måndag 27 februari 2017

Idrottsreflektion - bailando

1. Bedöm din egen insats under arbetet; delaktighet, kreativitet, ansvarstagande, taktkänsla, förmåga att kombinera musik och rörelser.
Jag har varit väldigt aktiv under detta arbetsområde. Jag och Elin har kommit på de flesta dansstegen men valde även låten som vi dansade till. Det var en latinsk låt vilket gjorde att vi kunde hålla oss till en sorts rytm och dansstil, dvs mer höfter och sväng. Jag var även aktiv under lektionstiden som dels gjorde att vi kom långt och gjorde en dans till hela låten. Vi planerade dessutom dansstegen i takt och ändrade danssteg så att dem passade med rytmen.

2. Gruppens arbete och resultat/redovisning; tex samarbete, samspelthet, svårighetsgrad
Under arbetets gång var det lite upp och ner. Alla ville olika grejer och alla hade olika låtförslag men tillslut var vi ense om en låt. Under arbetets gång funkade det för det mesta bra men vid några tillfällen var det lite konflikter men det löste sig lika snabbt. Jag anser att vi var väldigt samspelta och att alla var säkra på stegen. Det tror jag är för att vi var så effektiva men även för att vi övade många gånger. Dessutom tycker jag att det var en lagom svårighetsgrad och det var lätt att komma på danssteg i och med att vi hade en latinsk låt och man kunde komma på danssteg som funkade till just latin. För att göra det lite lättare och fylla i hela låten så upprepade vi vissa danssteg. 

3. Arbetsområdet; tex gruppindelning, musikval, redovisningsform, övrigt
Detta arbetsområdet tyckte var roligt eftersom det var lite annorlunda från det vi brukar göra. En annan sak jag tyckte om var gruppindelningen. Det var bra att man fick välja en eller två personer som man ville vara med och sedan bli ihop parad med några andra. Detta tycker jag är bra för att man lär sig att sammarbeta med andra och inte bara arbeta med samma personer. Detta gör även att man är med en person som man är bekväm med och två andra personer som man ska sammarbeta med. När man själv får välja går man oftast ihop med sina bästa vänner vilket ger ett mindre konverterat och sämre resultat.

Det var även bra att vi fick välja en egen låt då man kunde välja egna danssteg som passar till låten och som är anpassad för allas nivå. Jag tror även att man blir mer motiverad ifall man får välja låtar och danssteg själv än när man redan får en bestämd låt eller bestämda rörelser.

måndag 13 februari 2017

Geografi s.35

1. Anteckna allt du gör på morgonen innan du går till skolan, till exempel vaknar, duschar, fixar frukost, åker till skolan. Markera sedan vad av det som du antecknat som är kopplat till energi.
Först stänger jag av mitt alarm och drar ur laddarsladden ur mobilen. Sedan kollar jag mina sociala medier. Efter det reser jag mig upp ur sängen och sätter på musik i hörlurarna och går på toa. Jag tänder lampan och gör mitt. Sedan tvättar jag ansiktet med vatten och borstar tänderna. Jag släcker lampan och går ner till köket. Jag tänder små lamporna i köket och sätter en macka i rostmaskinen. Sedan sätter jag på vattenkokaren och tar fram en skål där jag häller i yoghurt och lite flingor. När min macka är klar tar jag den och brer med smör och lägger på pålägg, som t.ex kalkon, rostbiff, salami osv. Jag gör mitt te och häller i mjölk i det och honung och sätter mig vid bordet och äter. Samt scrollar jag på mobilen. När jag har ätit färdigt lägger jag disken i diskmaskinen och går upp på mitt rum och sätter på min ljusslinga och min skrivbordslampa. Jag bäddar min säng och sätter mobilen på laddning igen. Jag tar fram mitt smink och kopplar min dator till min högtalare och sminkar mig. Sedan plockar jag undan efter mig och tar på mig. Jag packar min idrottsväska och skolväska. Jag tar min mobil och släcker allt och drar ut alla laddare från uttagen och går till toan där jag först tänder lampan och sedan borstar tänderna igen. Efter det släcker jag och går ner och släcker lamporna i vardagsrummet och i köket. Jag tänder lampan i hallen och tar på mig ytterkläder. Jag larmar sedan i huset och släcker lampan och går ut. Jag tar antigen cykeln eller så går jag till skolan.

2. b) Utgå från din lista i fråga 1 och resonera kring hur du tror att energiberoendet såg ut för 200 år sedan i Sverige.
För 200 år sedan var det mycket mer annorlunda. Bara på dem senaste 20 åren har det skett enorma förändringar inom tekniken men även i samhället. Till att börja med gick inte alla barnen i skolan utan dem som var högre uppsatta och dem som hade pengar. Alltså fanns det då fler barn som jobbade än barn som gick till skolan. När man steg upp på morgonen hade man ingen elektricitet alltså tände man inga lampor. Dock eldade man mycket och satte igång vedspisen där man sedan kokade gröt på havregryn eller annat sädesslag. Sedan gick man till arbetet eller ut och  tog hand om sina djur såsom kor och grisar.

2b. Hur kan det se ut om 100 år? Hur ser trenden ut?
Med tanke på hur mycket som redan idag förändras tror jag att det kommer finnas smartare apparater som är energisnåla. Det kommer alltså inte dra så mycket energi som det gör idag. Men annars tror jag inte att det kommer vara några större skillnader.

4. Att det är framförallt vi i världens rika länder som måste ändra vår livsstil är många överens om. Genom att konsumera mindre och släppa ut mindre fossila bränslen skulle vi kunna påverka klimatförändringarna. Men vi har väldigt svårt för att förändra vår livsstil.
Resonera kring vad som gör att vi fortsätter att leva som vi gör trots att vi vet att det inte är hållbart i längden. I ditt resonemang kan du även väga in ekonomiska aspekter.
Jag tror att vi har svårt för att ändra vår livsstil på grund av att vi lever i ett samhälle där vi har allt vi behöver och lite till. Vi kan alltså äta och drick hur mycket vi vill och vad vi vill. Vi har möjligheter att åka på resor men något som vi inte tänker på är att vi har oändlig tillgång till rent dricksvatten men även så att vi kan duscha när som helst. Vi har även en enorm tillgång till elektricitet och alla de elektroniska apparater som vi behöver. Jag tror att vi är väldigt medvetna om miljöproblemen men vi är för bekväma med det livet vi lever just nu. Egentligen är det inte vi som bor i I-länderna som drabbas mest av detta utan folket i u-länderna. Vi i I-länderna tänker inte så mycket på miljöhotet eftersom att vi inte märker av det i vår vardag. Det är även så att vi är ganska egoistiska och inte vill släppa taget om vissa grejer som vi har. Detta innebär att det måste bli en kollektiv förändring det räcker inte bara med att jag sitter hemma och bestämmer mig för att inte åka flygplan. Alla måste vara med på detta för att det ska bli någon effekt. I-länder har även ekonomiskt utrymme till att framställa hållbar energi såsom vattenkraft, vindkraft och solenergi.

Jag tror att det kommer ta lång tid och att denna förändring kommer ske långsamt. Men om vi börjar idag så kan vi i framtiden lösa världens miljöfrågor!

Geografi s. 54

2. Förklara skillnaden mellan förnybara och ändliga naturresurser.
Förnybara resurser är dem resurser som är förnybara och aldrig tar slut som t.ex vindkraftverk, vattenkraftverk och solenergi. Dessa resurser är mestadels naturvänlinga och användbara sålänge solen skiner, vinden viner och vattnet forsar. De ändliga naturresurserna är sådana som exempelvis olja, kol och uran. Oljan pumpas upp ur marken och den finns inte oändligt med olja, kol bryter man upp från berget och detsamma gör man med uran. Kol har utsläpp som påverkar växthuseffekten negativt med tanke på att förbränningen av kol är stor orsak till koldioxidutsläpp. Oljan kan läcka ut i haven och döda massvis med fiskar och andra växter & djur som lever i havet. Dessutom släpper bilarna ut avgaser som bidrar till växthuseffekten. Uran använder man i kärnkraftverk och det blir en farlig radioaktiv strålning som man oftast lägger i stora tunnor och borrar ner i berg.

4. a) Vad menar vi med ”hållbar utveckling”?
Vad vi menar med ordet ”hållbar utveckling” är att dem behov vi utgör idag skall inte riskera framtidens behov. Man ska inte tänka egoistiskt utan man ska tänka på hur det du gör påverkar framtiden. Man ska långsiktigt bevara vattnens, jordens och övriga ekosystemens produktionsförmåga. Man ska även minska den negativa påverkan på människors hälsa och på naturen.

b) Förklara hur ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet kan komma i konflikt med varandra. 
Man kan säga att en hållbar utveckling har flera perspektiv, rättare sagt tre perspektiv. Ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och social hållbarhet. Den ekologiska hållbarheten innebär att man ska ha hänsyn till naturmiljön. Såsom att i svenska skogar skyddas de områdena där sällsynta arter av växter, djur, lavar och svampar finns. I dessa skogar får man inte bedriva modernt skogsbruk.
Den ekonomiska hållbarheten handlar om att hushålla med resurser på lång sikt. Alltså ska inte en ökning av ekonomiska tillgångar bekosta en minskning i naturkapital eller social kapital.
Det tredje och sista perspektivet är den sociala hållbarheten. Den handlar om att bygga ett jämställt, långsiktigt och stabilt samhälle där mänskliga behöv som bra mat, bostäder, trygga miljöer och möjlighet till utbildning uppfylls. Detta är en viktig målsättning runt om i världen och genom att arbeta för en ökad social och ekonomisk trygghet öler även möjligheterna för en ekologiskt hållbar framtid. Dock kan dessa tre perspektiven ofta komma i konflikt med varandra. Tänk dig att man vill spara en svenska naturskog från avverkning för att se tull att livsmiljön för vissa insekter och lavar bevaras. Detta innebär skogsägaren inte kan avverka där och går miste om inkomster. Detta kan vara ekonomiskt positivt för att en hel del av dem bevarade insekterna lever på andra insektsarter och skadedjur. Socialt kan detta vara problematiskt för att om skogen inte kan avverkas försvinner det arbetstillfällen. Å andra sidan kan denna gammelskog bli ett naturreservat som lockar turister. Alltså finns det många olika saker att ta hänsyn till när beslut om våra framtida resurser ska tas.

5. a) Varför har man infört begreppet ”ekologiskt fotavtryck”?
Naturresurserna här på jorden utnyttjas av jordens befolkning mer än någonsin tidigare. Det är som att vårt sätt att leva på lämnar olika stora avtryck i naturen och för att få ett ungefärligt mått på hur mycket natur som behövs för att en människa ska kunna överleva i form av mat, bostad, kläder m.m används begreppet ekologiskt fotavtryck. Detta är ett sätt att visa hur mycket av jordens resurser vi använder oss av, att försöka förklara hur mycket av naturresurserna vårt sätt att leva på kräver och att påminna om att dessa naturresurser är begränsade. Storleken på den ytan som behövs för att utrusta befolkningen i ett land (eller en enskild människa i landet) med mat, bostad, transporter och bränsle samt för att ta hand om avfall och utsläpp kallas alltså för det ekologiska fotavtrycket.
Vi behöver minska det ekologiska fotavtrycket men vi måste även a hänsyn till den ojämlika situationen som värdens länder befinner sig i. Som i exempelvis Sverige som räknas bland dem rikaste länderna, har störst fotavtryck. För att bibehålla livskvalitén och hälsan men samtidigt se till att fotavtrycken minskar är det hög tid för oss för oss att utveckla en smartare förbrukning. Några exempel på detta är då bättre isolering i bostäder men även att utveckla fordon som drivs med el och biobränslen. De rika länderna har redan nått sitt välstånd. Det har inte dem fattiga länderna gjord och deras utmaning är att hitta ett smartare sätt att utvecklas. Dessutom ska människorna i de fattigare länderna öka fotavtrycken för en bättre levnadsstandard. Detta är ett rättvisekrav i en ojämlik värld.  Vi ”räknar” i jordklot för att det är enklare att visa 

b) Hur räknar man fram det ekologiska fotavtrycket?
Det ekologiska fotavtrycket får man fram genom att räkna fram hur mycket bördig mark det finns i hela världen, alltså den mark som är produktiv. Man räknar ut det i hektar och delar sedan med antalet människor i världen. Det finns ungefär 7,5 människor i världen och då blir det ca 2,3 hektar per person. Egentligen ska vi bara använda 1,6 hektar för att det ska gå runt och lite till. Detta innebär att vi som bor i dem rikare länderna ska dra ner på vår användning av naturen medan folket i dem fattigare länderna ska använda mer.

c) En del av vårt ”ekologiska fotavtryck” finns i andra länder. Förklara innebörden i det påståendet.
Allt vi gör påverkar det ekologiska fotavtrycket. Detta innebär bl.a att den maten eller de kläderna vi köper påverkar världen. Låt oss säga att den tröjan jag bär är tillverkad i Bangladesh. Vad har det för konsekvenser i andra länder? Jo, dem flesta T-shirts är gjorda på bomull och bomull odlas på enorma fält där t.ex mat kunde odlas istället för bomull. Bomull kräver oändligt mycket vatten vilket tyder på onödigt slösande på vatten som folket i landet skulle kunna dricka. Bomullen ska plockas utav arbetare och här förekommer även barnarbete och arbetstimmar mellan 10-12 timmar. När bomullen är plockad ska den transporteras till fabriken. I fabriken förekommer det också barnarbeten, trånga arbetsplatser och långa arbetstimmar.  När man framställer den tröjan jag har på mig används mycket kemikalier för att få fram den färgen tröjan ska ha. Arbetarna andas in dessa farliga kemikalier och vissa blir även förgiftade. Arbetarna får lite betalt för dessa långa dagar och hårda arbetsmiljöer. Å andra sidan är det dyrt att rensa fabrikernas utsläpp såsom kemikalier vilket oftast resulterar i att dem släpps ut i sjöar, hav eller åar. Detta betyder att man förgiftar vattnet och djur som bor i vattnet eller djur & människor som dricker vattnet.
Denna tröjan ska sys och transporteras till Sverige och sedan ut i alla butiker. Detta innebär ännu mer utsläpp. Detta ger en negativ påverkan på vår natur och växthuseffekten. Växthuseffekten innebär att den del av värme som strålar ut från jordytan värmer upp luften i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Jorden blir alltså varmare vilket innebär att isar smälter vilket påverkar isbjörnarna. Detta innebär en risk för att den isen isbjörnar lever på försvinner. Då försvinner också jordens största landlevande rovdjur. Inte nog med att isen smälter och isbjörnarna saknar hem tyder detta på en enorm höjning på vattennivån. Detta innebär att länder och städer som ligger vid/i havet kan försvinna om några 100 år. Detta betyder att befolkningen, industrier, djur och natur men självklart landmassa försvinner och minskar. Haven kommer att bli varmare och surare vilket innebär att korallrev drabbas rejält. Fiskarna simmar mot polerna och haven förväntas bli invaderade med ny arter medan haven i tropikerna förväntas uppleva en h8ög lokal utrotningstakt.
Marken blir varmare vilket leder till torka och i dem länder där man odlar mat på fält där det redan är torka blir det ännu svårare att få födan att växa. Man förlorar alltså köpare vilket leder till att man inte kan försörja sig själv och sin familj. Det kan uppstå torka och då kan man inte vattna det man odlar men även människor och djur dör av torka. 


