tisdag 30 augusti 2016

svenska läxa v35

Läxa vecka 35
Skriv tre reflektioner om när och hur du övar din läsning.
Jag övar min läsning när jag läser nyheter på Aftonbladet som jag brukar läsa varje morgon vid frukosten. Jag läser självfallet hela artikeln.
Andra gången jag övar min läsning är i läroböckerna t.ex historieboken.
Tredje momentet då jag övar min läsning är när jag läser böcker. Mitt nya mål är att läsa mer och då utvecklar jag min läsning.

Hur ser din frukost ut?

Min frukost ser olika ut från morgon till morgon. Om min mamma börjar senare så brukar hon göra havregrynsgröt till mig vilket är mycket nyttigt eller så brukar hon göra äggröra eller liknande saker. Om jag är själv hemma på morgonen och jag har tid att göra frukost brukar jag äta två mackor med ost och smör samt en skål med jordgubbsfil med havrekuddar och ett glas apelsinjuice. Om jag har bråttom brukar jag göra en smoothie eller en macka som jag äter på vägen. Men om jag försover mig brukar jag ta med pengar och köpa en macka i kiosken på rasten.

söndag 28 augusti 2016

Orsaken till första världskriget

Varför blev det ett första världskrig?
Man kan inte säga att det finns en direkt orsak till första världskriget utan att det är många orsaker som tillslut exploderar och första världskriget bryter ut. Saken är den att på den tiden visste man inte att det skulle bli ett andra världskrig så att det vi kallar första världskriget kallades på den tiden för stora kriget.
En orsak till stora kriget var nationalismen. Nationalism menas med att ett folk med gemensam historia inom t.ex kultur, språk, ceder och traditioner ville ha ett eget land. Man ville dela in folk i länder. Man brukade säga ”ett folk- en stad”

Den andra orsaken till första världskriget var att maktbalansen rubbades. Länder runt om i europa  bevakades av varandra och det var ganska säkert och lugnt tills något land blev för stort och starkt. Ett exempel är att Storbritannien var stort med mycket kolonier som dem tjänade mycket pengar på det eftersom de fick mycket råvaror som såldes. Frankrike hade varit mäktigt  men började tappa det helt och hållet eftersom Tyskland började att växa och de blev bara större och större. Deras befolkning höjdes från 33 miljoner till 65 miljoner. Det var inte bara befolkningen som ökade utan också industrin som växte enormt. Detta ledde till att Tyskland fick mycket pengar och blev starka som i sin tur ledde till att Frankrike tappade mer och mer makt.

Länderna startade små ”smygbråk” eller kamper om råvaror & kolonier. Varför kolonier och råvaror var så viktiga på den tiden var för att råvaror som fraktades till europa och togs in i fabriker gjorde så att länder blev mycket rika. Detta gjorde att Tyskland växte och att deras industrikapacitet blev mycket stor och i sin tur fick de mer kolonier. Storbritannien blev oroliga över detta, för nu hade de en stor konkurrens mot Tyskland. Detta ledde till allianser som också är en stor anledning till första världskriget.

En allians eller flera allianser kan man jämföra med en grupp. I detta fall handlar grupperna om olika länder som gick ihop för att hjälpa och stötta varandra. De två största allianserna i Europa var alltså trippelalliansen och entanten. I trippelalliansen ingick Tyskland, Österrike-ungern och Italien. I entanten ingick Storbritannien, Frankrike och Ryssland. I dessa allianser lovade man varandra att hjälpa till om ett av de tre länderna hamnar i krig. Så om t.ex Frankrike hamnar i krig med Italien hjälper Ryssland och Storbritannien till.

Men det man anser som tänder på första världskriget är skottet i Sarajevo. Men vad var det som egentligen hände? Jo, det var såhär att året 1914 den 28 juni inträffade en historisk händelse som kallas ”Skotten i Sarajevo”. Det var så att Europa var på gränsen till krig. Massvis med människor och många länder ville inte tro på det utan valde att visualisera fred.

Franz Ferdinand och hans hustru Sofia som var kronprins & kronprinsessa i österike-ungern var på besök i Sarajevo, Bosniens huvudstad. Bosnien var nytt för österrike-ungern. Bosnien tillhörde turkarna en gång i tiden, under Osmaniska riket. Franz Ferdinand och Sofia ansåg att det var dags för en p-resa. De åkte från Wien till Bosniens huvudstad Sarajevo.

Franz Ferdinand och Sofia är inte de ända ”huvudpersonerna” här utan vi kommer stöta på en kille i 20 åldern. Hans namn är Gavrilo Princip, en kille från Serbien som på den tiden hette Storserbien.  Storserbien strävade efter att Bosnien skulle bli en del av Storserbien. De trodde att om man sköt kronprinsen och prinsessan till döds skulle det bryta ut ett krig. Österrike-ungern skulle anfalla Serbien. Ryssarna skulle då strida med Serbien. När man tänker efter är detta en rätt så orealistisk plan. Men detta var vad stora grupper i Serbien trodde och tyckte. 

