onsdag 7 december 2016

Diskussionsfrågor om konflikter


1.Vilken eller vilka typer av konflikter har ni i gruppen?
Koreakriget
Ett blodigt krig med många offer och många länder var inblandade bl.a USA och Sovjet. ”Luftkrig” pågick vilket menas med att det fanns strider i luften såsom nere på marken. 

Kubakrisen
Ett krig mellan Sovjet och USA som pågick under kalla kriget. Tillskillnad från Bosnienkriget, Afghanska kriget och Koreakriget kostade inte Kubakrisen människors liv. Men det skulle kunna bli en stor katastrof om USA inte hade upptäckt vad som höll på att hända på Kuba i tid.

Afghanska kriget
Ett krig som fortfarande håller på och är väldigt blodigt. Kriget är emellan religioner, folkgrupper, etniciteter, sunni och shia muslimer, talibaner och civila, IS m.m. Länderna omkringliggande Afghanistan medverkar i detta krig.

Bosnienkriget
Ett blodigt krig som även kallas de blodigaste kriget i Europa efter andra världskriget. Innehöll mord, massvåltäkter, massakrer, etniska rensningars etc. 

Kalla kriget
Bestod av många krig bl.a Koreakriget och Kubakrisen. Under kalla kriget var det hot om att ett tredje världskrig skulle bryta ut. Detta krig var inte ett vanligt militärt krig utan det var mer ett ”hotfullt” krig och ett spänt läge mellan stormakterna i världen.

2.Vilka likheter respektive skillnader hittar ni i era konflikter vad gäller orsaker, förlopp och konsekvenser/följder?
Mellan min och Tamims konflikt finns det likheter som att båda krigen handlar om inbördeskrig mellan olika folkgrupper i landet. Båda konflikterna är sådana som kräver människors liv. I båda krigen är USA delaktig på olika sätt. I mitt krig är Bill Clinton delaktig samt att själva kriget ”avslutades” med ett kontrakt som skrevs under i USA. I Afghanistan Skillnaden är då att det Afghanska kriget fortfarande pågår medan Bosnienkriget avslutades år 1995. USA har haft en stor påverkar på förloppet i det Afghanska kriget. 
Haralds och Heidis konflikt utspelas under Naoas konflikt, alltså kalla kriget. I dessa tre konflikter finns det både likheter och olikheter. En likhet är att Usa och Sovjetunionen spelade en stor roll, men på olika sätt. I Kubakrisen kämpade USA mot Kuba och Sovjetunionen. I Koreakriget stödde USA och Sovjet vars en part.

3.Ni fick i era arbeten ge förslag på hur era konflikter kunde förhindras.
Diskutera i gruppen rimligheten i dessa förslag.
Hittar ni gemensamma nämnare i hur ni tänkt förhindra konflikterna.
I vår grupp hade alla bra förslag på hur man kunde förhindra krigen. Dock var dessa förslag inte så rimliga. 
Mitt egna förslag var ganska orimligt då jag skrev 
”Med tanke på att Jugoslavien skulle framstå som en demokratisk union så tycker jag att man skulle låtit Bosnien gå ur Jugoslavien. I och med att nästan hela landet ville bli självständigt anser jag att de inte har någon rätt att starta ett krig. Istället kunde man bilda en annan union mellan Balkanländerna där alla trivdes och fick sin vilja igenom. Det var inte bara Bosnien som ville vara självständigt utan flera länder och det ska de få vara ifall man påstås vara en demokratisk union.”
Jag tycker att det skulle vara orimligt för att det redan var krig på gång runt om i hela Jugoslavien just för att länder runt om i Jugoslavien ville bli självständiga. Så varför skulle man låta bara Bosnien bli självständigt men inte de andra delstaterna?

4.Diskutera i gruppen hur kunskapen om hur olika konflikter uppkommer kan användas för att dels förhindra framtida konflikter, dels skapa nya.
Man kan ju som bekant använda sig av historien för olika syften.
”Hur kan historia användas på olika sätt, i olika sammanhang och för olika syften?”
Använd en av era konflikter som exempel.
Om jag utgår från min konflikt så kan nya konflikter skapas på så sätt att folk fortfarande har agg mot varandra. Serber och Bosniaker har än idag problem med varandra vilket gör att nya konflikter kan bryta ut. Så kan det även vara med andra länder. 
Utifrån min konflikts avslut så kan  jag inte säga så mycket mer utan att man kan förhindra krig genom att kommunicera, respektera, komma fram till gemensamma beslut och göra det bästa för alla. Om det är som i mitt fall, att en union splittras kan man göra en ny, som passar alla, som gör alla nöjda. Detta blir väldigt svårt och låter väldigt orealistiskt men man skulle iallafall kunna försöka.