torsdag 17 november 2016

Andra världskriget s. 179

1. Redan innan andra världskriget bröt ut 1939 hade Hitler lagt områden under sig. Förklara vad som hade hänt genom att använda följande ord: Saarområdet, Rhenlandet, Österrike, München överenskommelsen och Molotov–Ribbentrop-pakten?
Efter Versaillesfreden var Saarområdet ockuperat av Frankrike. Saarområdet var ett gammalt tyskt område och enligt fredsbestämmelserna fick folket rösta om vilket land de ville tillhöra. Hela 90% röstade för en återgång till Tyskland och detta var en stor seger för Hitler då Saar 1935 återförenades med Tyskland.

Något som också bestämdes i Versaillesfreden var att det tyska Reghnandet skulle vara
avmilitariserat. År 1936 lät Hitler tyska trupper marschera in i området vilket gjorde att Hitler bröt mot Versaillesfredens bestämmelser på flera sätt. En krigsförberedelse av Tysklands armé hade satt igång det tysta. Hitler återinförde allmän militärtjänst och samtidigt gav Hitler order om att fly och flotta skulle upprustas.

Hitler tänkte strunta i fredsbestämmelserna framöver i och med att han året efter förklarade att Tyskland inte längre var bundet av Versaillesfreden. Inte nog med detta hade Hitler andra mål som gällde Tysklands grannländer, Österrike, Tjeckoslovakien och Polen. Hitler slog in på en väg som kunde leda till krig eftersom nazisterna ansåg att det tyska folket hade rätt till större livsrum.

Av den gamla stormakten Österrike fanns det inte mycket kvar. Det landet bestod av var områden där folk talade tyska. Segrarmakterna i Versaillesfreden förbjöd Österrike att förenas med Tyskland även om folket där ville det. Demokratin i Österrike hade avskaffats och landet log ekonomisk dåligt samt var det politiskt oroligt. I och med att demokratin avskaffades styrdes landet nu av förbundskanslern som diktator. 
När landet förlorade sin självständighet medverkade ett stark nazistparti. De österrikiska nazisterna och tyska SS-förband rensade fräckt ut motståndare till samgåendet. I mars 1938 lät Hitler tyska trupper rycka in i landet. Detta ledde till att Hitler kunde hålla en bejublad entre i Wien.

I Tjeckoslovakien fanns det tre folk: tjecker, tyskar och slovaker.I Sudetenland bodde de flesta tyskarna som var ett gränsområde till Tyskland och många av dem ville ha förening med Hitlertyskland. På samma sätt som i Österrike blev de verktyg för Hitlers politik. Hitler började att ställa krav på Tjeckoslovakien, han ville att det tysktalande Sudetenland skulle anslutas till Tyskland.

P.g.a detta möttes Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien i München i september 1938. Hitler hävdade att efter Sudetenland blivit tyskt så har han inte fler krav på nya markområden. Man beslöt att Sudetenland skulle överlämnas till Tyskland och den brittiske premiärministern Neville Chamberlain var övertygad om att freden nu var räddad. Så var inte fallet. Hitler tog resten av Tjeckoslovakien, tvärtemot sina löften och i mars 1939 blev den tjeckiska delen ett tyskt protektorat (alltså var området beskyddat av tyskarna). Vad hände då med den slovakiska delen? Jo den blev en tysk lydstat och detta gjorde att en fri, demokratisk stat, mitt i Europa hade nu försvunnit.

Efter detta litade inte Storbritanniens och Frankrikes ledare på Hitler i och med att hans löften var inget värda. För att Tysklands båda landområden skulle hänga ihop krävde Hitler att få den polska korridoren och staden Danzig. Han lovade både länderna att hjälpa polen men den oväntade överenskommelsen försämrade Polens chanser dramatiskt

Nazister och kommunister hade länge bekämpat varandra och detta gjorde att Hitler och Stalin egentligen var dödsfiender.
Molotov–Ribbentrop-pakten slog ner som en bomb, en överenskommelse mellan de båda länderna   som betydde att de inte fick anfalla varandra. Det var här Tyskland och Sovjet delade upp Östeuropa mellan sig och Polen skulle de båda länderna dela på.

I och med att Frankrike och Storbritannien hade utlovat att hjälpa Polen förklarade de krig mot Tyskland den 3 september eftersom den tyska armen rullade in över Polens gränser. Detta var en inledning till ett nytt storkrig.
5. Varför blev Stalingrad och el-Alamein vändpunkter i kriget?
Året 1942 brukar kallas vändpunktens år. Det var detta år vissa slag runt om i världen gjorde att kriget vände bl.a blev Stalingrad och el-Alamein stora vändpunkter i kriget. Man tror att Tyskland hade segrat kriget utan de. Tyskland gick på Ryssland och till en början gick intåget bra för Tyskland fast när de kom till Stalingrad så fick de känna på den ryska, hårda vintern som många europeiska ledare fallit mot. En hel tysk arme ockuperades vid Stalingrad, de oövervinneliga tyskarna kunde besegras. Efter detta fick den tyska armen fler förluster staplade på varandra som trycktes tillbaka mot Tyskland.

I el-Alamein skedde ett viktigt slag. Den brittiska ledaren, Churchill citerade "Före el-Alamein hade vi inte en enda seger, efter el-Alamein hade vi inte ett enda nederlag.” Varför slaget i el-Alamein är så viktigt är för att det resulterade i en seger för Storbritannien i och med att de var tillbaka pressade ända ner till Egypten. 
Den andra följden var att Tyskland trycktes tillbaka i Europa för att de ville komma åt Suezkanalen som ligger i närheten av el-Alamein.


7. Varför är namnet Quisling känt över hela världen?
I Norge fanns det en politiker vid namnet Vidkun Quisling. Han var en del av det nazistiska partiet i Norge och har innan krigets början samarbetat med Hitler då han styrde Norge ihop med tyskarna när Norge var ockuperad. Han försökte göra Norge nationalsocialistiskt och allt fler norskar vände sig mot regeringen. Flera blev även medlemmar i Hjemmefronten alltså motståndsrörelsen. Folk gjorde upprår och Quisling började arrestera, deportera och införde fler dödsdomar. Nuförtiden är Quisling en beteckning på förädare och det blev mer eller mindre ett namn som sattes på alla krigsförrädare i Norge. 
Senare blev han ställd för landsförräderi och blev dömd till döden.

8. Vad hände i Sydostasien under kriget? Vilka var huvudmotståndarna? Vilka konsekvenser fick president Trumans beslut att fälla atombomben?
Kriget fortsatte i Sydostasien samt i Stilla havet. Japan kontrollerade stora men USA säkrade övertaget i kriget till sjöss, sommaren 1944. Numera var den japanska flottan inget hot men det hindrade inte Japan att försvara de landområden som de tidigare erövrat. USA hade på våren 1945 nått så långt att möjligheten att intränga de japanska öarna var stor. USA:s president beslöt att släppa de nya bomberna över Japan för att USA ansåg att en invasion skulle bli en blodig och långdragen historia.
Som sagt så planerade USAs:s president att släppa två nya atombomber i det syfte att Japan skulle ge upp, men det var inget lovat. I april 1945 då President Roosevelt dog var det efterträdaren Harry S Truman som fick ta beslutet. Om USA använde bomben så skulle flera amerikanska soldaters liv skulle sparas, menade han.
Bombplanet Enola Gay släppte den första bomben den 6 augusti 1945 över staden Hiroshima. Det dödades eller skadades en tredjedel av stadens 300 000 invånare och två tredjedelar av alla byggnader förstördes.
Som jag nämnde ovan så släppte man två olika bomber i Japan. Den andra släppte man i Nagasaki, tre dagar efter man släppte den i Hiroshima.  Den 15 augusti förklarade kejsaren för det japanska folket att Japan hade gett upp. 
Andra världskriget var nu över.

9. Hur påverkades de europeiska kolonierna av kriget?
De som förlorade kriget förlorade direkt kolonier liksom Tyskland som förlorade kriget och förlorade sina kolonier. Efter kriget blev kolonierna mer frihetssträvande och kolonierna ville bli självständiga.  Flera kolonier bildade partier och europa hjälpte till så att de skulle bli självständiga. Indien blev så småningom självständiga men vissa indier ställde frivilligt upp och krigade för England. Under sådana krig kunde befolkningen i kolonierna utnyttjas som soldater och kolonierna blev inspirerade av Japan och på så vis blev det så småningom inbördeskrig i de olika kolonierna.



11. Kristallnatten” och ”den slutgiltiga lösningen” är två begrepp som hör ihop med Förintelsen. Förklara hur.
Natten mellan 9-10 november 1938 gick Hitlers militärer/ nazistiska militären, poliser och civila ut på gatorna och gjorde något som kallas för pogrom (en våldsam och blodig förföljelse av en folkgrupp). Detta var det nazisterna höll på med på 30-40 talet. 
Det nazisterna gjorde på kristallnatten var att döda och misshandla judar, förstöra deras hem, ägodelar och affärer, tvinga de till att begå självmord och de tvingade 20-30 000 judar till koncentrationsläger. På kristallnatten sattes 267 synagogor i lågor och 400 judar miste livet. Det som pågick var en början på förintelsen, alltså att ta bort något, i detta fallet judar och andra grupper människor de ansåg som mindre värda t.ex, romer, funktionshindrade människo osv, så att det inte fanns mera. Man menade att kristallnatten satte igång förintelsen.
Nazisterna skyllde detta på en 17-årig judisk pojke som sköt en man i den tyska ambassaden, men pojkens familj stod i fara. Men detta är inte sant, nazisterna har planerat detta sen innan. De hade tränat människor, ordnat plats på koncentrationsläger och bestämt vilka soldater som ska vara på vika kvarter. Judarna fick betala 1 miljard mark i skadestånd för det var absolut inte nazisternas fel utan judarnas, eller?
Efter kristallnatten 1938 startade förintelsen då nazisterna systematiskt letade upp, fängslade, skickade de till koncentrationsläger och dödade judar. 6 000 000 judar dog i förintelsen.
När man pratar om ”den slutgiltiga lösningen av judefrågan” så var det en nazistiskplanering och genomföring av ett systematiskt folkmord på Europas judar. Judarna som folk skulle förintas och dödandet skulle ske med metoder från industrin. Men vad var det man gjorde då? Jo, man hämtade judarna från koncentrationsläger, getton, uppsamlingsläger och judarna förde man till ett förintelseläger där vissa judar skildes åt. De som såg arbetsförmögna ut fick jobba och då hoppades man på ett lite längre liv. De andra judarna skickade man till duschrum, men här var det inget vatten utan en giftig gas som man använde för att gasa ner judarna. När man sedan var säker på att alla var gasade lastade man ut judarna och kastade de i brännugnar. 
Här dödades 5-6 miljoner judar och mer än hälften dog i Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor, Belzec, Chelmno och Majdanek.

12. Resonera kring orsakerna till att inte fler i Europa protesterade mot hur judarna behandlades. 
Judarna har varit förföljda ända sedan medeltiden. Man ansåg att det var judarnas fel att Jesus korsfästes och så började alla skylla allt på judarna. Jesus var född inom judendomen och gick ifrån den, han predikade om alla människors lika värde. Med andra ord så lockade Jesus folk till kristendomen. Judarna var rädda för att Jesus skulle få stor makt och därför ville man inte benåda han. Något som gjorde Judarna upprörda var att Jesus sa att han va Messias, guds sändebud, han som räddar världen. Judarna ansåg Jesus som en lögnare. På 1400- talet kunde man bli avrättad och torterad om man inte avgick från Judendomen. I och med att de flesta blev kristna så var det lätt att skylla på judarna som man idag t.ex skyller på muslimerna.
Judarna var ett duktigt och förmöget folk. Detta ville man stoppa så att judarna de fick inte bo där de ville och i Uppsala och Lund så forskade man på judars skallar, för folk trodde att de var ett speciellt folk. 
I Sverige var det upp till 20% av befolkningen som var antisemiter. Folket kunde inte tro på det som stod i tidningarna och vad som sades på tv osv. Man ville inte heller ta emot så många flyktingar och många länder var suspekta.
I Sverige 1938 blev Sverige erbjudet att ta emot 100 judiska läkare men det ville man inte för att man ville inte ha för mycket av det judiska folket. 
Man kan dra en liknelse från då och nu. Judarna var utsatta under andra världskriget och nu är det mer eller mindre muslimerna. Man skyller det mesta på dem. Fast något man ofta glömmer bort är att det finns gott och ont inom alla religioner.

1 kommentar: