måndag 2 februari 2015

Judendomen- 15 frågor

1. Vad betyder följande ord: bar, bat, Khetuvim, halacha, jude, kaddish, Kosher, mitzva, Neviim och Tora?

Tora -undervisning eller lära
Torah inleds med att berätta hur gud skapade världen på sex dagar och hur gud gav ett uppdrag till människorna och de skulle härska över jordens växter och djur.

Neviim - profeterna
Man kan säga at Neviim är fortsättningen på Toran. Nevim berättar hur det gick för israelerna i de utlovade landet d.v.s nuvarande Israel. Men i centrum finns profeterna som gud utsåg som guds budbärare.

Khetuvim - skrifterna
Några av khvetims texter berättar mer om det heliga landet både före och efter 
fångenskapen i Babylonien. Babylonien var ett av forntidens stora riken. I landet Juda angreps av den babyloniska härskaren.

Bar- det är en kille som blir 13 år och det kallas myndighetsålder. Han har då uppnått religösa myndighetsålder. Bar mitzvah.

Bat- det är en tjej som är ungefär 12 år och det kallas myndighetsålder. Hon har då uppnått sin religösa myndighetsålder.  Det kallas Bat mitzvah.

Kosher- Kosher är det som judarna får äta. Det är som islams or ”halal”. Det som är halal är tillåtet men det som är ”haram” är förbjudet. Likheten med Halal och Kosher är att man slaktar djuren i Guds namn.

Halacha-Det är ett  namn i de samlade judiska lagen.

Jude- Jude är en person som är religiös inom judendomen.  Jude är också Jesus kristus tjänare och även brodern till Jakob.

Kaddish- är en judisk bön.

Mitzva- en ett påbud eller förbud som finns i Toran. 


2. Vem är jude enligt judisk tro?
Enligt halacha vilket menas med den judiska läran/lagen, är en en jude som är född av en judisk mor eller som har konverterat dvs övergått till judendomen. 




3. På vilka två sätt skilde sig judendomen från de andra religionerna som fanns runt Medelhavet under antiken?
Judarna trodde på en gud och de ritade inte av sin gud eller hade statyer på gud. Det tyckte romarna var väldigt konstigt eftersom de hade statyer som de bad till. De tog grekiska gudar och gjorde  om de till sina egna gudar t.ex blev guden Zeus Jupiter.  Man bytte namn för att Zeus är grekiskt och Jupiter är latinskt.

4. Varför är det inte så vanligt att människor konverterar till judendomen?
För att när man konverterar till judendomen så måste man följa alla lagar och riter inom judendomen.  Det är alltså striktare inom judendomen än om man skulle konverterat till kristendomen. Inom kristendomen finns det inte så många regler.

5. Vilket är uppdraget som alla judar har enligt judisk tro?
Det uppdraget judarna har är att vara vittnen till Gud. Det menas med att de ska visa folket på jorden vad Gud vill.

6. På vilka olika sätt kan Israel uppfattas av världens judar?
För en del judar är Israel ett slags drömland som aldrig kommer finnas på riktigt för att i Tanakh står det att det utvalda folket ska få bo i detta land. En annan del judar tror att dagens israel motsvarar den beskrivningen i heliga skrifer och därför flyttar de till Israel. Idag bor där ungefär 6 miljoner judar och resten bor i diasporan som menas med att Judar är försäkrade i alla andra länder förutom israel.

7. Vem är Messias och vad menas med den messianska tiden enligt judisk tro?
När judarna har lyckats med att visa vad Gud vill börjar den messianska tiden. Det som händer är att en god ledare som kallas Messias kommer för att lära alla människor att förstå att det bara finns en Gud. Enligt judiska tron kommer jorden förvandlas till ett fredsrike där frihet och rättvisa råder.  
Messias är deras profet dvs han är som Kristendomens Jesus och Islams Mohammed. 

