fredag 5 maj 2017

Religion- Buddhismen

1. Jämför legenden om hur Siddharta Gautama blev Buddha med berättelserna om Jesus och Muhammed. Vilka likheter och skillnader finner du?
Siddharta Gautama
Ungefär runt år 500 f.v.t levde en man som heter Siddharta Gautama, eller Buddha som han även kallas. Siddhartas familj var rik och han föddes in i all rikedom och levde ett liv som en son till kungaparet. Dem levde i ett litet rike i norra Indien där en vis man spådde att Siddharta redan som liten antingen skulle bli en stor furste eller en andlig ledare. Siddhartas pappa, kungen, tyckte att Siddharta skulle bli en mäktig härskare eftersom han själv var av krigarsläkt. På grund av detta beslöt kungen att skydda sin son från allt som kunde få honom att börja fundera över livet.

Enligt legenders så tillbringade han hela sin uppväxt i ofattbar lix. Redan som tonåring blev han bortgift med en prinsessa. De fick senare en son och alt tycktes gå som kungen planerat, men inte länge till. Siddharta var ute på en ridtur då han fick syn på en tandlös gammal man. Vid ett annat tillfälle fick Siddharta syn på en sjuk person vid vägkanten och vid den tredje ridturen låg en död man vid sidan av vägen. På denna korta tid hade han stött på ålderdom, sjukdom och död, allt det som hans inte ville att hans son skulle se och kämpade för att isolera han från livets dåliga sidor. 

Tätt inpå dessa tre mötena stötte Siddharta på en munk som satt med en tiggarskål i handen. Detta moment gav han ett djupt intryck och det var då han insåg att leva i total lyx inte var svaret på livets mening. Han ville lära sig mer om livet vilket gjorde att kan kände att han var tvungen att lämna sin familj. En natt när all sov smög han ut, rakade av allt hår, tog på sig kläder som liknade tiggarens trasiga kläder och begav sig ut i världen. Han träffade många olika vishetslärare men han lyckades inte finna det han sökte, istället vända han sig till en grupp munkar. De munkar han vände sig till är dem som kalla för yogis just för att dem försöker leva så fattigt som möjligt och äter nästan ingen mat alls. Siddharta insåg att varken lyx eller askes var den rätta vägen för att förstå livets mening då han nästan svälte ihjäl eftersom att han levde på sex riskorn om dagen.

Ett tag senare satt Siddharta under ett träd och mediterade, han skulle inte lämna platsen tills han hade fått full kunskap om livet och om universum. Efter ett bra tag förstod Siddharta sanningen om livet och det var att man skulle kompromissa mellan lyx och askes. Kroppen skulle få det den behövde men inte mer än det. Siddharta hade då blivit en upplyst och därmed blivit Buddha. 

Jesus
Till skillnad från Buddha som föddes i rikedom och lyx föddes Jesus i fattigdom. Hans mamma, jungfru Maria fick en uppenbarelse av ängeln Gabriel som talade till henne. Hon fick reda på att hon skulle föda en son och ge sonen namnet Jesus. Men Maria var en jungfru- hon har aldrig haft sex vilket innebar att hon skulle genomgå jungfrufödsel. Jesus var en förutspådd andlig ledare.

Jesus hade en vanlig uppväxt men började sedan att predika när han var i en vuxen ålder. Runt om i Galileen och utomlands samlade han sina lärjungar och predikade. På så vis spred Jesus sin tro vidare så att fler kunde ta del av den. Jesus visade även underliga krafter och hade en makt som ingen annan hade. Han kunde bota sjuka och på så sätt hjälpa dem fattigare människorna. 

Muhammed
Muhammed som spelar en stor roll inom islam föddes i Mekka runt år 570. Tidigt blev han föräldralös och tvingades bo hos sina släktingar. Efter hans farfars död levde Muhammed med sin farbror, Abu Talib. Eftersom att Muhammed bodde på den arabiska halvön som styrdes av mäktiga släkter så var samhället uppdelat i olika stammar. Muhammeds familj tillhörde dem fattigare stammarna.
Det sägs att Muhammed var en mycket klok pojke, vilket många vuxna lade märke till. Han ska ha arbetat hårt under sin ungdom och uppfattades som en seriös och pålitligt individ. 

En kväll söktes Muhammed upp av en ängel, Gabriel. Gabriel berättade att Muhammed var Guds profet och att han skulle ta emot Koranens budskap och sprida vidare dem. Han skulle berätta att det bara fanns en Gud, eftersom det fanns många olika religioner på den arabiska halvön där många människor tillhörde polyteistiska religoner. 
Likheter och skillnader
Alla tre är att dem är viktiga personer inom sin religion. Både Jesus och Muhammed blev välsignade av en ängel som berättade att dem var andliga ledare. Däremot blev Jesus benådad som andlig ledare innan han föddes och Muhammed blev det när han var lite äldre. Siddharta var däremot spådd som liten men blev skyddad från omvärlden av hans far som inte ville att han skulle börja fundera på livet. 

Likheten med Jesus och Muhammed var att dem båda levde i en extrem fattigdom medan Buddha levde ett lyxigt liv men vände på det sedan för at få svar på livets frågor. 

Muhammed hade inga speciella ”krafter” som både Jesus och Buddha hade. Jesus kunde boet sjuka människor och Buddha blev upplyst och båda sågs som unika eller som bättre människor är dem andra. Ännu en likhet mellan Buddha och Jesus var att de ville ha en balans mellan fattigdom och lyx. Jesus gav mat till dem fattiga så att det skulle bli någon slags balans medan Buddha strävade efter att hitta balansen, man skulle alltså äta sig tillräckligt mätt men inte för mycket och inte ha onödiga prylar osv.

En skillnad mellan Muhammed och Buddha är att Muhammed eddan som liten var tvungen att arbeta hårt och levde i fattigdom. Siddharta var född in i rikedomen och behövde inte arbeta som ung. Alltså hade Muhammed en större livsuppfattning och och hade en djupare förståelse för alla hinder och möjligheter i livet. Siddharta kände ett tvång om att offra allt han ägde för att bli upplyst då han kunde känna det Muhammed redan upplevde som ung. 

8. Hur skiljer sig de två största riktningarna inom buddhismen från varandra?
När Buddha dog lämnade han ett öppet tolkningssätt åt människorna och på så sätt uppstod det diskussioner angående olika frågor inom religionen. En av frågorna gällde ville som egentligen kunde uppnå nirvana. detta ledde till att det skapades två olika riktningar inom Buddhismen. Dem två olika riktningarna är Theravada och Mahayana. 

Theravada är den äldsta formen av Buddism och står för ”de äldstes lära” som är ett passande namn. Enligt Theravada kan det bara finnas en Buddha i taget. Buddha har redan uppnått nirvana och kan därmed inte hjälpa människors. Man tyder även på att det bara finns en utvald kärntrupp av munkar och nunnor som kan nå nirvana. Theravada brukar man jämföra med en båt eller en vagn som bara kan få med sig ett par få passagerare.

Tillskillnad från Theravada hävdar Mahayana att det kan måste finnas ett oändligt antal Buddhor eftersom att man påstår att universum består av ett oändligt antal världar, därmed måste det finnas en Buddha i varje värld. Konsekvensen av detta är att alla människor har potential att bli en Buddha och det är därför denna riktning kallas Mahayana som står för ”den stora farkosten”.

De som tillhör Mahayana tyder på att Buddha frivilligt avstod från att gå in i nirvana för att de skulle stanna kvar och hjälpa människorna. Man menar även att det ska ha funnits flera andra personer som har avstått från nirvana för att stanna och hjälpa sina medmänniskor. Dessa personer brukar man kalla för Bodhisattva som betyder ”varelse fylld av upplysning”. I många buddhistiska länder spelar Bodhisattva en stor roll och kan t.o.m verka viktigare ön Buddha själv. Avaloketishvara är den populäraste bodhisattvan, som brukar avbildas med elva huvuden och upp till tusen hjälpande armar. Avaloketishvara kan uppträda i både manlig och kvinnlig form.

Mahayana som finns i länderna Tibet, Mongoliet, Bhutan och Nepal brukar kallas nordbuddhism. Östbuddism är den form av Mahayana som fördes österut till Kina, Japan, Korea och Vietnam.

10. Vad är en bodhisattva? Vilka riktningar av buddhism talar om bodhisattvas? Finns det något motsvarande inom någon annan religion? Kan man jämföra med helgon inom delar av kristendomen eller kanske änglar inom islam?
Inom Mahayana, som är en av de två största buddistiska inriktningarna tror man på att det finns människor som frivilligt ger upp sin möjlighet om att gå in i nirvana. Istället stanna de på Jorden för att hjälpa sina medmänniskor. Enligt historierna sägs det att Buddha var en av de första bodhisattvatorna, men att det även funnits många andra bodhisattvas efter honom. 

Inom både kristendomen och islam så förekommer det änglar. Änglar är de människor som har dött och kommit till himlen. Men de har sedan återvänt till Jorden för att hjälpa de människor som är kvar. Ängeln inom både islam och kristendomen kan liknas vid med buddhismens bodhisattvor. En ängel lever i himlen men har även ett liv nere på Jorden. Himlen kan påminna om nirvana för att det är något man som muslim eller kristen vill uppnå, detsamma gäller för alla buddhister. 
Änglar ser man inom islam då ängeln Gabriel söker upp Muhammed och hjälper honom samt leder honom på rätt spår genom att berätta för honom att han är Guds profet.
I kristendomen förekommer även en ängel, Gabriel. Jungfru Maria fick en uppenbarelse när hon låg och sov, just av en ängel.

Inom vissa delar av kristendomen bestämmer kyrkan att vissa personer ska bli helgon. Personer som väljs ut till helgon är de personer som enligt kyrkan har levt ett liv nära Gud. De har alltså levt ett liv som dem har dedikerat till Gud och under en mycket lång period levt sitt liv i närhet med Gud. Personer som helgonförklarats efter sin död har redan innan döden varit mer eller mindre utvalda. Det var tydligt att dessa personer hade levt ett liv som i sin tur ledde till att de skulle bli helgon. Detta är Gudomligt och är svårt att förklara, ungefär som att de var utvalda.

Skillnaden mellan ett helgon och en bodhisattva är att ett helgon inte har bestämt sig för att bli ett helgon på så sätt som en bodhisattva bestämmer sig för att stanna kvar på Jorden istället för att gå in i nirvana. Inom buddhismen måste man leva sitt liv på rätt sätt men att gå in i nirvana eller att bli en bodhisattva är individens egna beslut som ingen kan styra över. Men i kristendomen så har man levt ett liv på rätt sätt men om du blir ett helgon är inte ditt egna beslut utan det är ett beslut som tas av andra och inte en själv.

Helgon och änglar är väldigt olika. Änglar är mer lika bodhisattvor eftersom båda lever på Jorden och hjälper sina medmänniskor medan ett helgon har blivit förklarat som helig. Änglar lever både på Jorden och i himlen medan helgon oftast är döda. Helgon kan likna både bodhisattvor och änglar genom att dem kan ses som inspiration för andra personer som är kvar på Jorden. Det kan bidra till att personer vill bli som de andra helgonen och på så sätt kan helgonen hjälpa personer som är kvar på Jorden att komma på rätt väg.

12. Vilken betydelse har tillflykten till de tre juvelerna för en troende buddhist? Hur tar det sig uttryck i en buddhist vardag?
Trosbekännelsen och de fem grundpelarna inom kristendomen och islam motsvarar de tre juvelerna inom buddhismen. För att nå sitt slutmål, nirvana eller bodhisattva, måste man följa en väg som utgörs av de tre juvelerna. De tre juvelerna står för tre olika saker; läraren, läran och gemenskapen med församlingen (Buddha, Dharma, Sangha). Detta ses som en hjälp och stöttning inom religionen och gör det enklare för buddhisterna att göra rätt och ger tydliga riktlinjer som gör det svårt att göra misstag. Inom buddhismen finns det olika riktningar som fokuserar på en av de olika juvelerna. Den juvelen man fokuserar mest på beror på vilken typ av inriktning man följer. De personer som följer läran flyttar oftast till kloster. Där spenderar de mestadels av tiden på att studera Dharma (den buddhistiska läran. Om man väljer att följa Buddha eller gemenskapen kan det se mer annorlunda ut men i vilket fall som helst är det mycket vanligt att man flyttar till ett kloster.

15. På vilka olika sätt har buddhismens tankar nått västvärlden? Vilket sätt tror du har haft störst betydelse?
Det finns ett stort antal anledningar till varför buddhismen blivit mer populär i västvärlden under de senaste åren. En av de anledningarna är att det skrevs en bok år 1993 av en brittisk författare, James Hilton. Boken som skrevs heter Lost Horizon och handlar om en plats, Shangri-La uppe i Himalaya. Denna platsen beskrivs som ett jordiskt paradis där invånarna blev mycket gamla, nästan odödliga. Boken fånga mångas uppmärksamhet och fascinerade många människor. Den fascinerade människorna men den påverkade och ändrade folkets uppfattning om buddhismen, då den blev mycket mer positiv. 

Under andra världskriget, Koreakriget och Vietnamkriget påverkades de amerikanska soldaterna men även andra människor i västvärlden av buddhismens tankar. Karmatanken inom hinduismen och buddhismen lockade människorna och uppfattades som rättvis. Att den som gjorde dåliga handlingar i detta livet fick dålig karma och fick konsekvenser i sitt nästa liv, tilltalade många människor. Detsamma gällde för bra karma, vilket leder till ett bättre nästa liv. 
Buddhismen sågs som en rättvis religion men även fredlig. Det kan bero på att Tibets andliga ledare, Dalai, Lama ofta upprepade att han ville ha fredliga samtal med kina om Tibets framtid. Dalai Lama fick Nobels fredspris år 1989 just för hans krävande av fredliga samtal om Tibets framtid.

Buddhismen anpassade sig efter dem tankar som redan fanns i det landet när buddhismen spreds till västvärlden. Just därför ses buddhister i väst som anhängare till en vetenskap eller en filosofi och inte en religion och på så sätt blir det inte ett stort steg för en västerlänning att byta religion. Men det är tydligt att människorna i väst väljer ut delar av buddhismen och koncentrerar sin uppfattning om buddhismen på dessa delar. De ”nya buddhisterna” i väst deltar sällan i firanden av buddhistiska högtider eller andra religiösa verksamheter. Det beror på att de invandrade buddhisterna från Ostasien och buddhister i väst som konverterat inte har något samarbete mellan varandra.

Västvärldens uppfattning av buddhismen har förändrats och blivit mer positiv. Jag tror att det främst beror på dess spridning men även karmatänkandet och själva lugnet i religionen. Den ses som fredlig och rättvis pågrund av karma som är väldigt tilltalande men även det ständiga strävandet efter nya saker och ting. Personer som konverterat eller bara börjat leva enligt den buddhistiska livsstilen är mycket lugnare och mer harmoniska. Jag tror att personer som konverterar eller vill leva enligt buddhismens levnadssätt gör det eftersom man ser livet från andra perspektiv och har inte många negativa inverkningar på det västerländska samhället som i de flesta fallen kan ses som ett väldigt självupptaget och tråkigt samhälle. 

16. Förklara begreppet diaspora. Känner du igen det från någon annan religion?
Buddhister som finns i västvärlden lever långt ifrån sina ursprungliga hemländer och dessa personer kan ofta uppleva att deras religon blir starkare än tidigare. Det bildas en slags fråga om att behålla sin kultur men även sin identitet och därför finns det ofta församlingslokaler och tempel som kan hjälpa en med dessa frågor. Genom att gå till olika församlingslokaler och tempel kan det hjälpa en att bevara sin tro, sitt språk och sin kultur. I samband med detta har ett uttryck växt fram som lyder ”diaspora”. Uttrycket beskriver den känslan som människorna får när de flyttat till andra länder och tagit med sin religon. Deras tro växer jämfört med när de utförde religionen på dess ursprungliga plats.

En annan religion och folkgrupp som blev en diaspora efter andra världskriget är Judarna/ Judendomen. Judarnas så kallade högkvarter är Israel. Men alla de judar som lever i andra områden utanför Israel kallas diaspora, då de lever utanför ”förskingringen”. Man kan även säga att personer i Sverige som inte är kristna lever i diaspora och det finns alltså ett centrum för deras religioner men Sverige är inte det landet. Självklart gäller detta över hela världen, då en person lever i ett område bland människor med en annan religion än den själv.

Inga kommentarer: