torsdag 15 oktober 2015

Utvärdering / reflektion om konditionsträningen, orienteringen, lagspelen

1. Utvärdera målet för din tid på Gunnesborundan, dvs hur har din kondition påverkats under perioden, har din/a metoder  fungerat, varför?
Första gången jag sprang gunnesborundan fick jag 17 min vilket jag var ganska nöjd med den tiden eftersom jag brukar springa på 17 minuter. Sedan sprang jag på handbollsträningen och andra gången man skulle springa fick jag 15.40. Den gången gick det också bra, men jag blev ganska illamående och väldigt trött eftersom vi åt en halvtimme innan idrotten. Sista gången vi sprang fick jag 15.58. Jag fick alltså fick jag sämre resultat vilket kan bero på att jag sov dåligt den kvällen och att jag hade ont i mina knän.
Mina metoder var att inte ge upp, kämpa och att underhålla min kondition. Jag har sprungit varje tisdag med handbollslaget och jag ska fortsätta med det. Jag tycker att mina metoder har funkat eftersom jag har sprungit på olika sätt på handbollstiden så jag har börjat gilla konditionsträning vilket har gjort att jag har blivit mer taggad på att springa och att jag kämpar mer. 

2.  Upplever du att du märkt en förbättring av din kondition på något mer sätt (du orkar mer) sedan v.35? På vilket/vilka sätt?
Jag har märkt en stor skillnad. Jag har börjat orka mer och jag kämpar hela vägen. Innan så brukade jag stanna upp och gå några meter ifall det blev jobbigt men nu kör jag hela vägen och mina mål är att inte stanna någon gång.
Jag har även märkt att jag springer snabbare. Innan brukade jag vara på ca 20 minuter men nu har jag minskat det med ca 4-5 minuter så jag springer på 15- 16 min. 

3.  Du har under 6-7 veckor fört träningsdagbok. Sammanfatta kortfattat hur du tränat på egen hand eller i din förening.
Jag spelar ju handboll och då har jag tränat fyra gånger i veckan och haft idrott två gånger i veckan. Jag har sprungit mycket, tränat styrka och olika handbolls-övningar. Jag har gjort väldigt mycket under dessa veckor vilket har lett till olika utvecklingar som att jag har blivit snabbare, orkar mer och starkare.

4.  Vad tycker du om att skriva träningsdagbok? Fördelar / nackdelar?
Jag tyckte att det var roligt att skriva träningsdagböcker eftersom man fick berätta vad man gjorde under varje vecka och dela med sig av olika träningstips o.s.v. Träningsdagboken har fått mig att inse hur mycket man kan utvecklas genom att sätta mål och planera. Detta var även ett roligare sätt att visa att man kan reflektera, sätta mål och planera.

5.  Har du under dessa veckor förändrat din egen träning? Varför? Varför inte?
Jag har börjat sätt mål för träningarna. Min träning har inte förändrats men min inställning på träningarna har ändrats. Jag kämpar mer och är mer fokuserad eftersom jag vill nå mina mål. Om jag inte gör det jag ska göra så kommer jag inte att nå mina mål. Jag känner även att jag vill ut och springa mer. Jag blir mer taggad på att springa än innan. Innan vägrade jag springa. Men nu känns det som att jag bara kan bygga upp min kondition genom att springa mer och att fortsätta springa fast än jag inte orkar.

6.   Vilka fördelar i vardagen har du om du är vältränad och har god kondition?
Jag tror att man orkar mer. Man blir inte lika trött och motivationen för olika saker försvinner inte. 

7.   Tror du att du kommer att fortsätta med att träna din kondition fortsättningsvis?
      Varför ? Varför inte?
Ja det kommer jag. Kondition är viktigt för mig som spelar handboll. Jag kommer löpa varje tisdag. Jag kommer springa olika intervaller och olika rundor.

8.   Utvärdera hela arbetsområdet, dvs konditionsträningen, orienteringen, lagspelen.
Konditionsträningen
Plus: Det som gick bra var att jag har utvecklat min kondition och att jag har lärt mig olika sätt att träna min kondition istället för att springa samma runda om och omg igen. Det har även varit roligt för att jag har fått testa på olika sätt att träna min kondition och jag har lärt mig att sätta mål för träningar och löppass.
Minus: Det som var negativt var att man var tvungen att springa även i dåligt väder. Det var väldigt kallt och det ända man kunde tänka på var att det var kallt.
Intressant: Man fick se olika sätt att träna på. Vi fick bl.a åka på ett spinningpass som var jättejobbigt men ett väldigt bra sätt att träna konditionen på. Jag tycker att detta har varit ett roligt arbetsområde.

Orienteringen
Plus: Det är en bra träning på att läsa karta och att hitta. Men det är även en bra konditionsträning om man valde att springa. 
Minus: Det var ganska svårt att hitta i skogen tyckte jag och det var jättemånga olika kontroller runt i skogen. 
Intressant: Jag kommer inte på något intressant.

Lagspelen
Plus: Det som var bra var att man fick pröva på olika bollspel som inte är bara vanlig handboll eller vanlig basket. Det var roligt men krävande.
Minus: Det finns alltid själviska personer som jämnt ska dribbla själv men inte kolla på andra personer som kan vara fria och kan göra mål.

Intressant: Det var annorlunda och inte likt allt annat man gjort. 

Medier s.45

1. Förklara vad medier är med egna ord. Ge exempel på några medier som du själv använder.
Medier finns i olika format som i nyhetspapper, på tv, radion, mobilen/ surfplattan eller i datorn. Det finns skillnader i de olika tv och radio kanaler. SVT:s kanaler och Sveriges radio ägs av Sveriges stat och de är opartiska. Men som tv3, kanal 5 osv ägs av sponsorer. Företag betalar tv3 för att kunna visa sin nya mascara på tv så att folk köper den och då får tv3 pengar och kan sända olika program.
Media finns överallt och man blir påverkad jämt, även om man inte vill. Du köper just den tandkrämen eftersom reklamen säger att just den tandkrämen är bra. Det företaget har sin reklam på olika kanaler och då ser du reklamen överallt. Alltså företag betalar olika kanaler för att de ska visa deras produkter i tv.
De flesta medier som jag använder är Instagram, Ask, Snapchat, Kik, tv, tidningar och radio.

2. Medierna kallas ibland för den tredje statsmakten. Vad menas med det?
Sveriges två andra statsmakter är riksdagen  och regeringen. Varför medierna kallas för den tredje statsmakten är för att de ska granska och vara kritiska. De kontrollerar olika företag, privata och offentliga. Medierna ska se till att företagen ska göra vad de ska och att ingen ska fuska. Detta kan leda till att företag stänger ner och personer avgår från jobben.

3. Vår press- och yttrandefrihet är en viktig del av vår grundlag. Ge tre argument för varför det är så.
Vi har ingen censur vilket innebär att man i Sverige får tycka och säga vad man vill så länge man inte kränker någon. Länder som har censur är ofta diktaturer där ledarna för landet vinklar och kollar igenom texter och inslag innan omvärlden får se. Om det står att ledaren gör något fel eller att man inte gillar ledaren så tar ledaren bort det eftersom han/hon tycker att det är bra med diktatur och vill övertyga alla andra att det är bra med diktatur.
Om man inte får säga och tycka vad man vill så är det som att inte ha en egen åsikt. 
Men man kan även inte säga vad man vill. Jag kan inte gå ut på torget och säga massa saker om ledaren. Det kan man bli straffad för.


4.Vad gör Allmänhetens Pressombudsman? Varför är det en viktig uppgift?
Förklara vad nyhetsvärdering är för något och hur det går till.
Pressombudsmannen tar emot anmälningar från folk som tycker att dem har blivit orättvist behandlade i medierna och granskar medierna. Detta är en viktig uppgift eftersom folket ska ha någon att vända sig till vilket blir Allmänhetens Pressombudsman.


6. Förklara vad nyhetsvärdering är för något och hur det går till.
Nyhetsvärdering är att utifrån olika kriterier bedöma och avgöra vilka nyheter som är så värdefulla att de bör få utrymme och placeras i en nyhetsrapportering av olika slag.

 7. Varför är det viktigt att det finns många olika tidningar och tv- och radiokanaler med olika ägare?
Man för olika sorters program att se. Om du tycker om vissa nyheter och program så finns det olika tidningar och olika tv och radio kanaler som visar just det du tycker om.  Nyheterna du ser på kan vara vinklade eftersom de olika avsändarna tycker olika saker. En tidning stödjer kanske socialdemokraterna, då skriver de positiva saker och socialdemokraterna men sämre om de andra partierna.


 8. Vad är public service-bolagens uppgift?
Public service ska vara oberoende av reklam. Överallt i Sverige ska public service-bolag vara reklamfria. En av public service-bolagens uppgift är att göra program, på svenska,  samiska eller med teckenspråk. De ska även göra nyheter och dokumentärer. 
Dessa bolag får sina pengar av tv-licens eller skatt vilket betyder att de inte behöver vara rädda för att förlora sponsorer vilket leder till att de är reklamfria. De svenska public service-bolagen är Sveriges Television(SVT), utbildningsradion(UR) och Sveriges Radio(SR).

10. Nämn några fördelar och några risker med internet.
Fördelarna är att man lätt kan söka upp saker och direkt få svar på din fråga. Man kan lätt kommunicera med olika människor vilket kan vara roligt. Men det finns många risker med att chatta med olika personer som man inte känner. Personen du snackar med kan påstå olika saker om sig själv som kanske inte ens är sant. Du kan falla för den personen och när du träffar personen så är den kanske 20 år äldre än dig. Personen du snackar med kan också få dig att göra olika saker som du egentligen inte är medveten om. 
Du kan också få tag på mycket information om människor och mänskor kan få tag på information om dig vilket kan både vara bra och dåligt.

11. Låt oss säga att du vill lägga upp ett roligt klipp på din blogg. Vad måste du tänka på innan du gör det? Använd följande begrepp i ditt svar: upphovsrätt, ansvarig utgivare, Creative Commons, netikett, fildelning.
Man måste först ha upphovsrätt. Upphovsrätt får du om du frågar personen som äger klippet om du får lägga upp videon. Om det klippet du lägger upp hetsar olika folkgrupper eller människor så  är det den ansvariga utgivaren som får straffet eftersom det är den personen som har spridit detta. Om du har äganderätt till klippet får du fildela klippet, men om du inte har äganderätt då är det straffbart att fildela. I flera fall har personer fått fängelsestraff för att ha fildelat filer som de inte ägde. 
Bilder, videor och mm som är CC (Creative Commons). De får man använda, fildela och ändra hur mycket och hur man vill. Man kan inte få straff för att ha tagit ett klipp som är CC. 

12. Reklam, PR och propaganda är alla olika former av påverkan, men vad är det för skillnad mellan dem?
Dessa tre saker finns för att man ska tycka något och självklart finns det en del skillnader. Flera företag använder reklam för att kunna sälja sina produkter. Reklamen säger bara bra saker om produkterna för att man ska tycka att ”wow, den saker vore bra att ha”.
PR har man för att skapa ett bra ryckte om saker. Ett företag kan säga att de ger bra löner eller att de inte testar på djur. 

Propaganda används av alla politiska partier och propaganda finns för att ändra eller förstärka folks känslor för någonting. De kan säga bra saker men glömma bort att säga de dåliga delarna.

lördag 10 oktober 2015

Tänk efter 2:1

T1 Förklara varför (–2) är större än (–5)
-2 är närmare o än -5. 0 är större än alla minustal. Alltså är -2 större än -5. 








------------------------------------------------------------------------
T2 a) Förklara varför (–5) – 3 = (–8) och varför 5 – (–3) = 8.
Om man ritar en tallinje och placerar (-5) längst fram på tallinjen. 







I detta fallet skall man ta bort (-3) från (-5). Alltså ska man hoppa tre steg bak i tallinjen. 










Efter att man har hoppat bakåt hamnar man på (-8). Alltså blir 5 minus 3 lika som 3+5 fast i negativ form.

T2 b) Vilka olika betydelser har minustecknen i 5 – (–3) = 8?
Minustecknet bakom femman har betydelsen subtraktion. Men om minustecknet står framför femman betyder det att femman är ett negativt tal.
------------------------------------------------------------------------
T3 a) Vad menar man när man säger: ”plus minus noll”
Det betyder att det inte finns någon ändring på talet 0.

T3 b) Vilken är lösningen till ekvationen x + 6 = 4?
x+6=4
x=?
-2+6=4
x=-2
Svar: -2+6=4

T3 c) Det tog lång tid innan man började räkna med negativa tal, trots att man länge använt subtraktioner. Varför?

Talet 0 har varit det minsta talet ända till 1700-talet. Negativa tal fanns inte på den tiden.

måndag 5 oktober 2015

Ur filmer 2

Film 1: Så planerar du din pluggtid
I filmen visar en flicka hur man kan göra ett schema så att man har tid för att plugga, träna och träffa kompisar. Hon säger också att man kan börja med de lite lättare läxorna ifall man har svårt att komma igång.

Film 2: Förenkla skolarbetet med delmål
I filmen berättar en lärare hur man kan förenkla arbeten med att dela upp de och sätta mål. Om man ska lära sig nya glosors så kan man ta tre stycken och lära in de i ca 10 min. Sedan tar man tre till och gör på samma sätt medan man repeterar de tre andra glosorna.  
———————————————————————————————————————
Film 3: Du måste öva för att bli bra
I filmen säger en lärare att man blir bra på något genom att öva. Hon säger att man ska lägga ner en halvtimme eller en timme extra och att man skulle känna efter hur det var efter några veckor eller en dag.

Film 4: Jobbiga lärare kan vara bra lärare
I filmen säger en lärare att man ibland inte kommer överens med sina lärare och då ska man gilla läget. Saken är den att de mest tjatiga och jobbiga lärare kan vara de som bryr sig mest och vill dej det bästa.

Film 5:Din skolgång kostar en miljon
I filmen säger en lärare att din skolgång kostar en miljon som vuxna har betalat med skatt. Han säger även att det finns många familjer i världen där sju barn i familjen får svälta för att familjen ska ha råd med en utbildning. Läraren tar upp att man inte ska slösa sin miljon på att bara sitt på lektionen och stirra i sin bok utan att man ska ta vara på sin miljon och att man ska utnyttja den på bästa sätt.

Film 6:Bra pluggstrategier är viktigare än talang
En lärare tar upp hur viktigt det är att ha en strategi när det kommer till att plugg. Han säger att det viktiga inte är talangen som många tror att det är. Att plugga utan en strategi är som att leta efter en skatt utan en skattkarta.

Film 7:Alla kan lära sig plugga
En lärare säger att alla människor är gjorda för att lära sig att plugga. Vi kan inte springa som jaguaren men vi kan lära oss.

torsdag 1 oktober 2015

Avslutat arbete: Optisk konst

 Första Skissen

Andra Skissen 

Färdiga bilden