måndag 15 februari 2016

Offer
Nu sitter hon där igen, försöker få killarnas uppmärksamhet. Hon skriker och gör sig till. Jag går tillbaka till mitt killgäng och hör hur de snackar om henne. De kallar henne för det ena och det andra. Det känns fel men ändå rätt. Plötsligt utbrister; Adrian “JAG HAR EN IDÉ!”
“Jaha”, tänker jag och fortsätter lyssna på honom.
“Kan inte du Kian, lägga till henne på Snapchat och bli hennes låtsaskompis, du ska låtsas gilla henne. Du är ändå populär hos tjejerna. Alla hatar ändå henne, ser du hur dum hon är.”
Inombords känns det helt fel och meningslöst. Varför ska jag låtsas gilla någon jag helst undviker? Mot min egna vilja går jag med på det. Jag går in på hennes Instagram där det står vad hon heter på Snapchat och jag lägger till henne.

“Pling Pling”.
Jag tar upp mobilen där det står att hon har accepterat min vänförfrågan. Jag skickar ett “hej”.


Efter skolan ska jag och mina killkompisar träffas hemma hos mig. Vi sitter i soffan och spelar Fifa då min mobil plingar till. Jag tar upp mobilen och ser att Joline har svarat. Då utbrister jag :
“HERREGUD HON HAR SVARAT”! “Öppna bror” skriker alla i mun på varandra.
Jag trycker och öppnar meddelandet.
“Hej, vad gör du”, står det.
Killarna suckar besviket och säger att jag ska säga att jag inte gör något och det är det jag gör.


Klockan är mycket. Jag måste sova men det går inte. Tankarna snurrar i mitt huvud. Är detta rätt mot stackars Joline? Borde jag säga emot? Är det rätt åt henne för all uppmärksamhet hon söker? Mitt huvud orkar inte med alla obesvarade frågor. Just i den sekunden får jag en snap av Joline. Hon skrev godnatt, hon kanske ändå är snäll? Jag svarar med ett godnatt och ett hjärta och lägger ifrån mobilen.


Jag vaknar av att alarmet piper. Jag stänger av det och lägger mig igen. Men då slår mig tanken om Joline. Det jobbigaste är att jag måste låtsas och gå i samma klass som henne. Jag går med långa steg och det ända som jag tänker på är att detta tar kol på mig.


Jag kommer in i klassrummet och är tre minuter sen, som alltid. Det första jag hör är Jolines skrik. Varför skriker hon hela tiden? Jag går osäkert till Jonte som står och spelar på sin mobil. Han frågar mig hur det går med Joline. Jag känner mig osäker. Plötsligt kastar hon en blick på mig och vinkar glatt. Jag måste vinka tillbaka men jag vill inte, detta måste få ett slut. Vad ska jag göra?


2 månader senare…
Jag är på väg till skolan och skriver med Joline, jag är så trött på den tjejen, hon skriver hela tiden. Hon har börjat med att skicka bilder till mig, i spegeln med bara underkläder. Jag vet inte vad hon tror att hon är, det är äckligt.


”KIAAAN”
Jag vänder mig om och ser Adrian. Jag stannar upp och väntar på honom. Lånsamt går jag fram och kramar honom. Självklart frågar han om Joline. Jag svarar att det går bra och att hon har börjat skicka bilder. Adrian frågar om jag har tagit skärmavbilder men det har jag inte. Mitt svar blir att jag väntar på att hon ska lita på mig så att hon skickar fler. Adrian börjar såklart skratta och kallar mig för kung.


Vi kommer in i korridoren och Joline och hennes kompisar står och ler mot mig. Jag ignorerar henne helt och hållet. Plötsligt känner jag en hand på min rygg och hastigt vänder jag mig om. Där står Joline. Jag kollar på henne och undrar vad det är hon håller på med. Hon kramar mig som om vi var kompisar. Som en stolpe står jag kvar. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag rycker mig loss och går därifrån.
”Va i helskotta gjorde hon?”, frågar Jonte och Adrian.
”Jag vet inte, hon måste vara sjuk i huvudet eller något”, svarar jag utan att tänka mig för.
Killarna utbrister i skratt och vi går vidare till klassrummet.


Senare på kvällen skriver jag med Joline. Hon är väldigt på och skriver hela tiden. Detta måste få ett slut. Hon håller på med alla, snart måste hon inse. Helt plötsligt får jag en nakenbild. Jag tar en skärmbild, jag ska sätta dit henne!


Nästa dag i skolan visar jag bilden för mina kompisar, alla skrattar förutom Adrian. Han står och kollar på och till slut säger han:
“Jag fick också en bild, av henne”.
Det blir tyst och alla kollar på honom.
“Hon lade till mig på snapchat igår, vad ska jag göra?”
Vi är paffa. Vad är det hon håller på med? Vi besluter oss för att sätta dit henne. Sen innan vet att bibliotekarien äter från 12.20. Och vi skulle äta 12.00. Vi går och äter och kommer tillbaka 12.15. Bibliotekarien säger att hon ska gå och äta men att vi kan vara kvar. Perfekt! Vi går till kopieringsmaskinen och ansluter mobilen till kopieringsmaskinen. Vi skriver ut ena bilden efter den andra. Till slut har vi ca 50 bilder. Adrian vänder sig kvickt om och kollar igenom hyllorna i bibliotekariens skåp. Där hittar han häftmassa som vi ska använda för att sätta upp bilderna. Nu är vi klara och går därifrån.


Vi har slutat för dagen och klockar är vid 15.00. Nu är ingen kvar på skolan och vi ska försiktigt sätta upp bilderna, imorgon ska Joline få se! Vi går runt som agenter på skolan och sätter upp bilderna. Allt känns rätt, inget kan gå fel! Efter en stund är vi klara. Vi tar våra väskor och drar oss hemåt.


Nästa dag kommer vi till skolan och ser hur alla skrattar, viskar och pekar på bilderna som vi har satt upp. Alla tjejer kastar elaka blickar på henne och gör kräkreflexer och kräkljud. Vi skrattar och låtsas som om det inte är vi. Vi går in i klassrummet och ser Joline sitta helt själv. Var är hennes bästis? Ingen är där förutom Joline. Vi går fram till henne och hon kastar sitt pennskrin på oss och utbrister:
“Hur kan ni göra såhär mot mig”?
“Du söker så mycket uppmärksamhet, så nu fick du väl det eller?”, svarar jag.
“Nej det fick jag inte, vad tror ni?”
Vi skrattar och går därifrån.
2 veckor senare
Jag går samma gamla väg till skolan. Det har blivit kaos i skolan. Folk har börjat att mobba henne. Folk kallar henne en massa fula ord. Det känns inte rätt längre. Vi borde diskuterat med henne istället, säga till henne att det hon gör är fel. Jag har fått samtal hem av rektorn som har berättat att vi har satt upp bilder. Allt går snett, jag orkar inte mer. Ångestfullt går jag igenom den tomma korridoren. Jag går in i klassrummet och ursäktar min sena ankomst. En blick kastar jag mot Jolines plats och ser att hon inte är där. Jag räcker upp handen och frågar var hon är. Svaret jag får tillbaka sätter igång min hjärna. “Du borde nog veta det”, är svaret jag fick.
Jag kan inte hantera detta så jag reser mig upp och går ut. Jag ska gå till Joline och prata med henne. Sen innan vet jag att hon bor på Piratvägen 4 så jag tar en promenad dit. Mina hörlurar pluggar jag in i öronen och går. Efter en lång promenad kommer jag fram. Jag knackar på dörren och en gammal man öppnar dörren, jag antar att det är hennes pappa.
“Är Joline hemma?” , frågar jag med en darrig röst.
“Jag beklagar sorgen”, svarar den okända mannen.
“VA?! vad är det som har hänt?!” ,skriker jag.
Mannen i dörren säger att jag kan gå in i huset. Jag tar av mig skorna och sätter mig på den mjuka köksstolen. Han ger mig ett glas saft och en chokladmuffin. Han börjar sakta:
“Joline har blivit mobbad i skolan, hon ville få ett slut på allt. Hon fick inte hjälp av skolan så att hon tog saken i sina egna händer och begick självmord. Hon berättade att folk ignorerade henne och förlöjligade henne hela tiden. Hennes familj har flyttat härifrån och jag är hennes farfar.”
Jag tappar nästan min haka, jag är förvånad. Bara för jag läckte de bilderna finns hon inte längre. Allt är mitt fel.

tisdag 9 februari 2016

Testa dig och förklara&resonera sidan 106

9.1 Nämn fyra former av rent kol.
Diamant, nanorör, grafit och fullerener. 

9.2 Vilken sorts kol finns i stiften på blyertspennor?
Grafit.

9.3 Varför är diamant naturens hårdaste material?
Strukturen och starka bindningar mellan kolatomerna gör diamanten till naturens hårdaste ämne. 

9.4 Vad kallas den gren av kemin där kolföreningar studeras?
Organisk kemi.

9.5 Hur många bindningar har en kolatom?
Kolatomen har fyra bindningar.

9.6 Hur får växter de kolatomer de är uppbyggda av?
Genom koldioxiden i luften.

9.7 Hur får vi människor de kolatomer vi är uppbyggda av?
Genom växterna och djuren.  

9.8 Varifrån kommer kolatomerna som finns i bensin, plast och asfalt?
Från råolja.

9.9 Hur går torrdestillation av trä till?
Man eldar trä i ett rum utan syre. Detta leder till att träet inte börjar brinna. För att träet ska brinna krävs syre. Av detta får man träkol, tjära, ättiksyra och brännbara gaser.

9.10 Vad bildas när trä torrdestilleras?
Träkol, tjära, ättiksyra och brännbara gaser.

9.11 Ge exempel på vad aktivt kol används till.
Aktivt kol är renande och gör så att te.x bakterier fastnar på det. Man använder det om man tex fått matförgiftning. Man använder även det som luftrengöring. 

Förklara & resonera

9.12 Förklara varför de flesta ämnen är kolföreningar.
För att kol har fyra bindningar och binder lätt till andra ämnen. 

9.13 Hur kan du ibland vid matlagning märka att maten innehåller kol? 
Om man bränner maten så blir det svart. Det svarta betyder att det innehåller kol.

9.14 Förklara varför aktivt kol kan hjälpa mot förgiftning.
För att aktivt kol har många bindningar och kan därför ta upp giftet.



Förklara & Resonera sidan 107

9.20 Vilka av metanseriens kolväten är mest brandfarliga. Motivera ditt svar!
Gaserna med metan, etan, propan och butan.

9.21 Vilken molekylformel har
a) butan C4H10
b) nonan C9H20

9.22 Rita strukturformeln för isopentan. Ladda upp bilden här.
















9.23 Skriv en balanserad reaktionsformel som visar vad som händer när metan förbränns i luft.
(CH4) + 2O2 —> CO2+2H2O

Metan+syre=koldioxid+vatten

måndag 8 februari 2016

Sidan 142

2. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
Medan jag skriver att det är taskigt att de skriver hat till min kompis kan jag avslöja en svaghet hos min kompis som t.ex att personen har det svårt hemma. Folk som skriver hat har fått ännu en sak att skriva om. De kan hitta på saker om hur personen har det hemma. Du skrev det för att det skulle låta bra men det slutade illa.

4.Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
Ha ansvar är att man har ett ansvar om något t.ex att kasta soporna 3 gånger i veckan eller att man ska sätta i disken efter middagen med familjen. 
Att ta ansvar kan vara så att man håller ett löfte som att man inte ska säga hemligheten din bästa kompis berättade till dig för att din kompis litar på dig.
Få ansvar är mer som att man har fått ett uppdrag av en person det är väldigt likt ”att ta ansvar”.

5.Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.
????

7.De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
Organisationen tycker att man ska ta ansvar för sitt beroende. Att man inte ska dricka så mycket. Man ska själv ta tag i sitt eget liv och sluta med alkohol.

8.Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar.
Jag anser att det är det företaget som tillverkar själva varan som ska ta ansvar för att varan inte är bra för miljön osv. Om den produkten inte funnits så skulle det inte varit miljöproblem. Dessutom kan det vara så att företaget underhåller information från affären och i sin tur konsumenten. Det kan vara så att de inte vet att varan är dålig för naturen, djuren och människorna. 

10.Resonera om skillnader och likheter mellan ”vanlig” mobbning och nätmobbning.
Vanlig mobbning:
Mobbningen som anses vara ”vanlig” är verklig. Du vet vem som mobbar dej och kränker dej. Du kan lättare få hjälp och lärarna kan lättare lyssna på dej när du vet vem det är som håller på mot dej. Vanlig mobbning är lika grov som nätmobbning, det kan inträffa fysiska kontakter och personen som utsätts för mobbning kan skadas utanpå. Men mobbningen som är ”vanlig” kan också vara lite ”mildare” eftersom man inte är lika tuff i verkligheten som på internet där man är anonym och kan spela cool.

Nätmobbning:
Mobbningen på nätet anser jag är mer grov. Man kan lätt vara anonym och skriva hemska saker till oskyldiga personer. Det är också lättare att sprida rykten och bilder eftersom så många är inne på sociala medier och kollar sin mobil väldigt ofta och kan därför lätt ta det av information som dels kan stämma men öven vara en bluff. Det är lättare att mobba på nätet eftersom man kan vara anonym och ma kan lätt skriva taskiga saker. Det är även så att personen som är utsatt har det svårt att veta vem som skriver dessa saker eftersom man lätt är anonym.

Likheter:
Båda typer av mobbning är en grov mobbning. I verkliga livet kan man bli slagen och få skador utanpå kroppen men på internet kan man bli skadad inombords och känna sig meningslös. Man blir ledsen av alla typer av mobbning. 

Skillnader:

Nätmobbning är mycket lättare att utföra. Man kan lätt bli anonym och lätt sprida saker. Personen som är drabbad kan ha det svårt att lista ut vem det är som skriver i och med att man är anonym. Mobbning i verkligheten kan ses som mer fysisk men även lite svårare för att man inte är lika anonym och man kan lätt åka fast frö det man säger.

Sidan 65

3. Vad skiljer plikt- och konsekvensetik från varandra?
Pliktetik handlar om vad plikten säger. Vad normerna och reglarna talar om för oss och vad vi skulle göra enligt plikten. Konsekvensetik handlar om konsekvenserna, det som händer efter du utför en handling.

6. Använd både plikt- och konsekvensetik och resonera om vad som kan vara rätt och vad som kan vara orätt i följande fall …
a)att behålla pengar som man hittar på marken.
Pliktetiskt sätt skall man inte ta pengarna eftersom det är någon annans och man ska inte ta saker som inte är ens egna. Alltså på det sättet ska inte ta pengarna. Konsekvensetiskt sätt ska man inte häller plocka upp pengarna för att man inte vet vems de är och om personen kan hitta de så man ska helst låta pengarna vara. Man ska även lämna in pengarna hos polisen för att annars kan man anmälas till stöld och sedan bli häktad. Men om man är minderårig kan dina föräldrar få straffet och behöva betala de pengarna.

b) att inte tala om var man har varit någonstans för sina föräldrar.
Pliktetiskt skall man berätta för sina föräldrar eftersom man inte skall ljuga för att konsekvenserna kan bli dåliga. Det  är nu vi också kommer in på konsekvensetiken för enligt den ska man också berätta för sina föräldrar eftersom du kan hamna i knipa och då vet inte föräldrarna var man är och dina föräldrar kan inte hjälpa dig. Men det kan också vara så att dina föräldrar behöver dig i nödfall och du säger att du är hos en kompis men det visar sig att du är på en fest. 

c)att säga till en person att man inte vill träffa honom eller henne.
Pliktetiskt sätt ska man inte ljuga vilket gör att man om man säger att man vill mad med personen även om man inte vill. Man ska alltså tala sanning.
Konsekvensetiskt sätt ska man inte säga det för att personen kommer bli ledsen och man ska även vara en god medmänniska. 

7. Beskriv ett etiskt dilemma i vardagen och visa hur det kan lösas med hjälp av situationsetik. Använd ordet information i ditt svar.
Varje vecka stöter jag på detta dilemma vilket är om jag ska ta träning eller skola i första hand. Ibland kan jag inte välja mellan en viktig träning innan en svår match eller att göra klart mina läxor. Skolan är viktig men om man tar sin idrott seriöst så kan det bli svårt att välja. Pliktetiskt sätt så kommer skolan före annat vilket gör så att man ska hoppa över en träning istället för att hoppa över läxor.

8. Beskriv ett etiskt dilemma där olika värderingar gör det svårt att hitta en lösning. Använd ordet pliktkonflikt i ditt svar.
Om man på rasten går till kaféet med två kompisar och du har en 20 lapp. Din ena kompis har en 5:a och din andra kompis har inga pengar. En latte kostar 10kr så du har råd med två och dina kompisar har inte råd med det. Nu vet man inte vem man ska bjuda, kompisen utan pengar eller kompisen med 5kr. Jag skulle inte bjuda någon av de för då blir det konsekvenser av det hela. Om jag bjuder den ena och inte den andra kan de bli arga och man kan förlora kompisar, men det kan även bli ett snack om att man är snål ifall man inte bjuder nån av de. Konsekvenserna blir negativa vad man än gör i detta fallet.

9. Beskriv hur ett samhälle skulle se ut där alla levde efter den gyllene regeln.
Gyllene regeln: Behandla folk så som du själv vill bli behandlad.

Eftersom folk hade bemött och behandlat andra så som de själva velat bli bemötta och behandlade så skulle mobbning, rasism, nazism,  sexism osv inte funnits. Man skulle låtit folk varit så som de är eftersom man inte vill att folk ska klanka ner en själv. Detsamma skulle varit med krig och terrorismen som t.ex is och bukoharam. Skulle de verkligen velat bli brända till döds? Nej, jag tror inte det. De skulle inte velat bli utsatta för misshandel, eldade till döds, våldtäckt, slakt osv, för att de tillhör ”islam”. Is och bukoharam tillhör inte islam. Det inte står någonstans att man ska döda alla icke muslimer. Isåfall kan de döda sig själva för de har inget med islam att göra och dessutom skämmer de ut alla godtrogna muslimer. Sånna här hemska saker skulle inte funnits ifall människor tänkte om och tänkte på den gyllene regeln. Människorna och djuren skulle bott i en fantastisk värld med fred och värmande trygghet. Man skulle kunna gå ute klockan 1 på natten utan att vara livrädd för våldtäcksmän och pedofiler vilket man inte kan nu. Nu är man livrädd hela tiden och man går runt med pepparspray och slagträ för att kunna försvara sig.

Djurförsök

1.Tycker du att det kan vara rätt med djurförsök? 
Jag tycker att man ska kunna testa medicin på djur som inte har det bra. Man måste få fram medicin och då kan man använda djurförsök. Men man kan även frivilligt anmäla sig så att man kan testa  medicinen på människor, vilket kan vara bra för att djuren sk aha samma rätt som människor. I samband med kosmetik anser jag att det inte behövs eftersom det redan finns så många märken som inte använder djurförsök på sin kosmetika och då kan man ju sluta med djurförsök på kosmetik.

2. Borde vi äta mindre kött och ha minst en vegetarisk dag i skolan?
Jag tycker att man kan öka från en vegetarisk dag till ca 2-3 eftersom man brukar äta kött hemma iallafall jag. Min familj och jag gillar kött och vi tillagar oftast kyckling, filéer och köttfärs. Då tycker jag att det kan vara bra att prova på sådan mat i skolan. Men jag kan tänka mig vara vegetarian eftersom man äter mer hälsosam mat och jag får redan i mig de näringsämnena som är viktiga för mig. Egentligen behöver vi inte äta kött för då får vi i oss onödiga hormoner från djuren och detsamma när vi dricker mjölk.

3. Borde uppfödning av djur som används till pälsar förbjudas?
Ja det tycker jag. Varför ska man ha päls? Det kanske är mysigt att ha på sängen men då kan man köpa fake päls. De är samma sak som om vi människor skulle bli skalade och ha människoskinn på soffan och sitta på det? Räcker det inte redan med att man föder upp djur för att döda det för köttet sedan ta skinnet från de och det kanske inte ens säljs eller används. Men det kan också vara så att man köper en jacka omedvetet och då stödjer man det omedvetet. Men generellt tycker jag att man ska förbjuda det. 

4. Hur resonerar de som är för respektive emot djurförsök? Använd plikt- och konsekvens­etiska modeller för att undersöka vilka regler och vilka konsekvenser som de båda sidorna använder. Om du vill ha mer information kan du leta på internet med hjälp av sökord som ”djurrätt” och ”djurförsök”. 
Ja enligt pliktetiken
Vi behöver bra medicin så att man ska överleva.
Nej enligt pliktetiken
Enligt plikten så skall alla ha samma rättigheter och då kan man tolka det som att även djur ska få leva efter sina rättigheter och slippa bli försökskaniner osv.
Ja enligt konsekvensetiken
Om vi slutar att använda oss av djurförsök så får vi dåliga resultat inom medicin och produkter. Vi får alltså dåliga produkters som blir sämre för vi inte är säkra på hur de funkar eftersom man inte tetsar på djur.
Nej enligt konsekvensetiken

Djurförsök är djurplågeri eftersom djuren oftast får hemska sjukdomar efter djurförsöken.

måndag 1 februari 2016