måndag 2 maj 2016

Pessar och Syfilis

Preventivmedel: Pessar 
Vem använder det? 
Kvinnan

Hur fungerar det? 
Ett pessar är en liten kupa av silikon som man placerar i slidan över livmodertappen. Därmed förhindras spermier från att ta sig in i livmodern. Pessar placeras före samlaget tillsammans med spermiedödande medel.

Fördelar? 
Ett pessar som används rätt ger ett bra skydd mot oönskad graviditet.
Pessar är hormonfritt.
Materialet är silikon, vilket är lätt att rengöra. Passar även gummiallergiker. Eftersom pessaret kan användas flera gånger är det ett miljövänligt alternativ.

Nackdelar? 
En del upplever att det är störande för sexlivet att sätta in pessaret innan samlaget. Ett pessar måste placeras korrekt för att det ska fungera. Det är svårt att veta om pessaret sitter exakt rätt, lite övning krävs. Skyddar inte heller mot könssjukdommar. 

Könssjukdomar: Syfilis
Symptom? 
Man får sår där man har blivit smittad. Brukar finnas runt ändtarmsöppningen eller i och vid munnen. Om infektionen inte behandlas så sprider den sig i hela kroppen och då får man feber, huvudvärk och trötthet. 

Hur blir man smittad? 
Genom att ha analsex eller vaginaltsex utan kondom. Man kan även bli smittad genom munsex. 
Vad orsakar sjukdomen? 
Sjukdomen orsakas av bakterier.

Hur botar/behandlar man någon som är smittad? 
Om man har syfilis får man antibiotika, vanligtvis med en spruta.

Hur kan man undvika att bli smittad? 
Det bästa sättet att undvika syfilis är att använda kondom.

Vad säger smittskyddslagen?

Om man misstänker att man har syfilis måste man testa sig enligt smittskyddslagen. Smittan spåras genom så kallad smittspårning. Man får då tillsammans med en läkare eller en kurator gå igenom vilka man har haft sex med. 

Inga kommentarer: