tisdag 2 juni 2015

Australien

1. I Australien bor 24 miljoner människor. Det betyder att landet är mycket glest befolkat. I vilka delar av landet bor det många människor? Vilka delar är glest befolkade? Använd en befolkningskarta över Australien och anteckna samband  mellan befolkningstäthet och vegetation.
I inre delen av Australien bor det inte mycket folk. Eftersom i centrala  Australien är det ökenklimat, vilket menas med att det är torrt och väldigt varmt. Det finns ont om vatten och mat, eftersom man inte har bra tillgång till jordbruk. 
I yttre delan av Australien bor det fler människor, eftersom det finns mer tillgångar till jordbruk så att de kan få mat. Det finns även vatten och det är inte så mycket öken. Människor har fler tillgångar till jobb.

2. Studera Europas vegetationszoner i en kartbok. Skriv ner vilka vegetationszoner som finns.
lövskog, barrskog, bergsvegetation, medelhavsvegetation, grässtäpp, blandad barr och lövskog, öken och halvöken och tundra kalfjäll. 

3. Ta reda på vilka klimatzoner det finns i Europa.
Artarktisk klimat, kustklimat, inlandsklimat, medelhavsklimat, bergsklimat, ökenklimat och golfströmmen. 

4. I Europa bor över 700 miljoner människor. Vilka delar av Europa är mest tätbefolkade? Vilket samband finns mellan befolkningstäthet och kallt klimat?
Det är mest tätbefolkat i Tyskland och i södra Italien. Det bor även många i Belgien och i Nederländerna. Men det bor många i London, Stockholm, Prag, Berlin, Warszawa, Hamburg, Madrid, Lissabon, Rom, Athen, Belgrad, Barcelona, Paris och Milano.
5. Använd en karta som visar årsnederbörden i Europa. Vilka samband finns det mellan nederbörd, vegetation och befolkningstäthet?
I Belgien, västra Tyskland och Nederländerna är det mycket befolkningstäthet samt mycket lövskog. I dessa tre länder regnar det på vissa ställen och mindre på andra ställen. Det är bra odlingsmark och ett stort industriområde.
I södra Sverige är det mer befolkning är i norra Sverige. Det kan bero på att det är kallare i norra Sverige p.g.a men även att det är bättre odlings mark i södra Sverige. I norra Sverige är det mycket järnmalm och en enstaka  koppar. I den södra delen av Sverige är det metallindustri, oljersfferinderi, bilindustri, informationsteknologi, elektronisk industri och kemisk industri. 


6. Jämför Europa och Australien med varandra vad gäller vegetationszoner, klimatzoner och befolkningsfördelning. Resonera kring de likheter och skillnader som du hittar.
I Europa finns det lövskog, barrskog, bergsvegetation,  medelhavsklimat, grässtäpp och tundra, kalfjäll. I centrala Australien finns det väldigt mycket ökenklimat och runt om ökenklimaten finns stäppklimat. I norra Australien finns det savannklimat och tropisk regnskogsklimat. Det finns även tempererat kustklimat och subtropisk klimat. 
I centrala delen av Australien är det glest befolkat eftersom det är ökenklimat. Vilket menas med att det är torrt och väldigt varmt. Det finns ont om vatten och mat, eftersom man inte har bra tillgång till jordbruk för att det är väldigt torrt. Därför bor det många vid kusten. Där det är bra tillgång till handel, vatten, mat och jobb. 

I Europa är det väldigt blandat. Det är glest befolkat vid bergen eftersom det ofta regnar
där. Det finns inte tillgångar till bra odlingsmark som gör det svårt att få mat och jobb. 


Den största delen bor i centrala delen av Europa eller vid kusten.  Där finns det lövskog och medelhavsvegetation, samt lite barrskog. Klimatet vid befolkningstäta ställen är medelhavsklimat, inlandsklimat samt kustklimat.