måndag 13 februari 2017

Geografi s.35

1. Anteckna allt du gör på morgonen innan du går till skolan, till exempel vaknar, duschar, fixar frukost, åker till skolan. Markera sedan vad av det som du antecknat som är kopplat till energi.
Först stänger jag av mitt alarm och drar ur laddarsladden ur mobilen. Sedan kollar jag mina sociala medier. Efter det reser jag mig upp ur sängen och sätter på musik i hörlurarna och går på toa. Jag tänder lampan och gör mitt. Sedan tvättar jag ansiktet med vatten och borstar tänderna. Jag släcker lampan och går ner till köket. Jag tänder små lamporna i köket och sätter en macka i rostmaskinen. Sedan sätter jag på vattenkokaren och tar fram en skål där jag häller i yoghurt och lite flingor. När min macka är klar tar jag den och brer med smör och lägger på pålägg, som t.ex kalkon, rostbiff, salami osv. Jag gör mitt te och häller i mjölk i det och honung och sätter mig vid bordet och äter. Samt scrollar jag på mobilen. När jag har ätit färdigt lägger jag disken i diskmaskinen och går upp på mitt rum och sätter på min ljusslinga och min skrivbordslampa. Jag bäddar min säng och sätter mobilen på laddning igen. Jag tar fram mitt smink och kopplar min dator till min högtalare och sminkar mig. Sedan plockar jag undan efter mig och tar på mig. Jag packar min idrottsväska och skolväska. Jag tar min mobil och släcker allt och drar ut alla laddare från uttagen och går till toan där jag först tänder lampan och sedan borstar tänderna igen. Efter det släcker jag och går ner och släcker lamporna i vardagsrummet och i köket. Jag tänder lampan i hallen och tar på mig ytterkläder. Jag larmar sedan i huset och släcker lampan och går ut. Jag tar antigen cykeln eller så går jag till skolan.

2. b) Utgå från din lista i fråga 1 och resonera kring hur du tror att energiberoendet såg ut för 200 år sedan i Sverige.
För 200 år sedan var det mycket mer annorlunda. Bara på dem senaste 20 åren har det skett enorma förändringar inom tekniken men även i samhället. Till att börja med gick inte alla barnen i skolan utan dem som var högre uppsatta och dem som hade pengar. Alltså fanns det då fler barn som jobbade än barn som gick till skolan. När man steg upp på morgonen hade man ingen elektricitet alltså tände man inga lampor. Dock eldade man mycket och satte igång vedspisen där man sedan kokade gröt på havregryn eller annat sädesslag. Sedan gick man till arbetet eller ut och  tog hand om sina djur såsom kor och grisar.

2b. Hur kan det se ut om 100 år? Hur ser trenden ut?
Med tanke på hur mycket som redan idag förändras tror jag att det kommer finnas smartare apparater som är energisnåla. Det kommer alltså inte dra så mycket energi som det gör idag. Men annars tror jag inte att det kommer vara några större skillnader.

4. Att det är framförallt vi i världens rika länder som måste ändra vår livsstil är många överens om. Genom att konsumera mindre och släppa ut mindre fossila bränslen skulle vi kunna påverka klimatförändringarna. Men vi har väldigt svårt för att förändra vår livsstil.
Resonera kring vad som gör att vi fortsätter att leva som vi gör trots att vi vet att det inte är hållbart i längden. I ditt resonemang kan du även väga in ekonomiska aspekter.
Jag tror att vi har svårt för att ändra vår livsstil på grund av att vi lever i ett samhälle där vi har allt vi behöver och lite till. Vi kan alltså äta och drick hur mycket vi vill och vad vi vill. Vi har möjligheter att åka på resor men något som vi inte tänker på är att vi har oändlig tillgång till rent dricksvatten men även så att vi kan duscha när som helst. Vi har även en enorm tillgång till elektricitet och alla de elektroniska apparater som vi behöver. Jag tror att vi är väldigt medvetna om miljöproblemen men vi är för bekväma med det livet vi lever just nu. Egentligen är det inte vi som bor i I-länderna som drabbas mest av detta utan folket i u-länderna. Vi i I-länderna tänker inte så mycket på miljöhotet eftersom att vi inte märker av det i vår vardag. Det är även så att vi är ganska egoistiska och inte vill släppa taget om vissa grejer som vi har. Detta innebär att det måste bli en kollektiv förändring det räcker inte bara med att jag sitter hemma och bestämmer mig för att inte åka flygplan. Alla måste vara med på detta för att det ska bli någon effekt. I-länder har även ekonomiskt utrymme till att framställa hållbar energi såsom vattenkraft, vindkraft och solenergi.

Jag tror att det kommer ta lång tid och att denna förändring kommer ske långsamt. Men om vi börjar idag så kan vi i framtiden lösa världens miljöfrågor!

Inga kommentarer: