torsdag 25 september 2014

No lab. - Smälta is koka vatten

NO labb- smälta is koka vatten.

Uppgift: 
Smält isbitar, koka vatten

Syfte:
Träna på att laborera och använda brännare. Lära sig om de tre aggergationstillstånden d.v.s fast-flytande-gas. 

Material:
  • trefot
  • termometer 
  • glasstav
  • brännare
  • tidtagare
  • glasbägare
  • nät
  • Isbitar




Utförande: 
  • Sätt all utrustning enligt bilden.
  • Lägg i isbitar, termometern och glasstaven i bägaren.
  • Kör igång brännaren.
  • Var redo med tidtagaren och kolla temperaturen varannan minut!








Hypotes:
Isen smälter när temperaturen är vid 0°C.
Vattnet kokar runt 100°C


Resultat: 

































Slutresultat:
  
Isens smältpunkt var vid 30 °C.
Vattnets kokpunk var vid 93°C

Man brukar säga att koktemperaturen är 100°C. Men det är faktiskt innan 100°C. Men det som är 100°C är bubblorna. Det som finns i bubblorna är vattenånga. Eftersom allt flytande vatten inte har samma temperatur. Brännaren bara bränner på mitten. Det är samma med isen som är i fast form. Den smälter först på utsidan och sedan går det mot mitten.