torsdag 25 september 2014

No lab. - Smälta is koka vatten

NO labb- smälta is koka vatten.

Uppgift: 
Smält isbitar, koka vatten

Syfte:
Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre aggergationstillstånden d.v.s fast-flytande-gas. 

Material:
  • trefot
  • termometer 
  • glasstav
  • brännare
  • tidtagare
  • glasbägare
  • nät
  • Isbitar




Utförande: 
  • Sätt all utrustning enligt bilden.
  • Lägg i isbitar, termometern och glasstaven i bägaren.
  • Kör igång brännaren.
  • Var redo med tidtagaren och kolla temperaturen varannan minut!








Hypotes:
Isen smälter när temperaturen är vid 0°C.
Vattnet kokar runt 100°C


Resultat: 

































Slutresultat:
  
Isens smältpunkt var vid 30 °C.
Vattnets kokpunk var vid 93°C

Man brukar säga att koktemperaturen är 100°C. Men det är faktiskt innan 100°C. Men det som är 100°C är bubblorna. Det som finns i bubblorna är vattenånga. Eftersom allt flytande vatten inte har samma temperatur. Brännaren bara bränner på mitten. Det är samma med isen som är i fast form. Den smälter först på utsidan och sedan går det mot mitten.  









onsdag 24 september 2014

Argumenterande text- sorgfjäril

MIN ARGUMENTERANDE TEXT FÖR BÄTTRE SKOLMAT


Jag tycker att man ska få bättre mat i skolan för att barnen är vår framtid. Är man hungrig så kan man inte koncentrera sig bra. Då tänker man bara på att man är hungrig.

De flesta barnen tycker att det är äcklig mat i skolan. Det känns som om de ”hittar på” vissa rätter. De smakar inte så värst gott och då slänger man maten. Men är det då god mat, äter alla mycket av det. 
Spaghetti och köttfärsås är en stor poppis i skolan.  Har man då flera rätter som barnen äter hemma kommer det att ätas upp och man slänger inte lika mycket mat.

En annan sak som jag tycker är negativ i skolan är att det finns speciella måttet på hur mycket mat man får ta. Jag förstår att det finns gränser. Men de kan skriva att man kan börja med te.x 8 köttbullar och 4 potatisar. Sen kan man ta mer om man orkar. 
Det är inte bara maten som ska förbättras utan grönsakerna också.
Det ska finna grönsaker som morötter, tomater, gurka och sallad som är de mest vanligaste grönsakerna som man äter bl.a hemma.

En annan sak som är konstig är att tjuvar i fängelset får bättre mat än barn i skolan.
Inte bara det så har tjuvar gjort brottsliga/olagliga saker. De har fått att sitta i fängelse och de får bättre mat än Sveriges framtid.
  

Livsmedelsverket skriver:
 ”Elever som äter skollunch har bättre förutsättningar att lära och genom att integrera måltiden i verksamheten kan den bland annat användas som ett pedagogiskt verktyg. Därför är det viktigt att följa upp att så många som möjligt äter en hel portion skollunch varje dag.” 





De skriver också:
Laga god mat med matglädje och omsorg och smaka av ofta. Erbjud gärna minst en alternativ rätt, med fördel ett vegetariskt alternativ som alla får ta av.

Se måltiden som en viktig resurs i det pedagogiska arbetet. Involvera pedagoger och elever i verksamheten och kvalitetsarbetet.

Se till att måltiden blir en trevlig upplevelse i en trygg miljö och lägg schemat så att alla elever kan äta lunch i lugn och ro.

Se till att den serverade maten är näringsriktig och lagad på råvaror av god kvalitet.

Bestäm hur ni vill att era måltider ska bidra till miljöarbetet och en hållbar konsumtion.

Ha kompetent personal i köken, tydliga rutiner och regel- bunden egen kontroll för att säkerställa att maten är säker

Dessa saker som de har rabblat upp stämmer inte så bra enligt mig. Inte i alla fall på Gunnesboskolan där jag går. Personalen är ganska otrevlig och maten är inte så god. Detta vet jag för att jag har gått på denna skolan sedan förskolan och mina vänner har diskuterat om detta.

Man kan förbättra detta genom att lägga ner lite mer pengar på maten och att vara vänlig fast det inte är ett så jättekul jobb!



Källor: http://www.slv.se/upload/dokument/mat/kompetenscentrum_maltider/Informationsblad%20Bra%20mat%20i%20skolan.pdf








Min bild till Sorgfjäril- Ingelin Angenborg

Jag har ritat det huset som Alice bor i. Alltså "spanska slottet". 

fredag 19 september 2014

MILJÖBESKRIVNING- sorgfjäril

MILJÖBESKRIVNING

Alice har flyttat till landet. Innan bodde hon i stan. Det var högljutt och mycket folk. Men nu på landet är det mörkt och dystert. Det regner nästan alltid. Det finns mycket skog och inte så många affärer.  Det händer också mystiska saker i huset. Man kan säga att det ”spökar”. Det tycker jag för att  saker försvinner i huset och Alice känner att hon är iakttagen.Folket omkring beter sig väldigt konstigt och mystiskt. När Alice och hennes mamma, Lotta var i affären för att handla mat kom det två tjejer som var kassörskans döttrar och frågade om det var de som hade flyttat in i ”spanska slottet”. Men Lotta sa att de bor i ett  hus, men de envisades att det var spanska slottet. En av döttrarna började med en mening ”Har ni märkt av att…”  men kassörskan stoppade dottern.  

Svåra ord

Metodiskt- Organiserat

”Sakta och metodiskt från vänster tillhöger”

 Kondiset- Konditori

”Kondiset hade nästan aldrig öppet”

Persongranskning- Sorgfjäril

PERSONGRANSKNING                                       

Jag läser boken ”Sorgfjäril” av Ingelin Angerborg. Jag valde den boken för att det inte fanns någon bok som handlade om handboll eller bakning. Det fick bli vilken bok som helst.

Huvudpersonen i min bok heter Alice. Hon är 12 snart 13 år gammal. Hon bor med sin mamma Lotta, lillebror Emmanuel och låtsaspappa Peter. De har flyttat till ett gammalt hus, mitt i landet. Alice saknar alla kompisar i stan. Hon är väldigt ledsen över att de är tvungna att flytta. 

Jag vet inte så mycket om Alice för att jag bara har läst en femtedel av boken alltså ca 50 sidor. 
Men än så länge tycker jag att Alice är en väldigt envis person. Det tycker jag för att hon vill alltid att det ska vara som hon vill. Dessutom tycker jag att hon också  är modig. 
Det tycker jag, för att när hon skulle sova såg hon något i fönstret, som liknade en stor fläck. Hon tog en toffla och gick emot fönstret för att se vad det var. Jag skulle ALDRIG vågat göra det.


3 svåra ord:

Syrenberså-
Syren-En slags blomma
Berså- uterum
”Alice sjönk ner på en bänk som förmodligen hade varit en syrenberså

Struprör-Ränna.
”Ett struprör hade lossnat och vajade”

Ingraverat- Inristat, brukar oftast vara på smycken. 
”Ett ”A” var ingraverat på halsbandet”