8. På vilka sätt uppfattas handlingar vara viktigare än att tro inom judendomen?
för judarna är inte det viktiga vad man tänker, tror eller känner utan det är det man gör.  Om man kan allt om Judendomen betyder det inte att man är en god Jude. För att vara en god Jude måste man visa det genom handlingar. 
Det kan vara  allt från vardagsmat, böner, årliga fester  och begravningar. Detta är heliga handlingar för judar. O

9. Vad menas med Tikkun Olam och på vilka sätt är alla människor inbjudna för att hjälpa till med detta enligt judisk tro?
Tikkun Olam betyder laga världen och alla människor är inbjudna att hjälpa Gud att göra världen god. 


10. Beskriv judendomens övergångsriter.
Det första som händer är att man föds. Där har judarna sina riter. När judarna namnger sina barn så befinner de sig i synagogan som är deras heliga plats. Där fadern uttalar sitt barns namn som blev inskrivet i församlingsboken. 
Enligt judiska tron ska alla pojkar bli omskurna åtta dagar efter födseln.

Vid tretton årsåldern blir pojkarna religiöst myndiga och det kallas bar mitzvah. När en tjej blir 12 år blir hon religiöst myndig. Tjejerna blir religiöst myndiga tidigare än killar för att tjejer i allmänhet mognar tidigare än killar. Det kallas Bat mitzvah. 
Bar och bat mitzvah motsvarar den kristna konfirmationen.

Giftemålet leds oftast av en rabbin som håller hus i synagogan, hemmet, i en lokal eller ute i naturen.  I samband med vigseln skriver mannen under ett äktenskapskontrakt och krossar ett glas. Det symboliserar templet i Jerusalem som förstördes år 70. Det visar att kärleken hos två älskade personer kan rasa ihop som templet och att det måste vårdas och skyddas. 

Döden är sorglig men nödvändig del av judendomens liv.  Man ska se till att den döda ska få sin grav så snabbt som möjligt. Den döda tvättas och läggs i en enkel kista av trä. Som sänks ner i en jordgrav av familj vänner och släkt. Om den döda har haft söner ska den äldsta läsa en speciell bön som kallas kaddish. Om den döde inte har någon son ska någon annan läsa kaddish. Efter en månad ställs gravstenen upp. Judar lägger små stenar för att visa att den döda inte är bortglömd. Blommor lägger man inte för att de vissnar snabbt och på så sätt bevaras minnet av besöket mycket längre. 

11. Berätta om några av de viktigaste händelserna i det judiska folkets historia. Dela in ditt svar med hjälp av rubrikerna: Forntiden och antiken; Medeltiden; 1800-talet; 1900-talet och fram till nu.

Forntiden och antiken
År 700 f.v.t anfölls Judarna av babylonierna som tog de till fångar.  Efter återkomsten från babylonien byggdes ett tempel och landets styrdes återigen av judar. Men 100 år senare ockuperades de igen och denna gången av romerska soldaters skulle göra det till en del av sitt kejsardöme.  Många judar gjorde kraftigt motstånd medan andra judar valde att sammarbeta med romarna.
Uppror och småkrig var vanliga och romarna  slog sedan ner motståndet med mer brutalare sätt. År 70 besluter romarna att staden skulle rivas  och att Judarna inte fick bo det heliga landet . Trots att det var förbjudet att som jude bo i Palestina så bodde det ändå judar. Resten av judarna bodde i diasporan.






Judarnas historia under medeltiden
Flera judar höll kvar till judendomen och många kristna blev upprörda, de började anklaga judarna för att ha ”mördat” Jesus. På 400 talet skrev den kristne kyrkoledaren Augustus att man fick trycka ner judarna fast man fick inte döda de.  Judarna fick behålla sin tro men de fick leva fattigt och eländigt. Kristna gjorde såhär mot judarna för att visa de att gud är på de kristnas sida. Martin Luther gick lite för långt och sa att man fick bränna ner synagogorna och att man fick döda judarna.
Under medeltiden blev judarna förföljda i kristna länder. Judarna fick inte äga någon gjord, gifta sig med en och de fick inte bosätta sig var de ville. I flera kristna länder förbjöds judendomen helt. Judar och muslimer var tvungna att ha särskilda kläder för att man skulle veta att det inte var en kristen. Det var så i Sverige ända fram till 1775. 
Kungar från Europa  har utnyttjat judarna som när det har förekommit problem som ingen  kunde lösa skyllde man på judarna. Man hade spritt falska rykten om att judarna hade förgiftat vattenbrunnarna och att pesten bröt ut på det viset. 
Under 11-1300 talet dödades många judar i Europa. Många dog i getton. Det är som en slags avdelning där judar bor och de får dåligt med mat och dålig hygien så de flesta dog där.
 Många judar bosatte sig i Ryssland och Polen. Under långa perioder hade de ett visst skydd av staten. Stora delar av städer eller hela byar var helt judiska. Många talade jiddisch som är en blandning av tyska och hebreiska. 

1700-1800 talet
Under 1700 talet blev judarnas liv lite friare och de kunde bosätta sig fritt i flera länder i  Europa.  Detta fortsatte i större delar av 1800 talet. Getton i städer las ner, de fick bo var de ville de fick samma rättigheter som alla andra invånare i de flesta länderna. Utvecklingen höll inte i alla länder och hela tiden. När den ryske kejsaren mördades anklagades judarna för att ha mördat kejsaren. Då bröt det ut nya förföljelser i Ryssland. Många judar mördades och synagogor brändes ner.

1900-talet
Efter första världskriget ökade förföljelser mot judar i flera länder. En av de största antisemistiska organisationer var i Tyskland. Som mål hade de att bekämpa judarna, de vill utrota alla judar. Nazisterna organiserade historiens största förföljelser  av judar . Före och under  andra världskriget. De påstod att de förde ett raskrig som menas med att man har krig mellan olika ”raser” t.ex mellan olika religioner, hudfärger o.s.v. 
Det fanns getton där man hade judar och där de dog. Fler antal antisemistiska organisationer och människor hjälpte nazisterna att utföra detta. detta kallas idag Förintelsen.

År 1947 bestämde FN att Palestina skulle delas i en arabisk och en judisk del. Detta misslyckades eftersom  arabiska ledare inte ville gå med på det. Istället utsade den judiska staten Israel 1948. 
12. Resonera om hur judendomen har påverkats av det omgivande samhället under denna historia.

Forntiden och antiken
Efter att judarna blivt tillfångatagna av babylonierna samlades de och skrev Tanakh tillsammans. Tempel byggdes upp och Judar fick styra Palestina igen. 

Medeltiden
Judarna hade det dåligt under medeltiden. Detta påverkade de negativt. De fick inte göra vad de ville och var förföljda av kristna. Kristna hade all makt som tryckte ner judar och deras religion. Senare flyttade många judar till Ryssland och Polen och bosatte sig med andra judar. Därför blev delar av städer och hela byar judiska. Där fick de ett språk som var en blandning av tyska och hebreiska och det kallas jiddisch. 

1700-1800 talet
I början på 1700-talet blev det friare för judar och de kunde bosätta sig fritt i flera länder i Europa.  Men efter att en rysk kejsare dödades blev det fler rykten om judar och nya förföljelser bröt ut. Detta ledde till att många judar dödades och synagogor bränder ner. Detta hade en dålig påverkan hos judarna eftersom Judarna i Ryssland hade skydd av staten. 

13. Resonera om hur judendomen påverkar samhället i dagens Israel.
Varje jude har rätt att invandra till dagens Israel och bosätta sig där.  Det officiella språket i Israel är hebreiska och det är samma språk som Tanakhs texter är skrivna på. 1940 kunde ett fåtal personer hebreiska men nu är det miljontals personer som kan hebreiska i israel och utanför israels gränser. Detta leder till att de gamla traditionerna inom Judendomen kan tolkas på olika och nya sätt.

15. Vad menas med antisemitism? 
Antisemitism är  hat mot judar. Semiter har missförstått judendomen och därför bildat och spridit hat mot judar. Men semiter var också avundsjuka på judar eftersom judarna var bra inom handeln. Semiter bildade ghetton där judarna dödades på brutala sätt.