av kunskaper i astronomi och naturvetenskap. 

Kalifatet i Spanien hade sitt centrum i Cordoba. Moskéer, bibliotek och skolor har byggts och ekonomiska delen har utvecklats precis lika fort och lika mycket som i Bagdad. Kulturen som uppstod under muslimska kalifatet i Spanien kallas för morisk. Den kallas morisk för att det var ett kulturmöte mellan arabisk, nordafrikansk och europeisk kultur. Alla tre religioner kunde delta i diskussioner om religiösa frågor.