torsdag 13 november 2014


Encyclopedia Brown and the case of the slippery salamander  



The book is about a boy and his family. Everyone call him Encyclopedia Brown, but his real name is Leory Brown. They call him Encyclopedia because he know everything but he is only ten years old. His dad work in a branch called ”aquarium”. One day when the family Brown ate food, Chief Brown who is the dad, ate nothing. Encyclopedia knew that something was wrong whit his dad. Because he had come up agains a crime that he couldn’t solve. Chief Brown told Encyclopedia what ha happened and now Encyclopedia are going to help his dad to figure out what really happened. 

tisdag 4 november 2014

NO- Seperationsnetoder/ Blandningar kan delas upp

Seperationsnetoder/ Blandningar kan delas upp

Uppgift:
Du får en blandning av jord, grus, vatten, salt och karamellfärg. Uppgiften är att dela upp de olika ämnena.

Syfte:
Visa att man på egen hand kan planera och utföra försök. Skriva laborationsrapport.  Söka och hämta information.  Lära sig om de olika separationsmetoderna.

Hypotes:
Jag tror att det inte kommer att funka för att det finns två flytande ämnen som blandas ihop med andra torra  ämnen.  Ämnena kommer efterhand att flyta eller sjunka till botten då kommer det att bli svårt att dela upp ämnena. 

Material:
Grus, jord, vatten, karamellfärg, salt, filtrar, trattar, kolpuder, petriskål,  e-kolvar, skedar.

Utförande:
  • Vi började med att sila hela blandningen och det som var kvar var jorden och grusen.  Vi satte det i en skål och lät det torka. Vi tog sedan en mindre sil och silade en gång till och då fick vi jord och sand. 

  • Resten som var kvar filtrerade vi det genom att lägga kolpuder i tratten och hällde försiktigt ner blandningen. Då fick vi fram rent vatten. 

  • Sedan tog vi lite av blandningen och hällde i en periskål och lät det stå i en vecka. Då avdunstade vattnet och det som var kvar var saltkristallen och karamellfärg.


Resultat:
Vi lyckades att separera jorden och gruset. 








Vi lyckades med att separera vattnet. 







Vi lyckades nästan med att separera saltet och karamellfärgen. 
  









Slutsats:

Min hypotes stämde inte för att jag trodde att det inte skulle funka men det funkade. 
Vi separerade nästan allt men det som vi inte fick till var att separera saltet från karamellfärgen.  

Jag tyckte att det var lagom svårt, det var inte lätt att  komma på hur man skulle göra. 
Det vi har kunnat gör bättre är att vi kan ha hällt det "rena" vattnet i en petriskål och då skulle vi ha fått nästan färglösa saltkristaller. 

måndag 3 november 2014

Mitt grundämne- Uran

Uran


Uran är det tyngsta av de alla naturliga grundämnen. Uran är en giftig metall som är radioaktiv.  Uran har atomnumret 92. Uranets smältpunkt är 1132,4 °C och kokpunkten är 3818 °C. Uran är radioaktivt och uranets kemiska tecken är U. Uran upptäcktes av den tyske Martin Heinrich Klaproth år 1789.  Uran används mest som bränsle i kärnkraftverk och i kärnvapen. Men med sin gula färg används den som pigment vid framställning av färg. Men har även används när man tillverkar glas.