fredag 27 februari 2015

Svar på s. 28 HISTORIA

Svar sida 28
Ge exempel på hur antikens greker blev påverkade av mötet med de andra kulturerna i medelhavsområdet.

  1. När de kom i kontakt med andra länder  utvandrade de mycket och på så sätt lärde de sig att använda egyptisk papyrus och feniciska skrivtecken.  De påverkades av handeln och blev utspridda på hela medelhavsområdet. 

2.  Beskriv kortfattat alla de områden som var ”typiskt grekiska” under antiken: religion och politik.

Religion: 
Grekerna trodde på olika Gudar och de vanligaste var:
Himmelsguden Zeus och hans hustru Hera.
Poseidon som är havsguden. 
Läkedomens Gud Asklepios. 
Athena var krigets och visdomens Gudinna. 
Aten har fått namnet av Gudinnan Athena. 

Politik:
Demokrati infördes under 500-talet f.Kr i Aten. Innan det styrde stadsstaden både som aristokrati monarki  och tyranni.  Bara ene tiondel som fick vara med Det var bara alla män som var medborgare i Aten som fick rösta. Slavar, invandrare eller kvinnor fick inte rösta.

4. Jämför den antika grekiska demokratin i Aten med en modern demokrati, vilka likheter och vilka skillnader finns det?

I Aten var det bara en tiondel som fick vara med och rösta. Det var också bara män som var medborgare som fick vara med och rösta. Kvinnor , slavar och invandrare kunde inte bli medborgare och fick därför inte rösta. Men de fick inte heller rösta för att de inte ”bildade”  en tiondel. 

I Sverige får alla från 18 år och uppåt vara med och rösta. Men man måste vara  en svensk medborgare. Här kan också barn påverka. Barnen kan t.ex kontakta politikerna genom att skriva brev, ringa, träffa de eller maila de. 

Likheterna är att invandrare som inte är medborgare i Sverige inte får rösta.

5. ”Redan de gamla grekerna… ” Fundera ut tre kulturarv från antikens Grekland som du kan lägga märke till i dagens Sverige. Vilket av dessa är enligt dig viktigast, näst viktigast och minst viktigt? Motivera ditt svar.

Det viktigaste vi har fått tycker jag är matte, bokstäver, och medicin.   För att annars skulle vi inte kunna skriva, räkna och bli friska när bli är sjuka.