När Gavrilo Princip hörde att prinsen och princessan kommer till Sarajevo kom han på en plan. Han skaffade pistoler och en bomb. 
Det visade sig att Gavrilo Princip hade tuberkulos och han visste själv att han inte skulle leva länge till och då tänkte han att han ska göra något som är bra för hans land innan han dog.


Det började med att Franz Ferdinand och hans hustru Sofia åkte bil genom Sarajevos gator och Gavrilo Princip var redo att kasta bomben under bilen. Bilen närmade sig och när han kastade bomben studsade den snett och hamnade under fel bil där en soldat blev skadad. Gavrilo Princip blev besviken och gick till en brödbutik.

Franz Ferdinand och Sofia hos borgmästaren i Sarajevo då de fick reda på att en bomb hade exploderat. Franz Ferdinand blev rasande och vägrade låta sin fru sälje med han ut. Hans plan var att Bosnien skulle bli ett mäktigt land, men det första som händer är att en bomb exploderar. Sofia vägrade att stanna och hon följde med i bilen. 
Man sa aldrig till chauffören var han skulle köra så han körde genom Sarajevos smågator och svängde in på en gata där det var mycket trafik. Bilden stod still utanför samma brödbutik där Gavrilo Princip befann sig. Gavrilo Princip fick syn på bilen och tog fram pistolen och sprang fram och sköt ihjäl kronprinsen och kronprinsessan. Snabbt körde de till ett sjukhus men det slutade med att båda två dog.

Efter den händelsen var det inga mer konflikter tills Wien tänkte till och ville använda händelsen i Sarajevo för att förklara krig mot Serbien. Serbien gick med på mycket som Wien sa, de ville gottgöra de men det hjälpte inte. Wien ville ha mer. Men en månad senare, den 28 juli förklarade Österrike krig mot Serbien. Den veckan som kallas svarta veckan är den veckan då allianserna förklarar krig mot varandra.


Och det var bl.a såhär första världskriget bröt ut.

fredag 26 augusti 2016

Mojo third episode

What should you do if you are stuck on a project, math problem, or other learning? 
When I get stuck on a Math problem I try do solve it until I get the right answer. Then if it doesn't work I like to ask a smart friend or a teacher. 

Think of a time you were afraid to ask for help. Why did you feel afraid? 
Once we had like English or something like that and we had a discussion in class. And we read a book that I didn't understand. And there were some word I didn't understand and I felt like I was stupid for not knowing these words. It felt like everyone else knew the meaning of the words. But then I asked my friend and she didn't understand it either and then we asked the teacher and in the end there was like 12 people that didn't know the meaning of the words.

Why is the word "yet" so powerful? Think of a "yet" moment in your life and describe it. 
The word yet is powerful because it you don't know the thing yet. But if you work on it and try over and over again you will learn. 

One "yet" moment in my life is when I couldn't play guitar and I thought that I would never, NEVER learn. But when I had the chance to play guitar, I did. And one day I could play the whole song without skipping any chords.

Mojo second episode

What does the quote from the video, "mistakes can make you smarter" mean to you? 
It means that mistakes make you understand what you did wrong so the next time you do it you should remember what you did wrong and do it better this time.

How can we learn from our mistakes? Talk about a specific, recent example. 
I play handball so if i do a mistake like not attacking the ball then my trainer tells me what I did wrong and the next time I try to attack the ball and I often succeed. 

If you were building a robot and kept "failing,” what would you do?
I would smash it into the wall.

måndag 22 augusti 2016

Mojo first episode

Why does Mojo want to leave school? Can you sometimes relate to how Mojo is feeling? 
Mojo feels that he isn't good enough. When he started school he loved Math and he was good at it too. But Math got harder and he felt that he wasn't as good as he was in the beginning.
I can relate to Mojos feeling. Sometimes when it’s too much work in school I would like to disappear. And the problem is when I get too much homework I don't do anything because I'm stressed out.

What does Katie say to Mojo to convince him not to leave? 
She tells him that his brain is like a muscle and that anyone could be smart if the person tries.

Do you think Mojo can become smarter? Why or why not? 
I think he actually did. Because in the end he seemed to get better motivation for school. And I think he got better and became smarter.

What subject do you feel frustrated by sometimes? Can you see yourself becoming smarter in that subject? How?
I feel frustrated by Social Science because sometimes we get too many questions to answer in a short time. It feels like the teacher forgets that we have other lessons too. And I can’t concentrate that well in school so it ends up really bad. Then I run out of time in school and I have to to it at home.