torsdag 16 mars 2017

Storyline: Ernst Kurtzenstein















Hallo! Ich heiße Ernst Kurtzenstein und ich bin 34 Jahre alt. Ich habe keine Freunden aber ich habe ein Küken und es heißt Vera. Vera ist 4 Jahre alt und liebt Wurmen zu essen. 
Ich komme aus München und ich liebe Fußball deshalb habe ich ein Fußball mit mir. Ich habe auch Pizza und Hamburger mitbringen weil ich liebe essen. Mein Lieblingsmannschaft ist FC Bayern München und mein Lieblingsspieler ist Robert Lewandowski.
Ich arbeite als Lehrer in einer Schule in München. Ich Lehre Kinder Mathematik.
Ich bin hier so ich kann ruhe mich aus. Ich will auch paddele und treffe neue Menschen.

Tschüs!!

onsdag 15 mars 2017

Doping / droger

Doping innebär att man försöker höja sina psykiska och fysiska prestationer oftast inom idrotten. Detta gör man genom att ta olika sorters tabletter, kapslar och ampuller. Anabola steroider och testosteron är de dopningspreparat som tas som tabletter. Dessa tabletter gör så att du lättare bygger muskler och blir därmed starkare. 

Testosteron är ett manligt könshormon som gör att man bygger upp muskler, förstärker könsegenskaper t.ex skäggväxt, basröst, produktion av spermier, men även aggressivitet. Man vill bygga upp muskler men slippa alla dessa manliga effekter. Därför kom man på anabola steroider  som är syntetiska preparat som ersätter testosteronet. Detta gör så att man fortsätter att bygga muskler på ett snabbare vis men man har mindre av den förmanligande egenskapen. Men man får dock bieffekter och konsekvenser av att använda sig av olika dopingtabletter. Om man är kille så kan man bl.a f mindre testiklar, svårt att få erektion och utveckla bröst. Om du är tjej så får du bl.a mörkare röst, mer hår i ansiktet och på kroppen och du kan få oregelbunden mens eller helt utebliven mens. Något som gäller för både tjejer och killar är att man kan få olika skador på hjärtat och i levern samt att man kan få ångest och svårt att sova. Man kan drabbas av håravfall och bristningar i huden. 

Att använda sig av anabola eller testosteron osv är sedan 1999 förbjudet. Redan år 1992 blev det förbjudet i Sverige att hantera, tillverka, försälja och innehava anabola steroider samt testosteron tabletter. År 1999 blev det totalt förbjudet att konsumera dessa medel. Idag kan man få upp till sex års fängelse om man för brott mot dopningslagen.

Jag själv tycker inte att doping är så särskilt bra dels för att det inte är så bra för dig själv. Musklerna ser inte naturliga ut och musklerna väger väldigt mycket vilket kan vara jobbigt i vardagen. Dessutom är det inte bra med tanke på alla bieffekter och konsekvenser. Man mår helt enkelt inte bra trots att du får dessa megamuskler. 
Med tanke på att jag spelar handboll så hatar jag fusk och orättvisa inom sport. Det kan kännas meningslöst om alla inte går efter samma regler, ska jag få dopa mig och bli stark som en oxe medan min motståndare väger 30 kg mindre och är klen? Jag känner att rent spel och ärlighet ligger i idrottens natur. Ska man då håll på och ta olika tabletter som dels strider mot medicinsk etik  men dels är olagligt. Istället kan man gymma eller träna naturligt utan en massa medel. Jag tycker att det är onödiga pengar att lägga, onödigt att göra saker som är olagliga samt att vara oärlig mot sig själv men även själva sporten. 

Källor:
Wikipedia:
Wikipedias information är till en viss grad trovärdig och stämmer överens med andra sidor men vem som helst kan gå in och skriva vad som helst vilket gör sidan mindre säker. Sidan står inte någonstans politiskt men är även objektiv. Dock så finns det folk som går in och kollar och rättar så att all fakta ska vara rätt. Man kan däremot jämföra sidan med andra sidor för att se om faktan stämmer.

Nationalencyklopedin 
Ne är en bra och säker källa som har ett avtal med riksdagen. De som skriver texterna är oftast experter eller professorer inom just det ämnet. Denna sidan är gjord för att lära ut och informera vilket gör att det inte finns några åsikter inblandade. Längst nere vid varje artikel finns det källhänvisningar ifall man själv vill titta på dem och det står även när texten senast är uppdaterad. Texterna uppdateras regelbundet vilket gör att man får den senaste informationen.

Drug News
Denna källan skulle jag anse som trovärdig dels för att den stämmer överens med andra källor men även för att källan drivs i samarbete med RNS (Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle). RNS är en organisation som funnits i över 45 år och arbetar mot missbruk. Chefsredaktören och utgivaren heter Sven Liljesson och är en frilansjournalist. Denna sidan uppdateras regelbundet och är till för att lära ut om olika sorters droger. Denna sidan är partisk eftersom den jobbar mot missbruk och är mot alla sorters droger.

Riksidrottsförbundet
Denna källan är trovärdig för att den stämmer överens med andra källor men är även en hemsida som är en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. Deras främsta uppgift är att stödja medlemsförbunden och företräda idrottsrörelsen i kontakter med bland annat myndigheter och politiker. Denna sidan uppdateras regelbundet så att man får den nyaste informationen. Detta är en partisk sida då den berättar om dåliga saker med doping och vill ha rättvisa inom idrotten.

UMO
UMO drivs av Stockholms läns landsting på uppdrag av alla Sveriges landsting och regioner. Deras mål är att informera alla som är mellan 13 och 25 om sex, hälsa och relationer. UMO är faktagranskat av experter inom ämnet vilket gör källan trovärdig. Sidan uppdateras regelbundet som gör att det kommer ny information som gäller idag. 

tisdag 7 mars 2017

Att leva utan gud

9. Ge exempel på konkreta förändringar som Humanisterna vill uppnå och resonera om organisationens syn på etik.
Humanisterna tror på ett liv före döden som levs utan en Gud. Humanisterna tror på att alla individer föds med samma rättigheter och skall därför behandlas på samma villkor. De vill t.ex att alla lagar ska vara neutrala och inte väga över till fördel för någon livsåskådning. De vill även att man inte ska känna sig tvingad att tillhöra en tro om man inte vill det och att man själv kan välja vad man vill tillhöra. Här är det även så att humanisterna är emot att föräldrar ska få bestämma hur ett barns livsåskådning ska se ut. Alltså menar det att barn inte bör bli medlemmar i religiösa samfund förrän dem kan ta beslut själva. Vissa föräldrar väljer att döpa sina barn och då är det föräldern som gör valet åt sitt barn att barnet ska vara kristet. Detta är också fel eftersom att barnet inte har fått bestämma vad den ska vara utan har blivit ”tvingat” till att vara kristen. Samma sak gäller inom andra religioner som islam och judendomen där pojkar blir omskurna. 
Gällande skolan så vill humanisterna förändra religionskunskapen. Det skall vara ett livsåskådande ämne där elever får en uppfattning om religiösa tankesätt men även fler icke-religiösa tankesätt. Men man ska även förstå att både religoner och uppfattningar som innefattar och inte innefattar någon gud får lika stort utrymme.

Som jag tidigare nämnt tror inte Humanisterna på någon gud eller någon religon och när man pratar om etik så utgår man från en religion när man ska avgöra om något är rätt eller fel samt dåligt eller bra. Det är svårt att prata om etik när man inte har något att luta sig mot för att söka svar. Men i humanisternas fall så använder man sig av FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. FN:s regler är skrivna för alla människor oavsett tro. Reglerna är inte skrivna ur någon religiös vinkel och är skrivna för alla människor vilket gör det till en bra utgångspunkt för människor som inte har en religiös livsåskådning.
Men för den humanistiska etiken finns det även en viktig tanke som man utgår från och det är att tro på människan. Människan ska vara en god individ som med hjälp av sitt förnuft och sina egenskapen kan lösa etiska problem. Människan ska skapa ett gott samhälle men målet för etiken är att skapa ett lyckligt liv. Varje människa ser man som en unik individ vars liv är lika värdefullt och okränkbart som alla andras. Humanisterna tror på att människan ska kunna korrigera sig själv med sitt förnuft och därför finns det inget behov av bud och förbud. Humanismen tror även på ”ömsesidighetsprincipen” som innebär att allt du vill att andra ska göra mot dig ska du göra mot dem


12 & 13. Resonera om Sverige och världen kommer att bli mer eller mindre sekulariserat i framtiden.
Jag tror att både Sverige och världen kommer bli mer sekulariserad eftersom att redan i nuläget har fler och fler länder börjat bli sekulariserade. Här i Sverige har vi en befolkning med olika etniciteter och religioner. Dessutom har vi en stigande invandring vilket gör att det är irrelevant att ha en ”rätt” religion som ska styra landet. Ifall landet inte skulle varit sekulariserat så skulle det gett en negativ påverkan på vårt samhälle dels för att vi i Sverige har så många olika ställningstaganden och människor skulle kunna komma i konflikt med varandra. Folkgrupper skulle kunna skapa krig för att dem tycker olika saker och detta skulle gett ofantligt mycket konsekvenser. Vårt land, Sverige är känt för att man får tycka och tänka hur man vill men istället skulle det blivit känt för att man inte för tycka som man vill eftersom det bara finns en religion/livsåskådning som är rätt. Jag tror inte att någon i det svenska samhället inte vill ha ett sekulariserat samhälle för i dagens läge får vi mer eller mindre göra vad vi vill, säga vad vi vill och ta de beslut som passar oss osv utan att någon har rätten att döma oss. Detta är något som gör att Sverige kommer bli mer sekulariserat för att vi lever väldigt ”bekvämt” när det gäller lagar, regler och den tron man väljer att tillhöra eller att inte tillhöra något alls. Det är ingen som dömer dig och i ett sekulariserat samhälle.


Jag tror även att andra länder runt om i världen kommer att bli mer sekulariserade genom att de blir ”inspirerade” av andra länder. Men det finns även de länder som inte kommer bli sekulariserade och det beror på ländernas välstånd. I vissa fattiga länder har man inte samma resurser som i t.ex Sverige. I de länderna har man oftast ingen bra skolgång, eller bra sjukvård och ingen polis som ser alla som lika värda. Därför är det oftast dessa länder som mer eller mindre ”måste” ha en gud eller flera gudar som man tror på och tillber för att söka svar och hjälp. Detta är nog den största anledningen till att jag tror att världen någon gång blir helt sekulariserad men rikare länder tror jag kommer bli mer sekulariserade kanske t.o.m helt sekulariserade. Detta tror jag för att som jag nämnde tidigare så pågår det en invandring i Sverige men i andra länder också. Detta gör nog att folk accepterar och förstår att det finns fler än en religion. Alltså är det inte bara Sverige som utvecklas utan det är nästan så överallt, fler och fler länder är påväg att bli sekulariserade men det tar väldigt lång tid eftersom man ska få alla generationer i ett land att bli medvetna om att man får ta egna beslut. Men man ska även respektera andra människors val.