torsdag 17 november 2016

Mina ord vecka 46

Klicka här för att komma till min glosövning!

Utvärdering av kroppspropositioner

Hur har du arbetet för att framställa en bild där kroppen är avbildat proportionerligt och verklighetstroget?
Under arbetets gång har mitt mål varit att bilden skall se så verklig ut som möjligt och att få fram skuggningar, kontraster, mörk och ljust. En sak som var viktigt var att alla kroppsdelar skulle stämma överens med den verkliga dockan. Jag använde mig av linjal för att få ett så exakt resultat som möjligt. Men något som var ännu svårare var bredden, bredden på låren, bysten, höfterna, armarna osv. Detta gjorde att verklighetstroget minskade för min del då min byst blev alldeles för bred. Något som tog lång tid var skuggningen, det var svårt för det var olika ljusfällningar vid olika lektioner. Dessutom var det svårt att måla innanför gubben då det var många små detaljer som skulle fyllas i. Men detta fixade jag med hjälp av bakgrunden då jag målade lugnt runt om figuren. För att få fram skuggningen var framställning av nyanser av de olika ”orginalfärgerna” viktigt. Jag hade en lite mörkare och en ljusare som jag arbetade med. 
En svår sak med min bakgrund var att få till så raka ränder på väggen som möjligt. 

Hur har du arbetat med bakgrunden?
Jag arbetade med flera olika nyanser från ”orginalfärgerna”. Jag målade först ett lager med en smutsvit färg och skuggade den sedan med en ännu mörkare nyans utan vit. Detta skulle skapa den träliknande väggen som i har i bildsalen. De ljusbruna sträcken är mellanrummen mellan plankorna. De var väldigt svåra att få fram då jag ritade sträcken lite för sent, när gubben redan var målad. Jag försökte skarpa till de lite med hjälp av mina tidigare nyanser av vitt. Det gick rätt så bra  i och med att väggen redan är lite ”stripig”. Det smälte in rätt så bra.

Hur har du arbetat med färg, kulörer, nyanser ljus och skugga i din målning.
Som jag nämn ovan så arbetade jag mycket med ljust och mörkt. Jag blandade egna nyanser, ljusa som mörka och använde i min målning. Jag har försökt att hålla mig till bruna färger och blanda de mörkare eller ljusare. Det ända som sticker ut är nog pennvässaren som har en sorts grönblå färg.

Vad är du nöjd med i din målning?
Jag är lagom nöjd med det mesta. Jag blev nöjd med själva gubben och även pennvässaren. Jag tycker att jag har fått fram skuggningen och ljuset. Dessutom är jag lagom nöjd med min bakgrund, speciellt med väggen där man en otydlig men tydlig skuggning. Jag är också nöjd med pennvässaren.

Vad skulle du kunna utveckla i din målning.
Jag skulle kunna vara mer noggrann i arbetet, stadigare och effektivare. Det gick trögt i början vilket gjorde att jag stressade i slutändan vilket gjorde att jag målade utanför och målade snett. 

Jag kunde tänkt på att börja med min bakgrund och göra linjerna tydligare så att jag sedan lättare kunde fylla i de. Skulle jag gjort om den så skulle jag nog arbetat flitigare och mer noggrant. Men överlag så är jag nöjd med mitt arbete.

Musikhistoria: Ludwig Van Beethoven

Ludwig Van Beethoven
Ludwig van Beethoven levde under 1770- talet. Beethoven föddes den 16 december 1770 i staden Bonn som ligger i Tyskland och dog sedan i Wien, Österrike den 26 mars 1827. Det finns flera teorier om Beethovens dödsorsak. Teorierna tyder på att en läkare ska ha blyförgiftad Ludwig van Beethoven. En annan teori säger att han dog av en könssjukdom vid namnet syfilis som orsakas av en bakterie. Den sista teorin som jag kommer nämna är att Beethoven helt enkelt var väldigt sjuk och dog för att han inte mådde bra. 
Ludwig van Beethoven levde under den tid då Wienklassicismen och romantiken hade en stor betydelse i samhället. Beethoven kom efter Mozart och Bach och var en av de tre största komponenterna under denna tid. 
Ludwig fick sin första musikaliska skolning redan vid femårsåldern av sin alkoholiserade far och redan som en sjuårig pojke gjorde han sitt första offentliga framträdande och blev år 1782 elev för Christan Neefe som var en känd operakompositör. I hemstaden blev han som trettonåring  cembalist vid kurfurstens kapell. Han blev även refererad i Cramers Magazin der Musik som ”vår näste Mozart”.
En stor sak som påverkade Beethovens liv var att han fick hörselproblem vid 20 årsålder och den försämrades hela tiden och tillslut ungefär år 1818 förlorade han hörseln helt. Under denna tid höll han sig mest för sig själv och komponerade. Senare gav han upp piano-spelandet och satsade mer på kompositioner av symfonier.

Wienklassicismen
Wienklassicismen är den tid mellan Barocken och romantiken och är uppkallad efter huvudstaden Wien i Österrike. Oftast benämner man Wienklassicismen som operans storhetstid. Man säger för det mesta att wienklassicismens musik vanligen är lättlyssnad och har sin grund i dans och visor.
Skillnaden mellan Wienklassicismen och Barocken är att intresset för vokal musik väcks. Den vokala musiken axlade med instrumental musik som t.ex symfonier och stråkkvartetter. Under Wienklassicismen komponerades styckena oftast med en markant melodi istället för flera likvärdiga melodistämmor, som tidigare. Under denna period utvecklades den så kallade ”moderna” symfonin och den symfonin som utvecklades av Hayden består av fyra satser. De första och sista satserna är snabba och satserna emellan de är långsamma. 
Ytterligare en sak som mer eller mindre skiljer denna epok från de tidigare epokerna är att stråkkvartetten blev standard inom konstmusiken. Dessa stråkkvartetter utgjordes av en altfiol, en cello och av två violiner.
Som jag nämn innan så levde Ludvig van Beethovens mestadels inom wienklassicismen men påbörjade även romantiken. Beethovens tidigare verk påminner om Mozarts och Haydns verk eftersom att han hade samma lärare som både Mozart och Haydn. 
Inom de båda epokerna hade Beethoven liknande kompositioner men jag tror att han började skriva mer känslosamma musikstycken när romantiken kom. Detta tror jag p.g.a musikstycket Für Elise.

Romantiken
Romantiken kom vid slutet av 1700-talet och många brukar säga att Beethoven var en av de som var ”grundaren” till denna epok. Stora delar av Wienklassicismen följde med och hjälpte till att forma denna nya epok. I Storbritannien, Frankrike och Tyskland var epoken Romantiken störst.
Till skillnad från Wienklassicismen så var romantikens verk mycket djupare, hade mer passion och mer fantasi. Det blev och kändes mer känsligt och mer personligt samt att tempot höjdes. Romantikens musik inspirerades av naturen, av känslor och av folkliga traditioner som spelade en stor roll i musikskapandet. Här expanderade kompositörerna sina dimensioner och på så sätt lyckades de måla tonfallen på ett annorlunda sätt. Inom romantiken fanns det inte några direkta regler angående musiken som skapades då vilket gjorde att en komposition kunde t.ex börja med ett tragiskt moll och sluta i ett glädjefyllt dur.

Beethovens verk 
Ludwig van Beethoven är skaparen till många verk som blivit stora succéer som exempelvis 10 violinsonater varav de fem sista komponerades när Beethoven var döv. År 1823 skapades en symfoni som sägs vara viktig för inledningen av romantiken men det var även den sista genomförda symfonin av Beethoven. Denna symfonien som kallas för ”glädjessymfonin” och idag säger man att detta är den mest spelade symfonin i världen. Symfonin är uppdelad i fyra satser och är totalt 1,05 timmar lång. Glädjessymfonin går i sonatform vilket är typiskt för ett klassiskt musikstycke.
Det sägs att han började gråta när han vände sig om för att möta publiken efter att han hade framfört symfonin 1823. Anledningen var nog för att han var lycklig och glad för att publiken gillade hans verk men även för att han inte kunde höra publikens jubel, applåder och uppskattning.

Für Elise
Für Elise är ett pianostycke som skrevs runt åt 1810 och betyder För Elise. Denna komposition blev en av Beethovens mest berömda kompositioner och är fortfarande det. Det finns många teorier om till vem pianostycket är riktat åt och man tror att det kan vara åt en kvinna som Beethoven hade friat till år 1810, men hon tackade nej. Sedan gifte kvinnan sig med en annan man. Dock kan man inte vara säker på detta eftersom att notbladen var ganska slitna och Beethovens handstil var slarvig vilket kan ha lett till en missuppfattning.
Für Elise är en enkel, lugn och en känslofull låt där Beethoven endast han använt sig av bara ett instrument, pianot. Denna låten är väldigt personlig och kan därmed också vara anledningen till varför låter är så lätt och enkel. Denna komposition går i både a-moll och i rondo. Den börjar alltså i a-moll och uppfattas som sorgsen. När den går över i c-dur och i g-dur stimulerar den känslorna och går sedan tillbaka till den sorgsna biten igen vilket är a-moll. 
Man kan höra hur A-delen är mer luftig och har en otydlig blandning av två skiftande melodier. Ungefär i mitten på kompositionen går pianostycket över i den andra delen som har mörkare toner. Dessa toner får mig att känna ilska och sorg.

Källor

Andra världskriget s. 179

1. Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, München överenskommelsen och Molotov–Ribbentrop-pakten?
Efter Versaillesfreden var Saarområdet ockuperat av Frankrike. Saarområdet var ett gammalt tyskt område och enligt fredsbestämmelserna fick folket rösta om vilket land de ville tillhöra. Hela 90% röstade för en återgång till Tyskland och detta var en stor seger för Hitler då Saar 1935 återförenades med Tyskland.

Något som också bestämdes i Versaillesfreden var att det tyska Reghnandet skulle vara
avmilitariserat. År 1936 lät Hitler tyska trupper marschera in i området vilket gjorde att Hitler bröt mot Versaillesfredens bestämmelser på flera sätt. En krigsförberedelse av Tysklands armé hade satt igång det tysta. Hitler återinförde allmän militärtjänst och samtidigt gav Hitler order om att fly och flotta skulle upprustas.

Hitler tänkte strunta i fredsbestämmelserna framöver i och med att han året efter förklarade att Tyskland inte längre var bundet av Versaillesfreden. Inte nog med detta hade Hitler andra mål som gällde Tysklands grannländer, Österrike, Tjeckoslovakien och Polen. Hitler slog in på en väg som kunde leda till krig eftersom nazisterna ansåg att det tyska folket hade rätt till större livsrum.

Av den gamla stormakten Österrike fanns det inte mycket kvar. Det landet bestod av var områden där folk talade tyska. Segrarmakterna i Versaillesfreden förbjöd Österrike att förenas med Tyskland även om folket där ville det. Demokratin i Österrike hade avskaffats och landet log ekonomisk dåligt samt var det politiskt oroligt. I och med att demokratin avskaffades styrdes landet nu av förbundskanslern som diktator. 
När landet förlorade sin självständighet medverkade ett stark nazistparti. De österrikiska nazisterna och tyska SS-förband rensade fräckt ut motståndare till samgåendet. I mars 1938 lät Hitler tyska trupper rycka in i landet. Detta ledde till att Hitler kunde hålla en bejublad entre i Wien.

I Tjeckoslovakien fanns det tre folk: tjecker, tyskar och slovaker.I Sudetenland bodde de flesta tyskarna som var ett gränsområde till Tyskland och många av dem ville ha förening med Hitlertyskland. På samma sätt som i Österrike blev de verktyg för Hitlers politik. Hitler började att ställa krav på Tjeckoslovakien, han ville att det tysktalande Sudetenland skulle anslutas till Tyskland.

P.g.a detta möttes Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien i München i september 1938. Hitler hävdade att efter Sudetenland blivit tyskt så har han inte fler krav på nya markområden. Man beslöt att Sudetenland skulle överlämnas till Tyskland och den brittiske premiärministern Neville Chamberlain var övertygad om att freden nu var räddad. Så var inte fallet. Hitler tog resten av Tjeckoslovakien, tvärtemot sina löften och i mars 1939 blev den tjeckiska delen ett tyskt protektorat (alltså var området beskyddat av tyskarna). Vad hände då med den slovakiska delen? Jo den blev en tysk lydstat och detta gjorde att en fri, demokratisk stat, mitt i Europa hade nu försvunnit.

Efter detta litade inte Storbritanniens och Frankrikes ledare på Hitler i och med att hans löften var inget värda. För att Tysklands båda landområden skulle hänga ihop krävde Hitler att få den polska korridoren och staden Danzig. Han lovade både länderna att hjälpa polen men den oväntade överenskommelsen försämrade Polens chanser dramatiskt

Nazister och kommunister hade länge bekämpat varandra och detta gjorde att Hitler och Stalin egentligen var dödsfiender.
Molotov–Ribbentrop-pakten slog ner som en bomb, en överenskommelse mellan de båda länderna   som betydde att de inte fick anfalla varandra. Det var här Tyskland och Sovjet delade upp Östeuropa mellan sig och Polen skulle de båda länderna dela på.

I och med att Frankrike och Storbritannien hade utlovat att hjälpa Polen förklarade de krig mot Tyskland den 3 september eftersom den tyska armen rullade in över Polens gränser. Detta var en inledning till ett nytt storkrig.
5. Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?
Året 1942 brukar kallas vändpunktens år. Det var detta år vissa slag runt om i världen gjorde att kriget vände bl.a blev Stalingrad och el-Alamein stora vändpunkter i kriget. Man tror att Tyskland hade segrat kriget utan de. Tyskland gick på Ryssland och till en början gick intåget bra för Tyskland fast när de kom till Stalingrad så fick de känna på den ryska, hårda vintern som många europeiska ledare fallit mot. En hel tysk arme ockuperades vid Stalingrad, de oövervinneliga tyskarna kunde besegras. Efter detta fick den tyska armen fler förluster staplade på varandra som trycktes tillbaka mot Tyskland.

I el-Alamein skedde ett viktigt slag. Den brittiska ledaren, Churchill citerade "Före el-Alamein hade vi inte en enda seger, efter el-Alamein hade vi inte ett enda nederlag.” Varför slaget i el-Alamein är så viktigt är för att det resulterade i en seger för Storbritannien i och med att de var tillbaka pressade ända ner till Egypten. 
Den andra följden var att Tyskland trycktes tillbaka i Europa för att de ville komma åt Suezkanalen som ligger i närheten av el-Alamein.


7. Varför är namnet Quisling känt över hela världen?
I Norge fanns det en politiker vid namnet Vidkun Quisling. Han var en del av det nazistiska partiet i Norge och har innan krigets början samarbetat med Hitler då han styrde Norge ihop med tyskarna när Norge var ockuperad. Han försökte göra Norge nationalsocialistiskt och allt fler norskar vände sig mot regeringen. Flera blev även medlemmar i Hjemmefronten alltså motståndsrörelsen. Folk gjorde upprår och Quisling började arrestera, deportera och införde fler dödsdomar. Nuförtiden är Quisling en beteckning på förädare och det blev mer eller mindre ett namn som sattes på alla krigsförrädare i Norge. 
Senare blev han ställd för landsförräderi och blev dömd till döden.

8. Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?
Kriget fortsatte i Sydostasien samt i Stilla havet. Japan kontrollerade stora men USA säkrade övertaget i kriget till sjöss, sommaren 1944. Numera var den japanska flottan inget hot men det hindrade inte Japan att försvara de landområden som de tidigare erövrat. USA hade på våren 1945 nått så långt att möjligheten att intränga de japanska öarna var stor. USA:s president beslöt att släppa de nya bomberna över Japan för att USA ansåg att en invasion skulle bli en blodig och långdragen historia.
Som sagt så planerade USAs:s president att släppa två nya atombomber i det syfte att Japan skulle ge upp, men det var inget lovat. I april 1945 då President Roosevelt dog var det efterträdaren Harry S Truman som fick ta beslutet. Om USA använde bomben så skulle flera amerikanska soldaters liv skulle sparas, menade han.
Bombplanet Enola Gay släppte den första bomben den 6 augusti 1945 över staden Hiroshima. Det dödades eller skadades en tredjedel av stadens 300 000 invånare och två tredjedelar av alla byggnader förstördes.
Som jag nämnde ovan så släppte man två olika bomber i Japan. Den andra släppte man i Nagasaki, tre dagar efter man släppte den i Hiroshima.  Den 15 augusti förklarade kejsaren för det japanska folket att Japan hade gett upp. 
Andra världskriget var nu över.

9. Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?
De som förlorade kriget förlorade direkt kolonier liksom Tyskland som förlorade kriget och förlorade sina kolonier. Efter kriget blev kolonierna mer frihetssträvande och kolonierna ville bli självständiga.  Flera kolonier bildade partier och europa hjälpte till så att de skulle bli självständiga. Indien blev så småningom självständiga men vissa indier ställde frivilligt upp och krigade för England. Under sådana krig kunde befolkningen i kolonierna utnyttjas som soldater och kolonierna blev inspirerade av Japan och på så vis blev det så småningom inbördeskrig i de olika kolonierna.



11. Kristallnatten” och ”den slutgiltiga lösningen” är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.
Natten mellan 9-10 november 1938 gick Hitlers militärer/ nazistiska militären, poliser och civila ut på gatorna och gjorde något som kallas för pogrom (en våldsam och blodig förföljelse av en folkgrupp). Detta var det nazisterna höll på med på 30-40 talet. 
Det nazisterna gjorde på kristallnatten var att döda och misshandla judar, förstöra deras hem, ägodelar och affärer, tvinga de till att begå självmord och de tvingade 20-30 000 judar till koncentrationsläger. På kristallnatten sattes 267 synagogor i lågor och 400 judar miste livet. Det som pågick var en början på förintelsen, alltså att ta bort något, i detta fallet judar och andra grupper människor de ansåg som mindre värda t.ex, romer, funktionshindrade människo osv, så att det inte fanns mera. Man menade att kristallnatten satte igång förintelsen.
Nazisterna skyllde detta på en 17-årig judisk pojke som sköt en man i den tyska ambassaden, men pojkens familj stod i fara. Men detta är inte sant, nazisterna har planerat detta sen innan. De hade tränat människor, ordnat plats på koncentrationsläger och bestämt vilka soldater som ska vara på vika kvarter. Judarna fick betala 1 miljard mark i skadestånd för det var absolut inte nazisternas fel utan judarnas, eller?
Efter kristallnatten 1938 startade förintelsen då nazisterna systematiskt letade upp, fängslade, skickade de till koncentrationsläger och dödade judar. 6 000 000 judar dog i förintelsen.
När man pratar om ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan” så var det en nazistiskplanering och genomföring av ett systematiskt folkmord på Europas judar. Judarna som folk skulle förintas och dödandet skulle ske med metoder från industrin. Men vad var det man gjorde då? Jo, man hämtade judarna från koncentrationsläger, getton, uppsamlingsläger och judarna förde man till ett förintelseläger där vissa judar skildes åt. De som såg arbetsförmögna ut fick jobba och då hoppades man på ett lite längre liv. De andra judarna skickade man till duschrum, men här var det inget vatten utan en giftig gas som man använde för att gasa ner judarna. När man sedan var säker på att alla var gasade lastade man ut judarna och kastade de i brännugnar. 
Här dödades 5-6 miljoner judar och mer än hälften dog i Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor, Belzec, Chelmno och Majdanek.

12. Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades. 
Judarna har varit förföljda ända sedan medeltiden. Man ansåg att det var judarnas fel att Jesus korsfästes och så började alla skylla allt på judarna. Jesus var född inom judendomen och gick ifrån den, han predikade om alla människors lika värde. Med andra ord så lockade Jesus folk till kristendomen. Judarna var rädda för att Jesus skulle få stor makt och därför ville man inte benåda han. Något som gjorde Judarna upprörda var att Jesus sa att han va Messias, guds sändebud, han som räddar världen. Judarna ansåg Jesus som en lögnare. På 1400- talet kunde man bli avrättad och torterad om man inte avgick från Judendomen. I och med att de flesta blev kristna så var det lätt att skylla på judarna som man idag t.ex skyller på muslimerna.
Judarna var ett duktigt och förmöget folk. Detta ville man stoppa så att judarna de fick inte bo där de ville och i Uppsala och Lund så forskade man på judars skallar, för folk trodde att de var ett speciellt folk. 
I Sverige var det upp till 20% av befolkningen som var antisemiter. Folket kunde inte tro på det som stod i tidningarna och vad som sades på tv osv. Man ville inte heller ta emot så många flyktingar och många länder var suspekta.
I Sverige 1938 blev Sverige erbjudet att ta emot 100 judiska läkare men det ville man inte för att man ville inte ha för mycket av det judiska folket. 
Man kan dra en liknelse från då och nu. Judarna var utsatta under andra världskriget och nu är det mer eller mindre muslimerna. Man skyller det mesta på dem. Fast något man ofta glömmer bort är att det finns gott och ont inom alla religioner.

torsdag 10 november 2016

Laborationsrapport: Ta fram DNA ur en kiwifrukt

Laborationsrapport 9/11- 16
Laborationspartner: Victor Sturesson

Uppgift: Du ska ta fram ett rent DNA från cellerna i en kiwi.

Syfte: Syftet med denna laboration är att se hur ett DNA ser ut samt hur man får fram DNA:t ut kiwin. Man skulle även lära sig att hantera ett mikroskop.

Hypotes: Jag tror att vi kommer få fram DNA ur kiwifrukten eftersom kiwin är en levande organism. Jag tror att DNA kommer att likna en repstege vriden i spiral.

Material: 
Sked.
Spatel.
Tandpetare.
Tratt.
3g salt (NaCI)
Filtreringspapper.
Pipett
Objektglas.
Täckglas.
10ml mätcylinder . 
100ml mätcylinder .
2 st bägare som är 200 cm3. 
1 bägare som är 80 cm3. 
Kiwifrukt. 
Iskall T - röd, 95-procentig denaturerad etanol.
Diskmedel. 
Mikroskop. 
Vatten (H2O). 

