måndag 8 februari 2016

Sidan 65

3. Vad skiljer plikt- och konsekvensetik från varandra?
Pliktetik handlar om vad plikten säger. Vad normerna och reglarna talar om för oss och vad vi skulle göra enligt plikten. Konsekvensetik handlar om konsekvenserna, det som händer efter du utför en handling.

6. Använd både plikt- och konsekvensetik och resonera om vad som kan vara rätt och vad som kan vara orätt i följande fall …
a)att behålla pengar som man hittar på marken.
Pliktetiskt sätt skall man inte ta pengarna eftersom det är någon annans och man ska inte ta saker som inte är ens egna. Alltså på det sättet ska inte ta pengarna. Konsekvensetiskt sätt ska man inte häller plocka upp pengarna för att man inte vet vems de är och om personen kan hitta de så man ska helst låta pengarna vara. Man ska även lämna in pengarna hos polisen för att annars kan man anmälas till stöld och sedan bli häktad. Men om man är minderårig kan dina föräldrar få straffet och behöva betala de pengarna.

b) att inte tala om var man har varit någonstans för sina föräldrar.
Pliktetiskt skall man berätta för sina föräldrar eftersom man inte skall ljuga för att konsekvenserna kan bli dåliga. Det  är nu vi också kommer in på konsekvensetiken för enligt den ska man också berätta för sina föräldrar eftersom du kan hamna i knipa och då vet inte föräldrarna var man är och dina föräldrar kan inte hjälpa dig. Men det kan också vara så att dina föräldrar behöver dig i nödfall och du säger att du är hos en kompis men det visar sig att du är på en fest. 

c)att säga till en person att man inte vill träffa honom eller henne.
Pliktetiskt sätt ska man inte ljuga vilket gör att man om man säger att man vill mad med personen även om man inte vill. Man ska alltså tala sanning.
Konsekvensetiskt sätt ska man inte säga det för att personen kommer bli ledsen och man ska även vara en god medmänniska. 

7. Beskriv ett etiskt dilemma i vardagen och visa hur det kan lösas med hjälp av situationsetik. Använd ordet information i ditt svar.
Varje vecka stöter jag på detta dilemma vilket är om jag ska ta träning eller skola i första hand. Ibland kan jag inte välja mellan en viktig träning innan en svår match eller att göra klart mina läxor. Skolan är viktig men om man tar sin idrott seriöst så kan det bli svårt att välja. Pliktetiskt sätt så kommer skolan före annat vilket gör så att man ska hoppa över en träning istället för att hoppa över läxor.

8. Beskriv ett etiskt dilemma där olika värderingar gör det svårt att hitta en lösning. Använd ordet pliktkonflikt i ditt svar.
Om man på rasten går till kaféet med två kompisar och du har en 20 lapp. Din ena kompis har en 5:a och din andra kompis har inga pengar. En latte kostar 10kr så du har råd med två och dina kompisar har inte råd med det. Nu vet man inte vem man ska bjuda, kompisen utan pengar eller kompisen med 5kr. Jag skulle inte bjuda någon av de för då blir det konsekvenser av det hela. Om jag bjuder den ena och inte den andra kan de bli arga och man kan förlora kompisar, men det kan även bli ett snack om att man är snål ifall man inte bjuder nån av de. Konsekvenserna blir negativa vad man än gör i detta fallet.

9. Beskriv hur ett samhälle skulle se ut där alla levde efter den gyllene regeln.
Gyllene regeln: Behandla folk så som du själv vill bli behandlad.

Eftersom folk hade bemött och behandlat andra så som de själva velat bli bemötta och behandlade så skulle mobbning, rasism, nazism,  sexism osv inte funnits. Man skulle låtit folk varit så som de är eftersom man inte vill att folk ska klanka ner en själv. Detsamma skulle varit med krig och terrorismen som t.ex is och bukoharam. Skulle de verkligen velat bli brända till döds? Nej, jag tror inte det. De skulle inte velat bli utsatta för misshandel, eldade till döds, våldtäckt, slakt osv, för att de tillhör ”islam”. Is och bukoharam tillhör inte islam. Det inte står någonstans att man ska döda alla icke muslimer. Isåfall kan de döda sig själva för de har inget med islam att göra och dessutom skämmer de ut alla godtrogna muslimer. Sånna här hemska saker skulle inte funnits ifall människor tänkte om och tänkte på den gyllene regeln. Människorna och djuren skulle bott i en fantastisk värld med fred och värmande trygghet. Man skulle kunna gå ute klockan 1 på natten utan att vara livrädd för våldtäcksmän och pedofiler vilket man inte kan nu. Nu är man livrädd hela tiden och man går runt med pepparspray och slagträ för att kunna försvara sig.

Inga kommentarer: