fredag 27 februari 2015

Slutuppgift

Hur levde kvinnorna i Romarriket/Grekland? 

Som man kanske förväntade sig ansåg man att kvinnan var det svagaste könet och var inte värd så mycket. På den tiden trodde man att livmoder flyttades runt från magen till benet o.s.v. Men det är ju inte sant. Det var därför folket blev ledsna för att de fick en flicka. De flesta pappor avskydde sin dotter och lät en nyfödd flicka ute i det kalla vädret för att hon skulle frysa ihjäl.  Alltså var t.o.m flickebarnet mindre värt än pojkbarnet.  Pappan bestämde vem flickan skulle gifta sig med och om familjen var liten kunde man tvinga flickan att gifta sig med sin egna bror. 

Kvinnan fick bara sköta hushållet, stötta mannen  och föda barnen. Fattiga kvinnor var oftast slavar och kunde bli sexuellt utnyttjade av män. Var man en rik kvinna hade man det mycket bättre. Kvinnorna fick det bättre efter ett tag och fick mer jobb och fritid. 

I antikens Grekland var det nästan likadant. Fattiga kvinnor hade det svårast medan de rikare kvinnorna hade det bättre. 

Skillnaden här var inte stor. De behandlades ungefär likadant. 

Hur såg religionen ut i Grekland/Romarriket? Fanns det likheter eller skillnader i den grekiska och romerska kulturen?

Grekerna trodde på olika Gudar och de vanligaste var:
Himmelsguden Zeus och hans hustru Hera. 
Poseidon som är havsguden. 
Läkedomens Gud Asklepios. 
Athena var krigets och visdomens Gudinna. 
Aten har fått namnet av Gudinnan Athena. 

Rom var en mångkulturell stad.  Där bodde greker, etrusker, judar, egyptier
Det var alltså en  öppen religion . Romarna tog grekiska gudar och gjorde om de till sina egna gudar t.ex Zeus - Jupiter.  Man bytte namn för att Zeus var grekiskt och Jupiter är latinskt.

År 0 föddes Jesus i Jerusalem och de försökte sprida Kristendomen. Augustus som var kejsare över rom hade ingen aning om att det hade föds en religion och det var en lång process tills de kom till Rom. De som spred Kristendomen kunde bli slängda in på en gladiator arena.  Kristendomen förbjöds först men vid ca 300 e.kr accepterade Konstantin. Han grundade en stad som heter Konstantinopel (dagens Istanbul). Han börjar sätta upp kristna föremål och sedan blir Kristendomen en statsreligion.


Skillnaden i religionen var inte stor. Man trodde på grekiska gudar fast romarna gjorde om namnen på gudarna. Sedan kom kristendomen och fler blev kristna. 

I Aten höll man på med teater. De handlade om mycket allvarligt innehåll. Teater idéen spred sig över hela medelhavsområdet. 
Det var också populärt med idrott. Det var mycket friidrott som löpning och diskuskastning. Det fanns också BRUTALA kampsporter som pankration.  Där var alla medel tillåtna förutom att bitas och att dra ut ögonen på varann. Det slutade alltid med att en av personerna dog. 
De höll också på med filosofi.

Det fanns mycket nöje i de flesta romerska städer som teater som kom från Grekland. I Grekland var man van att se pjäser med allvarligt innehåll men hos romarna var komedi det bästa.  Romarna tyckte också om gladiatorspel som var en blodig kamp där en eller flera beväpnade män som var slagskämpar men spelen slutade inte sällan att någon dog. Arenan som spelen höll rum i var som en fotbollsarena.

Man höll på med teater i Athen och i Rom. Skillnaden var att det var allvarligare tema i Athen men i Rom var komedi det bästa.
Det var inte så mycket annat likt. De gillade olika saker. 

Hur regerade man i Grekland/Romarriket? Vilket styrelseskick var det? 

Från början hade Rom verit en monarki. Men under enligt antika  källor tröttnade romarna  på att styras av kungar. De tänkte endast på sin egna makt.
Det var på 500-talet det skedde. Monarkin ersattes till republik men Rom utvecklades inte till en demokrati som Aten.  En anledning till att de inte blev en demokrati var för att de mäktiga och rika romarna kom på ett sätt att ”köpa” lågavlönades och andar fattigas röster. De rika sa att de s kulle ge de gratis mat eller gratis inträde till olika nöjen som t.ex badhus men om de fick deras röster. 
De som fick mest makt i den romerska republiken var de två konsulerna och de funkar ungefär likadant som dagens presidenter. De var två eftersom ingen av de
skulle få för mycket makt. Men ibland utbröt små strider mellan konsulerna eller mellan de som ville bli valda till denna tjänst.  Konflikterna kunde ibland utvecklas till långa och blodiga inbördeskrig. 
Ett sådant inbördeskrig låg bakom romerske konsuln Julius Cesars väg till makten.   Han besegrade fientliga arméer i olika dela av romarriket arbetade han på egen hand för att få mer makt. Tillslut blev han utnämnd till diktator på livstid.  Det gick rykten om att han ville bli kung och blev då dödad av dina motståndare år 44 f.kr. Mordet på Julius Cesar var anledningen till ett längre inbördeskrig. Men år 27 f.kr. segrade Augustus som var systerdotterson till Cesar.  I fortsättningen gick makten nästan alltid i arv men härskarna kallades inte kungar utan kejsare. Enligt antika historieskrivare hängde nästan all romersk framtid på vem som var kejsare. 

 I Aten infördes demokrati under 500-talet f.Kr. Innan det styrde stadsstaden både som aristokrati monarki  och tyranni.  Bara ene tiondel som fick vara med. Det var bara alla män som var medborgare i Aten som fick rösta. Slavar, invandrare eller kvinnor fick inte rösta.

Skillnaden i styrelseskick var att att det var demokrati i Aten och det var det mycket blandat och de lyckades aldrig få till det till demokrati.

Hitta även en sak som vi idag har som arv från något av dessa samhällen. 
Hur har detta utvecklats? Ser det likadant ut idag som det gjorde då? Har något förändrats? Varför har det förändrats? 

Något som vi har ärvt från antika Grekland är matte, bokstäver, och medicin. Det ser nog likadant ut förutom medicinen. Recepten har ändrats och nya mediciner har hittats på. För att fler mediciner har behövts och för att man har kommit på nya ingredienser som är bättre.

Kulturarven från Rom är latinet som mycket länge var de lärdas gemensamma språk. Det var det mellan läkar e och präster i hela världen. Ett annat kulturarv är att många länder i världen har lagar så kallade ”romerska rätten” . Det menas med att de lagar fanns i Rom.
Kejsare Augustus skapade den romerska freden ”pax Roma”. Det är ungefär samma tanke som dagens organisationer som F:N och EU.