Riskbedömning: Rödsprit är mycket brandfarligt och irriterande. En risk för brand skulle uppkommit ifall det hade funnits gnistor eller en varm yta i laborationssalen. Man får extremt torr hud eller hudsprickor ifall man råkar få T-röd på huden. Ifall T-röd skulle kommit i kontakt med ögonen skulle det svidit och gett en rodnad. Ifall man tuggar tuggummi kan man få de giftiga ångorna i sig.
Bortsett från T-röd är laborationen ofarlig. Men för att minska riskerna är det bra att sätta upp sitt hår ifall det är långt, ha på sig förkläde och skyddsglasögon och spotta ut sitt tuggummi innan man går in i salen.

Utförande:
  1. Gröp ur innehållet ur kiwin och mosa det så mycket som möjligt i en bägare med hjälp av en sked.
  2. För att iordningställa utspätt diskmedel använder man sig av en cylinder för att få exakt mängd av diskmedel och vatten. Ta först 10cm3 diskmedel och blanda sedan tillsammans med kallt vatten till volymen 100cm3. Blanda runt.
  3. Häll sedan det utspädda diskmedlet som ett täcke över kiwin så den var helt täckt.
  4. Tillsätt ca 3g koksalt (NaCI) och blanda väl.
  5. Använd en tratt och filtreringspapper samt en liten ren bägare. Filtrera ovanstående blandning.
  6. När du har fått tillräckligt med filtrat ska du avmäta filtratets volym och hälla i lika mycket iskall T-röd. Använd dig av en pipett och låt T- röden sakta rinna utmed bägarens kant så att den skiktar sig över kiwifiltratet.
  7. Efter en liten stund ser du ett mjölkvitt DNA växa fram i gränsskiktet mellan alkoholen och filtratet.
  8. Med hjälp av en tandpetare eller spatel ska du långsamt och försiktigt dra upp DNA ur bägaren.
  9. Lägg det försiktigt på ett objektglas och lägg sedan över ett täckglas. Studera DNA:t med hjälp av ett mikroskop.


Resultat: Jag och min laborationspartner fick inte fram ett DNA. Det kan bero på att vi missförstod instruktionerna och hade för lite kiwifrukt samt för lite salt. En punkt som vi missade var att man skulle ha lika mycket T-röd som kiwiblandningen och vi filtrerade T-röden som vi lät rinna rakt ner i filtratet. Vi gjorde dessutom om den men med samma kiwiblandning fast vi lät T-röden långsamt rinna ner över kiwiblandningen och denna gången hade vi samma mängd T-röd som filtratet. Dock lika mycket salt och kiwi vilket kan vara anledningen att vi inte fick fram det. 
På första bilden häller vi ner kiwiblandningen i tratten med filtreringpappret.
På den andra bilden låter vi det rinna ner i bägaren.
På den tredje bilden ser ni när vi låter T-röden rinna igenom
filtreringspappret och trattens öppning.

Slutsats: Min hypotes stämde inte med vårt resultat men den stämde överens med de andras resultat i klassen. Vi fick inte fram något DNA för att vi hade för lite av vissa ämnen och pågrund av misstolkningar av uppgiften. De andra fick alltså fram DNA:t som liknade böjda streck.
Ifall vi skulle fått fram ett DNA skulle de bero på att diskmedlet innehåller ämnen som löser upp fett. I och med att alla levande organismer innehåller innehåller DNA löser diskmedlet upp fettet och det gör att membranet löser upp cellkärnan där DNA:t finns. För att DNA:t inte ska vara lösligt använder vi oss av så kall T-röd som möjligt. Ifall T-röden var varmare hade DNA:t haft en möjlighet att lösa sig i den. Dessutom mosar man kiwin som gör det lättare för cellerna att spridas och enklare för oss att komma åt dem.

Felkällor: Vår våg fungerade inte så vi fick inte den exakta mängden av salt och det finns en ganska stor risk för felmarginal gällande mängden av diskmedel och T-röd. De olika inställningarna på mikroskåpet fungerade inte vilket gjorde det svårare för oss, då man inte kunde se DNA:t så bra. För att kunna förbättra själva laborationen kunde man fått flera andra frukter som exempelvis en banan, en kiwi och ett äpple och sedan se ifall alla levande organismer hade DNA och även jämföra dess DNA. Ifall vi hade gjort på det viset hade de grupperna som misslyckades fått ännu en chans och göra rätt.

onsdag 9 november 2016

Granskning av skola

Gymnasieskolans namn
Consensum

Lärartäthet
26 lärare på hela skolan.

Erbjuder dator/surfplatta
Dator, får ta hem

Snittbetyg
vård 212
natur 230

Värdebärande ord
Jobbar nära elever, egen mentor under 3 år, tematiskt helhet, bakar ihop 3 ämnen till ett arbete under tre veckor, koncentrera på en uppgift, gå på djupet bättre koll
Det går ca 30 elever i varje klass och sammanlagt 255, 9 klasser.

Information om utbildningen
Om man vill jobba med människor kan man gå consensums vård och omsorgs program som gör dig yrkesfärdig, fantastiskt!
NA- man läser mycket medicin och när man går i åk3 så följer man en läkares jobb.

Katedralskolan
Det finns ungefär 14,5 lärare per elev

Alla får datorer av något slag. Vissa år har man fått iPads men numera är det datorer

Skolan använder sig av vklass vilket är ett digitalt läromedel

Deras snittbetyg är 16,3

Tillsammans strävar eleverna och lärarna för att skolan ska vara en trygg miljö, på katte blir du betraktad som vuxen dagen då du kliver in. 

Brett val av linjer:
Historieprogrammet-HIP
 • Spetsutbildning i Historia
Linguaprogrammet-LIP
 • Spetsutbildning i moderna språk, litteratur och film
Naturvetenskapsprogrammet-NA
 • Naturvetenskaplig inriktning
 • Naturvetenskap och samhällsinriktning
 • Profil Science
 • Profil Global hälsa
Samhällsvetenskapsprogrammet-SA 
 • Beteendevetenskaplig inriktning
 • Samhällsvetenskaplig inriktning
Ekonomiprogrammet-EK 
 • Juridisk inriktning
 • Ekonomisk inriktning
Humanistiska programmet-HU
 • Språkinriktning
International Baccalaureate
 • Diploma Progamme-IBDP


Gymnasieskolans nam 
Vipan är en kommunal gymnasieskola i Lund. 

 Lärartäthet 
Cirka 110 lärare 

Erbjuder dator/surfplatta
De erbjuda datorer eller surfplatta i vissa linjer

Snittbetyg
3 av 5 stjärna 

Värdebärande ord
God kamratskap, vänskap och en förmåga att använda olikheter är naturligt i vipan skolan. All elever är såväl som kolleger. 

Information om utbildningen 
• Barn- och fritidsprogrammet (BF) 
• Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) 
   En del av Byggutbildning SYD
• El- och energiprogrammet (EE) 
   En del av Byggutbildning SYD
• Fyraåriga programmen - Gymnasiesärskola (FÅ) 
   för elever som gått i grundsärskola eller träningsskola
• Handels- och administrationsprogrammet (HA)
• Hotell- och turismprogrammet (HT)
• Introduktionsprogram (IM) 
   för elever som inte är behöriga till gymnasieskolan
    • Preparandutbildning (IM Pre)
    • Programinriktade individuellt val (IM Pro)
    • Yrkesintroduktion(IM Yrk)
    • Individuellt alternativ (IM IND-Bas och IM IND-SA)
• Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL)
• VVS- och fastighetsprogrammet (VF) 
   En del av Byggutbildning SYD
• Vård- och omsorgsprogrammet (VO)


söndag 6 november 2016

Fördjupningsuppgift- Bosnienkriget

Bosnienkriget 1992-1995
Jugoslavien bestod av sex olika delrepubliker som var Slovenien, Kroatien Serbien, Montenegro, Makedonien och Bosnien-Hercegovina. Ekonomin i Jugoslavien var i kris och efter att ledaren Tito dog började en process där fler och fler delrepubliker ville bli självständiga. Detta ledde till flera olika krig, nationalism och etnisk rensning i Jugoslaviska länder under 90-talet. 
Jag valde att skriva om Bosnienkriget som är ett av dessa Jugoslaviska krig och är ett av Europas blodigaste krig.  
Bosniens befolkning var uppdelad i tre olika folkgrupper som var bosniaker, kroater och serber. I Bosnien, 1992 var det folkomröstning gällande om att gå ur Jugoslavien. Det var då allt ställdes på sin spets. Den 5 april 1992, dagen då Bosnien utropade sin självständighet utbröt strider runt om i landet ut. Striderna var mellan serber som med våld försökte hindra att Bosnien blev ett självständigt land och icke-serber som var beredda på att offra sig och försvara dess självständighet. I slutet av april 1992 lämnade den jugoslaviska folkarmén Bosnien och dess utrustning samt tusentals soldater skänktes till den nybildade bosnienserbiska armén. Den bosnienserbiska armén hade tusentals man och hundratals stridsplan och stridsvagnar medan den nybildade bosniska armén var mycket mindre och betydligt sämre utrustad.
Eftersom att kriget mellan serber och kroater i Kroatien fortfarande pågick såg den bosnienkroatiska armén serberna som fiender. Bosnienkroatiska armén allierade sig till en början med den bosniska armén.

Under våren 1992 bröt det ut hårda strider i östra Bosnien. Striderna stod mellan bosniska och bosnienserbiska styrkor. Bosnienserbiska styrkorna började anfalla icke-serber för att kunna säkra gränsen mot Serbien. På ett systematiskt sätt tvingades bosniaker bort från deras hem och mördades ofta i sådana processer.
Under 1992 inledde bosnienserbiska styrkor en serie massakrer som i t.ex regionen Foča. I de så kallade Višegradmassakrerna massakrerade serbisk militär och polis omkring 3 000 bosniaker under våren och sommaren 1992.
Det utbröt även hårda strider i västra Bosnien under våren och sommaren 1992. Även här kantades striderna av en mäktig etnisk rensning och uppsättning av koncentrationsläger, som bland annat Omarska. 

Bosnienserbiska styrkorna hade övertag i det mesta. De hade fler män och betydligt mer och bättre utrustning än Bosniens armé som gjorde det möjligt för dem att efter bara några enstaka månader ockupera nästan två tredjedelar av Bosniens territorium.

Bosnien kriget pågick i 3,5 år från april 1992 och december 1995. Detta var ett krig där vanliga människor var måltavlor. Civila människor utsattes för tortyr, våldtäckt och mord.
Detta ledde till att folk mördades p.g.a sin etnicitet. 2.2 miljoner tvingades att fly, över 100.000 dödades och bara i Srebrenicamassakern mördades 8.000 muslimska män och pojkar som sedan lades i stora massgravar som man alla än idag inte har funnit.

Belägringen av Sarajevo
Den största staden, huvudstaden i Bosnien är Sarajevo. Denna stad belägrades av serbiska trupper från 5 april 1992 till 29 februari 1996. Sarajevo var belägrat av serbiska trupper, på höjderna runt staden låg det serbiska krypskyttar som sköt på folket i staden. Men det var värre än det där, de serbiska trupperna angrep även Sarajevo med artilleri, granatkastare, tunga kulsprutor, raketartilleri och luftvärnseld mot människor. Den bosniska armén var dåligt beväpnade tillskillnad från den serbiska. De lyckades försvara de centrala delarna av Sarajevo som var omringat av 30 000 serbiska soldater. Under denna belägring dog ca 20 000 människor, 10 000 civila dödes varav 1500 var barn och 56 000 sårades inklusive 15 000 barn. 6305 bosniska soldater dog medan Republika Srpska förlorads 2682 män. Man beräknar att Sarajevos befolkning halverades mellan 1992 och 1995. 

Markalemassakern
Markalemassakern består av två massakrer utförda av serbiska styrkor mot civila på en marknad i den centrala delen av Sarajevo. På denna marknad delade man ut bröd och vatten till folket och eftersom Sarajevo var under belägring så var det serbiska styrkor och militärer nästan överallt, speciellt uppe på höjderna runt Sarajevo. Det är just därifrån båda granaterna avfyrades. 
Den första massakern inträffade den 5 februari 1994 klockan tolv på dagen. En granat avfyrad av bosnienserbiska ställningar på berget runt Sarajevo ner på den överfulla marknaden, Markale. Här dödades 68 personer och ytterligare 140 skadades. Den serbiska befälhavaren i Sarajevo, Stalinslav Galić dömdes till livstid fängelse då denna attacken var en av åtalspunkterna.
Den andra massakern ägde rum den 28 augusti 1995 klockan elva på dagen. Ännu en granat hade avfyrats från de serbiska ställningarna ovanför staden. Denna granaten dödade ytterligare 37 civila och sårade 90 personer. 
105 människor miste livet under de båda attackerna och ungefär 230 personer skadades.

Ahmićimassakern
På morgonen den 16 april, 1993 anföll bosnienkroatiska styrkor byn Ahmići. Styrkorna gick till staden i hopp om att i byn härbärgerade stridande, bosniska förband. Men när styrkorna kom fram till byn och insåg att byn endast var bebodd av civila bosniska muslimer och några enstaka kroater, som bodde i egna kvarter, började styrkorna rikta vapnen mot civila bosniaker. De gick från hus till hus och dödade urskillningslöst alla bosniaker de stötte på. Många kvinnor, barn och gamlingar dödades. Den yngsta var ett spädbarn, drygt en månad gammalt och den äldsta var 93 år. Efter massakern brände styrkorna ner större delar av byn samt de två moskéer som fanns i byn. De överlevande påstår att kroaterna i byn hjälpte styrkorna genom att peka ut muslimska hus.

Fočamassakrerna
Fočamassakrerna varade från våren 1992 till januari 1994 under Bosnienkriget. Omkring 2704 civila dödades eller försvann. 
Fočamassakrerna hänvisar till den serie av krigsförbrytelser och massakrer utförda av serbisk polis och militär, mot bosniska civila i Fočaregionen som ligger i den östra delen av Bosnien och Hercegovina. Enligt ICTY ( Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien) startade serbiska styrkor en strid mot icke-serber i Foča genom mord, tvångsförflyttning, massvåldtäckter, etnisk rensning och genom att förstöra bosnisk egendom. ICTY har fastställt en rad domar som säger att brotten begångna i Foča utgör brott mot mänskligheten. Dock fastställde en tysk domstol i Bayern att krigsförbrytelserna i Foča, sommaren 1992, var ”folkmordshandlingar”

Srebrenicamassakern
Under Bosnienkriget blev Srebrenica en bosnisk enklav som var omgiven av serber. Enklaven skulle skyddas av FN-styrkor (UNPROFOR). Men i juli 1995 ockuperades staden av serber. Strax efter detta utspelades Srebrenicamassakern, ett folkmord som ägde rum den 11 till 22 juli 1995. Detta är den grövsta krigsförbrytelsen i Europa sedan andra världskriget. Omkring 8000 bosniaker, huvudsakligen män och pojkar allt mellan 13 till 78 år dödades och begravdes sedan i massgravar av bosnienserbiska styrkor under ledning av generalen Ratko Mladic. Ratko Mladic är sedan 1995 åtalad och efterlyst av krigsförbrytartribunalen i Haag för folkmord, krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten under sin tid som befälhavare över de jugoslaviska styrkorna. Ratko var på flykt tills 26 maj 2011, då han greps av serbisk polis och kort därefter överlämnades till domstolen i Haag där han står åtalad för bland annat folkmord.
Än idag har man en minnesdag för alla offer i Srebrenica den 11 juli varje år. Varje år samlas flera tusentals bosniaker från hela Bosnien samt diaspora. Man har utgrävning av gravar och sedan begravning. På denna dag spelas ingen musik någonstans i hela Bosnien och de flesta sörjer denna dag.

Tunel Spasa (Räddningens tunnel)
Tunel Spasa är en tunnel i Sarajevo, eller rättare sagt under Sarajevo. Denna tunnel är 800 m lång och ligger under stadens flygplats landningsbana. Det är tunneln som räddade Sarajevo och Sarajevoborna för genom tunneln släpades det tusentals ton mat, krut och vapen in till Sarajevos modiga försvarare. Idag är resterna av tunneln ett krigsmuseum som förvaltas av familjen Kolar där guiden är Edis Kolar som var 18 år när kriget började och som själv hade gått igen tunneln flera gånger. 
Byggandet av tunneln började under hemlighet den 1 mars 1993 under kodnamnet ”Objekt BD”. En bosnisk civilingenjör vid namn Nedzad Brankovic skapade planerna för tunnelns konstruktioner. Konstruktionerna tilldelades senare till den första truppen i Bosnien- Hercegovinas armé som var under kontroll av vice befälhavare general Rašid Zorlak. 
Början av byggandet var svårt. Det var brist på arbetskraft, verktyg och material. Man grävde för hand med hjälp av spadar och hackor. Man grävde från motsatta ändar i 24 timmar om dygnet med arbetare som arbetade i 8 timmars skift. De 300 män som var arrangerade fick betalt med ett objekt i högefterfrågan och var uppskattat i byte vilket var ett packe cigaretter om dagen. 
De som finansierade detta arbete var staten, armén och staden Sarajevo.
Den 30 juli 1993 möttes tunnlarna och samma natt transporterades tolv ton vapen med ammunition. Senare fick tunneln en underutvecklad räls och små vagnar som kunde laddas med 400 kilo varor åt gången och underlättade väldigt mycket.
På andra sidan tunneln fanns Burmir och Dobrinja och att närma sig tunneln där var livsfarligt. Mindre än en kilometer bort log frontlinjen i förorten Ilidza och serberna visste var tunneln fanns. Regelbundet angrep de öppningarna och på utsidan i Butmir fanns det ett grävt dike som man var tvungen att gå genom. Det var nästan alltid lera på marken och det var trångt i tunneln. Den var 1,5 meter hög och ungefär en meter bred. Det kunde ta upp till två timmar att gå dessa 800 meter och ibland fick man vada i dyigt vatten för att det kunde svämma över i tunneln.

Bosnienkrigets slut (Daytonavtalet)
De väpnade konflikterna i Bosnien slutade i oktober 1995 och den 21 november undertecknade Bosniens president, (Alija Izetbegović), Serbiens president, (Slobodan Milošević) Kroatiens president, (Franjo Tuđman) ett avtal som sedan ledde till Daytonavtalet. Daytonavtalet bestämde att Bosnien och Hercegovina skulle förbli en stat men samtidigt delas i två enheter. 51% av landets territorium skulle vara muslims- kroatisk och de resterande procenten av territoriet var serbiska Republika Srpska. Sarajevo skulle bli en enad stad och det ledde till ett stor serbiskt avmarsch från förstäder som bosnienserbiska styrkorna kontrollerade under kriget. 

Följderna av kriget
Daytonavtalet bestämde även om landets ekonomi. Hela avtalet användes uppifrån och detta gav ingen grund i det bosniska samhället. Hur de olika folkgrupperna skulle bemötas och skiljas åt för att undvika nya konflikter stod i avtalet. Myndigheterna splittrades för att utifrån maktfördelnings mallen skulle alla tre grupper enas om makt och inflytande. Fler av de fattiga var tvungna att förlita sig på skuggekonomin och arbeta svart och illegalt för att överleva eftersom staten hade mindre inflytande över ekonomin. Områden som skapar arbetstillfällen inom den formella kretsen har man satsat lite på vilket har gett skuggekonomin kapacitet att växa. En annan konsekvens är att det är hög arbetslöshet i landet och att majoriteten av befolkningen lever i fattigdom. På grund av den höga arbetslösheten saknar staten skatteintäkter vilket gör landet beroende av utländskt bistånd. Det är svårt att inkalla medborgarna till jobb i ett land där många fortfarande saknar grundläggande förnödenheter och då blir det mer fokus på sin egna överlevnad än att skaffa ett jobb. De flesta i landet väljer att inte betala skatt då mycket av pengarna hamnar i fel händer och staten blir underminerad. I den politiska sfären är korruptionen stor och så länge nationella politiker gynnas av denna korruption så kommer man inte göra något åt problemet. I Bosnien är förtroendet för den internationella styrelsen mycket svag då polisen och rättsystemet i landet fortfarande är korrumperat.

Hur kunde konflikten förhindras?
Med tanke på att Jugoslavien skulle framstå som en demokratisk union så tycker jag att man skulle låtit Bosnien gå ur Jugoslavien. I och med att nästan hela landet ville bli självständigt anser jag att de inte har någon rätt att starta ett krig. Istället kunde man bilda en annan union mellan Balkanländerna där alla trivdes och fick sin vilja igenom. Det var inte bara Bosnien som ville vara självständigt utan flera länder och det ska de få vara ifall man påstås vara en demokratisk union. 

Källhänvisning och källkritik







Familj som levde under kriget


Bosnienbloggens information stämmer överens med NE.se och wikipedia vilket gör att jag kan dra slutsatsen att den sidan är trovärdig. NE skrivs av skrivs av professorer och experter vilket gör sidan mycket trovärdig.

Wikipedias information är till en viss grad trovärdig och stämmer överens med andra sidor men vem som helst kan gå in och skriva vad som helst vilket gör sidan mindre säker. Dock så finns det folk som går in och kollar och rättar så att all fakta ska vara rätt. Man kan däremot jämföra sidan med andra sidor för att se om faktan stämmer.

Tunel Spasas hemsida är trovärdig eftersom den stämmer överens med andra källor samt att det är deras egna hemsida som bara handlar om tunneln. Dessutom uppdateras informationen regelbundet.

Dagens Nyheter är en trovärdig källa för att tidskrifter är neutrala och tidningen är oberoende, objektiv och liberalisk. Denna källan stämmer överens med ”tunel spasa” egen hemsida och wikipedia vilket betyder att hemsidan är trovärdig.

Ne är en bra och säker källa som har ett avtal med riksdagen. De som skriver texterna är oftast experter eller professorer inom just det ämnet. Denna sidan är gjord för att lära ut och informera vilket gör att det inte finns några åsikter inblandade. Längst nere vid varje artikel finns det källhänvisningar ifall man själv vill titta på dem och det står även när texten senast är uppdaterad. Texterna uppdateras regelbundet vilket gör att man får den senaste informationen.

Uppsatsen skriven från Jönköping International Business School anser jag är väldigt trovärdig. Högskolan har kommit långt inom forskning och stämmer överens med mina andra källor.

Berättelserna som jag har fått berättade av min familj är trovärdiga eftersom de har levt på den tiden. Dock så är historierna subjektiva vilket gör att man inte kan se kriget från en opartiskt perspektiv.

Tyvärr så var jag sjuk dagen man kunde låna hem böcker från skolan vilket gjorde att jag bara kunde använda mig av hemsidor på nätet.