måndag 8 februari 2016

Sidan 142

2. Tänk dig att någon du känner har blivit utsatt för en kränkning på internet. Argumentera för och emot risken att ett inlägg som du skriver för att försvara din vän också skulle kunna fungera som en björntjänst.
Medan jag skriver att det är taskigt att de skriver hat till min kompis kan jag avslöja en svaghet hos min kompis som t.ex att personen har det svårt hemma. Folk som skriver hat har fått ännu en sak att skriva om. De kan hitta på saker om hur personen har det hemma. Du skrev det för att det skulle låta bra men det slutade illa.

4.Vad är det för skillnad mellan att ha ansvar, ta ansvar och få ansvar?
Ha ansvar är att man har ett ansvar om något t.ex att kasta soporna 3 gånger i veckan eller att man ska sätta i disken efter middagen med familjen. 
Att ta ansvar kan vara så att man håller ett löfte som att man inte ska säga hemligheten din bästa kompis berättade till dig för att din kompis litar på dig.
Få ansvar är mer som att man har fått ett uppdrag av en person det är väldigt likt ”att ta ansvar”.

5.Ge några exempel på hur sambandet mellan frihet och ansvar har tolkats av olika filosofer och i olika religioner.
????

7.De flesta betraktar numera drogberoende och alkoholism som en sjukdom. Trots det menar organisationen AA att det endast är alkoholistens eget ansvar som kan rädda denne. Resonera om organisationens syn på ansvar.
Organisationen tycker att man ska ta ansvar för sitt beroende. Att man inte ska dricka så mycket. Man ska själv ta tag i sitt eget liv och sluta med alkohol.

8.Vem har störst ansvar för att en vara inte skadar miljö, människor eller djur? Är det företaget som tillverkar varan, affären som säljer den eller konsumenten som köper den? Motivera ditt svar.
Jag anser att det är det företaget som tillverkar själva varan som ska ta ansvar för att varan inte är bra för miljön osv. Om den produkten inte funnits så skulle det inte varit miljöproblem. Dessutom kan det vara så att företaget underhåller information från affären och i sin tur konsumenten. Det kan vara så att de inte vet att varan är dålig för naturen, djuren och människorna. 

10.Resonera om skillnader och likheter mellan ”vanlig” mobbning och nätmobbning.
Vanlig mobbning:
Mobbningen som anses vara ”vanlig” är verklig. Du vet vem som mobbar dej och kränker dej. Du kan lättare få hjälp och lärarna kan lättare lyssna på dej när du vet vem det är som håller på mot dej. Vanlig mobbning är lika grov som nätmobbning, det kan inträffa fysiska kontakter och personen som utsätts för mobbning kan skadas utanpå. Men mobbningen som är ”vanlig” kan också vara lite ”mildare” eftersom man inte är lika tuff i verkligheten som på internet där man är anonym och kan spela cool.

Nätmobbning:
Mobbningen på nätet anser jag är mer grov. Man kan lätt vara anonym och skriva hemska saker till oskyldiga personer. Det är också lättare att sprida rykten och bilder eftersom så många är inne på sociala medier och kollar sin mobil väldigt ofta och kan därför lätt ta det av information som dels kan stämma men öven vara en bluff. Det är lättare att mobba på nätet eftersom man kan vara anonym och ma kan lätt skriva taskiga saker. Det är även så att personen som är utsatt har det svårt att veta vem som skriver dessa saker eftersom man lätt är anonym.

Likheter:
Båda typer av mobbning är en grov mobbning. I verkliga livet kan man bli slagen och få skador utanpå kroppen men på internet kan man bli skadad inombords och känna sig meningslös. Man blir ledsen av alla typer av mobbning. 

Skillnader:

Nätmobbning är mycket lättare att utföra. Man kan lätt bli anonym och lätt sprida saker. Personen som är drabbad kan ha det svårt att lista ut vem det är som skriver i och med att man är anonym. Mobbning i verkligheten kan ses som mer fysisk men även lite svårare för att man inte är lika anonym och man kan lätt åka fast frö det man säger.

1 kommentar:

Unknown sa...

kan du skriva 9an och om den våldtagna flickan.