onsdag 1 juni 2016

sidan 119 so

Vad är typiskt för ett i-land?
Några typiska saker för ett i-land är:
-Industrierna i I-länderna är numera mer beroende av modern teknik och medarbetare med en hög kunskapsnivå än råvaror och energi. Eftersom tekniken ökar blir jordbruket mer tekniskt och det är mer maskiner som jobbar än människor.
-Jordens resursen används till största dels av befolkningen i I-länder. Människorna använder mer energi och använder mer papper, kläder, metaller etc.
-Levnadsstandarden är högre i I-länder än i U-länder eftersom människorna i I-länder äter 2-3 gånger så mycket som människorna i U-länderna samt förbrukar folket i I-länderna 10 gånger mer energi än de i U-länderna.
-Om du föds i ett I-länd har du bra möjligheter att leva längre. En människa i ett i-land lever 20-30 år längre än en människa i ett  u-land. I ett i.land för alla barnen gå i skola och 95% av vuxna människorna kan läsa och skriva. Analfabetismen är låg.
-Hälso- och sjukvården är mer utvecklad i ett i-land än ett u-land och kan oftast hjälpa de sjuka. 

Vad är typiskt för ett u-land?
Några typiska saker för ett U-land är:
-De flesta människorna som bor i ett U-land lever fattigt och är fattiga. Men skillnader mellan människor i ett och samma land finns.
-Många U-länder är överbefolkade och folkmängden ökar.
-Människorna i U-länder arbetet med jordbruk och det är över hälften som arbetar med det. Det är ofta så att hela familjen är involverad i arbetet och inkomsterna är väldigt små.
-I flera av U-länderna finns det ingen möjlighet till skolgång och en stor del av befolkningen är unga människor. Därför är analfabetismen hög bland både vuxna och barn.
-Många av U-länderna har en diktator eller så är det militären eller ett parti som har makten. Detta leder till att ledarna blir rika medan resten av invånarna förblir fattiga.
-Inkomstskillnaderna är stora mellan människor som bor i städer och de som bor på landsbygden, Det kan också vara skillnader mellan människor som bor i olika delar av en storstad.

Försök förklara varför u-länderna är fattiga.
På många ställen i olika u-länder pågår det krig och det ät det som fördröjt deras ekonomiska tillväxt och därmed också utbyggnaden av välfärdssystem. 
hI vissa områden svälter människor. Miljön blir alltmer förstörd pågrund av olika naturkatastrofer som ibland sker i u-länder. Naturkatastrofer drabbar de fattigare länderna än de rikare eftersom bostäderna kan vara sämre, människor har inte råd att skydda sig, att laga det som blivit förstört kostar mycket pengar och mediciner är för dyra eller kanske inte ens går att få tag på.
Det är så fattigt att barnen i familjen måste hjälpa till att tjäna pengar. Det ger de ännu mindre chans till en skolgång. Men dessutom kostar det mycket för familjerna. Om man inte får en bra utbildning kan man inte få ett bra jobb utan man får jobba på olika fält. 

Orsakerna till fattigdom kan också vara att länderna utmärks av hög arbetslöshet och låga löner, en stor informell sektor och låga skatteintäkter, utbredd korruption, otillräckliga offentliga investeringar, en liten industrisektor och underutvecklad infrastruktur. Många låginkomstländer är beroende av import för sin livsmedelsförsörjning och export av en eller ett fåtal råvaror. Ett annat ekonomiskt hinder är höga utlandsskulder.

Vad är det för skillnad mellan att mäta välstånd i BNI per capita och HDI?
BNI
BNI beräknas med hjälp av PPP. Det tar hänsyn till prisnivån och köpkraften i varje land vid uträkningen. BNI är omvandlat till den gällande internationella dollarn vid användning av köpkraftsenheter. En internationell dollar har samma köpkraft i hänsyn till BNI som en US dollar har i USA. Denna omvandling gör det enklare att jämföra länder.

HDI
HDI står för index för mänsklig utveckling. Indexet mäter olika länder genomsnittliga resultat inom tre områden som är grundläggande. De tre områdena är förväntad livslängd, utbildning och inkomst (BNP per invånare). 
De faktorer som är viktiga för mänskliga utvecklingen är ett långt och hälsosamt liv, kunskap och en anständig levnadsstandard. Värdet av indexet sträcker sig från 0 till 1. 0 är då det sämsta värdet och 1 är alltså det bästa värdet.

Förklara sambandet mellan sårbarhet och fattigdom.
När ett land är sårbart så är det väldigt lätt att samhället i det landet skadas och anledningen kan vara naturkatastrofer. Tillskillnad från rika länder har inte de fattiga länderna resurser att forska om naturkatastrofer och kan därför inte skydda befolkningen och därför blir landet sårbart. I de lände där forskning inte är möjligt blir det så att t.ex jordbävningar förstör hus och efter det måsta man bygga upp huset och det händer om och om igen och det gör ett land sårbart. Eftersom efter varje jordbävning måste man bygga om allt eftersom man inte här ekonomi som kan utveckla infrastruktur och därför måste man bygga om allt.
I ett land där naturkatastrofer ofta sker måste samhället koncentrera sig på att överleva varenda naturkatastrof och på att bygga upp det som är förstört och då finns det inga pengar kvar att utveckla infrastrukturen så att samma sak inte kan hända igen.

I vilka former ges bistånd till fattiga länder?
Långsiktigt utvecklingssamarbete
Denna form av bistånd består av två former, bilateralt och multilateralt.
Det bilaterala samarbetet innebär stöd från Sverige till andra länder eller regioner. Det här är den största delen av svenskt bistånd och det organiseras framför allt till olika projekt och program. Ett fåtal länder får ett budgetstöd som är ett stöd som betalas direkt till sammarbetslandets nationella budget. Det budgetstödet utgör bara några få procent av Sveriges totala bistånd. Det biståndet betalas endast ut till länder som uppfyller de tydliga kraven som Sverige har suttit upp.

Det multilaterala samarbetet innebär att många givarstater går samman gällande samma mål i världens u-länder. Pengarna som man ger kanaliseras via olika multilaterala organisationer som t.ex FN. Sveriges deltagande i multilateralt samarbete sker främst via FN:s utvecklingsprogram UNDP, FN:s barnfond UNICEF och Världshälsoorganisationen WHO. ’

2.  Humanitärt bistånd

Ett humanitärt bistånd handlar om akut hjälp vid nödsituationer, där FN har ett samordnande ansvar vid humanitära aktioner. Sida ger humanitärt bistånd till de organisationer som deltar i den FN-ledda samordningen vid en katastrof. Till skillnad från det långsiktiga utvecklingssamarbetet där olika givarländer har sina egna agendor, så grundar sig humanitärt stöd på den internationella folkrätten.

Argument mot abort samt min källkritik

Abort debatt

Jag tycker att abort inte ska vara tillåtet, enligt mig räknas det som mord och om man har startat en graviditet så ska man inte avsluta den. Jag tycker att man får ta konsekvensen av ett oskyddat sex för det minsta man kan göra är att använda kondom. Och om man inte har råd med det kan man gå till UMO om man är under 21.
Folk tycker att man kanske är för ung för ett barn men om man känner sig mogen att ha sex så anser jag att man är lika mogen i huvudet och använder kondom och alternativt p-piller som är de vanligaste skydden. Alltså får man ta risken med oskyddat sex.

Vad är ens livet? Vad räknas som livet? Jo livet börjar vid befruktningsögonblicket, då spermien möter äggcellen. Ska man då förstöra ett oskyldigt barns liv? Abort kränker Gud och abort är aldrig ett personligt val, det är ett egoistiskt val. Att genomföra abort är ett allvarligt brott mot Gud och Hans skapelse. För det är bara Gud som har rätten att välja om det ska bli liv eller inte.

I Sverige har mamman till det ofödda barnet rätt att göra abort utan att pappan vet det. Detta är helt fel eftersom det är båda som är blivande föräldrar och båda ska ha en chans att få säga vad de tycker. För båda parterna ska ha en chans att säga vad de tycker.

Folk använder argument som ”man har inte råd” då kan man adoptera bort barnet eller så kan man få bidrag och om man kollar på det ekonomiska perspektivet så borde isåfall staten ge någon typ av bidrag. För det finns så många i världen som vill ha ett barn men kan inte få ett. Det kan finnas homosexuella par som vill ha ett barn tillsammans men det går inte och då kan man adoptera bort barnet istället för att göra abort. Men samtidigt fyller man en annan familjs önskan.

I USA 1973, då abortlagen gick igenom har över 57 miljoner ofödda barn dödats vilket är mer än hela befolkningen i Spanien. Man har dödat 155 barn per timme som är ungefär ca ett barn per 24 sekunder.

Abort är dessutom osäkert för mamman. Jämfört med andra medicinska procedurer, är abort proceduren i stort sett oreglerad. Även om det inte finns någon exakt statistik över antalet kvinnor som dör av misslyckade abortioner så har tillvägagångssättet LifeDynamics.com sammanställt en lista över 347 kvinnor dödades av legala aborter sedan 1973 (USA), så tänk hur många som dör av illegala aborter. Bara för vi i Sverige har fri abortion så måste man tänka globalt, och då är det många kvinnor som dör pga infektioner för att man har använt smutsiga verktyg, outbildade personer har genomfört aboritonen vilket kan gå väldigt fel. Och tänk att 347 kvinnor dödades av legala aborter, tänk hur många som dör av illegala, och detta räknas bara i USA.

Enligt National Cancer Institute, en studie ledd av Dr Janet Daling som är en känd forskare inom vetenskapen om sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. Hon har sett ett samband mellan abort och cancer, speciellt bröstcancer. Bröstcancer risken visar sig vara 50% högre bland kvinnor som har gjort abort än bland andra kvinnor som inte har genomgått abort.

Källor och källkritik
Jag har använt mig av flera källor, jag anser att de är trovärdiga eftersom efter varje sak jag läste som var baserat på fakta, undersökningar eller personer så sökte jag upp det på google och jämförde och det stämde väl.

Detta är en amerikansk hemsida som berättar om varför abort ska vara förbjudet (informerar och argumenterar mot abort). På ”om oss” fliken stod det att TFP Student Action är ett projekt med American Society for the Defense of Tradition, Family and Property som är en internationell rörelse av politiska / civila organisationer. Denna källan är trovärdig eftersom jag kollade upp allt det stod, jag sökte upp det mesta och det stämde med de tre källorna jag utgick från. Jag kollade även olika länkar som de nämnde i texten och länkarna var till rätt saker och var relevanta. Den är även trovärdig eftersom den styrs av olika stora organisationer och folk är insatta i detta.

Denna källan är en anti-abortion organisation som startades av Mark Crutcher som är en Amerikansk pro-life aktivist. Denna organisationen styrs av medlemmar. Informationen jag hittade stämde överens med de andra källorna ovanför och nedanför. 

http://www.abortnej.se/mro/om-mro/
Denna källan är en organisation som kämpar för att främja de oföddas rätt till liv. Denna källan informerar samt argumenterat mot abort. Den är trovärdig eftersom den har ett telefonnummer som man kan ringa till, de har en adress och en epostadress som man kan maila till. De har en ”om oss” flik där man kan läsa om deras tankar och varför de har denna organisationen. Den stämmer överens med de andra källorna som jag har använt mig av.

Detta är en uppsats av en tjej som hade abort som uppgift i skolan. I denna texten hittade jag tankeställare som hjälpte mig med att komma på olika anledningar till varför abort skulle varit förbjudet. På denna sidan lägger privatpersoner upp sina arbeten och folk kan läsa de men inte ändra det. Man måste bli medlem för att kunna lägga ut skoluppsatser.

Här finns det information om själva aborten som jag behövde fördjupa mig i för att förstå vad det handlar om. Denna källan är pålitlig för att den styrs av Uppsala län och är en vårdguid. Dessutom stämde informationen med wikipedia som oftast har sann information eftersom folk är arrangerade och skriver på wikipedia men nackdelen är att vem som helst kan ändra texten.

Här hittade jag information om Janet Daling som är den kända forskaren om vetenskapen om sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. Denna källan var relevant för att det handlade om den kvinnan och stämde med https://www.fredhutch.org/en/labs/profiles/daling-janet.html och https://depts.washington.edu/epidem/faculty/daling-janet
Denna källan är pålitlig eftersom många skriver på wikipedia och de är arrangerade och kollar sidorna hela tiden ifall informationen inte stämmer. Nackdelen med wikipedia är att vem som helst kan skriva där.