tisdag 7 mars 2017

Att leva utan gud

9. Ge exempel på konkreta förändringar som Humanisterna vill uppnå och resonera om organisationens syn på etik.
Humanisterna tror på ett liv före döden som levs utan en Gud. Humanisterna tror på att alla individer föds med samma rättigheter och skall därför behandlas på samma villkor. De vill t.ex att alla lagar ska vara neutrala och inte väga över till fördel för någon livsåskådning. De vill även att man inte ska känna sig tvingad att tillhöra en tro om man inte vill det och att man själv kan välja vad man vill tillhöra. Här är det även så att humanisterna är emot att föräldrar ska få bestämma hur ett barns livsåskådning ska se ut. Alltså menar det att barn inte bör bli medlemmar i religiösa samfund förrän dem kan ta beslut själva. Vissa föräldrar väljer att döpa sina barn och då är det föräldern som gör valet åt sitt barn att barnet ska vara kristet. Detta är också fel eftersom att barnet inte har fått bestämma vad den ska vara utan har blivit ”tvingat” till att vara kristen. Samma sak gäller inom andra religioner som islam och judendomen där pojkar blir omskurna. 
Gällande skolan så vill humanisterna förändra religionskunskapen. Det skall vara ett livsåskådande ämne där elever får en uppfattning om religiösa tankesätt men även fler icke-religiösa tankesätt. Men man ska även förstå att både religoner och uppfattningar som innefattar och inte innefattar någon gud får lika stort utrymme.

Som jag tidigare nämnt tror inte Humanisterna på någon gud eller någon religon och när man pratar om etik så utgår man från en religion när man ska avgöra om något är rätt eller fel samt dåligt eller bra. Det är svårt att prata om etik när man inte har något att luta sig mot för att söka svar. Men i humanisternas fall så använder man sig av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. FN:s regler är skrivna för alla människor oavsett tro. Reglerna är inte skrivna ur någon religiös vinkel och är skrivna för alla människor vilket gör det till en bra utgångspunkt för människor som inte har en religiös livsåskådning.
Men för den humanistiska etiken finns det även en viktig tanke som man utgår från och det är att tro på människan. Människan ska vara en god individ som med hjälp av sitt förnuft och sina egenskapen kan lösa etiska problem. Människan ska skapa ett gott samhälle men målet för etiken är att skapa ett lyckligt liv. Varje människa ser man som en unik individ vars liv är lika värdefullt och okränkbart som alla andras. Humanisterna tror på att människan ska kunna korrigera sig själv med sitt förnuft och därför finns det inget behov av bud och förbud. Humanismen tror även på ”ömsesidighetsprincipen” som innebär att allt du vill att andra ska göra mot dig ska du göra mot dem


12 & 13. Resonera om Sverige och världen kommer att bli mer eller mindre sekulariserat i framtiden.
Jag tror att både Sverige och världen kommer bli mer sekulariserad eftersom att redan i nuläget har fler och fler länder börjat bli sekulariserade. Här i Sverige har vi en befolkning med olika etniciteter och religioner. Dessutom har vi en stigande invandring vilket gör att det är irrelevant att ha en ”rätt” religion som ska styra landet. Ifall landet inte skulle varit sekulariserat så skulle det gett en negativ påverkan på vårt samhälle dels för att vi i Sverige har så många olika ställningstaganden och människor skulle kunna komma i konflikt med varandra. Folkgrupper skulle kunna skapa krig för att dem tycker olika saker och detta skulle gett ofantligt mycket konsekvenser. Vårt land, Sverige är känt för att man får tycka och tänka hur man vill men istället skulle det blivit känt för att man inte för tycka som man vill eftersom det bara finns en religion/livsåskådning som är rätt. Jag tror inte att någon i det svenska samhället inte vill ha ett sekulariserat samhälle för i dagens läge får vi mer eller mindre göra vad vi vill, säga vad vi vill och ta de beslut som passar oss osv utan att någon har rätten att döma oss. Detta är något som gör att Sverige kommer bli mer sekulariserat för att vi lever väldigt ”bekvämt” när det gäller lagar, regler och den tron man väljer att tillhöra eller att inte tillhöra något alls. Det är ingen som dömer dig och i ett sekulariserat samhälle.


Jag tror även att andra länder runt om i världen kommer att bli mer sekulariserade genom att de blir ”inspirerade” av andra länder. Men det finns även de länder som inte kommer bli sekulariserade och det beror på ländernas välstånd. I vissa fattiga länder har man inte samma resurser som i t.ex Sverige. I de länderna har man oftast ingen bra skolgång, eller bra sjukvård och ingen polis som ser alla som lika värda. Därför är det oftast dessa länder som mer eller mindre ”måste” ha en gud eller flera gudar som man tror på och tillber för att söka svar och hjälp. Detta är nog den största anledningen till att jag tror att världen någon gång blir helt sekulariserad men rikare länder tror jag kommer bli mer sekulariserade kanske t.o.m helt sekulariserade. Detta tror jag för att som jag nämnde tidigare så pågår det en invandring i Sverige men i andra länder också. Detta gör nog att folk accepterar och förstår att det finns fler än en religion. Alltså är det inte bara Sverige som utvecklas utan det är nästan så överallt, fler och fler länder är påväg att bli sekulariserade men det tar väldigt lång tid eftersom man ska få alla generationer i ett land att bli medvetna om att man får ta egna beslut. Men man ska även respektera andra människors val. 

Inga kommentarer: