söndag 29 maj 2016

Jämnförelse av Norge och Etiopien

1.Välj länder
Börja med att välja två länder ni tycker verkar intressanta att jämföra. Det ska vara två länder som ni tror skiljer sig åt i bland annat ekonomisk utveckling.
Jag väljer Norge och Etiopien.

2.Geografiska fakta
Lär er mer om länderna genom att ta reda på ”geografiska fakta” som geografiskt läge, areal, klimat och växtlighet, folkmängd och befolkningstäthet.
Norge
Geografiskt läge: Ett land i Europa och gränsar till Sverige.
Areal:324000(3/4x Sverige)
Folkmängd: 5 142 8422
Folktäthet:14inv. /km2
Klimat: Det mesta av Norge är bergsklimat eller kustklimat. Men det är även inlandsklimat längst gränsen mot Sverige.
Växtlighet: Barrskog, tundra, kalfjäll, lövskog och blandad barr.och lövskog.

Etiopien
Geografiskt läge: Landet ligger på vad som ofta kallas Afrikas horn och gränsar till Somalia, Eritrea, Sydsudan och Kenya.
Areal: 1 104000 km2 (1/10x Sverige).
Folkmängd: 98 942 102
Folktäthet: 63 inv./km2
Klimat: Subtropiskt klimat, stäppklimat och savannklimat.
Växtlighet: Gles tropisk skog, busk- och grässtäpp.

3.Befolkningsdata
I kapitlet ”Världens befolkning” har ni läst att data om en befolknings uppbyggnad och förändring skiljer sig mycket åt mellan rika och fattiga länder. Jämför till exempel följande storheter:

Födelsetal
Norge: 12 per 1000 invånare
Etiopien: 33 per 1000 invånare

Dödstal
Norge: 8 per 1000 invånare
Etiopien: 8 per 1000 invånare

Spädbarnsdödlighet 
Norge: 2 av 1000 levande födda
Etiopien: 44 av 1000 levande födda

Naturlig folkökning
Norge: 1,3%
Etiopien: 2,6%

Befolkningspyramid 
Norge: 
















Etiopien: 


















Invandring
Norge: Norge tar emot flyktingar från hela världen och år 2012 hade 407 262 personer norskt medborgarskap av 660 000 invandrare (62,2%)
Etiopien: Etiopien har tagit emot flyktingar från grannländerna, främst Eritrea, Somalia och Sudan. År 2008 fanns det 201 700 flyktingar i Etiopien varav 111 600 kom ifrån Somalia, 55 400 från Sudan och 23 900 från Eritrea. 

4.Utbildning, hälsa och sjukvård
Utbildning
Hur många kan läsa och skriva i landet? 
Norge:
Saknas uppgifter eftersom Norge är ett så utvecklat land.
Etiopien: Läs och skrivkunnigheten bland unga människor är 55% och bland vuxna ligger det på 39%

Analfabetism:
Etiopien: Ungefär 42% är analfabeter
Norge: 1-2% är analfabeter

Andelen barn som börjar grundskolan
Norge: 99,7% av barnen börjar grundskolan.
Etiopien: 65,3% av barnen börjar grundskolan.

Andel skolbarn som slutför grundskoleutbildningen
Norge: 99,7%
Etiopien: 66,1%

Andel skolbarn som slutför grundskoleutbildningen, flickor
Norge: 99,7%
Etiopien: 39,6

Andel skolbarn som slutför grundskoleutbildningen, pojkar
Norge: 97,4%
Etiopien: 34,0%

Hälsa
Antal födda bland unga kvinnor (15-19 år)
Norge: 6 per 1000 kvinnor.
Etiopien: 71 per 1000 kvinnor.

Graviditetsrelaterad dödlighet (mödradödlighet)
Norge: 4 dödsfall per 100 000 levande födda.
Etiopien: 420 Dödsfall per 100 000 levande födda.

Användning av prevention
Norge: 88,4%
Etiopien: 34,2%

Tuberkulosfall
Norge: 11 fall per 100 000 inv.
Etiopien: 211 fall per 100 000 inv.

5.Ekonomi och näringsliv
Ett lands ekonomiska utveckling hänger samman med näringslivets uppbyggnad och vilken typ av varor som exporteras och importeras. Jämför följande:

Tillgång till ström
Norge:100,0%
Etiopien:26,6%

BNI per capita 
Norge: 65.97K
Etiopien: 1.49K

BNP per capita
Norge: 500,103M
Etiopien: 54,797.68M

Andel sysselsatta i jordbruket
Norge: 1,7%
Etiopien: 42,3%

Vilken typ av varor som exporteras 
Norge: Olja, naturgas, maskiner och transportutrustning, fisk och skaldjur.
Etiopien: Kaffe, oljeväxter, grönsaker, levande djur

Energiförbrukning
Norge: 23 174 kilowatt per capita
Etiopien: 52 kilowatt per capita.

Energieffektivitet
Norge: 92 Energienheter per 1000 PPP-dollar i BNP
Etiopien: 331 Energienheter per 1000 PPP-dollar i BNP

6.HDI – mänskligt utvecklingsindex
Hur placerar sig de länder ni valt att jämföra på HDI – rankningen?
Norge ligger högst upp medan Etiopien ligger på femtonde plats nerifrån.

7.Dra slutsatser – gör en analys
Vad är typiskt för ett rikt land? 
Något typiskt för ett rikt land är att det ligger högt upp på välfärdslistan som innebär att hälsan bland invånarna är bra, att landets miljö är välmående, folket har ett meningsfullt jobb och det är fred i landet, alltså inga konflikter, krig och uppror. En annan sak som är typiskt för ett rikt land är att landet har en liten befolkning och en låg befolkningstäthet.  
I rika länder brukar det vara ett lågt födelseantal och dödsantal som är anledningen till att det ät en låg befolkningsökning.I i-länder finns det många läkare per tusen invånare och i de rikare länderna är spädbarndödligheten väldigt låg tillskillnad från de fattigare länder.’
Utbildningen i ett rikt land är bra och det tyder på att läs- och skrivkunnigheten är hög samt att majoriteten av barn börjar i grundskolan och att landet har en lång obligatorisk utbildning. I rika länder finns det flera lärare och det betyder att den är mindre elever per lärare.
Något som ofta förekommer i de fattigare länderna är barnarbete. I de rikare länderna förekommer inget barnarbete överhuvudtaget.  
I i-länder är BNP oftast över 15 000 dollar och importen och exporten utav varor är väldigt hög och i ett i-land köper man in billiga varor från u-länder och sedan säljer man dyra industrivaror. 
Om man kollar i ett u-land så jobbar många inom jordbruk men i ett i-land så jobbar man oftast inom industri och service.

Vad är typiskt för ett fattigt land? 
Det som är mest typiskt för ett fattigt land eller så kallat u-land är att majoriteten av befolkningen arbetar inom jordbruk och att det är väldigt få personer som arbetar inom service och industri. Som jag sa innan är det mer industri och service i i-länderna än i u-länderna.
I u-länderna är det en stor befolkning och en stor befolkningstäthet och u-länder har höga födelseantal och dödsantal och en stor befolkningsökning. 
Utbildningen är långt ifrån bra i u-länder jämfört med i-länder. I de fattiga länderna är det få barn som börjar grundskolan och många barn hoppar över det för det är alldeles för dyrt speciellt för flerbarnsfamiljer som måste införskaffa kläder och skor till alla barnen samt betala skolgången men barnen måste även betala skolmaterial och få mat på bordet. Och eftersom flera jobbar inom jordbruk tjänar de inte så mycket och kan då inte betala allting och då blir det lättare att bara skippa skolan. 
De barnen som skippar skolan hamnar oftast ute på fälten med sina föräldrar, där det inte är så bra förutsättningar. De kan bli slagna, tvingade till att arbeta och sedan andas man in massvis av farliga kemikalier. Detta tar oss in på sjukvården som inte häller är bra. Det finns för få läkare samt ökar spädbarnsdödligheten för att det är vanligare att man föder hemma än att föda på sjukhuset med de rätta metoderna och verktygen. Genom att föda hemma kan man använda fel saker, fel metoder och det gör så att barnet kan dö men öven modern.
BNP i U-länder är väldigt låg oftast under 1000 dollar och importen och exporten utav varor är väldigt låga. I U-länder är det mycket vanligt att det finns långa perioder med brist på mat och vatten.

Vad behöver förändras för att människorna i ett fattigt land ska få bättre livsvillkor?
Man undrar oftast vad man kan göra åt detta världsproblem- fattigdomen. Den första saken man kan göra är att veta om detta problem och att man ska förstå. Detta kan vara till en stor hjälp.
Sedan kan man ta ännu ett steg och bidra med pengar och skänka kläder som man skickar ner till de fattiga länderna. Man kan även gå med i föreningar och engagera sig och hjälpa människor att förstå att fattigdom är ett växande problem.
Sedan kan man inom landet dra ner på förbrukningen av resurserna som snart tar slut som t.ex vatten och el. Genom det hjälper man världen och jorden, även om det är på en liten nivå.

De rikare länderna kan hjälpa till på kort sikt som t.ex katastrofbistånd som är en sådan hjälp. Det  man gör är att skicka med pengar, sjukvård, mat &dryck eller annat till det land där en naturkatastrof sker.


Planera och tillaga en måltid

Värdera måltiden:
Ja. Lax innehåller mycket fetter ca 13%, Ca 18% protein och A och D vitaminer. 
Potatis innehåller mycket kolhydrater, värdefulla fibrer och vitaminer och är en av de nyttigaste råvarorna. Det innehåller även järn, energi och fetter. Potatis skalet som vi behöll på innehåller 
B- Vitaminer. På potatisen hade vi även matfet. 

2. Det finns vegetarianer som äter fisk speciellt lax så därför är det inte säkert att det är ett så stort problem. Men om det skulle vara så att man måste ta bort laxen så blir maten inte riktigt lika näringsrik. Men om man vet om det tidigare kan man te.x göra kikärtsbiffar. 

3. Vi använda oss av svenskt kött och potatis och närodlade grönsaker. P.g.a detta behöver inte maten fraktas lika långt och är därför bättre för miljön, inga onödiga utsläpp. Varorna är från bra förhållanden och därför både ”ekologiskt” och miljövänligt. 

4. Detta är en förhållandevis ganska så billig måltid och skulle inte säga att det finns något att fixa billigare om man vill ha bra varor. 

5. Jag skulle säga att det va en fint upplagt mat rätt. Den var väldigt god speciellt potatisen som hade en väldigt god smak. Konsistensen var bra, inget var för hårt eller för mjuk. Det  var en väldigt bra sammansättning allting smakade väldigt. 


6. Vi hade faktiskt inget recept utan gjorde lite vad vi tyckte passade bra och verkade gott och nyttigt. Så det vi hade kunnat göra bättre är att ha ett recept och kanske en liten mer genomtänkt måltid. Men i det stora hela var det en bra måltid. 

Utvärdering av filmen

Titel, deltagare
Mördaren av Aisa, Hannes, Max, Jasmin och Carolina.

Filmens handling ca 3 meningar
Filmen handlar om en tjej vars namn är Mahad och är mobbad av Jasmin. En dag efter skolan blir Manad mördad. Alla tror att det är Jasmin, men är det verkligen hon?

Hur upplevde du arbetsprocessen?
Jag tycker att det var lagom med tid och vi fick allt gjort. Jag tycker att det var roligt att filma och det var kul att skriva manus och rita en storyboard osv.

Hur fungerar kombination musik+film?
Jag tycker at det va roligt och intressant att göra egen musik, med det var väldigt svårt att hitta på melodier som passar men annars var de kul. 

Hur har arbetsfördelningen fungerat i gruppen?
Det fungerade bra tycker jag. Alla fick var en del i filmen, alla fick skriva manus och alla kom med idéer om va den ska handla om. Sen var det även alla som hjälpte till med idéer till storyboarden. Enligt mig så var alla delaktiga i både musikskapandet men även i filmprocessen.

Vad har varit utmärkande med er film?
Den har en genomtänkt historia som är sammanhängande.

Vad har du lärt dig?
Jag har lärt mig att skapa egen musik, skriva manus, veta vad en storyboard är och jag har lärt mig att filma från olika vinklar och klippa ihop det.

Vem har arbetat med:
Storyboard: Max
Manus: Alla
Rekvisita: Aisa&Carolina
Bild: Alla utanför scenen
Redigering:Hannes

2 stars, 1 wish:
*Bra samarbete
*Välgjord historia bakom filmen samt bra redigering

-En längre historia, det är en rätt så kort film.

torsdag 26 maj 2016

Reading journal week 21

Stone cold week 21
I read from page 25 to 58 and here I met a new character called Ginger and I got some more information about Shelter.

In the beginning Links plan was to get a place to sleep and then get a job. Link got a bed but for two weeks. Then he leaved the place and he is trying to find an another place to sleep at. Link didn’t have any money so he found a deep doorway and sat there for two hours. Then he got up for a walk and when he returned there was another homeless man laying in the doorway, he grabbed Links arm and took his watch. After that Link found a new doorway where he could stay, and try to sleep. But when link was trying to sleep, there came an another homeless guy who was friendly to Link. They both fell asleep and they woke up by two policemen right in front of them. Link and Ginger had to leave the doorway and they went to an all-night kebab house which Ginger knew. 
When the clock turned 6 am they went to a church where it was warm and dry.

The man called Shelter is a man who has the mission to ”clean up” the streets. He wants to help the homeless but he want to make it safer on the streets. And he thinks that the best way to get rid of the homeless is to kill them. And because Shelter is an old solider he thinks that if he is a solider it isn’t a murder.

Shelter is planning to kill a homeless woman that he found in the city. He gave her some tomato soup and asked her if she need a bed to sleep in. 

My words:
Fag-homosexuell
Dull- tråkigt
Grub- mat
Narrows-smalna
Snapped-snäppas
Expressionless- utan uttryck

fredag 20 maj 2016

Diskussionsledare vecka 20

Diskussionsledare & illustratör: Börja med att läsa upp eller lyssna till dikten/ sången.  
Sammanfattarnens tur
Granskarens tur

Finns det något som är oklart? 
Hur kan man tolka titeln?
Vad tror ni har hänt innan denna dikt skrevs?
Hur tror ni det går? Vad händer i framtiden? 

 














Jag valde denna bilden eftersom dikten handlar om förbjuden kärlek. Jag tolkar gallret som något förbjudet och det står två personer som pussas bakom.

måndag 16 maj 2016

Eget valt kunskapskrav

Jag valde att arbeta med aspekten "Kommunicera - levandegöra texter, samspel mellan ord, ljud och bild!"
Jag valde att rita en bild till min dikt.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Ni tror att ni förstår.
Att de två orden hjälper
Beklagar sorgen.
Men det är som om något slits ifrån 
som om någon sliter ut ditt hjärta
det finns inte kvar
Borta
Men hoppet är kvar
Hon kommer tillbaka.
Men djupt inne
innerst inne 
vet jag att
hon aldrig kommer
tillbaka

söndag 8 maj 2016

Mitt läsmål VT-16

Jag har läst boken "Papperstäder" av John Green.
Jag ger boken 2/5 stjärnor.

Reading journal week 18

I read from page 1- 25 and here I met two main charters, Link and Shelter.
Link is the boy who got kicked out of his own house by his stepfather. Link lives on the street. In the beginning he used to go to his sister and stay there for two nights, take a shower, eat and sleep. But his sister's husband he seem to dislike Link so Link never came back.

For Christmas he got a sleeping bag.

Shelter is the man who is giving shelter to the street people.
I have not so much information about him.

My words:
Shelter-skydd
Filthy-snuskig
Woofta-homosexuell
Crave-kräva
Tatty- billiga
Untidy- stökigt
Blast- stark vindstöt

måndag 2 maj 2016

Pessar och Syfilis

Preventivmedel: Pessar 
Vem använder det? 
Kvinnan

Hur fungerar det? 
Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar placeras före samlaget tillsammans med spermiedödande medel.

Fördelar? 
Ett pessar som används rätt ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
Pessar är hormonfritt.
Materialet är silikon, vilket är lätt att rengöra. Passar även gummiallergiker. Eftersom pessaret kan användas flera gånger är det ett miljövänligt alternativ.

Nackdelar? 
En del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs. Skyddar inte heller mot könssjukdommar. 

Könssjukdomar: Syfilis
Symptom? 
Man får sår där man har blivit smittad. Brukar finnas runt ändtarmsöppningen eller i och vid munnen. Om infektionen inte behandlas så sprider den sig i hela kroppen och då får man feber, huvudvärk och trötthet. 

Hur blir man smittad? 
Genom att ha analsex eller vaginaltsex utan kondom. Man kan även bli smittad genom munsex. 
Vad orsakar sjukdomen? 
Sjukdomen orsakas av bakterier.

Hur botar/behandlar man någon som är smittad? 
Om man har syfilis får man antibiotika, vanligtvis med en spruta.

Hur kan man undvika att bli smittad? 
Det bästa sättet att undvika syfilis är att använda kondom.

Vad säger smittskyddslagen?

Om man misstänker att man har syfilis måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Smittan spåras genom så kallad smittspårning. Man får då tillsammans med en läkare eller en kurator gå igenom vilka man har haft sex med.