fredag 3 februari 2017

Livscykelanalys

Jag hade tänkt mig att göra min möbel i följande material:
Trä (ek)
Polyestervadd
Tyg- ekologiskt bomullstyg
Skruvar/spikar (rostfritt stål)

Spik/skruv (rostfritt stål)
För att kunna sätta ihop alla delar i min soffa behöver vi spik eller skruv. Detta görs av rostfritt stål.
För att få fram spik eller stål måste man först bryta upp järnmalmen i en gruva. Det gör man med hjälp av en gigantisk borr som sedan transporteras den med hjälp av jättestora 
lastbilar från gruvan till tågen. Tågen transporterar järnmalmen till en stålfabrik där man ska tillverka stålet. När man tillverkar stål använd huvudsakligen råjärn men det tillsätts även 20 % skrot. Man köper in skroten vid en speciell inköpsagent. För att producera rostfri stål tillsätter man även metaller som exempelvis Krom som man först måste framställa. Krom framställs ur mineralet kromit. Detta transporteras sedan till en industri där man framställer Krom genom att använda sig av den alkaliska lakningsprocessen. Detta transporteras sedan vidare till stålfabriken. 
När de kommer i kontakt med syre uppstår en oxidering och därför bildas det ett tunt lager över metallernas yta. Det rostfria stålet transporteras med tåg till en fabrik där det produceras spik som sedan transporteras sedan med lastbil till fabriken där man producerar själva sofframen och bordet.
Stålframställningen innebär mycket transport vilket innebär mycket koldioxidutsläpp.  Koldioxid gör en stor påverkan på växthuseffekten. Växthuseffekten innebär att den del av värme som strålar ut från jordytan värmer upp luften i atmosfären istället för att stråla ut i rymden. Jorden blir alltså varmare vilket innebär att isar smälter vilket påverkar isbjörnarna. Detta innebär en risk för att den isen isbjörnar lever på försvinner. Då försvinner också jordens största landlevande rovdjur. Inte nog med att isen smälter och isbjörnarna saknar hem tyder detta på en enorm höjning på vattennivån. Detta innebär att länder och städer som ligger vid/i havet kan försvinna om några 100 år. Detta betyder att befolkningen, industrier, djur och natur men självklart landmassa försvinner och minskar. Haven kommer att bli varmare och surare vilket innebär att korallrev drabbas rejält. Fiskarna simmar mot polerna och haven förväntas bli invaderade med ny arter medan haven i tropikerna förväntas uppleva en hög lokal utrotningstakt.
Marken blir varmare vilket leder till torka och i dem länder där man odlar mat på fält där det redan är torka blir det ännu svårare att få födan att växa. Man förlorar alltså köpare vilket leder till att man inte kan försörja sig själv och sin familj. Det kan uppstå torka och då kan man inte vattna det man odlar men även människor och djur dör av torka. 

Trä (ek)
Jag har valt träslaget ek eftersom det växer i Sverige och det betyder att man slipper stora transporter tillskillnad från om man använder träslag från andra länder. Dessutom är ek väldigt fint, hållbart men även återanvändbart. 
För att få fram den färdiga produkten måste man börja med att såga ner trädet och för att få ner trädet används oftast en bensindriven motorsåg. Detta innebär att man först måste pumpa upp råolja för att få fram bensin. Det skall sedan transporteras hela vägen till Sverige och detta innebär att man släpper ut mycket koldioxid. Koldioxid gör en stor påverkan på växthuseffekten som jag skrev mer om ovan.
När oljan har kommit till Sverige ska den köras till en industri där man raffinerar oljan. Det innebär att man hettar upp råoljan till en viss temperatur så att de olika produkterna kan separeras från varandra. När detta är klart ska man återigen transportera den till fabriken som gör motorsågar som sedan skall transporteras till affärer där man köper motorsågen.
När trädet är nedsågat använder man stora skogsmaskiner för att ta bort alla grenar. Det nedsågade trädet transporterar man till ett sågverk där man omhändertar träden. De sågas i brädor och skickas sedan till ett snickeri där arbetarna tillverkar träramen och bordet som är själva basen till min soffa. Detta ska sedan lackas vilket betyder att man måste använda sig av kemikalier och är väldigt giftig. Om den hamnar ute i naturen kan djuren och människorna bli förgiftade, dessutom torkar växter ut. 
När min basdel och mitt bord är klart transporteras det till fabriken där själva soffan byggs ihop.

Polyestervadd
Jag valde att använda mig av polyestervadd för att det är ett värdigt slitstarkt material.
Polyester tillverkas genom spinning och spinnlösning. Spinnlösningsprocessen består av nedsmältning av celler så att de blir till molekyler. I detta tillsätts ättiksyra som bidrar till en kemisk förening. Det blir en ny fibermassa som ska till nästa steg som är spinningen där fibermassan smälts ner i spinneriet där lösningen tvingas genom n trång mynning som sitter längst ner av spinneriet. Detta formar avlånga rör som liknar trådar av vanligt garn. Efter detta moment tillsätts ytterligare kemikalier för att ge slutprodukten ytterligare egenskaper. Så att trådarna ska stelna kyls de ner med kall luft. 
I detta projekt använder man väldigt mycket elektricitet och värme vilket innebär att man måste få energi för att hålla igång allting. Dessutom används mycket kemikalier som kan komma ut i naturen och kan döda djur. Under väldigt dåliga omständigheter kan detta även  påverka djurens näringskedja. Rinner det ut i vatten kan det döda fiskar men även människor som dricker vattnet. 
Detta ska sedan transporteras till fabriken där min soffa tillverkas.

Ekologisk bomull
Mitt sofftyg ska vara 100% ekologisk bomull. Dels är den ekologisk vilket innebär att den  inte ska vara besprutad med bekämpningsmedel eller gödslas med konstgjorda gödslingsmedel. Personerna som jobbar ska ha bra arbetsmiljö och det förekommer inget barnarbete. Man ska använda så lite maskiner som möjligt för att slippa utsläpp. Dessutom är bomull ett slitstarkt material som gör att soffan håller länge.
Bomullen odlas alltså i länder där klimatet är lämpligt för bomullsodling såsom Indien, Egypten och Bangladesh. Vid bevattning används ofta pumpar som pumpar vattnet dit där det behövs och ger lagom mängd med vatten. 
När dem ska plockas görs det oftast för hand för att slippa maskiner och utsläpp. Man transporterar sedan den plockade bomullen till ett bomullsrenseri. Där separeras fibrerna från fröet, tvättas och packas i bomullsbalar. Beroende på dess kvalité sorteras den och transporteras med tåg till en industri där man sticker och spinner bomullen. Efter det transporteras den med lastbil till en annan fabrik för att stickas till tyg. När bomullen har blivit till tyg färgas det i färgbad. Man försöker att använda så lite kemikalier som möjligt men i dagsläget är det svårt att färga tyg utan användning av kemikalier. Det finns däremot kemikalier som är mindre skadliga och är tillåtna gränsvärden. Därför betalar man även den summa pengar som behövs för att få sina avlopp renade på rätt sätt och att inget rinner ut i sjöar, hav och åar. Den transporteras sedan till Sverige och till den fabrik där min soffa tillverkas. 
När man tillverkar bomull behövs det mycket vatten vilket leder till mycket torka i dem länder där det inte finns naturlig nederbörd vilket betyder att man inte kan vattna dem saker man odlar och det betyder att folk som odlar sin egna föda inte får mat. Dessutom påverkas djur och människor när deras vattendrag minskar. Det förekommer mycket utsläpp när man importerar textiler från andra länder vilket bidrar till växthuseffekten som jag har skrivit mer om högre upp. Alla maskiner som man använder är eldrivna vilket betyder att man måsta ha energi som driver det. Men även bränslen som måsta pumpas upp och raffineras för att kunna användes vilket har en stor påverkan på naturen.
Kemikalier kan släppas ute i hav men eftersom jag har valt ekologiskt bomull betyder detta att man renar allting på et korrekt sätt vilket gör så att man inte förgiftar vatten som i sin tur dödar djur som lever i vattnet. 

När min soffa är klar levereras den med hjälp av en spedition eller företagets egna lastbilar till företagets alla butiker och säljs till konsumenter som kör den med egen bil eller med får den hemkörd av en budbil mot en extra kostnad.
När min soffa är färdiganvänd kan materialet i soffan återanvändas eller så blir den energi vid förbränning.

Källor:

Wikipedia:
Wikipedias information är till en viss grad trovärdig och stämmer överens med andra sidor men vem som helst kan gå in och skriva vad som helst vilket gör sidan mindre säker. Sidan står inte någonstans politiskt men är även objektiv. Dock så finns det folk som går in och kollar och rättar så att all fakta ska vara rätt. Man kan däremot jämföra sidan med andra sidor för att se om faktan stämmer.

Wikiskola:
Denna källans information är inte så trovärdig vilket man ser för att den inte stämmer överens med andra källor. Dessutom är texterna skrivna på en konstig svenska med mycket stavfel och fel ordval. På denna sidan kan vem som helst skriva vad som helst vilket gör att man inte kan tro på det som står där.

Nationalencyklopedin 
Ne är en bra och säker källa som har ett avtal med riksdagen. De som skriver texterna är oftast experter eller professorer inom just det ämnet. Denna sidan är gjord för att lära ut och informera vilket gör att det inte finns några åsikter inblandade. Längst nere vid varje artikel finns det källhänvisningar ifall man själv vill titta på dem och det står även när texten senast är uppdaterad. Texterna uppdateras regelbundet vilket gör att man får den senaste informationen.

WWF

WWF är en pålitlig sida då iden stämmer överens med mina övriga källor. Den är inte heller politisk men dock kan hemsidan vara subjektiv eftersom att den utgår ifrån djuren och miljön bästa och ser inte allt ifrån människornas perspektiv. Hemsidan handlar mest om att man ska skänka pengar till de på ett vis så att man blir känslomässigt påverkad. Hemsidan uppdaterar hela tiden och det finns även uppdateringsdatum. 

Inga kommentarer: