onsdag 9 december 2015

Är våld rätt att användas under revolutioner?

Det finns olika synsätt på franska revolutionen. Men också på revolutioner i stort. Kan det någonsin vara rätt att ta till våld för att rätta till orättvisor? Eller är våld alltid fel?

1.Kan det vara rätt att göra revolution (som innehåller våld)? Eller är det alltid fel? Vad anser du? Resonera och diskutera!
Jag tycker att det kan vara rätt att använda våld i revolutioner upp till en viss nivå. Om ett land som är i diktatur vill bli ett demokratiskt land skall de enligt mina åsikter börja med protester. Sedan tycker jag att de ska ge förslag och försöka övertala regeringen till att införa demokrati i landet. Om detta inte funkar tycker jag att de ska ta hjälp av andra länder och om det inte funkar kan man använda våld för diktaturer innehåller mycket våld och folket har lidit i alla dessa år. Att använda våld för något bra tycker jag är okej. Men om regeringen och poliser använder våld mot folk som vill ha demokrati så tycker jag att man ska få använda våld tillbaka. De höre uppsatta eller de som styr landet ska inte ha någon rätt till att använda våld mot sitt eget folk.

2. Tror du att det alltid kommer att bli nya revolutioner i framtiden? Eller kommer det att finnas en framtid utan revolutioner? (Försök att dra slutsatser om framtiden utifrån vad som har lett till revolutioner tidigare). Resonera och diskutera!
Jag tror att det kommer bli många fler revolutioner i deländer som fortfarande har diktaturer. Eftersom fler och fler länder är demokratier så tror jag att folk inte längre vill ha några kungar eller makthavare i länder. Jag tror att folk redan nu börjar tröttna på att inte få säga något och att inte få uttrycka sig på det sätt som de vill. Man vill säga till om något inte är rätt som exempelvis i skolan då man inte tycker att lärarna gör rätt så säger man till att man tycker att det är fel. De länder eller världsdelar som kommer att ha revolutioner är nog Asien och Afrika där diktaturen finns som mest. Jag tror även att folk kommer att fortsätta att kämpa mot IS som bombar massvis med länder. Jag tror att framtiden kommer vara fylld med revolutioner och krig. Alla kan inte vara likadana och tycka likadant, det går inte och därför kommer det att finnas hjältar som kommer kämpa för demokrati och människors lika värde, vilket kommer slå igenom någon gång.

3. Känner du till några revolutioner/protester som skett nyligen?
En revolution som pågår i närheten av oss, nämligen i Ukraina. Ukraina är nu i en svår ekonomisk kris. Regeringen i Ukraina ville sammarbeta med Ryssland medan folket i Ukraina ville gå med i EU. I Kiev bröt strider ut, efter stora protester. Konflikten tog slut i Kiev men inte i Ukraina. Fortfarande pågår det strider mellan ukrainska armen och ryska rebellerna.

Under den arabiska våren så var det många muslimska länder som hade protester och revolutioner. Länderna som var inblandade är Syrien, Egypten, Libyen, Jemen, Tunisien, Bahrain, Algeriet och Marocko. Huvudsakligen ville de ha demokrati och fyra av dessa länder avskaffade sina regeringar. Den syriska revolutionen har nu pågått i flera år och pågår fortfarande. Flera 100000 människor har dött och mer än hälften av Syriens befolkning har flytt från landet. I nuläget ser det inte ut som att det kommer sluta.

Egen laboration

Uppgift
Planera en laboration där du ska undersöka vilka ämnen som leder ström. 

Syfte
Från läroplanen, E-nivå
“Eleven kan genomföra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån. I undersökningarna använder eleven utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Eleven kan jämföra resultaten med frågeställningarna och drar då enkla slutsatser med viss koppling till fysikaliska modeller och teorier. Eleven för enkla resonemang kring resultatens rimlighet och bidrar till att ge förslag på hur undersökningarna kan förbättras. Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av undersökningarna med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter”.

Material
Material för att kunna testa föremålen:
Ett batteri
3st ledningssladdar
En lampa med en lamphållare

Föremål som ska testas:
Ett suddi
En blyertspenna, träet på pennan
En magnet
En gaffel
Koppar exempelvis gem 
Mitt halsband som inte är äkta guld eller äkta silver.
En plastmugg


Utförande
1. Först måste man se om batteriet, sladdarna och lampan&lamphållaren funkar. Då ska man koppla sin lampa, din lamphållare, två ledningssladdar och batteri på följande vis:















Om lampan lyser vet du att alla delar fungerar.

2. För att testa och undersöka olika föremål kommer du nu att behöva din tredje sladd. Nu ska du koppla enligt bilden:














3. Nu ska du byta föremål! Om föremålet leder ström kommer lampan att lysa. Men om lampan inte lyser betyder det att föremålet inte leder ström.

Hypotes
Jag tror att lampan lyser när man placerar en magnet, koppar, gaffeln och mitt halsband. Alltså tror jag att det är de föremålen som leder ström. Jag vet sen innan att järn leder ström och då tror jag att just dessa föremålen leder ström.

Riskanalys
Batteriet kan bli för varmt när lampan lyser, då kan man bränna sig på batteriet.

Resultat











Slutsats
Min hypotes stämde. Materialen som jag trodde skulle leda ström ledde ström och de materialen jag trodde inte skulle leda ström ledde inte ström. De materialen på min lista ledde ström för att de var gjorda av järn och järn leder ström. 
En förbättring är att jag skulle skrivit med krokodilklämmor och även ritat de på bilden för det skulle förtydliga hela laborationen. Jag skulle även varit mer utförlig i utförandet eftersom det är lätt för mig att förstå vad man ska göra för att jag ”kom på” det. Men jag tycker att jag borde varit mer utförlig.

Vissa felkällor kan vara att man tar blyertsen i pennan istället för träet, träet leder inte ström men själva blyertsen gör det. Man kan tolka halsbandet fel och kanske ha ett plasthalsband eller liknande.

Fördjupnings uppgift del 3- Triangelhandeln och slavhandeln över Atlanten

Triangelhandeln startade i slutet av 1500-talet och avslutades i början av 1800-talet. Triangelhandeln höll plats över atlanten där kontinenterna Europa, västra Afrika och Amerika var inblandade. Det triangelhandeln innebar var att man sålde varor runt atlanten och på kartan av triangelhandelns väg såg det ut som en triangel, vilket förklarar varför det kallas just triangelhandeln. Det som hände var att man skeppade varor och slavar över atlanten.

Länder runt om i Europa hade kolonier i Amerika och i Afrika. Ett exempel är Amerikanska kolonierna som ägdes av britterna. Amerikanska revolutionen byggde i princip på att Amerikanska kolonierna ville bli självständiga. Man använde dessa kolonier till exempelvis plantager som sedan kunde tjäna på varorna som produceras på dessa plantager. I Amerikanarnas fall var det så att man importerade slavar från Afrika som skulle jobba på fälten. Ingen vill stå ute på fälten och plocka bomull hela dagarna. De hade ingen som skulle göra det åt de, indianerna var ju döda? Jo, Amerikanernas lösning på detta var att hämta slavar från Afrika som gjorde jobbet.

Vem importerade vad och vem exporterade vad?
Europa exporterade krut, gevär, brännvin, tyger och annat. När skeppen var lastade seglade man ner till Västafrika där man bytte ut dessa varor mot slavar som var infångade. Slavarna transporterade man sedan vidare till Amerika. Dessa slavar byttes ut mot bomull, tobak och socker som hade odlats i kolonierna och arbetskraften var då slavarna från Afrika. Skeppet skulle tillslut tillbaka till Europa där man lastade av bomull, tobak och socker från Amerika. Detta är i princip det som själva handeln innebar.

De flesta slavarna hamnade i Brasilien och Västindien under Under 1600- talet och 1700-talet. När den industriella revolutionen kom igång och behovet av råvarorna för textilindustrin ökade blev södra USA det nya slutmålet för slavskeppen. Detta ökade även behovet av arbetskraft på bomullsfälten.


På 1800-talet när liberalismens idéer fick en stor spridning i Europa och på kolonierna. Liberalismen betyder frihet på latin och det är vad liberalismen mer eller mindre handlar om. Det handlade om tron på människan och att det skulle finnas frihet till alla människor oavsett hudfärg, religion, etnicitet etc. Slavarna i Afrika sågs som ”oanvändbara” eller som meningslösa, bara för en hudfärg? Det låter rätt så korkat i nuläget men det var mycket sådant på den tiden men det finns fortfarande mycket rasism i världen.
Liberalismen satte igång ett tänkande i människorna. Är vi lika mycket värda? Är det rätt med slaveri? Inte länge därpå avskaffade man allt slaveri. I USA avskaffades slaveriet först efter att sydstaterna besegrats av nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget som varade under 1861till1865.


Källkritik
Jag har varit inne på so rummet och där kollade jag på en film som hette ”Vad är grejen med triangelhandeln?” 
Jag tycker att so rummet är en bra källa eftersom den stämmer överens med bl.a läroboken. Om den stämmer med läroboken så är den trovärdig eftersom en lärobok man använder i skolan än pålitlig.

Inne på so rummet läste jag på om triangelhandeln och slaveriet.

Inne på so rummet använde jag mej av en text som handlade om liberalismen.

På wikipedia läste jag lite om triangelhandeln.
Länk till wikipedia texten: https://sv.wikipedia.org/wiki/Triangelhandeln
Jag tycker att den innehöll knepiga ord och en kort text som inte handlade om mycket. Det var kortfattat och konstigt. Jag skulle inte litat på denna källan för att vem som helt kan gå in och ändra på texten eftersom det är en ”fri encyklopedi”. Den anser jag inte som en pålitlig källa. 


Inne på skolarbete.nu hittade jag en text som handlade om Imperialism, nazism, Sovjetunionen. Det var en högst relaterad text till min sökning av triangelhandeln. Efter att jag läste 10 meningar insåg jag att jag var på helt fel spår.
Denna kan ha varit pålitlig men den handlade om helt fel sak.

Här hämtade jag bilden som jag har med: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Triangle_trade2.png
Denna bilden har copyright och kan därmed användas.

I vår lärobok hittade jag lite fakta om triangelhandeln
Denna källan är trovärdig eftersom den är vår lärobok och om man använder den i många skolor så antar jag att den är pålitlig eftersom den har riktiga författare som har detta som jobb- alltså att skriva läroböcker. 

Utvärdering
Jag tycker att jag var säker på min text och att jag fick med det mesta. Jag hade stödord som jag pratade fritt till och det gick bra eftersom jag har läst min hela text flera gånger och jag hade kunskaper till att kunna utveckla mer än vad som stod på mina stödord.

Det jag kunde göra bättre är att inte prata så snabbt. Det kan göra så att personer inte uppfattar det jag säger.

måndag 7 december 2015

Hur människornas liv förändrades under industrialiseringen 
Europas befolkning ökade hastigt under 1800-talet p.g.a ett effektivare jordbruk som producerade mer livsmedel. Att mer livsmedel producerades betydde att man fick mer mat och bättre hälsa. Vissa framsteg som smittkoppsvaccinet blev till och gjorde så att allt fler överlevde sjukdomar som tidigare har varit dödliga. Man kan tro att allt var positivt men det fanns många nackdelar. De negativa delarna var bland annat de usla förhållandena. Industriarbetare levde oftast under svåra förhållanden, både i fabrikerna och hemma. Här förekom även barnarbete, hårt arbete, dålig arbetsmiljö och trånga bostäder var en svår verklighet för många. 

Många människor bytte arbete och det var vad industrialiseringen innebar.  Människor som arbetade med jordbruk drog mot fabrikerna eftersom det fanns nya arbetstillfällen. Alltså lämnade jordbrukarna landsbygden  och tog sig istället till de nya industristäderna som vuxit fram där man har startat fabriker. Inflyttningen till städerna kallas alltså urbanisering och det blev en följd av industrialiseringen.

Under industrialiseringen bildades det olika klasser. Den ”lägsta”klassen kallades arbetsklassen och arbetsklassens levnadsförhållanden var oftast eländiga. Men inte nog med att de var eländiga var de även påverkade av fattigdom. De blev utsatta för en dålig arbetsmiljö, långa arbetstider och barnarbete.
Den andra klassen kallades ”den borgliga medelklassen”. Det var deras kultur och bildnings ideal som satte kännetecken på samhället. Sist hade vi de högst uppsatta, som då var fabrikschefer, alltså de som ägde fabrikerna. Man kan jämföra industrialiseringens högt uppsatta med de från tiden då Franska och Amerikanska revolutionen varade. De högt uppsatta under Franska och Amerikanska revolutionen var adeln och kungen. Men nu i den ”nya tiden” var det fabrikscheferna och de kunniga borgarna. 

En annan skillnad mellan franska och amerikanska revolutionen och industrialiseringen är lönerna. Innan var det så att man fick lite varor, tex mat och en liten summa pengar. Men nu när man hade börjat med fabrikerna fick fabriksarbetarna pengar, alltså lön. Man fick en summa pengar som man kunde använda till att köpa olika saker. Detta ledde till att man öppnade olika affärer där man sålde mat och olika föremål. Att affärer öppnade ledde till att man fick nya arbetstillfällen.
Innan fick man lite mat och en liten summa pengar som man skulle leva med under en månads tid.

En ny värld skapades av industrialiseringen. På alla områden förändrades vardagslivet av vetenskapen och tekniken, man hade aldrig sett sådana varor som maskinerna i fabrikerna tillverkade. Ångbåtar och järnvägar gjorde det enklare att resa, att resa mellan länder och kontinenter blev möjlig på helt annat sätt än tidigare. 

Stålåldern var något Nordamerika och Europa gick in i. Stål är en slags järn med låg kolhalt, det gör så att stålet är både hårt och böjligt. Man kunde massproducera stålet billigt men av bra kvalitet. Många byggnader som exempelvis broar och båtar kunde byggas i stål. Ett exempel på den nya tidens teknik är Eiffeltornet i Paris.


Man trodde att människan skulle få en lycklig framtid, de tyckte inte att det fanns några gränser för människans framsteg. Tilltron till tekniken och vetenskapen var alltså väldigt stark. 

torsdag 3 december 2015

Utvärdering - english speaking countries

What did you learn in the project English speaking countries? ( Facts about the countries, to use information in your production, to improve your speech, digital skills?
Jag lärde mig mycket om naturen i olika länder, delvis från min egna film men även från min klasskamraternas filmer. Jag lärde mig att hitta fakta på svenska och sedan översätta det till engelska och göra ett manus av det hela. Att använda greenscreen har jag aldrig tidigare testet och det var väldigt roligt att arbeta med det och jag hoppas att vi får använda greenscreen fler gånger. Det är ett roligt men bra sätt att lära sig saker på.

How did your group work? Were all group members active? Were you active?
Min grupp arbetade väldigt bra. Alla i gruppen skötte sitt eget. Jag samarbetade med Ainun och Rosa, vi satt alltså självständigt och letade efter fakta som vi sedan skulle göra ett manus av. När vi hade hittat tillräckligt fakta satte vi oss tillsammans och gjorde manus tillsammans och gav varandra tips och förbättringar. 
Jag tycker att jag var aktiv, jag skrev mitt egna manus och jag redigerade filmen. Men alla var delaktiga i allt.

Are you satisfied with the result? Are there things you can improve the next time you do something similar?
Jag tycker att vår film blev väldigt bra. Vi hade bra ljud, bra flyt i vårt tal och vi hade bra fakta. De andra filmerna vi kollade på var väldigt tysta, men jag tycker att vi lyckades bra med att prata högt och redigera den på ett bra sätt. Om jag skulle förbättra något till nästa gång är nog att jag ska plugga in manuset mer, man märker i filmen att vi var ganska osäkra och kollade på fusklappar. Om man kollar på våra anda ”bloopers” så är det för att vi var ganska osäkra på vad vi skulle säga.

Men överlag var jag ganska nöjd med min insats och vårt slutgiltiga arbete.

onsdag 2 december 2015

Facts about Canada- Aisa, Ainun, Rosa

About me

My name is Aisha Sokolovic. I’m 14 years old and I have a brother named Hamza. I live in a house with my mum, dad and Brother. 
I like to hang out with my friends, friends from my handball-team and from school. In my free time I like to play handball, hang out with friend and family, watch movies, listen to music or talk to friends by Skype. 
I like handball, chocolate, my friends, movies or series, music and to travel. 
Some things that I dislike is homework and boring people.
I don’t know what to say about my school.

Add me on snapchat: aisasoko1
Follow me on instagram: aisasoko


















Here is a pic of me and on of my best friends.
Im the one in dark hair.