7. Varför bör andelen förnybara energikällor av världens energiproduktion öka och de icke förnybara energikällorna minska?
Förnybara energikällor är dem källor där dess drivkraft är något förnybart som exempelvis vatten, vind och sol. Alltså får vi energi på ett naturvänligt sätt och på ett sätt som är bra för oss. 
Vindkraftverk är en av dem energikällorna som är förnybara och som man vill ha fler av. Vindkraften släpper inte ut några växthusgaser och bidrar inte till växthuseffekten. Dessutom har vindkraften har inga bränslekostnader. Dock så låter vindkraften bullrigt vilket påverkar ekosystemet men å andra sidan finns det sådana som inte låter så mycket, men det finns bara få av de. Ännu en negativ sak med vindkraftverken är att dem är beroende av vind och om det inte blåser så produceras ingen elektricitet. Vattenkraftverken har även nackdelar såsom att ekosystemet rubbas då man förstör för fiskbestånden som lever där. Men vattenkrafverken är stora och har dyra investeringar. Men vattenkraft är en förnybar energikälla som är grön vilket innebär att den inte släpper ut några växthusgaser och bidrar alltså inte till växthuseffekten. Vattenkraft är en mycket effektiv energikälla som kan ha en verkningsgrad upp emot 90%.
De icke förnybara energikällorna bör minska för att den är tillfällig och kommer då att försvinna. Dem är inte heller miljövänliga och släpper ut mycket växthusgaser. Kärnkraft och kolkraft är exempel på icke förnybara energikällor. Under kärnkraftens hela livscykel har den långa koldioxidutsläpp men bidrar inte så mycket till växthuseffekten. Kärnkraftverken skapar mycket radioaktivt avfall som man gräver mer i berggrunden i stora lådor. Avfallet är radioaktivt i tusentals år och man vet inte om dessa lådor håller. Om lådorna börjar läcka radioaktiva ämnen är det inte bra. En annan negativ sak med kärnkraft är att kraftverken är stora och väldigt komplicerade. Från den ekonomiska synvinkeln är detta inte bra eftersom att det kostar väldigt mycket att bygga dem. Men varför har man då kvar kärnkraftverk? Jo för att kärnkraftverk skapar väldigt stora mängder energi. Tillskillnad från kärnkraftverken är kolkraftverken är relativt billiga och dessutom finns det kol i stora mängder. Man kan bryta det i stor skala på många ställen på jorden och det finns så mycket att det kommer att dröja mer än 200 år innan allt kol är uppgrävt. Det finns även negativa saker med kolkraft och det är bl.a att kolkraft bidrar enormt mycket till växthuseffekten. Det är även så att många kolgruvor är dagbrott och dessa dagbrott gör stora och fula ärr i naturen.

8. a) Lista de fördelar med olika typer av förnybara resurser som nämns i kapitlet. Lägg gärna till fler om du kan det.
Solenergi är en grön energikälla vilket innebär att den är förnybar till skillnad från t.ex kol. Solpanelerna släpper inte ut några farliga och miljöpåverkande gaser och har inget störande ljud. Dessutom är solceller i princip underhållsfria förutom om löv eller något liknande landar på solcellerna men då är det bara att borsta bort det. Ännu en positiv sak med solenergi är att man själv producerar sin el och om cellerna skapar överskott av energi kan man sälja vidare den till elbolag. Alltså är solceller inget större problem för omgivningen.

Vattenkraftverk är en energikälla som är förnybar och vi kommer att kunna använda oss av den så läge solen skiner. Hav och andra olika vattendrag värms upp eftersom att solen skiner vilket gör att vattnet förångas för att sedan falla tillbaka i bäckar, åar och hav. Dessa mynnar oftast ut i en fors eller å. Vattenkraft kräver en bra fallhöjd och det har forsar och dessa finns oftast i Norrland. Vi kan alltså använda oss av vattenkraft för alltid om solen inte släcks och om fallhöjden förblir den samma i forsarna.

b) Lista de nackdelar med olika typer av förnybara resurser som nämns i kapitlet. Lägg gärna till fler om du kan det.
En stor nackdel med solenergi är att det är väldigt dyrt i början vilket beror på att det tar lång tid innan det lönar sig då solpaneler är dyra. Det är även så att solpaneler endast producerar energi när det är ljust ute men producerar runt sju gånger mer under sommaren än under vintern för att solen är uppe en längre tid under sommaren. Detta gör att produktionen står still under natten och under vintern går det inte att bara ha solenergi då man behöver en annan energikälla.

En av de största nackdelarna med vattenkraft är att det lätt blir översvämningar i dammarna och det finns en stor risk för att värdefulla områden dränks. Men för att bevara den svenska naturen har riksdagen bestämt att vissa älvar inte får göras till vattenverk. En annan nackdel är att fiskar och andra organismer kan dö då älvarna nedanför dammarna lätt torkar ut.

c) Resonera kring vad som driver på en förändring mot förnybara resurser och vad som fördröjer den. Försök att väga in så många olika perspektiv som möjligt i ditt resonemang. Följande perspektiv kan du resonera kring:

Geografiska förutsättningar
Solenergi- För solenergin finns det många bra geografiska förutsättningar. I länder med många soltimmar alltså runt ekvatorn där solen lyser i princip året om skulle man kunna utvinna väldigt mycket energi med hjälp av solceller. 

Vattenkraftverk- Goda geografiska förutsättningar för vattenkraftverk är i länder där det finns många forsar, stor fallhöjd och mycket nederbörd. Norge är ett exempel på ett land där detta finns och där står vattenkraften för hela 99% av landets energiproduktion. I länder som exempelvis Danmark är förutsättningarna dåliga då det inte finns så många forsar och stora fallhöjder. Istället så använder man sig av vindkraftverk som har bra geografiska förutsättningar i Danmark där det är mycket vind vid kusten. 

Ekonomi (på individ- och samhällsnivå)
Solenergi-  Man måste först köpa solfångare eller solceller för att kunna utvinna solenergi och länder med många soltimmar har en befolkning där människor inte har råd med detta. Man måste köpa mat och andra saker för att kunna överleva. Alltså måste ledarna i dessa länderna göra något slags beslut om att man ska prioritera solenergi då dem kan stödja de fattiga personerna. Här i Sverige har nog dem flesta personerna råd med solceller eller solenergi om man veklingen försöker och sparar men här kan man inte utvinna så mycket energi i och med att solen inte skiner så mycket.

Vattenkraftverk- Det är väldigt dyrt att bygga vattenkraftverk men det lönar sig i längden och eftersom det är så pass miljövänligt som det är så tillkommer inte heller några kostnader för utsläpp. Dock tillkommer det oftast underhållningskostnader som man måste räkna med för att kunna hålla verket i bruk. Det är inte så att du själv bygger ett vattenkraft eftersom att det är så dyrt men det är även så att staten tar dessa besluten. Man vill bevara den naturen som finns krig älvarna och detta gör så att man inte bygger vattenkraftverk var som helst. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv har vattenkraftverk en lång livslängd

Konsekvenser för människor och miljö, både positiva och negativa
Solenergi- I och med att solenergi är en grön energikälla innebär detta att det inte ger några större negativa effekter på miljön. Dock så är solceller/paneler bra för miljön då det inte förekommer några utsläpp och det påverkar inte djuren alls. Däremot måste man ha en annan energikälla och solenergin för att det ska funka på vintern och då kan man välja naturvänlig energi.

Vattenkraft- Vattenkraftverken är bra för miljön på så sätt att den inte släpper ut några miljöpåverkande utsläpp. Dessutom är energiproduktionen stabil till skillnad från andra energikällor såsom vindkraften. Vattenkraftverken är inte beroende av bränslen. Vattenkraft innebär stora förändringar i landskapen vilket är en enorm konsekvens för miljön för att ekosystem i vattnet kan rubbas. Dessutom kan turbinerna avge ett lågfrekvent ljud som stör människor och djur och dessutom kostar det mycket pengar för att bygga ett vattenkraftverk.

Mängden energi som kan utvinnas
Solenergi- Av solpaneler kan man utvinna otroligt mycket energi men endast om solen lyser dock så kan man inte spara den energin som man inte använder just den dagen till exempelvis vintern då solen kanske inte alls lyser. Man jobbar på att få fram ett sätt där man kan spara energin. Jag tror att flera människor skulle använt sig av solpaneler ifall man hade uppfunnit något sådant.

Vattenkraftverk- I vissa länder som exempelvis Norge, där det finns många forsar, stor fallhöjd och tillräckligt med nederbörd står vattenkraft för en stor del av landets elproduktion. I de svenska vattenkraftverken produceras det med genomsnittlig vattentillrinning ca 65 terawattimmar årligen.

Aktörer som motarbetar förändringen
Det är oftast elbolag som framställer sin energi med ändliga naturresurser som olja och kol som motarbetar förändringen mot en hållbar utveckling där man istället för ändliga naturresurser använder sig av förnybara energikällor som är bra för miljön. När folk börjar framställa sin energi med t.ex solpaneler känner dessa bolag sig hotade. Men det kan även finnas politiska anledningar till att folk inte vill tänka ekologiskt hållbart. Det är så att man är rädd att mista relationer med andra länder. Ett exempel på detta är att USA:s nya president, Donald Trump förbjöd flera muslimska länder att vistas i USA men inte Saudiarabien. Detta kan ha med att han inte vill förlora relationen med Saudiarabien som är ett land som pumpar upp mycket olja. Å andra sidan är det så att många människor skulle mista jobb om man börjar minska energitillverkningen av ändliga naturresurser.

Vem som bär ansvaret för förändringen
Man kan säga att det är båda är samhället men även den enskilda individen som bär detta ansvar för förändring. Staten kan styra mycket såsom att ge bidrag eller liknande saker. Men det handlar mycket om egna val. En människa med fast inkomst varje månad kan göra fler val än en fattig människa som måsta tänka på att försörja sig och/eller sin familj. Det är så att vi människor som bor i I-länder har en slags skyldighet till att göra smarta och bra val. Det är även så att vi barn i Sverige har skyldighet att gå i skola vilket innebär att vi lär oss om detta. Alltså ska även vi göra dessa smarta val i framtiden. Tillskillnad från dem i u-länderna har dem ingen skolplikt och vissa är analfabeter. Detta bidrar till att kunskapen om ekologiskt tänkande är låg. Då är det väldigt viktigt att vi människor i i-länder tänker till.

d) Vi behöver få en större användning av resurser som är bra för både människor och miljö. Förslå och resonera kring olika lösningar för hur vi snabbare ska hitta alternativ till ändliga resurser.
För att alla ska välja förnybara energikällor ska det bli ekonomiskt möjligt och det går. Man kan sänka skatterna på miljövänliga val vilket är bra för att när det blir konkurrens mellan olika företag som satsar på energisnåla produkter. Priset sänks samtidigt som utvecklingen går snabbare. Jag tycker att man måste fatta politiska beslut som kommer gynna den hållbara utvecklingens utveckling. Fö att minska utsläppen kan man förbjuda dieseldrivna bilar. Man skulle då få renare luft och människor skulle blivit friskare och inte dött i förtid på grund av den förorenade luften.

Spår i snön

Första övernattningen i stugan gick bra, med tanke på att jag skulle vara i den slitna stugan i en hel vecka. Farmors snarkningar hördes fortfarande men jag var tvungen att gå upp och göra frukost trots att jag bara ville gräva ner mig i sängen igen. Släpandes med fötterna drog jag mig till toan. I spegeln såg jag mig själv, mitt trassliga hår som skymde mina blåa ögon. Ansiktet sköljde jag med kallt vatten och gick till köket där jag tryckte igång den rostiga vattenkokaren. Men det var något konstigt, någon iakttog mig. För att vara säker på att ingen var där gick jag fram till det smutsiga fönstret och kollade ut. Det var vitt överallt! Jag gnuggade mig i ögonen för att se bättre, inte snön, utan de gigantiska fotspåren precis utanför fönstret. De påminde mig om farfars stora fötter. En rysning gick igenom hela kroppen, han var ju död? 
Jag försökte att inte tänka på det utan bredde det torra brödet och kastade en skiva ost på mackorna. I de två antika kopparna lade jag ner vars en tepåse och hällde i det kokande vattnet. 
När jag lade allt på bordet i vardagsrummet märkte jag att farmors snarkningar hade tystnat. I det ögonblicket hörde jag hur det spolades i toaletten och ut ur toan kom farmor klampandes. 
  - Har du gjort frukost, åh va du är snäll!
  - Ja, jag ville överraska dig, har du sovit gott?
  - Det kan jag inte direkt säga, har varit vaken mestadels av natten.
  - Ojsan, men du jag måste fråga dej en sak, det kan ha varit du!

Vi satte oss ner i den slitna, blodröda soffan och farmor lyssnade ivrigt.
- Jag såg fotspår i snön, vet du något om det?
Farmor tystnade och tog ett djupt andetag.
- Jo du, kära Lola, jag vet inte vad jag ska svara, jag har inte varit ute, det har snöat hela natten. Kan vi inte bara prata om detta en annan gång?
- Men farmor, jag kan knappt äta min frukost, mina tankar snurrar bara kring detta.
- Lola, lita på mig. Det är inget!
Farmor verkade lite osäker, men vem hade egentligen bott här längst? Det var ju farmor, det var nog bäst att jag lyssnade på henne.

Senare samma kväll hörde jag märkliga saker, föremål som drogs på marken, dörrar som smälldes och viskningar. Jag gick ut i hallen för att se ifall någon var där. Mot min förmodan var det ingen där och jag kände hur kallsvetten rann nerför ryggen. Mitt i det tysta och mörka rummet såg jag en liten låda, gjord i trä. Jag satte mig på huk och satte det långa håret bakom öronen. Försiktigt öppnade jag lådan och i den låg en guldnyckel, men varför låg den i en låda? Smygandes gick jag runt i stugan och prövade nyckeln i alla möjliga nyckelhål, men såklart passade nyckeln ingenstans. Jakten på det passande nyckelhålet gjorde mig utmattad, nyckeln lade jag på mitt skrivbord och kastade mig i sängen.

- Lola, Lola, Loooolaaa?
Jag flög upp ur sängen, men ingen var i rummet. Hastigt kastade jag en blick mot skrivbordet, nyckeln var inte kvar?! Jag sprang till farmors sovrum, men hon var inte där heller. Var kan hon tagit vägen, med knäproblem? Ropandes på farmor gick jag runt i hela stugan, men inget svar fick jag tillbaka. Snabbt gick jag mot på terrassen där jag såg farmor sitta själv, men hon pratade med någon? Jag kunde inte riktigt se vem det var. Hade farmor blivit tokig? Med raska steg gick jag ut på terassen.
- Farmor, mår du bra?
- Lola, vad, vad gör du här? sa farmor häpet.
- Jag letade efter dig? Jag hittade en nyckel igår och jag väcktes av att någon ropade mitt namn, sedan såg jag dig prata med dig själv? Vad är det som händer?
- Lola, jag har sagt till dej, jag mår bra och allt är under kontroll kan du gå in nu eller?

Förvånansvärt gick jag in igen och la mig på mage i den varma sängen. Mina tankar flög omkring som snöflingorna utanför mitt fönster. Hade farmor blivit tokig efter farfars bortgång? Är det honom hon jämt pratar med? Detta skulle jag få reda på.

Samma kväll hörde jag steg ute i hallen vilket fick mig att rusa ut ur rummet. Till min förvåning såg jag farmor sittandes på marken. Hon höll i en urna med något slags damm i, och i den andra handen hade hon guldnyckeln!
- Fa, farmor vad gör du? Sover inte du, det är sent!
- Nej, eller jo. Fast nej du väckte mig? Vad håller du på med? Äter du damm…?
- Lola, vi, vi måste prata, fick farmor ut ur sig.
Jag nickade och tog farmors arm och hjälpte henne upp. Långsamt gick vi till vardagsrummet där vi satte oss i soffan och farmor fick lite vatten. Jag bad henne att berätta, vad som händer här hela tiden.

 - Mitt kära barnbarn, i den urnan finns farfars aska, äter jag den kommer han fram..

fredag 3 februari 2017

Livscykelanalys

Jag hade tänkt mig att göra min möbel i följande material:
Trä (ek)
Polyestervadd
Tyg- ekologiskt bomullstyg
Skruvar/spikar (rostfritt stål)

Spik/skruv (rostfritt stål)
För att kunna sätta ihop alla delar i min soffa behöver vi spik eller skruv. Detta görs av rostfritt stål.
För att få fram spik eller stål måste man först bryta upp järnmalmen i en gruva. Det gör man med hjälp av en gigantisk borr som sedan transporteras den med hjälp av jättestora 
lastbilar från gruvan till tågen. Tågen transporterar järnmalmen till en stålfabrik där man ska tillverka stålet. När man tillverkar stål använd huvudsakligen råjärn men det tillsätts även 20 % skrot. Man köper in skroten vid en speciell inköpsagent. För att producera rostfri stål tillsätter man även metaller som exempelvis Krom som man först måste framställa. Krom framställs ur mineralet kromit. Detta transporteras sedan till en industri där man framställer Krom genom att använda sig av den alkaliska lakningsprocessen. Detta transporteras sedan vidare till stålfabriken. 
När de kommer i kontakt med syre uppstår en oxidering och därför bildas det ett tunt lager över metallernas yta. Det rostfria stålet transporteras med tåg till en fabrik där det produceras spik som sedan transporteras sedan med lastbil till fabriken där man producerar själva sofframen och bordet.
Stålframställningen innebär mycket transport vilket innebär mycket koldioxidutsläpp.  Koldioxid gör en stor påverkan på växthuseffekten. Växthuseffekten innebär att den del av värme som strålar ut från jordytan värmer upp luften i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Jorden blir alltså varmare vilket innebär att isar smälter vilket påverkar isbjörnarna. Detta innebär en risk för att den isen isbjörnar lever på försvinner. Då försvinner också jordens största landlevande rovdjur. Inte nog med att isen smälter och isbjörnarna saknar hem tyder detta på en enorm höjning på vattennivån. Detta innebär att länder och städer som ligger vid/i havet kan försvinna om några 100 år. Detta betyder att befolkningen, industrier, djur och natur men självklart landmassa försvinner och minskar. Haven kommer att bli varmare och surare vilket innebär att korallrev drabbas rejält. Fiskarna simmar mot polerna och haven förväntas bli invaderade med ny arter medan haven i tropikerna förväntas uppleva en hög lokal utrotningstakt.
Marken blir varmare vilket leder till torka och i dem länder där man odlar mat på fält där det redan är torka blir det ännu svårare att få födan att växa. Man förlorar alltså köpare vilket leder till att man inte kan försörja sig själv och sin familj. Det kan uppstå torka och då kan man inte vattna det man odlar men även människor och djur dör av torka. 

Trä (ek)
Jag har valt träslaget ek eftersom det växer i Sverige och det betyder att man slipper stora transporter tillskillnad från om man använder träslag från andra länder. Dessutom är ek väldigt fint, hållbart men även återanvändbart. 
För att få fram den färdiga produkten måste man börja med att såga ner trädet och för att få ner trädet används oftast en bensindriven motorsåg. Detta innebär att man först måste pumpa upp råolja för att få fram bensin. Det skall sedan transporteras hela vägen till Sverige och detta innebär att man släpper ut mycket koldioxid. Koldioxid gör en stor påverkan på växthuseffekten som jag skrev mer om ovan.
När oljan har kommit till Sverige ska den köras till en industri där man raffinerar oljan. Det innebär att man hettar upp råoljan till en viss temperatur så att de olika produkterna kan separeras från varandra. När detta är klart ska man återigen transportera den till fabriken som gör motorsågar som sedan skall transporteras till affärer där man köper motorsågen.
När trädet är nedsågat använder man stora skogsmaskiner för att ta bort alla grenar. Det nedsågade trädet transporterar man till ett sågverk där man omhändertar träden. De sågas i brädor och skickas sedan till ett snickeri där arbetarna tillverkar träramen och bordet som är själva basen till min soffa. Detta ska sedan lackas vilket betyder att man måste använda sig av kemikalier och är väldigt giftig. Om den hamnar ute i naturen kan djuren och människorna bli förgiftade, dessutom torkar växter ut. 
När min basdel och mitt bord är klart transporteras det till fabriken där själva soffan byggs ihop.

Polyestervadd
Jag valde att använda mig av polyestervadd för att det är ett värdigt slitstarkt material.
Polyester tillverkas genom spinning och spinnlösning. Spinnlösningsprocessen består av nedsmältning av celler så att de blir till molekyler. I detta tillsätts ättiksyra som bidrar till en kemisk förening. Det blir en ny fibermassa som ska till nästa steg som är spinningen där fibermassan smälts ner i spinneriet där lösningen tvingas genom n trång mynning som sitter längst ner av spinneriet. Detta formar avlånga rör som liknar trådar av vanligt garn. Efter detta moment tillsätts ytterligare kemikalier för att ge slutprodukten ytterligare egenskaper. Så att trådarna ska stelna kyls de ner med kall luft. 
I detta projekt använder man väldigt mycket elektricitet och värme vilket innebär att man måste få energi för att hålla igång allting. Dessutom används mycket kemikalier som kan komma ut i naturen och kan döda djur. Under väldigt dåliga omständigheter kan detta även  påverka djurens näringskedja. Rinner det ut i vatten kan det döda fiskar men även människor som dricker vattnet. 
Detta ska sedan transporteras till fabriken där min soffa tillverkas.

Ekologisk bomull
Mitt sofftyg ska vara 100% ekologisk bomull. Dels är den ekologisk vilket innebär att den  inte ska vara besprutad med bekämpningsmedel eller gödslas med konstgjorda gödslingsmedel. Personerna som jobbar ska ha bra arbetsmiljö och det förekommer inget barnarbete. Man ska använda så lite maskiner som möjligt för att slippa utsläpp. Dessutom är bomull ett slitstarkt material som gör att soffan håller länge.
Bomullen odlas alltså i länder där klimatet är lämpligt för bomullsodling såsom Indien, Egypten och Bangladesh. Vid bevattning används ofta pumpar som pumpar vattnet dit där det behövs och ger lagom mängd med vatten. 
När dem ska plockas görs det oftast för hand för att slippa maskiner och utsläpp. Man transporterar sedan den plockade bomullen till ett bomullsrenseri. Där separeras fibrerna från fröet, tvättas och packas i bomullsbalar. Beroende på dess kvalité sorteras den och transporteras med tåg till en industri där man sticker och spinner bomullen. Efter det transporteras den med lastbil till en annan fabrik för att stickas till tyg. När bomullen har blivit till tyg färgas det i färgbad. Man försöker att använda så lite kemikalier som möjligt men i dagsläget är det svårt att färga tyg utan användning av kemikalier. Det finns däremot kemikalier som är mindre skadliga och är tillåtna gränsvärden. Därför betalar man även den summa pengar som behövs för att få sina avlopp renade på rätt sätt och att inget rinner ut i sjöar, hav och åar. Den transporteras sedan till Sverige och till den fabrik där min soffa tillverkas. 
När man tillverkar bomull behövs det mycket vatten vilket leder till mycket torka i dem länder där det inte finns naturlig nederbörd vilket betyder att man inte kan vattna dem saker man odlar och det betyder att folk som odlar sin egna föda inte får mat. Dessutom påverkas djur och människor när deras vattendrag minskar. Det förekommer mycket utsläpp när man importerar textiler från andra länder vilket bidrar till växthuseffekten som jag har skrivit mer om högre upp. Alla maskiner som man använder är eldrivna vilket betyder att man måsta ha energi som driver det. Men även bränslen som måsta pumpas upp och raffineras för att kunna användes vilket har en stor påverkan på naturen.
Kemikalier kan släppas ute i hav men eftersom jag har valt ekologiskt bomull betyder detta att man renar allting på et korrekt sätt vilket gör så att man inte förgiftar vatten som i sin tur dödar djur som lever i vattnet. 

När min soffa är klar levereras den med hjälp av en spedition eller företagets egna lastbilar till företagets alla butiker och säljs till konsumenter som kör den med egen bil eller med får den hemkörd av en budbil mot en extra kostnad.
När min soffa är färdiganvänd kan materialet i soffan återanvändas eller så blir den energi vid förbränning.

Källor:

Wikipedia:
Wikipedias information är till en viss grad trovärdig och stämmer överens med andra sidor men vem som helst kan gå in och skriva vad som helst vilket gör sidan mindre säker. Sidan står inte någonstans politiskt men är även objektiv. Dock så finns det folk som går in och kollar och rättar så att all fakta ska vara rätt. Man kan däremot jämföra sidan med andra sidor för att se om faktan stämmer.

Wikiskola:
Denna källans information är inte så trovärdig vilket man ser för att den inte stämmer överens med andra källor. Dessutom är texterna skrivna på en konstig svenska med mycket stavfel och fel ordval. På denna sidan kan vem som helst skriva vad som helst vilket gör att man inte kan tro på det som står där.

Nationalencyklopedin 
Ne är en bra och säker källa som har ett avtal med riksdagen. De som skriver texterna är oftast experter eller professorer inom just det ämnet. Denna sidan är gjord för att lära ut och informera vilket gör att det inte finns några åsikter inblandade. Längst nere vid varje artikel finns det källhänvisningar ifall man själv vill titta på dem och det står även när texten senast är uppdaterad. Texterna uppdateras regelbundet vilket gör att man får den senaste informationen.

WWF

WWF är en pålitlig sida då iden stämmer överens med mina övriga källor. Den är inte heller politisk men dock kan hemsidan vara subjektiv eftersom att den utgår ifrån djuren och miljön bästa och ser inte allt ifrån människornas perspektiv. Hemsidan handlar mest om att man ska skänka pengar till de på ett vis så att man blir känslomässigt påverkad. Hemsidan uppdaterar hela tiden och det finns även uppdateringsdatum.